13. řádné zasedání AS FEL; 25. IV. 2008

Zápis z 13. řádného zasedání AS FEL
konaného dne 25. 5. 2008

Přítomní dle prezenčních listin:

členové AS FEL - zaměstnanci:
Ing. Petr Boreš, CSc., Ing. Jindřich Fuka, Doc. Mgr. Petr Habala, Ph.D., Prof. Ing. Karel Hoffmann, CSc., Doc. Ing. Jan Holub, Ph.D., CSc., MUDr. Ing. Vítězslav Kříha, Ph.D., Ing. Miroslav Lev, Prof. Ing. Mirko Navara, DrSc., Doc. Dr. Ing. Michal Pěchouček, M.Sc., Doc. Ing. Petr Skalický, CSc.
členové AS FEL - studenti:
Karol Bujaček, Ing. Mattia Butta, Radomír Černoch, Ing. Martin Dobiáš, Ing. Petr Ježdík, Bc. Jan Sláma
hosté:
Prof. Ing. Václav Havlíček, CSc., Doc. Ing Boris Šimák, CSc., Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc., Prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc., Prof. Ing. Pavel Ripka, CSc., Prof. Ing. Jan Sýkora, CSc., Ing. Jonáš Jirků

Předsednictvo AS FEL:

předseda: MUDr. Ing. Vítězslav Kříha, Ph.D.
předsedající: Ing. Monika Žáková
tajemník: Radomír Černoch

Program zasedání:

  1. Schválení programu 13. zasedání AS FEL
  2. Schválení zápisu z 12. zasedání AS FEL
  3. Návrh děkana na složení Vědecké rady FEL
  4. Návrh metodiky pro rozdělování finančních prostředků v roce 2008
  5. Zpráva z poradního týmu děkana o přípravě informatického programu na FEL
  6. Zpráva z jednání Legislativní komise AS FEL
  7. Diskuse k návrhu Volebního a jednacího řádu AS FEL
  8. Způsob pořizování zápisů z jednání AS FEL
  9. Různé
    1. Konference k reformě terciárního vzdělávání

Schválení programu 13. zasedání AS FEL

Hlasování 18-0-1
Program byl schválen.

Schválení zápisu z 12. zasedání AS FEL

Hlasování 17-0-3
Zápis z 12. zasedání byl schválen.

Návrh děkana na složení Vědecké rady FEL

Proděkan Škvor shrnul poslání VR. Děkan je předseda ze zákona. Přibyl prof. Jiříček, fyzika neměla zastoupení interního člena. Prof. Pechač je nejmladší profesor na FEL a je řešitel řady významných projektů. Mezi externími členy prof. Smékal, dohoda s FEKT a FIT, kde si vyměňujeme členy VR. Ing. Šedivý pracoval v Nokii a  nyní v Googlu.
M. Pěchouček :  Prof. Vobecký je v cizině, nepokazí  to kvórum? Proděkan Škvor: Je v cizině na částečný úvazek, zatím se všech jednání účastnil.
P.Boreš: Prof. Uhlíř z FS: Důvod zařazení člověka z jiné fakulty. Proděkan Škvor: Letitý zvyk, tradice, má spojení s elektrotechnikou, široké kontakty do Asie, přínos organizace spojení s Thajskem a východní Evropou.
P. Skalický: Zástupců průmyslu je málo. Škola primárně připravuje pro průmysl. Proděkan Škvor: Souhlas, je problém s pravidelnou účastí. P. Skalický: Nemusí to být zástupci velkých firem. Proděkan Škvor :  V malých jsou stejně vytížení.
J. Fuka: Nevidím nikoho z katedry počítačů. Proděkan Škvor: Je tam prof. Slavík. Žádný z oborů není nezastupen.

Navržena volební komise ve složení:
K. Bujaček , P. Habala, J. Fuka.
Hlasování 15-0-4
Komise byla schválena.

Bylo požádáno o schvalování nadpoloviční většinou.
Usnesení 13/1: AS FEL schvaluje následující členy Vědecké rady FEL ČVUT pro funkční období od 7.4.2008 do 30.6. 2011:

Interní členové:
doc. Ing. Boris Šimák, CSc., prof. RNDr. Marie Demlová, CSc., prof. Ing. Ivo Doležel, CSc., prof. Ing. Miloš Klíma, CSc., prof. Ing. Vladimír Kučera, DrSc., Dr. h. c., prof. Ing. Václav Havlíček, CSc., doc. Ing. Pavel Mach, CSc., prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., doc. Dr. Ing. Jiří Matas, prof. Ing. Jiří Pavelka, DrSc., prof. Ing. Pavel Pechač, Ph.D., prof. Ing. Pavel Ripka, CSc., prof. Ing. Pavel Slavík, CSc., prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc., prof. Ing. Ivan Uhlíř, CSc. (Fakulta strojní ČVUT), prof. Ing. František Vejražka, CSc., prof. Ing. Jan Vobecký, DrSc.

Externí členové:
prof. Dr. Ing. Vladimír Blažek (RWTH Aachen, SRN), prof. Ing. Jiřina Jílková, CSc. (VŠE Praha), Ing. Libor Juha, CSc. (FzÚ AV ČR), doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. (ZČU Plzeň), prof. Ing. Jan Nouza, CSc. (TU Liberec), prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (FEKT VUT Brno), prof. Ing. Václav Syrový, CSc. (HAMU Praha), Ing. Jan Šedivý, CSc. (Google střední Evropa), doc. Ing. Miloslav Špunda, CSc. (UK Praha),     Ing. Jiří Winkler, CSc. (Siemens ČR), prof. RNDr. Jiří Wiedermann, DrSc. (Ústav informatiky AV ČR)

M. Navara: Mrzí mne, že kolega Jiříček neprošel, nikdo o něm nediskutoval vedení by mělo vědět, proč tento mladý profesor neprošel. M. Pěchouček: Obor není zastoupen. Proděkan Škvor: Můžeme navrhnout jiného internistu, zvýšíme tím však průměrný věk VR.

Návrh metodiky pro rozdělování finančních prostředků v roce 2008

Proděkan Mindl: Základní struktura metodiky nezměněna. Změna uplatnění výsledků studentské ankety. Pro 2008 KA je roven jedné.
J. Fuka: Informoval o schůzce EKAS, viz příloha.
J. Fuka: Tento rok bude povinná režie u všech projektů, z čehož plyne, že se poměr blíží k 80:20. Nutná analýza, o kterou prosím vedení.
J. Fuka, M. Navara: Diskutována otázka proseminářů. V metodice nejsou zmíněny, je otázkou jak je ohodnotit, navržena konstanta za dvacet lidí na semináři plus příplatek za každého studenta nad dvacet. Proděkan Škvor  loni prosemináře povoleny jako experiment, s tím, že bude dělána prezence, a bylo požadováno výstupní vyhodnocení. To jsme nedostali. Loni jsme zaplatili víc, letos můžeme dát méně.
M. Navara: Nedoceněno vedení prací, školení doktoranda může být ceněno méně než diplomanta, školení bakaláře je nedoceněné. Není to významné z hlediska peněz, ale je to neúcta k práci pedagogů.
Proděkan Škvor: V metodice není ošetřeno chybné zadání údajů do informačního systému. Je vůle, abychom zavedli systém, kde nečestné chování umožňuje pouze nevyhrát, není sankce. Chystám se navrhnout AS aby se počítalo i s diferencí za chyby v zadání do IS, penalizace za to co bylo chybně, budou větší než získané prostředky. M. Navara: Jednoznačně podporuji, totéž chybí u výuky, viz kvalifikovaný odhad. Proděkan Mindl: V K7 diskutováno, v nové metodice se bude pracovat s reálnými čísly. P.Boreš: Systém vykazování má problémy s vykázáním mezi fakultami, vznikají duplicity bez zlé vůle. Proděkan Škvor: O těchto chybách víme, snažíme se odstranit a zohledníme je. M. Pěchouček: Podpora vyčištění, i z ohledu vysvětlení studentovi, co je to vědecký výkon.

Metodika byla projednána, schvalovat se bude až po jejím předložení děkanem.

Zpráva z poradního týmu děkana o přípravě informatického programu na FEL

M. Pěchouček: Prezentoval informatický program připravovaný v rámci T4, viz http://informatika.felk.cvut.cz/.
P. Skalický: Jaká je souvislost s ostatními připravovanými programy. M. Pěchouček: Pracoval jsem na informatice, o ostatních nevím. Proděkan Starý: Další dvě čtvrtiny, silnoproud a slaboproud, jsou zatím rozpracovány, vychází z podobných principů, využívá se závěrů K9.
M. Půlpitel: Některé části konkurují návrhu prof. Tvrdíka, obávám se vnitřní konkurence, která je v rozporu s Dlouhodobým záměrem ČVUT. M. Pěchouček: Návrh není identický, obory vychází z tradiční výuky. Navíc na ČVUT se učí velké množství informatických oborů. M. Navara: Pan rektor jasně řekl, že podpoří každý rozumný návrh. Tady má druhý.
Proděkan Starý: Konkurence je zvyšuje kvalitu. Požádal o zpětnou vazbu k návrhu ze strany akademické obce. M. Pěchouček: Na http://informatika.felk.cvut.cz/ je fórum.

Zpráva z jednání Legislativní komise AS FEL

K. Hoffmann, Proděkan Starý: Existující verze volebního a jednacího řádu je pracovní.

Diskuse k návrhu Volebního a jednacího řádu AS FEL

Otevřená témata k další diskusi:

Způsob voleb do AS, komorový systém. (Většina AS však nemá zásadní problém s oddělenou volbou.)
Počet členů AS. (Navržený větší počet má větší šanci se sejít v usnášeníschopném stavu.)
Tajné hlasování o Volebním a jednacím řádu AS FEL.
Možnost požádání o nadpoloviční většinu všech senátorů. (Nikoli pouze přítomných.)
Výklad Volebního a jednacího řádu AS FEL.
Zachování mandátu po ukončení studia.

Senát průzkumem mínění podporuje následující návrhy:

V článku 2 ponechat orgány AS FEL.
Nenařizovat předpisem způsob svolání zasedání.
Ponechat sedmidenní předkládací lhůtu, mimořádné situace řešit dohodou s předsedajícím.
Odstranit nápravná opatření za neúčast na zasedáních.
Ponechat senátu možnost hlasovat tajně.
Ponechat senátu možnost rozhodnutí, co je usnesení.
Vypustit z návrhu nutnost rozesílání schváleného zápisu.
Volič může zaškrtnout více hlasů, než je míst.
Rovné podmínky oslovení akademické obce pro všechny kandidáty.
Doplňovací volby dle 8.3 se musí konat podle stejných pravidel jako volby řádné.

Senát průzkumem mínění akceptuje následující návrhy vedení:

Nenařizovat předpisem video přenos a zvukový záznam.

Chyby v návrhu:

Člen AS s platným mandátem je prostě člen AS.
Neusnášeníschopný senát má ze zákona právo volit a odvolávat děkana.
Volební komise by měla být definována v předpisu dříve, než je v něm použita.
Návrh umožňuje, aby na místo studenta nastoupil jako náhradník akademický pracovník.

Způsob pořizování zápisů z jednání AS FEL

V. Kříha: Dodatečné úpravy zápisu od externího zapisovatele jsou časově náročnější, než vytvoření zápisu přímo na zasedání. Za těchto okolností je  zbytečné plýtvat prostředky fakulty.

