Zápis z 20. zasedání AS FEL ze dne 16. ledna 2004, konaného na ČVUT FEL v Praze

(schválený dne 12. 3. 2004)

Přítomni: Aksamít, Bačovský, Dobeš, Doležal, Efmertová, Fuka, Hlaváč, Hlinovský, Jakovenko, Kašpar, Kočárník, Kubátová, Kyncl, Malinský, Mudroch, Němcová, Pěchouček, Ripka, Tkadlec, Třebický, Tyml, Záhlava
Omluveni: Knyttl, Vítek, Hošek (dlouhodobě v zahraničí)
Sekretariát AS FEL: Jitka Kučerová
Hosté: doc. J. Bílek (zástupce FEL v AS ČVUT), prof. V. Hlaváč (zástupce FEL v AS ČVUT), prof. V. Kučera (děkan FEL ČVUT), doc. P. Mach (proděkan FEL ČVUT), doc. K. Müller (proděkan FEL ČVUT), doc. J. Wawrosz (tajemník FEL ČVUT)

Program 20. zasedání AS FEL

  1. Schválení programu 20. zasedání AS FEL
  2. Kontrola úkolů a schválení zápisu z 19. zasedání AS FEL
  3. Volba předsedajícího a tajemníka na následná tři zasedání AS FEL
  4. Příprava dlouhodobého záměru FEL
  5. Aktualizace dlouhodobého záměru na rok 2004
  6. Projednání podílu celoškolských investičních akcí v příštích letech
  7. Zprávy z komisí AS FEL
  8. Stanovení termínu konání 21. zasedání AS FEL
  9. Různé

1. Schválení programu 20. zasedání AS FEL

Před hlasováním o programu 20. zasedání AS FEL navrhla předsedající zařadit vystoupení pana proděkana, doc. Müllera, se zprávou o propagaci studia na FEL a o vybavenosti předmětů pomůckami za bod 3, jako bod 4, a ostatní následné body o jeden posunout.

Hlasování o programu 20. zasedání AS FEL a o jeho úpravě:
pro: 19   proti: 1   zdrželi se: 0 Program 20. zasedání AS FEL byl schválen.

2. Kontrola úkolů a schválení zápisu z 19. zasedání AS FEL

Kontrola bodu 12 (různé) - pozice ing. Tymla v AS FEL.

Pozici ing. Tymla v AS FEL řešila Legislativní komise AS FEL po poradě s právníkem tak, že mezidobí, kdy student-senátor po úspěšném absolvování studia a po přijímacích zkouškách do doktorského studia než do něj fakticky nastoupí, by neměl přerušit vykonávání své funkce v AS FEL. Navíc ing. Tyml vyslovil přání pokračovat ve svém mandátu. Doc. Kyncl za Legislativní komisi AS FEL upozornil, že ani předpisy AS ČVUT přesně toto mezidobí pro studenty-senátory neřeší. V této souvislosti se pan Bačovský zeptal, zda někdo trvá na úpravě textu zápisu z 19. zasedání AS FEL, který se týkal pana Tymla. Diskuse nenastala, a proto text zůstane zachován. Na základě uvedených skutečností zůstává ing. Tyml členem AS FEL.

Kontrola bodu 12 (různé) - častá nepřítomnost studentského senátora Tomáše Vítka na zasedáních AS FEL.

Ing. J. Hlaváč upozornil na opětovnou nepřítomnost studentského senátora T. Vítka na zasedání s tím, že pan Vítek neplní dobře funkci člena AS FEL.
Podle předsedy AS FEL je z dnešního zasedání T. Vítek omluven, neboť dokončuje diplomovou práci a podílí se na přípravě Reprezentačního plesu FEL, který se bude konat 30.1.2004 v Masarykově koleji od 19,30 hod.
Ing. Fuka sdělil, že hovořil s T. Vítkem, který se nechce vzdát mandátu senátora v AS FEL vzhledem k předpokládanému pokračování v doktorském studiu, a tudíž i pokračování v práci v AS FEL. Pan Vítek má dobré studijní výsledky a v současné době pracuje na přípravě reprezentačního plesu FEL.
Předsedající navrhuje dohodnout se s T. Vítkem osobně, k ní se připojuje i ing. J. Hlaváč. Doc. J. Bílek upozornil, že bude-li Vítek pokračovat v doktorském studiu, nastane vzhledem k AS FEL stejný problém, který se týkal ing. Tymla.
AS FEL doporučuje předsednictvu do příštího zasedání probrat problém docházky na AS FEL přímo s T. Vítkem. Úkol trvá.

