29. 9. 2009; PC World.cz, Novinky

Robotour v Brně ovládl tým studentů ČVUT

Závodu robotů přes brněnský park Lužánky se zúčastnilo 19 týmů studentů i pouhých nadšenců oboru robotiky.

Necelá dvacítka robotických vozidel se postavila na start letošního ročníku soutěže Robotour, který se poprvé uskutečnil v Brně. I přes ztrátu domácího prostředí (pražské Stromovky) se podařilo vybojovat první místo opět týmu studentů Českého vysokého učení technického, který vystupuje pod názvem Lee.

Soupeřící roboti mají podobu vozítka, které je vybaveno řadou navigačních přístrojů (GPS, elektronický kompas, kamera a další senzory). Úkolem robotů je projet co nejrychleji kilometrovou trať s nákladem pětilitrového soudku piva skrze park bez jediného zásahu svých tvůrců. Vše musí být předem připraveno, tlačítko start spouští rozhodčí a nikdo ze soutěžících nesmí nikterak svému robotu během jízdy pomoci. Pokud robot sjede z trati nebo například nabourá do stromu, je diskvalifikován.

Robotour 2009 v Brně byl již čtvrtým ročníkem úspěšného závodu robotů, který je zároveň velkým setkáním všech fanoušků robotiky a motivací k dalšímu zlepšování.


22. 9. 2009; systemonline.cz

Soutěž Diplomová práce roku zná své vítěze

Čerství absolventi patnácti vysokých škol z České i Slovenské republiky se dne 17. 9. 2009 zúčastnili v Hradci Králové finálového kola soutěže Diplomová práce roku a jejího slavnostního vyhlášení. Akci hostila akademická půda Univerzity Hradec Králové. Finálové kolo soutěže probíhalo v pěti soutěžních kategoriích. Každý z finalistů svou práci prezentoval před odbornou komisí složenou z lektorů vysokých škol a zástupců komerčních organizací.

Ve čtvrtém ročníku soutěže Diplomová práce roku 2009 se na prvních místech umístili:

V kategorii Cloud computing, virtualizace, integrovaná prostředí a nástroje pro vývojáře, mobilní aplikace, operační systémy, matematické úlohy a algoritmy Ing. Petr Pospíchal.

V kategorii IT technologie v energetice a veřejné správě (metodiky hodnocení, aplikace, průzkumy a rozbory, zkušenosti, předpovědi a modely) Ing. Kryštof Dibusz.

V kategorii Informační systémy ve zdravotnictví Ing. Lukáš Zich.

V kategorii Databázové stroje a aplikace, informační bezpečnost a standardy řízení vývoje systémů Ing. Tomáš Černý.

V kategorii Podnikové informační systémy, ostatní IT práce Ing. Pavel Mikula.

Členové hodnotící komise se při vyhlášení shodli na tom, že úroveň prací byla v letošním ročníku na vynikající úrovni, práce byly hodně prakticky orientovány. Jak uvedl Ing. Petr Kuchař z vyhlašovatelské ABRA Software, práce se za poslední roky odklání od rešeršního typu, jsou více konkrétně zaměřené a velmi často řeší komerčně využitelná témata. To potvrzuje i průzkum provedený (společností United Software Services) na všech finalistech tohoto ročníku, kde sami finalisté hodnotí své práce z 86% jako velmi dobře využitelné v komerční praxi. Stejně tak uvedl čerstvý absolvent ČVUT FEL, vítěz kategorie Podnikové informační systémy, Ing. Pavel Mikula, že na rozdíl od běžného schématu, kdy diplomová práce řeší teoretický problém a pak hledá jeho uplatnění v praxi, je ta jeho vytvořena přesně opačným postupem. Řeší zcela praktický problém a využívá k tomu teoretických poznatků.

Projekt Diplomová práce roku má za cíl podporu vysokého školství a zvýšení prestiže oboru informačních technologií v ČR a SR. Její vyhlašovatelé, společnosti ABRA Software a sdružení Česká společnost pro systémovou integraci letošní ročník hodnotí jako velmi úspěšný, s velkou účastí vysokých škol a studentů. Při slavnostním vyhlášení se studenti měli možnost setkat s významnými osobnostmi hradeckého regionu, garanty vysokých škol, s odbornými garanty ze sdružení SPIS a CACIO a zástupci komerčních organizací.


15. 9. 2009; Technický týdeník

Využití mikrovlnného vysoušení v textilním průmyslu

Skupina Prof. Ing. Jana Vrby, CSc. z katedry elektromagnetického pole FEL ČVUT spolupracuje s Výzkumným Centrem Textil - Liberec na společném projektu využití mikrovlnného vysoušení v textilním průmyslu. Mj. byly navrženy dva aplikátory pro mikrovlnné vysoušení textilií.

Mikrovlnná technologie se v dnešní době uplatňuje téměř ve všech odvětvích průmyslu. Mikrovlnný ohřev umožňuje nárůst teploty v celém objemu materiálu současně. Tím lze dosáhnout výrazné úspory energie a získat vyšší kvalitu výrobku. V posledních letech vystupuje do popředí rovněž aspekt ekologické šetrnosti.

K vysoušení textilií se tradičně používají zařízení pro konvekční přenos tepla tzv. horkovzdušné sušičky. Vysoušená textilie prochází velkými halami. Okolo cirkuluje horký vzduch, který látku ohřívá a zároveň odvádí odpařenou vlhkost. Tento postup však má své nevýhody: především délku vysoušení a energetickou náročnost. Využití mikrovlnné energie umožňuje zkrátit proces vysoušení, efektivněji využít energii a tím i snížit náklady na výrobu.

Princip mikrovlnného ohřevu

Spočívá v přeměně elektromagnetické energie na energii tepelnou, jež vzniká působením pole na polární molekuly materiálu. Bipolární molekuly vody se natáčejí podle změny střídavého elektromagnetického pole (109krát za sekundu). Přitom dochází k mezimolekulárnímu tření a k překonávání mezimolekulárních sil. Vzniká teplo a dochází k rychlému ohřevu materiálu. Mikrovlny mohou pronikat do určité hloubky materiálu, podle jeho dielektrických parametrů. Materiál se ohřívá současně uvnitř i na povrchu a popisovaný proces je nezávislý na tepelné vodivosti textilií.

Vývoj prototypů pro mikrovlnné vysoušení textilií

Byly vyvinuty dva typy aplikátorů. První vychází z Fabry-Perotova otevřeného rezonátoru. Tvoří jej 2 paralelní desky, mezi nimiž vzniká stojatá vlna, a textilie prochází maximem intenzity elektrického pole. Mikrovlnná energie se přivádí do rezonanční dutiny úsekem vlnovodu zakončeným trychtýřovou aperturou. Druhý aplikátor tvoří 2 úseky vlnovodu v tzv. meandrovém uspořádání. V širší stěně vlnovodu je podlouhlá štěrbina, kterou prochází vysoušená textilie. Štěrbina se nachází přesně uprostřed, protože zde je intenzita elektromagnetického pole nejvyšší. Oba systémy fungují na frekvenci 2,45 GHz a jako generátory mikrovlnné energie využívají magnetrony z komerčních mikrovlnných trub.

U obou aplikátorů je třeba dbát na bezpečnost práce, protože vyzařování elektromagnetické energie do prostoru je pro obsluhující personál nebezpečné. Rezonanční aplikátor je proto důvodu opatřen Faradayovou stínící klecí a v případě vlnovodového aplikátoru, kde může částečně vyzařovat štěrbina, může být vstup i výstup aplikátoru opatřen vysokofrekvenční tlumivkou.

Výzkumná práce byla podpořena interním grantem ČVUT 2006 - IG CTU 8606913, projektem 1M0553 "Výzkumné centrum - Textil II" a grantem Grantové agentury České republiky č. GD102/03/H086 "Nové pojetí a koordinace výuky doktorandů v radioelektronice a souvisejících oborech."

Využití mikrovlnného ohřevu v průmyslové výrobě se zdá být perspektivní. Nyní je ve fázi testování a zjišťování vlivů elektromagnetického pole na strukturu různých textilních materiálů. To by mohlo ověřit možnosti vývoje nových technologických procesů pro úpravu textilií. Nový meandrový systém dvou buněk je vhodný právě pro základní testování vlivu mikrovln na textilní materiály a může být využit pro vývoj a testování povrchových úprav. *


13. 9. 2009; Zpravodajství ČTK

Microsoft a ČVUT vybudují společnou laboratoř

Softwarová společnost Microsoft a Fakulta elektrotechnická ČVUT vybudují společnou laboratoř na testování systému společnosti se systémy jiných dodavatelů. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Studenti budou mít v tzv. Laboratoři interoperability příležitost získat znalosti v oblasti systémové spolupráce, která se v praxi řeší stále častěji. Podle firmy se tak budou moci lépe připravit na budoucí praxi a zvýšit svou konkurenceschopnost na trhu práce. Příležitost testovat systémovou spolupráci budou mít vedle studentů komerční firmy.

"V březnu jsme pro studenty uvolnili profesionální nástroje pro vývoj a design v rámci programu DreamSpark, dnes díky významnému partnerství s Fakultou elektrotechnickou na ČVUT nabízíme podporu v často diskutované oblasti systémové spolupráce," uvedl ředitel divize vývoje Microsoftu Jiří Karpeta.

Microsoft již v Brně provozuje inovační centrum na podporu začínajícím firmám. Druhé by mělo do roka vzniknout v Hradci Králové. V areálu kolejí na Strahově firma provozuje školicí středisko.


1. 9. 2009; pressweb.cz, lupa.cz

Společnost IGNUM začíná spolupracovat s Fakultou elektrotechnickou ČVUT a vytváří produkty pro studenty

"Jsme si vědomi vysokého zájmu studentů o informační technologie i toho, že tato skupina bývá většinou opomíjena. Proto jsme oslovili ČVUT FEL, které nám je nejen oborově blízké, ale zároveň se jedná o akademický ústav s celosvětovým renomé a dlouholetou tradicí. Společně jsme vytvořili podmínky pro dlouhodobou spolupráci založenou na projektové bázi," informuje Marek Erneker, výkonný ředitel společnosti IGNUM.

Současně bude nejen studentům ČVUT FEL, ale i dalších fakult a škol, umožněno využívat VDS servery za příznivějších podmínek. Speciální studentský produkt bude spuštěn v říjnu 2009.

K volbě VDS serverů Marek Erneker dodává: "VDS servery jsou ideální pro studenty, kterým nestačí klasický webhosting a zároveň nechtějí ztrácet čas administrací a údržbou fyzického serveru. Vzhledem k vysoké ceně však dosud nemohli tento produkt využívat, proto jsme se rozhodli tuto překážku odstranit."

V nadcházejícím období budou studentům nabídnuty i ostatní produkty společnosti IGNUM za zvýhodněných podmínek. V rámci spolupráce s ČVUT FEL se připravuje i fakultní soutěž na podporu studentských projektů. "Věříme, že se tato forma spolupráce osvědčí. Rádi bychom v budoucnu navázali spolupráci také s dalšími českými vysokoškolskými institucemi technického směru," uzavírá Marek Erneker.

O společnosti IGNUM, s.r.o.Společnost IGNUM je profesionální poskytovatel hostingových služeb a registrátor internetových domén, který si zakládá na individuálním přístupu k zákazníkům. IGNUM je členem sdružení CZ.NIC, NIX.CZ a RIPE, disponuje vlastní sítí a má statut ISP. IGNUM patří mezi největší české poskytovatele hostingových služeb, v současné době se počtem CZ domén ve své správě řadí na 2. místo. Další informace o službách společnosti IGNUM získáte na adrese www.IGNUM.cz.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk