Stručný zápis 7. zasedání

Stručný zápis 7. řádného zasedání AS FEL 12.10. 2007

Přítomni: Petr BOREŠ, Karol BUJAČEK, Mattia BUTTA, Petr HABALA, Karel HOFFMANN, Petr JEŽDÍK, Jaromír KAŠPAR, Vítězslav KŘÍHA, Michal KUBÍNYI, Miroslav LEV, Mirko NAVARA, Jiří NOVÁK, Michal PĚCHOUČEK, Ivan PRAVDA, Petr SKALICKÝ, Jan SLÁMA, Monika ŽÁKOVÁ.
Hosté: děkan B. ŠIMÁK, proděkani M. Demlová, I. Jelínek, P. Mindl, Z. Škvor, tajemník I. Mráz; V. Hlaváč, Z. Opletal.

  1. Schválení programu zasedání.
    Navara navrhl stažení navrženého bodu Výroční zpráva za r. 2006, po diskusi o závažnosti problémů schváleno 10-0-6. Odloženo na příště, Navara určen zpravodajem AS FEL pro VZ 2006: 15-1-1.
    1. Schválení programu zasedání.
    2. Volba nového předsedy AS FEL na další období.
    3. Informace o využití finanční rezervy děkana na investiční akce.
    4. Informace ze schůze Pedagogické komise AS FEL.
    5. Rozprava o rezignaci zástupce fakulty v RVŠ + volba nového zástupce.
    6. Různé:
      a) Informace o stavu práce komise K9 (prof. Hlaváč).
      b) Rektorské volno 1.výukový týden - metodika vyhlašování.
      c) Informace ohledně učeben KB403/KA320 + využití poslucháren na FJFI (Trojanova ul.).
      d) Informace děkana FEL o situaci na fakultě.
      e) Čerpání režijních finančních prostředků (GAČR).
    7. Termín příštího zasedání.