Kontrola bodu 12 (různé) - distribuce stravenek pro studenty a zaměstnance.

Pan Aksamít se dotázal, zda je již ujasněna distribuce stravenek pro studenty.
Doc. J. Bílek odpověděl, že na minulém zasedání AS ČVUT se řešily otázky financování stravenek a že na zasedání AS ČVUT dne 28.1.04 se s největší pravděpodobností přikročí k řešení jejich distribuce.
Pan Aksamít uvedl, že SÚZ zajišťuje praktickou stránku věci a že patrně potřebnou informaci poskytne SÚZ později.

Paní Jitka Kučerová sdělila, že 21.1. by mělo být jasno, jak bude vypadat distribuce stravenek pro zaměstnance, ale že nezačne od 1.2.04.
Úkol trvá.

Kontrola bodu 5 - podpora práce IAESTE.

Ing. Knyttl, který byl na minulém zasedání senátem pověřen, aby na zasedání AS ČVUT podpořil prezentaci IAESTE a navrhnul přidělení vhodných prostor pro její práci, bohužel nebyl přítomen, a nemohl tedy podat zprávu o vývoji situace. Ing. J. Hlaváč požádal o informace ohledně jednání s IAESTE pana děkana.
Prof. Kučera sdělil, že přidělení prostor je problematické, neboť je nutno je řešit na úkor některé z kateder FEL. Nabízí se možnost využít prostor v halových laboratořích, kde by bylo možné najít místo pro IAESTE. Není to nereálné, jedná se o tom s katedrami.
Úkol trvá.

Hlasování o schválení zápisu 19. zasedání AS FEL:
pro: 19   proti: 0   zdrželi se: 2
Zápis z 19. zasedání AS FEL byl schválen.

3. Volba předsedajícího a tajemníka na následná tři zasedání AS FEL

Na stanovenou dobu dalších tří zasedání AS FEL navrhl předseda AS FEL ing. Jakovenka a ing. Kubátovou.

Hlasování o předsednictvu na následná tři zasedání AS FEL:
pro: 19   proti: 0   zdrželi se: 2
Ing. Jakovenko a ing. Kubátová byli zvoleni do předsednictva AS FEL na následná tři zasedání AS FEL.

4. Propagace studia na FEL a vybavenost předmětů pomůckami - referoval proděkan, doc. Karel Müller

Doc. Müller předal AS FEL tabulku, která mapuje vybavenost předmětů pomůckami v strukturovaném studiu v 1. semestru. Podklady pro tabulku byly zjišťovány u garantů předmětů, u studentů a na webu. Situace vybavenosti pomůckami není špatná. Některé předměty, které mají nové osnovy, mají pomůcky na webu, neboť zatím chybí tištěná skripta. Všechny předměty však mají podpůrné materiály na webu (příklady, algoritmizaci ap.). Katedry uvádějí informace o vyučovaných předmětech na webu (osnovy, doporučenou literaturu), obdobné informace poskytuje systém KOS. Někdy se však informace na webu a v KOSu liší. Zdá se, že webové stránky jsou aktuálnější než KOS. Katedry budou vyzvány, aby disproporce upravily. Doc. Müller uvedl, že předloženou informaci zpracoval pro ZS 2003/04 a učiní tak i pro LS 2003/04, ale pro následné semestry požádá jednotlivé katedry, aby takovouto informaci pro AS FEL připravily samy.