Různé

M. Žáková: 12.5. se koná konference k reformě terciárního vzdělávání, bude na ní prezentována  Bílá kniha terciárního vzdělávání.
M. Pěchouček: V bufetu na KN přestali třídit odpad. Proděkan Starý: Zajistíme.
Proděkan Starý: Vedoucí kateder: Od 1.4 vede katedru měření prof. Ripka, od 1.5. vede katedru kybernetiky prof. Mařík.
Proděkan Starý: Zveřejnění údajů ve Středníku, redaktoři uveřejnili ekonomické údaje, prezentované jako K7, děkan dementoval, členové K7 nedodali, částky příslušející na katedry je obtížné určit. Pan děkan požádal středník, aby zveřejnil stanovisko K7, fakticky omluvu.
M. Lev: Tato informace byla v tisku dřív, než byly závěry K7. Podobná tabulka byla jako pracovní, její autor potvrdil, že ji dále neposkytl.
Proděkan Starý: 2.dubna pan děkan dostal závěrečnou zprávu K7, bude prostudována a postoupena dále.
Proděkan Jelínek :  Informoval o možnosti přerušení studia děkanem; konzultace s právníkem: Přerušení musí být v zájmu studenta, a je nutné taxativní vymezení důvodů. Viz prezentace v příloze.
Proděkan Jelínek: Reagoval na žádost o dodání informací o počtech studentů, kterých se přerušení studia týká, vysvětlením, že získat tyto informace z KOSu vyžaduje výdaje na úpravu KOSu. Žádost o informace, pokud informace stojí peníze, předpokládá potvrzení senátem a žádost směrovat na děkana. KOS je aplikace postavená k jiným účelům.
P.Boreš: Není možné to říci přesně. Je složité říci orientačně? Nebrat z KOSu.
M. Půlpitel: Chápu že to je složité, ale nechápu, na základě čeho jste se rozhodli.
Proděkan Škvor: Pro mne dostatečné to, že stovkám doktorandů přerušuji studium.
M. Navara: Důležité je, co chceme, a ne jak se to technicky vyřeší.
Proděkan Škvor: Existuje MIS, např. výplatní pásky jsou v MIS.
J. Fuka: Počty neúspěšných bakalářů na katedrách jsou známy většinou u příslušných referentek, nikdo neřekl, že se to má tahat z KOSu. Jde jen o to požádat katedry o zaslání přehledu.
J. Sláma: Jak je velká kupička studentů, kterých se to týká? Proděkan Jelínek: Stačí jeden student, kterému to prospěje.
Proděkan Starý: Informace, o které žádám, jde přes děkana. Dále závažnost informace a pracnost získání by mělo být vyváženo.
M. Půlpitel: Je to výhodné pro studenta? Proděkan Škvor: je v zájmu studenta dokončit studium.
Proděkan Jelínek: Porada proděkanů, pro ostatní fakulty nemyslitelné, že by se daly zapsat v bakalářském studiu předměty z magisterské etapy.
Proděkan Jelínek: Slovenština. Není nutné měnit dokumenty, dáno nadřízenými předpisy. P. Skalický: Studenti nemusí chodit na rektorát. P. Habala: ?Česky nebo anglicky? vylučuje slovenštinu. M. Navara: Stačí na stránkách fakulty otázky a odpovědi. Proděkan Jelínek: Přidáme i do směrnic. M. Lev: listina práv a menšin, máme oficiálně pět menšin. P.Boreš: Slovenských studentů je hodně.
Proděkan Jelínek: Předložím, neřešme.
Proděkan Jelínek: Stav přihlášek : Nižší, ano, cca o 4%. Stav je nižší, ale v Praze se už nerodilo, takže to je úspěch oddělení vnějších vztahů. M. Půlpitel: U EI je pokles o dvě stovky. Proděkan Škvor: Jestliže ubylo dětí na padesát procent, je to úspěch. Proděkan Starý: Demografický pokles v Praze byl dramatický, a klesá zájem. Kdybychom nic nedělali byl by pokles cca 25%. Naše proaktivita bude vidět až po porovnání s jinými školami. Myslím, že se něco začalo dělat. Můžu doložit články v médiích.
P.Boreš: Kolik lidí se přihlásilo do Sezimova  Ústí. Proděkan Mindl: Loni jeden a nyní devět.
Proděkan Jelínek: Podstatné je, kolik ze studentů se fyzicky zapíše.
K. Hoffmann: Co dále s Volebním a jednacím řádem? M. Žáková: Vlákno, a týden před zasedáním rozšířená schůzka.

Související materiály:

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.