    Schváleno 16-0-1.
  2. V rámci udržení kontinuity navrženo prodloužení mandátu stávajícího předsedy. Tajná volba. Volební komise Hoffmann, Pěchouček, Žáková schválena 14-1-1.
    Prodloužení předsednického mandátu V. Kříhovi do 12.4.2008 schváleno 13-2-2.
    V diskusi podpořena myšlenka ročního volebního období předsedy, pokud se najde ochotný dobrovolník. Prod. Škvor upozornil, že zajímavá je volba předsedy cca měsíc před FELAPem v květnu, kde se pak setká s předsedy ostatních elektrofakult a hodně se dozví.
  3. Proděkan informoval o třech případech použití rezervy děkana v řádu milionu. Ve dvou případech dorovnán rozdíl mezi projektem a skutečným nákladem.
    Skalický: Proč jsou projekty konzistentně podhodnocovány?
    O: Protože se dělají dopředu, mezitím se změní ceny (např. výrazně za poslední půlrok), také odhaleny skryté problémy v průběhu prací.
    Diskuse o nutnosti zlepšit plánovací nástroje TPO. Upozornění na problémy na Karlově náměstí. O: Ing Blechová nemá silné páky na stavební firmy, protože peníze drží rektorát, tudíž ona nemá finanční nástroje, rektorát zase nemá mechanismy kontroly.
  4. Habala informoval stručně o schůzce Pedkomu (viz přísl. zápis).
    Prod. Jelínek přednesl zprávu.
    a) PeO: Odešla Kvasničková, odchází Filandr (zůstává rozvrhářem), nová vedoucí Šislerová, nutno konsolidovat. Problémy: není kodifikace postupů (dříve pí. Kvasničková věděla všechno), nejednotnost výkladu řádů, hledaly se cesty obcházení. Bude snaha o standardizaci, připravují se i změny řádů.
    b) Připravuje se čtyřstupňový systém styku se studenty. 1. student přečte řády, pokud to nepomůže 2. student navštíví poradenské středisko (zkušený T. Bílek), pokud to nepomůže 3. specializované referentky, pokud to nepomůže 4. proděkani.
    Studentům se doporučuje nosit žádosti dvojmo a jednu si nechat orazítkovat jako doklad jejího podání.
    c) Analýza dopadů zavedení zimního termínu přijímaček do Mgr.
    • zákonem daný dlouhý postup koliduje se začátkem semestru, například student, který se odvolá, se může o přijetí dozvědět v půli semestru,
    • nelze spojit obhajoby s přijímačkami (různost oborů, nefunguje pro lidi zvenku),
    • přijaté studenty bychom na jaře učili zdarma, neboť peníze jdou na celý školní rok dle stavu k 31.10.,
    • nově přijatí by s vysokou pravděpodobností nenašli místo v magisterských předmětech, protože ty by již byly obsazeny studenty přijatými na podzim,
    • formální problémy.
    Problém s odloženými třeťáky. Nelze jim zajistit více předmětů z magisterské etapy, tam mají prioritu Mgr. studenti a kapacity jsou napjaté. Doporučený postup viz web.
    Průměrný případ může očekávat povolení 1-2 Mgr. předmětů na podzim, pokud bude volná kapacita předmětu po zápisu regulérních Mgr. Opravdu dobří studenti mohou více. Protože mají většinou splněny kredity na bakaláře, mohli by si Mgr. zapsat a pak vůbec nic nedělat, čímž by zbytečně zabírali kapacitu, proto se bude vyžadovat předvedená práce (alespoň získání zápočtu).
    Habala: Porušení morálního závazku FEL vzniklého zveřejněním v bulletinu, jakkoliv neoficiálním, považuje za nešťastné, ale přednesené důvody jej přesvědčily. Nicméně považuje za nutné takto svedeným studentům vyjít vstříc. Dle reakcí se zdá, že informovanost je nedostatečná. Doporučil odpovědět oficiálně na nejčastěji kladené otázky z disk. fóra (uznávání trojek atd).
    Proděkani: Jde o individuální situace studentů, tudíž nechtějí vytvářet závazná stanoviska, která mohou být nepřenositelná, zásadně vycházejí z řádů, ale budou je implementovat případ od případu a nechtějí si vázat ruce.
    Prod. Demlová: Lze od nich čekat obecně větší opatrnost v uznávání trojek.
    Kašpar: Navrhl umístit na stránky PeO návody k řešení modelových situací.
    Prod. Škvor: Jsme uni, ne střední škola, naši posluchači by odtud měli odcházet se schopností řešit životní situace. Řády a předpisy mají k dispozici.
    Podpora (děkan, Boreš atd.) snahám proděkanů o standardizaci, méně výjimek.
    Děkan: Nestarejme se o studenty, ti jsou chytří a vyznají se. Starejme se spíš o pedagogy, aby pravidla znali i oni, tam máme mezery.
  5. Jelínek: Info o RVŠ. Tradičně tam bývá předseda AS FEL. Náš souhlasí, ale navrženo hledat i jinde, protože model, kdy je tam zástupce na mnoho let, má mnohé výhody. Odloženo na příští zasedání.