Diskuse k vybavenosti předmětů pomůckami:
Prof. Ripka poděkoval za AS FEL panu proděkanovi za tuto přehlednou informaci. Sdělil, že si na webu katedry matematiky prohlížel skripta ing. Olšáka - Lineární algebra, která se mu zdají velmi dobře zpracovaná, a proto je navrhuje panu děkanovi na ocenění.
Další diskuse se vedla o skripta Novák, Třeštík - Manuál technické dokumentace, která jsou vydávána opakovaně a nyní budou připravena vydavatelstvím Kopp. Otázkou je, zda budou dostupná i v elektronické podobě.
K tomu doc. Müller uvedl, že autoři mohou své práce vydávat i mimo ČVUT. Ing. J. Hlaváč položil otázku, zda těchto skript bude dostatek v knihovně FEL. Ing. Mudroch připomněl, že tato skripta se vydávají každý rok. Ing. Záhlava uvedl, že skripta jsou nyní celkově přepracována.
Doc. Kyncl navrhl využívat i webových stránek jiných elektrofakult v ČR, které nabízejí kvalitní odborné práce s možností doporučit je k využití i studentům ČVUT FEL.

Dále doc. Müller informoval AS FEL o propagaci studia na FEL. Uvedl, že v loňském akademickém roce byly uspořádány tři Dny otevřených dveří FEL (DOD) a devět výjezdů na střední průmyslové (elektrotechnické) školy (SŠ). O realizaci DOD a výjezdů na SŠ se stará především Poradenské středisko FEL. Pro stávající akademický rok bylo podáno 3000 přihlášek, a tak snad DOD i výjezdy na SŠ měly smysl. Výjezdy na SŠ (1x Žďár nad Sázavou, 2x Pardubice, 3x Hradec Králové, 1x Liberec) budou pokračovat i v tomto akademickém roce v podstatě na stejné střední průmyslové školy jako minulý akademický rok. Poradenské středisko FEL je dobře vybaveno pro propagaci studia na FEL, má k dispozici notebook, projektor, mobil a propagační materiály o FEL. Za AS FEL se většinou těchto akcí účastní pan Bačovský.
Pan Bačovský dodal, že spolupráce s Poradenským střediskem FEL je velmi dobrá a že výjezdy na SŠ probíhají úspěšně. Myslí si, že kvalita je postačující a že kvantitu výjezdů na SŠ je možno do budoucna ještě zvážit.

Úkoly pokračují.

5. Příprava Dlouhodobého záměru fakulty

Předsedající sdělila, že AS FEL si s vedením FEL vyměnil textové materiály o dlouhodobém záměru.
Předseda AS FEL zrekapituloval vznik textového dokumentu. Uvedl, že současná verze dlouhodobého záměru vznikla jako kolektivní dílo všech členů AS FEL, že byla podrobně diskutována během výjezdního zasedání AS FEL na podzim roku 2003 na Temešváru a že byla probrána několikrát na jednáních v jednotlivých komisích AS FEL. Dále řekl, že je to jeden z nejdůležitějších materiálů, týkající se koncepce FEL, a že bude nutné se tímto dokumentem před jeho dokončením ještě důkladně zabývat. Navrhuje svolat soustředění AS FEL k dalšímu projednání současné verze dlouhodobého záměru opět na Temešvár na jaře 2004.
Doc. Kyncl navrhl, aby výjezd AS FEL zorganizoval prof. Ripka, který se na podzim 2003 zasloužil o důkladnou dikusi o dlouhodobém záměru na Temešváru.
Prof. Ripka pravil, že je nutné přečíst všechny došlé připomínky, sumarizovat je, zapracovat do stávajícího textu a ten pak rozeslat k jednání do jednotlivých komisí AS FEL. Po jednání v komisích a zapracování všech dalších podnětů bude možno přistoupit k zorganizování výjezdního zasedání a k všeobecnému jednání o konečné verzi dlouhodobého záměru.
Prof. Kučera sdělil, že z Kolegia děkana nebyly AS FEL odeslány ještě všechny připomínky a podněty, týkající se dlouhodobého záměru. Navíc je nezbytné text doplnit o připomínky a o výsledky diskuse v celé akademické obci FEL, tj. zapracovat i stanovisko Grémia děkana, jednotlivých kateder a členů akademické obce FEL. Pak teprve poznatky sumarizovat a zapracovat do konečné verze dlouhodobého záměru. Konečnou verzi pak předložit Vědecké radě FEL a AS FEL k projednání a ke schválení.
Předsedající shrnula, že jednání o dlouhodobém záměru bude mít ještě několik fází včetně zapracování připomínek, přípravy textu na výjezdním zasedání AS FEL a předložení konečné verze k celofakultní diskusi nejlépe v dubnu 2004, aby ve shodě s vedením FEL bylo možné dlouhodobý záměr schválit na podzimním zasedání AS FEL v roce 2004.
Úkol trvá.

6. Aktualizace Dlouhodobého záměru fakulty na rok 2004

Předsedající sdělila, že Pedagogická komise AS FEL a Studentská a informatická komise AS FEL projednávaly aktualizaci dlouhodobého záměru na rok 2004 a vyzvala prof. Ripku, aby AS FEL seznámil se závěry, které senátu předkládá Pedagogická komise AS FEL.
Prof. Ripka uvedl, že Pedagogická komise AS FEL jednala o aktualizaci dlouhodobého záměru dne 18.12.2003 a v té souvislosti i o přípravě nového nestrukturovaného magisterského programu. Ve věci přípravy tohoto programu pak doporučuje AS FEL ke schválení usnesení, uvedené v zápisu z jednání Pedagogické komise:

1/ Vypracovat písemný koncepční materiál, který zdůvodní potřebu nového studijního programu a který bude analyzovat jeho očekávané dopady. Vhodným místem ke zveřejnění tohoto materiálu bude nejbližší číslo Bulletinu FEL.
2/ Po analýze uvedeného materiálu a vyhodnocení jeho odezvy v akademické obci FEL rozhodne AS FEL o zařazení myšlenky vzniku nového studijního programu do dlouhodobého záměru a jeho aktualizací.
3/ Po vypracování předběžných materiálů zamýšleného studijního programu a jejich diskusi v akademické obci FEL uspořádat o záměru vzniku nového studijního programu debatu pro vyučující.
4/ AS FEL rád přispěje svým názorem v jakékoli fázi přípravy nových studijních programů.
5/ Po kompletní přípravě definitivního znění nového studijního programu předloží vedení FEL studijní program AS FEL k projednání a Vědecké radě FEL ke schválení.
6/ Po akreditaci nového studijního programu rozhodne AS FEL na návrh děkana o počtu přijímaných studentů a způsobu financování nového studijního programu.

Hlasování o usnesení k bodu č.6:
pro: 17   proti: 0   zdrželi se: 4
Usnesení k bodu č. 6 bylo schváleno AS FEL.

Rozprava k usnesení:

