24. 9. 2012; ihned.cz

Originální český startup pro vysokoškoláky: První cenou soutěže je firma v USA

Týmy studentů z pražského Vysokého učení technického, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Polytechnického institutu Newyorské univerzity dostanou šanci založit svůj byznys přímo ve Spojených státech a vstoupit zdarma na největší trh světa.

Profesoři několika českých vysokých škol připravili pro své studenty soutěž o nejlepší hru pro mobilní telefony nebo tablety. Cena je poněkud překvapující: výhercům organizátoři založí firmu v USA.

Jiří Grund: Firmu řídím jako buddhista. Vybírám si zákazníky a nepátrám po kličkách - čtěte ZDE

Úpadek platební morálky nejenom v Česku. Třetina firem platí svým dodavatelům pozdě - čtěte ZDE

"Společnost založená jak Američany, tak Čechy má daleko větší šanci chytit se na americkém trhu. K tomu ale musí přijít s něčím naprosto novým," vysvětluje Jan Šedivý z ČVUT.

Šedivý je mozkem projektu. Pracoval osmnáct let na vývojářských a manažerských pozicích v Googlu a IBM. Před dvěma roky se vrátil do Čech a na elektrotechnické fakultě ČVUT pro studenty organizuje takzvaný eClub. Cílem jeho mise je umožnit nadaným studentům proměnit originální nápady v úspěšné startupové firmy.

Navíc se je snaží přesvědčit, že pro úspěch jejich byznysu je důležité najít společnou řeč s vrstevníky z netechnických oborů. Tomu odpovídá i koncept soutěže.

Úspěch českého exportu: Olomoucké pasti na myši a krysy už znají po celém světě - čtěte ZDE

"Na myšlenku projektu mě přivedl Bob Stránský z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Napsal mi, že má několik talentovaných designérů, které zajímá navrhování webových stránek, ale nemají takové programátorské znalosti, aby své plány uvedli v život," vypráví Šedivý.


24. 9. 2012; Hospodářské noviny

Cena pro nadané studenty - firma v USA

Smíšené týmy studentů z pražského Vysokého učení technického, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Polytechnického institutu Newyorské univerzity dostanou šanci založit svůj byznys přímo ve Spojených státech a vstoupit zdarma na největší trh světa. Jejich profesoři pro ně připravili společnou soutěž o nejlepší hru pro mobilní telefony nebo tablety. A výhercům pak organizátoři založí firmu v USA.

"Společnost založená jak Američany, tak Čechy má daleko větší šanci chytit se na americkém trhu. K tomu ale musí přijít s něčím naprosto novým," vysvětluje Jan Šedivý z ČVUT.

Šedivý je mozkem projektu. Pracoval osmnáct let na vývojářských a manažerských pozicích v Googlu a IBM. Před dvěma roky se vrátil do Čech a na elektrotechnické fakultě ČVUT pro studenty organizuje takzvaný eClub. Cílem jeho mise je umožnit nadaným studentům proměnit originální nápady v úspěšné startupové firmy. Navíc se je snaží přesvědčit, že pro úspěch jejich byznysu je důležité najít společnou řeč s vrstevníky z netechnických oborů. Tomu odpovídá i koncept soutěže.

"Na myšlenku projektu mě přivedl Bob Stránský z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Napsal mi, že má několik talentovaných designérů, které zajímá navrhování webových stránek, ale nemají takové programátorské znalosti, aby své plány uvedli v život," vypráví Šedivý. Proto dal dohromady grafiky a techniky, jejichž silnou parketou mohou být právě hry do chytrých telefonů a tabletů.

Američtí a čeští vysokoškoláci právě vytvářejí skupiny prostřednictvím speciální sociální sítě. Zlínští grafici už navíc první část své práce odvedli: připravili dvacítku návrhů, které brzy začnou ve spolupráci s programátory upravovat do finální podoby hry. O tom, kdo založí firmu v USA, rozhodnou zástupci všech tří univerzit v půlce listopadu.


24. 9. 2012; Hospodářské noviny

Studenti uspěli, aplikaci nabízejí školám

Vítězové soutěže navrhli program snadné výuky technických předmětů

Soutěž a semináře pro studenty eClubu pořádá bývalý manažer Googlu

Student stavební fakulty Českého vysokého učení technického (ČVUT) Jakub Stránský už nechtěl poslouchat, že technické obory jsou pro žáky základních a středních škol příliš těžké. K tomu, aby se o ně začali zajímat a lépe je pochopili, se svými kamarády navrhl aplikaci do chytrých telefonů, která má nesympatie dětí k technice změnit.

S aplikací na ČVUT vyhráli minulou soutěž studentských nápadů mobilních aplikací v rámci seminářů pro začínající podnikatele eClub. Přes léto ji dopracovali do podoby, kdy o ni projevili zájem první zákazníci, učitelé a studenti střední průmyslové školy v Praze. Jednání probíhají i na dalších školách.

Archimedův zákon beze slov Tvůrci programu Techambition tak vymysleli učebnici, která umí beze slov vysvětlit například Archimedův zákon. Žáci uvidí těleso v kádi vody a šipky znázorňující síly, které na něj působí. Uživatelé mohou postupně měnit hustotu daného tělesa a pozorovat, jak se pozice tělesa mění.

"Příklady vizualizujeme tak, aby student bez práce s čísly a vzorečky pochopil princip problému dříve, než se do samotného výpočtu pustí. Znalost principu a představa o výsledku ještě před samotnými výpočty postup velmi usnadňují. Učitelé je mohou používat a žáci snadno pochopit," přibližuje třiadvacetiletý Jakub Stránský projekt.

Díky eClubu spolu s kamarády potkal spoustu lidí, se kterými by se jinak vůbec nesetkali. "eClub nás nastartoval. Díky němu máme spoustu zkušeností, které bychom jinak získávali mnohem déle," vzpomíná s vděčností Stránský na seminář, který založil a vede Jan Šedivý.

Ten osmnáct let pracoval jako vývojář a později i top manažer v americkém Googlu a IBM. Před dvěma lety se do Česka vrátil a zamířil rovnou za katedru na elektrotechnickou fakultu ČVUT, kde kdysi studoval.

"Myslím, že zjednodušení výuky technických znalostí na základních a středních školách je velmi atraktivní téma. Může se stát, že to bude zajímavá a prosperující firma," věří Šedivý studentskému plánu i po byznysové stránce. Čtyřčlenná parta studentů na něj jako stipendium získala devadesát tisíc korun.

Podle Šedivého přes prázdniny pokročil také projekt Babywebík, který v červnu skončil na druhém místě. Jde o webovou a mobilní aplikaci, která umožní rodičům zaznamenávat život novorozeného potomka jako podrobnou kroniku složenou z fotografií, statistik, zdravotnických záznamů a deníčku důležitých okamžiků, jako je například první krok dítěte. Nápad už zaujal firmu Huggies, a vše tak směřuje k odstartování skutečného byznysu.