    Výzva akademické obci: Máte zájem zastupovat FEL v Radě VŠ?
  6. Odhlasován přesun 6b před 6a: 14-1-0.
    b) Kritika vyhlášených rektorských dní (Jelínek, mnozí senátoři). Byly vyhlášeny pozdě na akce plánované dlouho dopředu, navíc ani jedna nevyžadovala takto plošný zásah (např. do Betlémské kaple šlo z FEL jen několik lidí).
    Usnesení 7/1: AS FEL považuje za vysoce nešťastnou situaci, kdy na poslední chvíli dochází k vyhlášení rektorského volna u dlouhodobě plánovaných akcí. Toto významné narušení výuky je o to nešťastnější, že k němu došlo kvůli akcím, které nesouvisí s výukou. Tyto situace mohly být řešeny omluvením studentů z výuky, nikoli plošným vyhlášením rektorského volna.
    AS FEL žádá vedení fakulty, aby stanovisko AS FEL prezentovalo na příslušných fórech.
    Schváleno: 16-1-0.
    a) Prof. Hlaváč seznámil AS FEL s prací komise K9, další detaily doplnil v diskusi.
    Základní předpoklad: Jednotnost fakulty. Postavení FEL dobré v rámci ČVUT, ne již v rámci ČR, nutno reagovat, i na měnící se podmínky financování a přesun zájmu z elektra na info. Základ: otevřenost programů, méně kontaktních hodin, méně předmětů, více obecnějších schopností, předměty spíš větší než spoustu malých; v několika předmětech i do hloubky formou projektů; horizontální prostupnost.
    Možnost velké diferenciace v rámci volitelných, vede na dva výstupy bakaláře, praktičtější a teoretičtější, od boku střelen odhad 60% skončí, 40% půjde do Mgr.
    Předpokládá se osvícený vládce, který to zavede (špatné zkušenosti s bojem o kredity při předchozích reformách), ale bude pamatováno na kontroly ze strany ak. veřejnosti např. AS FEL.
    Cíl: Dokument (pracovně "reforma 2008") v polovině listopadu (včetně analýzy možných kritických bodů), diskuse AO, akreditační deadline červen 2008, ministerstvo při troše štěstí udělí listopad 2008, učit se začne 2009/2010, kdy budou Mgr. potřebovat současní STM.
    Děkan: Je to napjaté, ale udělatelné. Nečekáme velké propouštění, spíš reorganizaci, máme zdroje, znalosti i schopnosti, jde o to je správně využít. Výstupem K9 bude načrtnutí plánů, po zveřejnění se budou hledat garanti oborů a programy se zpracují v reálné plány, garantem by měla být fakulta a ne katedry, ty budou dělat servis. Výsledkem by měl být stabilní dlouhodobý rámec.
    Volnost programů výhodou, přičemž programy budou dominantní, obory méně důležité, dokonce bude ve vyjímečných případech bude možné, aby student dělal ne obor, ale program, tj. hledal si vlastní cestu. Díky tomu se mohou měnit obory bez reakreditace, nové mohou vznikat průběžně nejprve v rámci profilace volitelnými předměty a v případě životaschopnosti se kodifikovat.
    c) Dotaz na nevyhovující posluchárny. Prod. Mindl shrnul situaci, plochy máme, dotyčné hodiny je možné realizovat v lepších podmínkách, ale v Dejvicích, s ohledem na přesun vyučujících sedících na Karláku byly získány ony dvě problematické posluchárny u záchoda.
    Děkan: Re: rozdělování ploch na Karláku. Nutno počkat na výstupy K9 (budoucí fungování ovlivní prostorové nároky), nutná také kontrola místností (změna stavu od poslední paspartizace), dojde i k přečíslování fakulty. Pak se bude řešit rozdělení prostor.
    d) Prod. Mindl: Sezimovo Ústí zatím ne, nebyl zájem.
    fyzika: letos se to přežije, příští rok lepší výhled
    Intermédia: žije, ale potřebuje transfůzi, komplikace.
    FEL dostane patro v Technické menze
    vedoucí katedry jazyků: Mgr. Havlíčková
    posílení odboru prod. Starého.
    e) Dotaz/stížnost: Na poslední chvíle info, že režie z grantů původně vydělené pro FEL si mají grantovníci utratit sami a hned.
    Taj. Mráz: Jde o informacní zádrhel, dlouhodobá dohoda s katedrami o režiích již dávno.
  7. Termín příštího zasedání v pátek 16.11. 2007 od 9:00 v místnosti 80.
    13-0-2.

Zapsal: pHabala.

Usnesení 7/1: AS FEL považuje za vysoce nešťastnou situaci, kdy na poslední chvíli dochází k vyhlášení rektorského volna u dlouhodobě plánovaných akcí. Toto významné narušení výuky je o to nešťastnější, že k němu došlo kvůli akcím, které nesouvisí s výukou. Tyto situace mohly být řešeny omluvením studentů z výuky, nikoli plošným vyhlášením rektorského volna.
AS FEL žádá vedení fakulty, aby stanovisko AS FEL prezentovalo na příslušných fórech.

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.