Prof. Kučera zmínil, že program byl důkladně připravován dva roky. Pracovalo na něm Grémium děkana, jednotlivé katedry a Pedagogická komise děkana, kde má AS FEL své pozorovatele. Prof. Kučera se domnívá, že stávající studijní nový program proto není nutné takto rozebírat, ale pro všechny příští navrhované programy považuje usnesení AS FEL za nezbytné.
Pan Bačovský jako pozorovatel v Pedagogické komisi děkana řekl, že program se tam projednával, ale že obsahová náplň jednotlivých předmětů nebyla zatím řešena.
Doc. Mach potvrdil, že byly předloženy časové plány předmětů a že jejich obsahové naplnění bude projednáváno dne 15.února 2004.
Prof. Ripka souhlasil s vyjádřením pana děkana a pana proděkana, doc. Macha. Posuzování programů podle dnešního usnesení do budoucna považuje za důležité. Uvedl, že setkávání pana děkana se studenty a akademickou obcí FEL (naposledy setkání proběhlo dne 15.1.2004) jsou velmi záslužná, neboť tam byl nový studijní program podrobně panem děkanem představen a objasněn. Nový program nebude mít úzké obory, což dává programu novou potřebnou kvalitu. Prof. Ripka uvedl, že usnesení by se mělo týkat i nového magisterského programu.
Prof. Kučera odpověděl, že příprava programu je již v pokročilé fázi zpracování. Jednalo se o něm na čtyřech zasedáních Grémia děkana s vedoucími kateder a dopracovávala ho Pedagogická komise děkana. Proto je málo reálné začínat projednávání znovu. Domnívá-li se však AS FEL, že povědomí o programu je malé, je děkan připraven svolat další setkání s akademickou obcí FEL a znovu informovat. Je nutné dolaďovat již běžící program a navíc žádat o akreditaci Akreditační komisi MŠMT ČR. Na tato jednání bude nezbytné se velmi pečlivě připravit a k tomu vedení FEL sbírá všechny potřebné podklady. Přesto výsledek jednání na Akreditační komisi nelze odhadovat a je možné, že se bude muset jednat znovu.
Ing. Kubátová si myslí, že usnesení platí i pro tento program. Je sice mnoho připraveno, ale to, co projednává AS FEL nyní, je nutné ještě prodiskutovat, např. bod č. 1 tohoto usnesení.
Prof. Ripku přesvědčily odpovědi pana děkana o programu, které předložil AS FEL písemně a domnívá se, že by bylo dobré informovat na webu.
Pan děkan podotkl, že nejprve je potřeba jednat s prorektorem ČVUT, neboť žádost o akreditaci předkládá Akreditační komisi Rektorát ČVUT, nikoliv vedení FEL. Proto je zatím tento materiál o programu pro talentované studenty interním materiálem FEL. Je třeba také počítat s tím, že akreditační komise prosazuje strukturované formy studia.
Také prof. Ripka si myslí, že při jednáních s akreditační komisí v tomto případě mohou nastat problémy.
Doc. Malinský poznamenal, že prosazování uvedeného programu je věcí profesionality učitelů FEL.
Doc. Mach připomněl, že máme všichni zájem na prosazení programu a že do konce února 2004 budou akreditační materiály dopracovány včetně finanční rozvahy.
Prof. Kučera by rád předložil program 7.4.2004 Vědecké radě FEL a poté 27.4.2004 Vědecké radě ČVUT (případně 22.6.2004), bude-li vše připraveno ke schválení.
Doc. Kyncl řekl, že spolupráce AS FEL a vedení FEL je tradičně dobrá.
Ing. J. Hlaváč upozornil, že je třeba nyní schválit aktualizaci dlouhodobého záměru na rok 2004 a nediskutovat dále uvedený program, neboť na to bude ještě čas.

Předsedající proto žádala vedení FEL o zpracování připomínek k aktualizaci dlouhodobého záměru na rok 2004.
Pan děkan nabídl, že je hotov odpovídat ihned.
Doc. Kyncl navrhl, aby pan děkan vystoupil se svými podněty.
Pan děkan provedl rozbor aktualizace dlouhodobého záměru na rok 2004, který je shodně připraven i písemně a je připojen jako příloha č. 2 k zápisu z 20. zasedání AS FEL (upravený text poskytl pro zápis proděkan Mach).

Schválení aktualizace dlouhodobého záměru na rok 2004:
pro: 20   proti: 0   zdrželi se: 0
Aktualizace dlouhodobého záměru na rok 2004 byla AS FEL schválena.

7. Projednání podílu celoškolských investičních akcí v příštích letech

Pan děkan informoval AS FEL o tom, že existuje investiční plán stavebních akcí ČVUT do roku 2007. Pro realizaci tohoto plánu předložil pan rektor požadavek spolufinancování následujících akcí: výstavba nové budovy Fakulty architektury a rekonstrukce budov na Julisce, na Albertově a v Telči. Informace o tom jsou uvedeny v předložených tabulkách, které jsou součástí zápisu v příloze pod čísly 4.-6. Tabulky předpokládají účast jednotlivých fakult ČVUT. Ty by se měly podílet v plné výši odpisy ze staveb (FRIM), odpisy z přístrojů by měly zůstat fakultám. Do budoucna však není jasné, jak se odpisová politika bude provádět a vyvíjet. Odpisy ze staveb stejně nebudou stačit, a tak bude nutné žádat o úvěry (bankovní, podnikatelské). Počítá se i s přesuny finančních prostředků MŠMT ČR, plánovaných na jednotlivé stavební akce. Týká se to např. stavby dalších kolejí na Strahově, kde platí v současné době stavební uzávěra. Vzhledem k tomu, že není nyní možné na Strahově stavět, předpokládá se i případný přesun financí z této stavby jinam. Pan děkan se domnívá, že je třeba se solidárně na tvorbě finančních prostředků podílet. Není však pro FEL únosné věnovat plnou výši odpisů ze staveb na tyto prostředky. To by znamenalo, že vlastní stavební program fakulty, který je rovněž součástí schváleného plánu, bude fakulta plně hradit z odpisů za přístroje.Vzhledem k tomu, že by takto byla FEL zavázána dlouhodobě, připravil prof. Kučera v tomto smyslu dopis panu rektorovi (viz příloha č. 3) a předpokládá v AS FEL diskusi k této věci. Je připraven dopis upravit podle usnesení AS FEL.
Doc. Kašpar oznámil, že se k této otázce sešla Ekonomická komise AS FEL, která důkladně probrala všechny tabulky i text děkanova dopisu. Ekonomická komise AS FEL konstatovala, že děkanův dopis dokonale vystihuje danou situaci. Snižování neinvestic znamená pro FEL katastrofu. Rozpočet FEL proto nebude možno v budoucnu snadno schvalovat právě kvůli neinvesticím. Dalším vážným problémem je výstavba kolejí. Nedostatek kolejí diskvalifikuje ČVUT u potenciálních posluchačů, kteří raději vybírají studijní nabídku jiných vysokých technických škol v ČR (z hlediska FEL ČVUT je to nabídka ZČU Plzeň a VUT Brno). Navíc elektrofakult je mezi technickými vysokými školami v ČR nejvíce. Tím je FEL ČVUT znevýhodněna vůči Fakultě stavební ČVUT a Fakultě architektury ČVUT. Další otázkou je, zda po výstavbě nové Fakulty architektury ČVUT připadnou její původní prostory FEL ČVUT. Ekonomická komise AS FEL navrhuje AS FEL, aby se připojil k dopisu děkana s tím, že je proti zájmu FEL podílet se na financování stavby FA na úkor výstavby nových kolejí na Strahově.
Pan děkan dále sdělil, že mu situaci přišel podrobně vysvětlit pan kvestor.
Doc. Kašpar doporučil děkanův dopis plně podpořit s tím, že AS FEL považuje projekty staveb za megalomanské a nereálné, zvláště když nebyly vyčerpány možnosti využití stávajících objektů. Navrhl též připravit krátké stanovisko jako usnesení AS FEL o tomto problému. O stanovisku AS FEL by měl být informován rektor ČVUT.
Prof. V. Hlaváč řekl, že fakulta architektury má společnou budovu s Fakultou stavební, což je nutno řešit. MŠMT ČR nevydá na stavbu Fakulty architektury ČVUT finanční prostředky, dokud se nebudou podílet na spolufinancování ostatní fakulty ČVUT. Zdá se mu proto vhodnější se na financování podílet, aby peníze z MŠMT ČR nezískala místo ČVUT jiná vysoká škola.
Prof. Kučera naznačil, že Fakulta architektury má opravdu vážné prostorové problémy, kvůli kterým může ročně přijmout jen 200 studentů. Uvedl však, že původní projekt předpokládal 600 mil. Kč. Dne s je možno počítat s částkou i vyšší než 900 mil. Kč kvůli navýšení sazby daně z přidané hodnoty.
Pan Aksamít se obává, že uvedené částky nejsou konečné a asi budou narůstat vzhledem ke zkušenostem s financováním staveb v rámci ČVUT z minulosti.
Doc. Kyncl upozornil, že přijetí finančních prostředků může někdy být i smrtelné.
Doc. J. Bílek hovořil o tom, že úředníci MŠMT ČR vyjádřili při jednání na ČVUT údiv nad tím, že škola nemíní přednostně stávající budovy rekonstruovat, ale že chce stavět budovy nové.
Pan děkan připomněl, že MŠMT ČR je velmi vstřícné intenzívnímu rozvoji, např. revitalizaci Karlova náměstí, ale méně je nakloněné extenzívnímu rozvoji. Doc. Kašpar doporučil držet se stanoviska Ekonomické komise AS FEL.
Prof. Ripka by rád, aby se tyto stavební problémy ČVUT přenesly i na magistrát hl.m. Prahy a aby k věci zaujal postoj pražský primátor, který by mohl získat prostředky ze strukturálních fondů pro vysoké školy v rámci EU. Proto doporučuje, aby pan rektor v této záležitosti kontaktoval primátora hl.m. Prahy.
Doc. Kyncl uvedl, aby stanovisko AS FEL bylo tlumočeno AS ČVUT, neboť ten schvaluje plán financování.
Pan děkan mínil, že by měli být informováni nejen předseda AS ČVUT, ale i komise pro rozvoj a ekonomická komise a předsedové AS jednotlivých fakult ČVUT.
Doc. Kašpar navrhl usnesení k bodu č. 7:

AS FEL plně sdílí obavy z negativního dopadu nezajištěných investičních akcí vedení školy, které ve svém dopise ze dne 16.1.2004 formuluje děkan FEL ČVUT. AS FEL dále upozorňuje, že převod investic z výstavby kolejí na stavbu nové budovy Fakulty architektury ČVUT (FA ČVUT) je proti základnímu zájmu ČVUT. Nedostatek ubytovacích kapacit v současné době výrazně diskriminuje ČVUT v konkurenci ostatních technických vysokých škol, která je značná (snad s výjimkou FA ČVUT). Vyzýváme proto vedení školy, aby investiční aktivity spojilo s řešením prostorových problémů i ostatních fakult (jaké má být např. využití stávajících prostor FA ČVUT?). Doporučujeme, aby vedení ČVUT zahájilo jednání s primátorem hl. m. Prahy o možnostech podpory investiční výstavby ze strukturálních fondů EU.

Hlasování o usnesení k bodu č. 7:
pro: 21   proti: 0   zdrželi se: 0
Usnesení k bodu č. 7 bylo schváleno AS FEL.

8. Zprávy z komisí AS FEL

Ing. J. Hlaváč referoval o jednání Studentské a informatické komise AS FEL. Komise kvitovala s povděkem, že katedra matematiky sjednotila zkušební testy a požadavky na zkoušky. Známka je stanovena podle maxima ze získaných výsledků studenta. Také katedra teorie obvodů zavedla jednotné testy. Obdobně postupuje i katedra jazyků. Komise žádá zástupce FEL ČVUT v AS ČVUT, aby se dotázali na chod Technické menzy, která již ve 13 hodin nemá k dispozici žádný výběr obědů v 1.patře.

9. Stanovení termínu konání 21. zasedání AS FEL

Předsedající navrhla příští 21. zasedání AS FEL na den 12. března 2004.

Hlasování o termínu konání 21. zasedání AS FEL:
pro: 20   proti: 0   zdrželi se: 1
Termín 21. zasedání AS FEL dne 12. 3. 2004 byl schválen AS FEL.

10. Různé

Pan Bačovský pozval senátorky, senátory a hosty 20. zasedání AS FEL na Studentský ples ve stylu 30. let 20. století. Ples se koná 17. ledna 2004 v Masarykově koleji. Zároveň poděkoval AS FEL za podporu žádosti o udělení stipendia J. Kuby. Toto stipendium pan Bačovský obdržel.
Předseda AS FEL připomněl fotografování senátu na jeho 21. zasedání.



Marcela Efmertová
tajemnice AS FEL
Karel Malinský
předseda AS FEL
Naďa Němcová
předsedající AS FEL

První verze zápisu z 20. zasedání AS FEL byla zpracována v Praze ke dni 19.1.2004. Finální verze byla schválena na 21. zasedání AS FEL dne 12.3.2004.

Přílohy:

  1. Tabulka Vybavenost předmětů studijními pomůckami (doc. Müller).
  2. Aktualizace dlouhodobého záměru na rok 2004 (doc. Mach).
  3. Dopis děkana FEL ČVUT rektorovi ČVUT.
  4. Přibližné účetní odpisy od roku 2004 (stav k 30.12.2003).
  5. Podíly financování FA ČVUT a ostatních celoškolských akcí z FRIM (bez SÚZ).
  6. Podíly financování FA ČVUT a ostatních celoškolských akcí z FRIM (bez SÚZ).
Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.