Ze šuplíku ven Šedivý se po letech strávených v USA a Švýcarsku vrátil domů, aby přesvědčil zdejší studenty, že schovávat si dobré nápady v šuplíku nemá cenu. Naopak - musí pracovat na tom, aby z nich rozjeli úspěšný podnik.

K tomu se je snaží motivovat nejrůznějšími soutěžemi, které v rámci eClubu chystá. Letos tak mladí programátoři her pro mobilní telefony a tablety mohou soutěžit o založení firmy ve Spojených státech. Toto klání Šedivý pořádá ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a Stevenem Kuyanem, ředitelem inkubátoru Polytechnického institutu Univerzity New York.

Pro talentované programátory, kteří se věnují jiným aplikacím, než jsou hry, nachystal Šedivý ještě jednu možnost, jak se za oceánem realizovat. Kdo vyhraje letošní, v pořadí již třetí ročník eClubu, pojede na dva až tři měsíce do inkubátoru Polytechnického institutu, který se nachází v samém středu newyorského Manhattanu. "Ten platí za centrum byznysu a studenti se s jeho zástupci budou setkávat, protože tam chodí a zajímají se o to, na čem pracují," mluví o největším přínosu takové cesty Šedivý.

Inkubátory, kde se začínajícím firmám dostane potřebného zázemí a hlavně cenných rad mentorů a lidí z praxe, už začínají vznikat také v Čechách. S těmi americkými se ale srovnávat nemohou.

"V Americe panuje strašně činorodá atmosféra. V inkubátorech v Praze je to pořád ještě o něčem jiném, firmy jsou od sebe spíš oddělené a není to moc studentské. Zájem našich studentů o zakládání firem zatím není tak velký," vysvětluje Šedivý.

Americký model by rád okopíroval a přenesl do Česka. "Chce to ale čas, v Americe fungují inkubátory daleko déle. Musíme dávat studentům co nejvíc příležitostí, aby si tu tvůrčí atmosféru zažili a snad ji pak převezou i sem," věří Šedivý.

Třetí ročník eClubu startuje právě dnes, a to přednáškou Stevena Kuyana.


23. 9. 2012; www.inbudovy.cz

Inteligentní budovy: Perspektivní akademický obor

Projektování inteligentních budov vyžaduje odborný vhled. Profesionály v oblasti inteligentních budov vychovává nový obor, který vznikl na ČVUT. Jak vidí inteligentní budovy akademici? Co se studenti ve studijním programu věnovaném inteligentním budovám naučí?

Obydlí, příbytek, budova a obytné prostředí, ve kterém dnešní člověk tráví čas jak pracovní či produktivní, tak naopak čas odpočinku i relaxace - to jsou atributy, které jako by již od pradávných dob šly ruku v ruce se samotnou inteligencí člověka.

Stavby a budovy, charakterizované v dějinách i v konkrétních architektonických stylech, tolik příznačných pro celá kulturní a společenská období, vyjadřovaly nejen materiální bohatství jejich obyvatel, ale také jejich soucítění s tepem společnosti, nebo dokonce filozofický postoj k životu.

Z technicky účelového hlediska a řečeno dnešním moderním jazykem, "inteligentní budova" zajišťuje optimální vnitřní prostředí pro komfort osob či výrobní produkci prostřednictvím stavební konstrukce, techniky prostředí, řídicích systémů, služeb a managementu. Je efektivní ekonomicky, energeticky i z hlediska působení na vnější prostředí a umožňuje víceúčelové použití a rekonfigurace.

Pojato šířeji, "inteligentní budova" je dnes tím fenoménem, který výrazem a významem jednoznačně vypovídá nejen o tvůrčích možnostech, ale zejména o pocitech člověka-architekta, člověka-stavitele, člověka-technika - i člověka-uživatele.

Inteligence není zadarmo a donedávna byla především doménou veřejných a komerčních budov. Navštívíme-li některou současnou moderní budovu - ať už je to například nová Technická knihovna ČVUT v Praze-Dejvicích, nebo právě dokončená kancelářská budova Main Point v pražském Karlíně, která získala prvenství v prestižní světové soutěži Mipim Awards o nejlepší administrativní budovu světa pro rok 2011, nebo budova v justičním areálu Krajského soudu v Brně - uvědomíme si, že právě to jsou ty nejvýznačnější neokázalé pomníky komplexního oboru nazývaného "inteligentní budovy".

Inteligentní prvky se však postupně rozšiřují i do rodinných domků, mnohé bytové novostavby jsou již dnes řešeny jako "inteligentní".

Budovy, které se o sebe postarají samy

Inteligentní budovy jsou vybaveny pokročilým systémem řízení, regulace, monitoringu bez nutnosti rutinních zásahů člověka. Je v nich nutná především inteligentní integrace systémově řešeného zařízení do stavebních prvků a vhodný výběr stavebních materiálů, včetně vhodného koncepčního řešení objektu vzhledem k jeho budoucímu užívání a provozování integrovaných systémů.

Položíme-li si však otázku, co je to, co těmto budovám zaručuje jejich vysokou industriálnost, neobyčejnou rozmanitost využití a pokročilý uživatelský komfort, najdeme jako elektrikáři samozřejmě okamžitě jednoznačnou odpověď - je to především elektrická energie. Teprve díky elektrické energii můžeme pojem "inteligentní budova" opravdu chápat především jako budovu, která se "o sebe umí postarat sama". Vytápění, osvětlení, bezpečnostní a provozní signalizace, rozvody elektrické energie s ohledem na ekologii a energetickou bilanci, tepelná i světelná pohoda, informační a výpočetní technika, senzory a sítě a řada dalších, to jsou disciplíny, které musí "inteligentní budova" na vysoké úrovni poskytovat zcela samozřejmě, v jakémkoliv ročním období a provozně zcela spolehlivě.

Nový obor žádá nové odborníky

Je zřejmé, že provoz a uspořádání inteligentní budovy nemůže navrhnout, spočítat a vyprojektovat kdokoliv. Většinou to bývá tým několika profesí, které se studují na stavební, strojní a elektrotechnické fakultě. Donedávna však chyběli odborníci, kteří by byli schopni takové týmy vést kvalifikovaně.

Proto jsme na ČVUT v odpovědi na požadavky stavebního průmyslu, investorů i státních institucí před třemi lety založili mezifakultní magisterský studijní program, který má slova "Inteligentní budovy" přímo v názvu.

Tento studijní program připravuje odborníky pro návrh, realizaci a řízení moderních budov a vývoj a výrobu prvků pro inteligentní budovy. Jde o absolventy se širokým průřezovým přehledem, a nikoliv odborníky specialisty. Studovat jej lze na elektrotechnické, strojní i stavební fakultě a je především (ale nejen) určen studentům, kteří na fakultách těchto typů získali bakalářský titul.

Vzhledem k progresivitě oboru inteligentních budov jsme si jisti, že naši absolventi najdou uplatnění v:

  • architektonických ateliérech při koncepčních návrzích budov a řešení obecné potřeby optimálního vnitřního prostředí budov,
  • ve stavebních a dodavatelských firmách v procesu projednávání i realizace zakázek,
  • u investorů při přípravě investičních záměrů a kontrole dodavatelských prací na stavbách,
  • v řízení, správě a provozu budov a zařízení techniky prostředí velkých budov, např. ve firmách "facility managementu",
  • ve státní správě (stavební úřady, státní dozory - životní prostředí, hygiena) v poradenských a výzkumných organizacích - a v dalších institucích.

Na Elektrotechnické fakultě ČVUT rádi říkáme, že "spojujeme elektrotechniku s informatikou". Ano, především se to ale prostřednictvím našich výzkumných aktivit a studijních programů snažíme uskutečňovat. Vedle několika jiných, právě program "Inteligentní budovy" je jeden z těch, které našim studentům v rámci magisterského studia nabízíme s vědomím, že právě zde se spojení elektrotechniky s informatikou naplňuje dvojnásob.

Bezpečnost, data a soukromí

Přes řadu definic pojmu "inteligentní budovy" bývá dnes za inteligentní budovu považována budova, v níž jsou jednotlivé inteligentní prvky či systémy integrovány a řízeny prostřednictvím jediného řídicího systému. Příkladem je integrace bezpečnostního a požárního systému do centrálního řídicího systému budovy. Z hlediska spolehlivosti je např. logický legislativní požadavek, aby požární systém pracoval zcela autonomně a používal vlastní senzory i datové rozvody. Nic ale nebrání využít v rutinním provozu data z těchto senzorů pro získání více informací o vnitřním prostředí budovy.

Všechny automatizační prvky či subsystémy v budově, ať již je strukturujeme, jak chceme, mají jediný základní cíl: udržovat a spravovat podmínky pro pobyt osob v prostorách budovy (anebo procesy v budově probíhající) tak, abychom reagovali na měnící se vnitřní i vnější podmínky anebo vnitřní či vnější požadavky. To vše s maximálním komfortem, optimální spotřebou energií a s minimalizací nákladů.

S rozvojem senzorových a informačních sítí se začala diskutovat otázka soukromí. I to je jedním z problémů dnešních inteligentních budov. Inteligentní elektroměr s navázanými měřidly dalších médií a senzorové sítě poskytují velmi bohaté informace o chování obyvatel bytu v moderním domě. Moderní měřicí technologie umožňují na dálku odlišit typ zapnutého elektrického přístroje, přítomnost osob v jednotlivých místnostech i typ jejich aktivity. Otázky ochrany dat a softwarové bezpečnosti jsou tedy v oblasti inteligentních budov vysoce aktuální.

Množství nasbíraných dat (které je např. v případě moderních administrativních obrů skutečně enormní) je třeba bezpečně uložit a efektivně zpracovat. K tomu se využívá moderních informačních technologií. Historie vnitřního prostředí řídicímu systému poskytuje "zkušenost" využitelnou ke zpřesňování modelu uvnitř inteligentního regulátoru. Shromažďovat je k tomu potřeba i meteorologická data, prediktivní regulátor ostatně pracuje i s předpovědí počasí.

Otázka "usability"

Další aktuální otázkou je tvorba vhodných uživatelských rozhraní a obecně otázka "usability". Moderní technologie totiž musí umožnit jednoduché, přehledné a intuitivní ovládání. Dnešní uživatel není ochoten číst dlouhé manuály či bloudit v mnoha vrstvách "menu". Majitel rodinného domku je ochoten diskutovat o investici do moderního řídicího systému vytápění, ví, co je to ekvitermní regulace a časová konstanta, a chápe, že jednoduchý regulátor mu bez citelné ztráty komfortu mnoho energie neušetří. Také ale ví, že nový systém musí být schopen ovládat každý obyvatel domu. Ukazuje se, že vhodné ovládací rozhraní a design ovládacích prvků je dnes nejdůležitějším kritériem výběru řídicích systémů inteligentních rodinných domků.

Otázky inteligence a energetické náročnosti budov jsou spolu úzce provázány. Všichni pamatujeme potíže obyvatel a uživatelů prvních budov s moderními tepelně-izolačními prvky a dokonale těsnícími okny. V Univerzitním centru energeticky efektivních budov, které ČVUT buduje v Buštěhradě u Kladna, budou mít kromě zmíněné elektrotechnické, strojní a stavební fakulty účast i odborníci z Fakulty biomedicínského inženýrství. Uvědomělá a smysluplná reakce na měnící podmínky bývá považována za "inteligenci". K tomuto typu inteligence se snaží Elektrotechnická fakulta prostřednictvím svých studijních programů dodat ještě něco - inženýrský přístup. Tedy umění pochopit, jak systém funguje, a aplikovat poznatky o tom a zkušenosti s tím v praxi.

Je to tvůrčí, je to progresivní, je to elektrotechnické, je to inteligentní.

Přejme inteligentním budovám - jak oboru, tak i časopisu - v dalším období mnoho zdaru.

Prof. Ing. Pavel Ripka, CSc. - děkan Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze.

Redakčně zpracoval: Ing. Jiří Kohutka, ved. odd. vnějších vztahů - PR FEL)


19. 9. 2012; feedit.cz

Nový ročník eClubu zahájí Steven Kyuan, ředitel Varick Street inkubátoru Polytechnického institutu university New York

Praha, 19. 9. 2012 - Projekt eClub ČVUT pokračuje se streamováním přednášek zajímavých hostů do dalších vysokých škol v ČR i v nadcházejícím semestru. V pondělí 24. 9. 2012 bude z pražského HUBu přenášena beseda s ředitelem Vavrick Street inkubátoru, který působí při Polytechnickém institutu university New York, panem Steven Kuyanem. (TZ)

Steven Kuyan se přijede podělit o své poznatky a zkušenosti s vedením školního inkubátoru v USA. Pro návštěvníky eClubu ČVUT a pro další zájemce o problematiku startupů připravil přednášku, na které přiblíží fungování zakládání nových firem v akademickém prostředí amerických škol.

Přednáška bude v rámci projektu "Praktická akademie IT znalostí" přenášena do dalších vysokých škol v ČR, konkrétně ji mohou zájemci shlédnout na těchto místech:

  • Podnikatelský inkubátor VŠB-TU Ostrava
  • Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci
  • Moravská vysoka škola, Olomouc
  • TECHNOLOGICKÉ CENTRUM Hradec Králové
  • Vysoká škola podnikání a.s., Ostrava
  • Technologické inovační centrum, Zlín
  • TopSeC, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova Univerzita, Brno
  • Fakulta Informatiky Masarykova Univerzita, Brno
  • Jihomoravské inovační centrum, Brno

Zakladatel eClubu, Honza Šedivý, k této výjimečné přednášce říká: "Jsem opravdu rád, že se nám podařilo na začátek nového běhu eClubu získat takto významného hosta, který jistě rozšíří náš pohled na problematiku zakládání startupů. Zároveň mne velmi těší, že se nám spolu s Varick street inkubátorem podařilo uspořádat mezinárodní soutěž pro studenty vysokých škol, ve které si mohou osvojit základy mezinárodní spolupráce. V nespolední řadě mě těší, že nadané studenty může odměnit opravdu velmi lákavou cenou - založením vlastní firmy v USA."

Beseda se Stevenem Kuyanem se uskuteční 24. 9. 2012 od 18:00 v pražském HUBu.

Více informací naleznete na stránce http://www.eclub.cvutmedialab.cz/


18. 9. 2012; hw.cz

Hlavní výhra z jiného soudku i regionu: což takhle vlastní firmu v USA

eClub ČVUT ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a Vavrick Street Inkubátorem (NYU - Poly, USA) připravil pro studenty českých vysokých škol další soutěž. Vítězný tým bude odměněn založením firmy v USA.

eClub ČVUT, jehož hlavním posláním je podpora inovativních nápadů studentů a uvádění jejich podnikatelských záměrů do praxe, vznikl v roce 2010 na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT. Od doby svého založení vyhlašuje pravidelně studentské soutěže a nyní přichází s další inovací - soutěží mezinárodní.

Již nějakou dobu spolupracujeme s ateliérem multimédií na Univerzitě Tomáše Bati (UTB). Studenti mají skvělé grafické nápady, ale většinou je nedotáhnou do fungujících aplikací. Na ČVUT zase máme programátory, kteří však nevynikají v grafickém designu. Hlavní myšlenkou nové soutěže je tedy spojení programátorů z ČVUT a grafických designérů z UTB,"říká zakladatel eClubu Jan Šedivý a dodává: "Mezitím, co jsme řešili takovéto propojení programátorů a grafiků, jsem navštívil ředitele Vavrick Street Inkubátoru Steva Kuyena, který bude hostem eClubu 24. 9. 2012. Zjistili jsme, že máme společné problémy, a proto jsme se dohodli udělat soutěž společně a vytvořit tak mezinárodní soutěžní týmy."

Termín podání přihlášek do Basecampu je 5. 11. 2012. Vítězný tým pak bude vyhlášen již 12. 11. 2012. Výhercům bude založena vlastní firma v USA, což znamená, že dostanou šanci rozjet svůj byznys na maximálně zajímavém trhu. Více informací a podmínky soutěže naleznete nahttp://nyupolyeia.org/apps.html.

Samsung a eClub ČVUT vyhlašují programátorskou soutěž

Samsung Electronics Czech and Slovak a eClub ČVUT připravily pro studenty českých vysokých škol další programátorskou soutěž. Vítězné týmy dostanou stipendium až 20 000 Kč a produkty Galaxy Tab 2 10.1 Wi-Fi a Galaxy Note. Vítězné soutěžní aplikace se navíc dostanou až k samotným uživatelům zařízení.

Soutěž je zaměřená na hry pro mobilní zařízení - telefony, nebo tablety. Účastníci si mohou vybrat jednak ze seznamu grafických návrhů, ale mají možnost přihlásit se i do volného tématu, jehož designové zpracování bude zcela v režii vývojářů. Vytváření soutěžních týmů bude probíhat pomocí aplikace Basecamp (přihlášení soutěžící si budou moci prohlížet navrhované projekty a diskutovat s ostatními soutěžícími tak, aby mohli vytvořit tým s někým, kdo bude mít podobné vize).


17. 9. 2012; feedit.cz

Hlavní výhrou nové soutěže eClubu ČVUT je založení firmy v USA

Praha, 11. září 2012 - eClub ČVUT, jehož hlavním posláním je podpora inovativních nápadů studentů a uvádění jejich podnikatelských záměrů do praxe, vznikl v roce 2010 na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT. Od doby svého založení vyhlašuje pravidelně studentské soutěže a nyní přichází s další inovací - soutěží mezinárodní. (TZ)

"Již nějakou dobu spolupracujeme s ateliérem multimédií na UTB. Studenti mají skvělé grafické nápady, ale většinou je nedotáhnou do fungujících aplikací. Na ČVUT máme programátory, kteří nevynikají v grafickém designu. Hlavní myšlenkou nové soutěže je tedy spojení programátorů z ČVUT a grafických designérů z UTB," říká zakladatel eClubu Jan Šedivý a dodává: "Mezitím, co jsme řešili takovéto propojení programátorů a grafiků, jsem navštívil ředitele Vavrick Street Inkubátoru Steva Kuyena, který bude hostem eClubu 24. 9. 2012. Zjistili jsme, že máme společné problémy, a proto jsme se dohodli udělat soutěž společně a vytvořit tak mezinárodní soutěžní týmy."

Soutěž je zaměřená na hry pro mobilní zařízení - telefony, nebo tablety. Účastníci soutěže si mohou vybrat jednak ze seznamu grafických návrhů, ale mají možnost přihlásit se i do volného tématu, jehož designové zpracování bude zcela v režii vývojářů. Vytváření soutěžních týmů bude probíhat pomocí aplikace Basecamp (přihlášení soutěžící si budou moci prohlížet navrhované projekty, diskutovat s ostatními soutěžícími tak, aby mohli vytvořit tým s někým, kdo bude mít podobné vize).

Termín podání přihlášek do Basecampu je 5. 11. 2012. Vítězný tým pak bude vyhlášen již 12. 11. 2012. Výhercům bude založena vlastní firma v USA, což znamená, že dostanou šanci rozjet svůj byznys na nejzajímavějším trhu ve světě.

Více informací a podmínky soutěže naleznete na stránce: http://nyupolyeia.org/apps.html


14. 9. 2012; lupa.cz

Vyhlášeny výsledky soutěže Diplomová práce roku 2012

Symbolický šek na 50 000 korun si odnesli vítězové soutěže Diplomová práce roku 2012, kterou organizuje ICT Unie. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo ve čtvrtek 13. září v pražském hotelu Diplomat.Vítězi jednotlivých soutěžních kategorií se stali David Vávra (FEL ČVUT), Ondřej Mikšík (VUT Brno), Martin Kacvinský, Kamil Řezáč a Štěpán Kozák (všichni Masarykova univerzita).


12. 9. 2012; tyinternety.cz

eClub a New York University vyhlašují App Challenge

eClub ČVUT ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a také americkým Vavrick Street inkubátorem při Polytechnic Institute of New York University připravili pro studenty českých vysokých škol další soutěž, která je tentokrát zaměřena na oblast mobilních her. Vítězný tým bude odměněn založením firmy v USA.

eClub ČVUT, jehož hlavním posláním je podpora inovativních nápadů studentů a uvádění jejich podnikatelských záměrů do praxe, vznikl v roce 2010 na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT. Od doby svého založení vyhlašuje pravidelně studentské soutěže a nyní přichází s další inovací - soutěží mezinárodní.

"Již nějakou dobu spolupracujeme s ateliérem multimédií na UTB. Studenti mají skvělé grafické nápady, ale většinou je nedotáhnou do fungujících aplikací. Na ČVUT máme programátory, kteří nevynikají v grafickém designu. Hlavní myšlenkou nové soutěže je tedy spojení programátorů z ČVUT a grafických designérů z UTB," říká zakladatel eClubu Jan Šedivý.

Soutěž je zaměřena na hry pro mobilní zařízení - telefony nebo tablety. Účastníci soutěže si mohou vybrat ze seznamu grafických návrhů, ale mají možnost přihlásit se i do volného tématu, jehož designové zpracování bude zcela v režii vývojářů. Vytváření soutěžních týmů bude probíhat pomocí aplikace Basecamp, přihlášení soutěžící si budou moci prohlížet navrhované projekty a diskutovat s ostatními soutěžícími tak, aby mohli vytvořit tým s někým, kdo bude mít podobné vize.

"Mezitím, co jsme řešili takovéto propojení programátorů a grafiků, jsem navštívil ředitele inkubátoru Vavrick Street Steva Kuyena, který bude hostem eClubu 24. září. Zjistili jsme, že máme společné problémy, a proto jsme se dohodli udělat soutěž společně a vytvořit tak mezinárodní soutěžní týmy," dodává Šedivý.

Termín podání přihlášek do Basecampu je 5. listopadu. Vítězný tým pak bude vyhlášen již 12. listopadu. Výhercům bude založena vlastní firma v USA, což znamená, že dostanou šanci rozjet svůj byznys na nejzajímavějším trhu ve světě. Více informací a podmínky soutěže naleznetena stránce akce.


9. 9. 2012; computerworld.cz

Portál SitIT.cz usnadní spolupráci akademických pracovišť IT s praxí

Na půdě Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy byl představen nový specializovaný portál SitIT.cz.

Jde o další z výstupů projektu SoSIReČR (Sociální síť informatiků v regionech ČR), který řeší naléhavou potřebu akademických pracovišť, ale i odborníků z IT praxe: vzájemně se informovat o zaměření svých výzkumů, aktivitách svých výzkumných týmů, o řešených projektech a znalostních profilech jednotlivých řešitelů.

Nový portál využívá strukturovaných znalostních profilů, pomocí kterých je možné exaktně popsat odborné zaměření jak jednotlivých specialistů, tak i celých týmů. Své znalostní profily mohou na novém portálu zveřejnit týmy i jednotliví odborníci jak z akademických institucí, tak i z praxe, a zpřístupnit je celé odborné komunitě. Ta pak má možnost ve strukturovaných profilech jednoduše vyhledávat.

Pomocí strukturovaných profilů ale mohou být popsány i celé řešené projekty, a také nabídky řešení či poptávky po výzkumných pracích. Díky tomu může nový portál SitIT.cz zprostředkovávat i navazování kontaktů mezi zadavateli a řešiteli výzkumných projektů způsobem, který jiné (nespecializované a univerzálně zaměřené) portály či sítě z principu nemohou nabídnout.

Portál, který umožňuje zveřejňovat a prohledávat strukturované znalostní profily, řeší i potřebu koordinace mezi řešiteli. Jejich projekty dnes stále častěji vyžadují spolupráci více pracovišť, které tudíž potřebují vědět, čím se kdo zabývá a jaké má znalosti a schopnosti. Samozřejmě ale nejde jen o čistě akademické projekty.

"Co chvíli k nám přichází lidé z firem s velmi zajímavými projekty, které ale sami nedokážou realizovat a potřebují odbornou pomoc. Dosud ale nedokázali jednoduše zjistit, kdo se v akademické sféře zabývá postupy, řešeními či technologiemi, o které se jejich projekt opírá. Díky strukturovaným znalostním profilům a možnostem nového portálu SitIT.cz ale svého odborného partnera najdou velmi snadno" říká prof. Peter Vojtáš z Matematicko-fyzikální fakulty, který je zároveň vedoucím projektu SoSIReČR.

Projekt Sociální síť informatiků v regionech ČR vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. Je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Na projektu se podílejí partneři: Matematicko-fyzikální fakulty UK, Fakulta elektrotechnická ČVUT, Vysoká škola ekonomická, Ústav informatiky Akademie věd ČR. Cílem projektu je zvýšit konkurenceschopnost oboru ICT v ČR. V rámci projektu zároveň probíhá řada dalších aktivit - např. průzkum VŠE týkající se lidských zdrojů v IT (nabídka škol, poptávka firem), konají se různé konference či semináře (např. Hovory s informatiky) apod.


7. 9. 2012; lupa.cz

Startup Taxi Guide: Vyhledávání nejlevnějších taxíků je jen začátek

Nástup chytrých mobilů skýtá řadu dosud nevyužitých možností ve smluvní dopravě, soudí Jan Zikeš, původce myšlenky na projekt CitySmartGo. Zatím však uvedli jen jednoduchou aplikaci na vyhledávání nejlevnějších taxíků . aby získali uživatele, data a připravili trh.

Co dělá CitySmartGo?

CitySmartGo se zabývá analýzou dat získaných z uživatelských mobilních aplikací za účelem optimalizace poptávkové dopravy (to jsou například vozy taxi).

Nicméně, abychom získali data, museli jsme udělat krok zpět, celý mechanismus trochu pozdržet a udělat Taxi Guide . to je jednoduchá, přesto užitečná aplikace ve stylu jízdních řádů, která najde nejlevnější taxi v Praze, v Brně a v Bratislavě. Díky ní se nám již nyní daří získávat první data; aplikace nám pomáhá lépe určit, jak přesně pokračovat směrem k aukčním mechanismům.

Kdo jste a jaké máte zkušenosti?

V současné době na celém projektu pracujeme tři: já, strůjce myšlenky, JAN ZIKEŠ, studentotevřené informatiky na ČVUT; mimo školní projekty mám zkušenost s tvorbou jedné e commerce stránky, která dnes již neexistuje; pak MARTIN MATYÁŠEK, také student otevřené informatiky, a ANNA PECKOVÁ, jež se zabývá grafikou a marketingem.

Na původním konceptu aukčních algoritmů využívaných pro objednávání dopravy jsem začal pracovat přibližně před rokem v rámci bakalářské práce ve škole. Myšlenku přejít ke startupu jsem měl již v počátcích. Nejdříve však bylo potřeba zjistit, zda algoritmy mohou vůbec fungovat.

Na přelomu roků 2011 a 2012 jsem již věděl, že algoritmy fungují, tak jsem se domluvil s Martinem, se kterým jsem už pracoval ve škole na několika projektech školního významu, zda by se mnou nechtěl zkusit udělat startup. Jako posledního člena jsme přibrali Aničku, především kvůli grafice a jejím zkušenostem s marketingem.

Co vás přivedlo k přesvědčení o potřebě CitySmartGo a Taxi Guide?

Prvně jsem si všiml, že je něco špatně, při porovnání taxíků v Praze a v New Yorku. V New Yorku lidé čekají na taxíky fronty, kdežto když jsem vyšel ven z letištního terminálu zpátky v Praze, všiml jsem si fronty taxikářů čekajících na zákazníky. Přemlouvali cestující, aby s nimi vůbec někdo jel. To mě přivedlo k přesvědčení o potřebě aukčních mechanismů, nebo tedy dynamického stanovování ceny obecně. Ta myšlenka začala směřovat k CitySmartGo při prvních konzultacích s vedoucím mé bakalářské práce Michalem Jakobem, který je s námi stále v kontaktu.

Pokud jde o aplikaci Taxi Guide, potřebovali jsme něco, co by lidem přineslo už nějakou nemalou přidanou hodnotu a co by chtěli používat. Připadalo nám, že když jezdíme taxíkem, nezajímá nás s kým, ale prostě chceme porovnat ceny několika solidních společností a z nich vybrat tu nejlevnější. Při bližším průzkumu jsme zjistili, že ceny se velmi liší a srovnávací aplikace chybí. To nám poskytlo příhodnou možnost vytvořit Taxi Guide jako odrazový můstek pro CitySmartGo.

Jak se na Taxi Guide dívají taxislužby?

V tom je prozatím asi největší kámen úrazu. Přímo zatím s nikým nespolupracujeme, nicméně s několika firmami jednáme, ale spíše směrem k následnému rozvoji. Veškerá data, která používáme, jsou veřejně získatelná a aplikace je v současné době pro taxislužby takovou bezplatnou reklamou.

Co se děje v aplikaci Taxi Guide na pozadí?

Aplikace Taxi Guide je opravdu jen první odlehčená verze, která nám spíše slouží k přípravě trhu na další fáze projektu CitySmartGo. Stačí tedy velmi prostý algoritmus používající stávající ceny jednotlivých taxislužeb.

Aukční algoritmus, který přijde v další fázi (na ni potřebujeme určité množství uživatelů, při kterém ji můžeme rozjet) je daleko zajímavější. Zjednodušeně si můžeme každý mobilní telefon představit jako agenta, který se na základě podnětů, jež je možné získat z telefonu (nebo ze serveru), inteligentně rozhoduje a vyjednává o ceně. Aukce poslouží pouze jako prostředek vyjednávání. Z toho jsme schopni vypočítat optimální cenu.

Proč by mělo být pro taxislužby výhodné zapojit se?

Do systému se mohou zapojit jak přímo taxislužby, tak i jednotliví dopravci. Záleží vždy na konkrétní situaci v daném městě a v místní legislativě.

Výhody pro zapojení taxislužeb by byly, že na základě našeho systému budou moci flexibilněji určovat cenu, kterou si mají účtovat a kterou ovšem musí také inzerovat. K inzerci mohou bezplatně využít buď Taxi Guide, nebo i vlastní aplikace či další "real time" kanály.

Taxislužbám a jednotlivým dopravcům můžeme přinést větší zisky. Taxislužbám se nebude stávat, že v době, kdy nejsou zakázky, je jejich cena příliš vysoká, a naopak v době vysoké poptávky nebudou jezdit zbytečně levněji, než by mohly. I v tom jsou však nějaká zákonná omezení, která musíme dodržet.

Jaké má Taxi Guide první výsledky?

Za prvních deset dní na Google Play jsme získali přes sto aktivních instalací, což, si myslím, není až tak špatné . vzhledem k tomu, že se zatím nedostalo na větší marketing. Velmi kladné hlasy od veřejnosti nás povzbudily do další práce.

Jak bude Taxi Guide vydělávat peníze?

Taxi Guide sám o sobě nemá vydělávat peníze. Vydělávat by měl projekt až v následné fázi: především zpoplatněným API pro taxislužby a zpoplatněnou aplikací pro dopravce.

Má Taxi Guide konkurenci?

Přímou konkurenci zatím nemá. Existuje sice několik aplikací v podobném oboru, nicméně ani jedna neporovnává různé taxislužby na základě odhadu ceny jízdy.

K projektu CitySmartGo má asi nejblíže americký Uber, který se zabývá smluvní dopravou založenou na dynamickém stanovení ceny.

Co dalšího chystáte?

Většina připravovaných věcí se točí kolem platformy CitySmartGo. Samozřejmě budeme pružně reagovat na data získaná z mobilních zařízení a pokoušet se je dále inteligentně využít . ne nutně jen v oblasti taxidopravy. Obecně si myslím, že vzrůstající penetrace chytrými telefony skýtá v dopravě nevyužitý potenciál.

Nebojíte se, že se příliš rozštěpíte?

Přestože jsme již v počátku odbočili z přímé cesty k platformě CitySmartGo, stále před sebou vidíme jasný cíl a víme, kam jdeme. Aplikací Taxi Guide si hlavně připravujeme a ověřujeme místní trh, který chceme v důsledku použít hlavně jako "show room" pro další odraz směrem do zahraničí.

V čem pracujete?

Sice jsme dlouhou dobu zamýšleli použití některé z technologií a jazyků, které máme rádi a kterým fandíme (to je např. Scala nebo Clojure), ale zvítězil přístup tradiční: nakonec jsme se rozhodli pro klasickou Javu s využitím frameworku Spring a pro nativní aplikaci pro Android, s tím, že následovat bude iPhone.

Věnujete se projektu naplno?

Během léta pracujeme na projektu naplno. Ale jsme všichni stále studenti, takže od konce září to pro nás bude těžší. Na druhou stranu studujeme cíleně opravdu to, co ve startupu používáme. Škola pro nás není místem, kde chceme získat titul, jak tomu většinou v našich zeměpisných šířkách bývá; u nás se všichni řídíme spíše americkým přístupem ke studiu a předměty si zapisujeme tak, aby nám pomohly dále ve startupu. I proto já s Martinem studujeme otevřenou informatiku, jejíž studium jen za vidinou získání titulu by bylo holým šílenstvím.

Máte zatím nějaké náklady? Financuje vás někdo?

Naše náklady jsou zatím opravdu minimální. Všichni si pečlivě rozmýšlíme, za co utratit, především protože jakožto startup zatím příliš financí nemáme. V podstatě se jedná jen o nutné poplatky spojené s vývojem.

Na základní rozjetí jsme využili grantu ze soutěže eClub při ČVUT, jehož součástí byly i tři měsíce zdarma v Node5.

V současné době dále jednáme nebo připravujeme jednání s několika subjekty, nicméně vše je zatím v počátcích.

Chystáte rozšíření do zahraničí?

Původně jsme chtěli Českou republiku úplně vynechat a začít ze zemí, kde je větší penetrace chytrých telefonů a kde jsou lidé zvyklí využívat jejich potenciálu.

Otevřeně musíme přiznat, že se nám to nepovedlo. Pokoušeli jsme se nabízet naši technologii několika subjektům v zahraničí, u kterých jsme chtěli začít a se kterými jsme měli v plánu ji vyvinout, ale zjistili jsme, že se to dělá těžko jen s několika animacemi a simulačními modely. Každý chtěl vidět, kde náš systém funguje a kde si ho může vyzkoušet.

K aplikaci Taxi Guide můžeme říci, že její rozšíření dále by nebylo až tak složité, ale první vlnu rozšíření do zahraničí chceme udělat, až budeme mít i aplikaci na iPhone.

Platformu CitySmartGo bychom chtěli v první fázi testovat v Praze, ale pořád se nechceme vzdát nějakého dalšího města, aby pro nás výsledky pilotu byly směrodatnější.

Jaký máte cíl dlouhodobý?

Především uvést v život aukční mechanismus, protože to skutečně pomůže lidem. Z obchodního hlediska je naším cílem rozšířit Taxi Guide i následnou platformu CitySmartGo, kam to jen půjde.


6. 9. 2012; e15.cz

Síť IT není zbytečný ani předražený web, hájí se tvůrci

Sociální portál Síť IT, který si vytyčil za cíl propojit akademická pracoviště, studenty a odborníky s firmami z praxe, si vysloužil kritiku části odborníků z oboru. Podle nich nedává projekt smysl, když už existují kariérní weby typu LinkedIn. Kritici navíc namítají, že peníze z Evropské unie a českého rozpočtu nebyly vynaloženy účelně a portál šlo dát dohromady za daleko méně peněz. Tvůrci webu se ale hájí, podle nich je jedinečný a přináší nové funkce.

Za webem Síť IT jsou akademici z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a Fakulty elektrotechnické ČVUT. Vývoj sociální sítě zastřešuje projekt SoSIReČR (Sociální síť informatiků v regionech České republiky), který v rámci Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost získal 28 milionů korun na své aktivity. Na vývoj a testování samotného portálu SitIT šla podle Petera Vojtáše z Matematicko-fyzikální fakulty a vedoucího SoSIReČR zhruba třetina částky. Asi 9,8 milionů korun za zrod portálu je podle něj přiměřená částka.

Zbytek peněz SoSIReČR vynaložil na "partnerství a sítě v terciárním vzdělávání v regionech" (2,2 milionu korun), "lidské zdroje v ICT (průzkum poptávky a nabídky IT absolventů na trhu práce v ČR), publikace, workshopy" (5,3 milionu korun), "celoprojektové akce" (5,2 milionu korun). Semináře Hovory s informatiky stály 3,8 milionu korun, propagace projektu 800 tisíc korun.

Vojtáš nesouhlasí ani s námitkami, že sociální síť nemá šanci uspět vedle zavedených kariérních webů, jak míní například Jan Sedlák: "Je dobře, že stát přemýšlí o zvýšení konkurence schopnosti v oblasti IT a služeb s přidanou hodnotou, toto ale rozhodně nebude správná cesta. Svět IT dokáže všechny popisované problémy řešit sám o sobě, má na to zavedené služby a globální služby (proč například navazovat kontakty na Síť IT, když je tady LinkedIn?) a funguje mnohem více dynamicky, než jak je státní sektor zvyklý."

Vojtáš zmínil několik bodů, kterými se SitIt odlišuje od LinkedInu a spol. Zaměřuje se detailně na sektor IT, má garantovanou dostupnost dat, o funkčnosti a změnách nerozhoduje provozovatel, ale IT komunita. Jako hlavní inovaci ale uvádí strukturované znalostní profily. Kategorizace znalostí odborníků podle Vojtáše velmi zjednoduší navazování kontaktů mezi zadavateli na straně firem a odborníky a akademiky na straně řešitelů.

"Co chvíli k nám přichází lidé z firem s velmi zajímavými projekty, které ale sami nedokážou zrealizovat a potřebují odbornou pomoc. Dosud ale nedokázali jednoduše zjistit, kdo se v akademické sféře zabývá postupy, řešeními či technologiemi, o které se jejich projekt opírá. Díky strukturovaným znalostním profilům a možnostem nového portálu SitIT.cz ale svého odborného partnera najdou velmi snadno," uvedl Vojtáš.

Zda má pravdu Vojtáš a SitIT bude životaschopným projektem, nebo spíše kritici, kteří nevěří tomu, že portál začne doopravdy čile fungovat a zprostředkovávat vazby odborníků a firem, bohužel půjde zhodnotit jen těžko. Web totiž nemá žádný stanovený cíl úspěšnosti podle počtu uživatelů a dohodnutých transakcí. SoSIReČR alespoň uvádí, že Síť IT míní v příštích pěti letech portál spravovat a zdokonalovat.


5. 9. 2012; parlamentnilisty.cz

Vysoké školy utrácí zbytečně 28 milionů za vlastní sociální síť

České vysoké učení technické v Praze - Fakulta elektrotechnická (FEL ČVUT), Univerzita Karlova - Matematicko-fyzikální fakulta a další školské instituce vytváří vlastní sociální síť Sitit.cz.

Po čtyřech letech práce bylo na tomto projektu vyčerpáno přibližně 23 milionů korun. Celkové náklady jsou 28 milionů korun. Školy by přitom mohly ušetřit peníze, pokud by využily otevřená nebo komerční řešení. Službu Sitit.cz nyní využívá 383 uživatelů a 85 firem.

Postup škol veřejně kritizuje Michal Martoch ze společnosti Workline, která se zabývá podporou práce na dálku a zaváděním uzavřených firemních sociálních sítí. Podle Martocha školský sektor zcela ignoruje existující sociální sítě Facebook, LinkedIn nebo uzavřené sociální sítě jako je například Yammer. Všechny tyto služby mají také bezplatnou verzi. V úvahu by rovněž připadalo využití bezplatné sociální sítě Diaspora, na jejímž vývoji se podílí celosvětová komunita uživatelů.

"Není v pořádku zadávat projekt na vytvoření sociální sítě informatiků, který skončí nejspíše miliony korun vyhozenými za to, že státní sektor ignoruje už zavedené a osvědčené sociální sítě. Hlavně ale není vůbec jasné, proč vlastně zadavatel projektu Ústav informatiky AV ČR potřebuje nějaké placené řešení, když např. budování profesionálních kontaktů prostřednictvím profesionální sociální sítě LinkedIn je dostatečně sofistikované a hlavně funguje," vysvětluje Michal Martoch. "Velmi pochybuji o tom, že se investice do sociální sítě IT profesionálů v regionech ČR vyplatí", říká Michal Martoch.

Projekt Sitit.cz vzniká v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Je registrován pod č. CZ.1.07/2.4.00/12.0039 s názvem Sociální síť informatiků v regionech České Republiky.


3. 9. 2012; lupa.cz

Akademici staví "sociální síť informatiků v regionech ČR", zbytečný web za 28 milionů

Proprietárně vybudované řešení za veřejné peníze zbytečně vytváří něco, co už roky existuje a funguje v řadě existujících sociálních sítí - ať už je to Linkedin, které by bylo pro něco podobného využitelné, nebo nejmasovější Facebook. Nebo, samozřejmě, existující akademické sociální sítě.

FEL ČVUT, MFF UK a další školské instituce už několik let budují "sociální síť" s velmi diskutabilním smyslem a přínosem. Web za 28 milionů korun ze státních a evropských peněz, který nejspíš neviděl ani grafik ani webdesigner, najdete na www.sitit.cz. "Portál" vznikl v rámci projektu označeného zkratkou SoSIReČR (Sociální síť informatiků v regionech České republiky). Na jeho webu se mimo jiné můžete dočíst, že "Testování probíhalo od května 2011, brzy bude otevřen širší veřejnosti. Momentálně se můžete seznámit s tím, jak vypadá odborný profil a zde najdete praktické příklady jeho využití."

Představa, že takto zpracovaný projekt "přinese zvýšení konkurenceschopnosti" ČR v oblasti informatiky, je minimálně úsměvná. Zejména s ohledem na výsledek, který vypadá, jako by byl vytvořen pro internet tak před deseti lety. V průběhu let se na celém projektu samozřejmě podílela řada firem i institucí, odprezentovala se řada prezentací (příklad a další příklad) a studií (příklad) a vykázala spousta činnosti. Skutečnost je taková, že po čtyřech letech práce a milionech vyčerpaných korun (podle tohoto zdroje už bylo vyčerpáno zhruba 23 milionů Kč) je výsledkem služba s 383 uživateli a 85 firmami (aktuální stav k 1. září 2012).

Cílem projektu je vybudování komunitní sítě (sociální ve smyslu technickém) informatiků ve všech regionech České republiky jako základny pro partnerství různých typů. To přinese zvýšení konkurenceschopnosti ČR v oblasti informatiky tolik potřebné nejen v současné době krize. Pro podporu spolupráce cílových skupin (instituce terciárního vzdělávání a výzkumu v regionech) se státní správou a soukromým sektorem postupně zmapujeme potřeby regionů ve vzdělávání, vědě a spolupráci se soukromým sektorem. Budování sítě sestává ze sběru požadavků, konceptuálního návrhu sociální sítě, současného vývoje a sběru dat a pilotního provozu a bude doprovázeno řadou dalších významných činností (rozepsáno do 17 projektových aktivit). Projekt se zakládá na úloze žadatele (VŠ) a partnerů (2×VŠ + VVI + VOŠ) ve vzdělávání a výzkumu a dlouholeté pozici a vzájemné spolupráci v české informatice. Tato spolupráce bude pokračovat i po skončení projektu a přispěje k udržitelnému rozvoji.

Projekt "CZ.1.07/2.4.00/12.0039", příjemce Univerzita Karlova v Praze, název "Sociální síť informatiků v regionech České republiky" s celkovou požadovanou částkou 37 512 216 Kč byl nakonec pokrácen o 9 184 989,10 Kč, takže v rámci Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost získal 28 336 226,90 Kč. V době, kdy má české školství problémy s penězi, je opravdu otázkou, zda by 28 milionů korun nenašlo lepší využití.

Uvedená částka je plánována k čerpání v průběhu čtyř let, od roku 2009 do roku 2012. Okolo projektu se objevily další dílčí tendry. Například Ústav informatiky AV ČR vyhlásil výběrové řízení na " Informování o projektu "Sociální síť informatiků v regionech České republiky (SoSIReČR) ve sdělovacích prostředcích" s plněním 800 000 Kč (včetně DPH) a cílem "informování o projektu, jeho základní myšlence a jeho výsledcích v segmentu denního tisku a časopisů po celém území ČR prostřednictvím redakčních článků, inzerce apod., případně i v dalších sdělovacích prostředcích. Kromě informování obecné společnosti je vhodné zaměření na politickou reprezentaci a odbornou veřejnost." Jak vypadá takové plnění můžete vidět například zde (20 výstupů v tisku). Z dokumentu plyne, že zakázku dostala firma AMI Communications (což ostatně potvrzuje i oznámení MŠMT).

Poznámka: Podklady pro případné studium přehledu vyplacených peněz na další projekty najdete zde (PDF). Na první pohled je zřejmé, že toto není jediný projekt podobného charakteru.

Sociální síť českých informatiků a vyhozené státní peníze [komentář] od Jana Sedláka to nakonec říká také poměrně jasně: "Je dobře, že stát přemýšlí o zvýšení konkurenceschopnosti v oblasti IT a služeb s přidanou hodnotou, toto ale rozhodně nebude správná cesta. Svět IT dokáže všechny popisované problémy řešit sám o sobě, má na to zavedené služby a globální služby (proč například navazovat kontakty na Síť IT, když je tady LinkedIn?) a funguje mnohem více dynamicky, než jak je státní sektor zvyklý."

Jedním z výstupu celého projektu je i web www.informatikavcesku.cz, na kterém by měly být výsledky sběru dat a informací. Ve skutečnosti na něm pouze najdete informaci, že "Stránky budou spouštěny na začátku května - nyní probíhají finální úpravy." Je samozřejmě možné, že je řeč o květnu 2013. Většina položek v menu i dalších stránek každopádně vrací hlavně "The requested URL was not found on this server", takže ve výsledku to vypadá spíš jako nedokončená maketa.

Šéfredaktor portálu Česká škola Janek Wagner "Síť IT" komentuje takto: "Síť IT, která je součástí projektu SoSIReČR (Sociální síť informatiků v regionech ČR), je z tohoto pohledu skutečně jen malá ryba, i když podíl na jednoho aktivního uživatele v řádu desítek tisíc korun po třech letech vývoje je alarmující. Závažnější ale je, že tvůrci jsou z údajně špičkových akademických pracovišť. Projekt je plný nesmyslných chyb a nelogičností. Pochybný je již samotný záměr, zcela nepoužitelný je způsob přihlášení uživatele a uživatelské rozhraní vypadá jako z konce minulého století, selhala evidentně i propagace mezi potenciálními uživateli, a chybí tu podle mne jakákoli přidaná hodnota oproti zavedeným sociálním sítím profesionálů."

Kvalita a promyšlenost technického řešení je demonstrována hned při registraci. Nemůžete si zvolit vlastní heslo, automaticky generované je vám posláno e-mailem ve volně čitelné podobě a jde jenom o posloupnost číslic. Poté, co se pokusíte heslo změnit, narazíte na požadavek, že heslo musí obsahovat číslice a navíc i malá a velká písmena.

"Síť IT" mimochodem měla být v provozu už před mnoha měsíci, jedním z udávaných termínu byl například leden 2012 (viz České firmy se potýkají s nedostatkem absolventů IT oborů): "Portál bude v plném provozu od ledna 2012 a měl by přispět k usnadnění komunikace mezi jednotlivými skupinami, pomoci navázat a rozvíjet jejich spolupráci, zprostředkovat pracovní či vědecké příležitosti a nabídnout velké množství informací, materiálů a odkazů," říká za tvůrce portálu prof. RNDr. Peter Vojtáš, DrSc. z MFF UK.

Otazníků kolem projektu je prostě velmi mnoho - a ten největší se týká samotného jeho smyslu. Na základě pozvánky na tiskovou konferenci (6. září od 14:00, MFF UK, Malostranské nám 25, Praha 1, první patro, místnost S11) jsme tvůrce kontaktovali s dotazy týkajícími se jeho financování i smysluplnosti. Pokud dorazí odpovědi, rádi je do textu doplníme.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk