Superstručný zápis z 24. řádného zasedání AS FEL dne 1.12. 2006

Přítomni: Michal BEDNAŘÍK, Roman BERKA, Josef DOBEŠ, Radek DOBIÁŠ, Jitka DRAHORÁDOVÁ, Jakub FROLEC, Petr HABALA, Vladimír HARTMANN, Petr KAŠPAR, Vítězslav KŘÍHA, Hana KUBÁTOVÁ, Jan KYNCL, Pavel MLÝNEK, Naděžda NĚMCOVÁ, Martin NOVOTNÝ, Petr OLŠÁK, Michal PĚCHOUČEK, Michal PERĎOCH, Lukáš TITO, Kristýna TUČKOVÁ, Tomáš VÍTEK, Vít ZÁHLAVA

Hosté: děkan Z. Škvor, proděkani P. Hazdra, P. Mindl, K. Muller a P. Ripka, V. Hlaváč

Průběh zasedání:

  1. Program schválen 16-0-2:

    1. Schválení programu zasedání.
    2. Schválení zápisu z 22. a 23. zasedání.
    3. Stanovení volební komise pro volby do AS FEL.
    4. Volební a jednací řád AS FEL (včetně Statutu FEL).
    5. Volba předsedy, předsedajícího a tajemníka AS FEL.
    6. Výuka v angličtině (Ripka).
    7. Konkurz na odborné asistenty.
    8. Kontrola plnění úkolů.
    9. Různé:
      1. Generel ČVUT.
    10. Datum dalšího zasedání.

  2. Zápis z 22. zasedání schválen 13-0-6.
    Zápis z 23. zasedání schválen 12-0-6.

  3. Usnesení 72: AS FEL jmenuje volební komisi ve složení: Mgr. Jitka Drahorádová, prof. RNDr. Marie Demlová, CSc., Robert Urban (student 5. ročníku).
    Schváleno 18-0-1.

  4. J. Frolec navrhl přidat možnost hlasování tajně, pokud o to před hlasováním požádá některý senátor. Podpořeno s poukazem na nutnost ochrany (J. Kyncl, M. Novotný). Protinázor: odpovědnost vůči voličům, transparentnost (P. Habala, P. Olšák). Diskuse o možnostech realizace a konfliktu s možností zaprokolování hlasování, kompromisní návrh se schvalováním tajného hlasování (R. Dobiáš, H. Kubátová, P. Olšák), diskuse o nutném kvóru. Názor senátu zjištěn hlasováním binárním stromem.

    Chce senát možnost žádat o tajné hlasování? 14-4-2, ano.
    Chce senát, aby stačila žádost jednoho senátora? 2-10-7, ne.
    Varianty, kolik je nutno k tajnému hlasování: 3 senátoři: 7-9-4, čtvrtina senátorů: 14-2-4, osmina senátorů: 4-10-4. Vítězí varianta čtvrtina.

    J. Kyncl: Přidat k odstavci o kandidátech do AS FEL, že mohou dodat i rozsáhlejší programy než A5 a volební komise zajistí místo na zveřejnění (web a plochy).
    Schváleno 16-0-3.

    P. Mlýnek: Dodat do článku o průběhu zasedání, že jsou přenášeny na Internet.
    Schváleno 11-3-6.

    Protože některé volby neměly 15 hlasů nutných pro schválení VolJedŘádu, byla obava, zda se navrženými změnami neohrozí VolJedŘád. Průzkum: Jsou senátoři, kteří na základě navržených změn změní hlas z "pro" na "proti"? Ne.

    Diskuse o pořadí o hlasování, zda nejprve Statut či VolJedŘád. Schváleno 11-3-8, že nejprve Statut. Volební komise ve složení R. Dobiáš, J. Kyncl schválena 22-0-0. Připraven návrh změny Statutu, vypouštějící slovo "rovné" z popisu voleb do AS FEL.

    Usnesení 73: AS FEL schválil změnu Statutu FEL.
    Schváleno 19-2-1 v tajném hlasování.

    Usnesení 74: AS FEL schválil Volební a jednací řád AS FEL.
    Schváleno 19-2-1.

  5. Hlasováním 20-0-0 rozhodnuto použít stejnou volební komisi pro volbu předsedy.

    Usnesení 75: AS FEL zvolil za předsedu AS FEL od 12.12. 2006 doc. Mgr. Petra Habalu, Ph.D., na půl roku.
    Schváleno 18-1-1 v tajném hlasování.

    Usnesení 76: AS FEL určil za předsedajícího AS FEL Jakuba Frolce a tajemníka AS FEL Tomáše Vítka na příští tři zasedání.
    Schváleno 18-0-2 v tajném hlasování.

  6. Proděkan Ripka prezentoval probíhající a navržené změny u výuky v angličtině, poté navrhované změny v kreditním systému pro Mgr. (více kreditů za práci na diplomce a projekty, méně povinného). Diskuse (M. Němcová, M. Novotný) o kontrole omezení kurzů v angličtině pro české studenty a o problému prerekvizit.

  7. Není zájemce o účast v konkurzní komisi pro místa odborných asistentů.

  8. Přesměrování e-mailu, proděkan Hazdra: 8 studentů projevilo zájem, pilotní projekt pokračuje.

    Prostory a Internet, proděkan Mindl: peněžní varianta bude dále rozpracovávána, zápisy už jsou na Internetu.

    Zapomnělo se na akademickou místnost. Diskuse o tom, kde se to zadrhlo. Informace o plánech pro krček (Habala, Hazdra, Mindl). K. Tučková: je potřeba místnost se zásuvkami a Wi-fi pro studenty s notebooky. J. Frolec: Třeba 115, jsou tam zastarávající počítače. Hazdra: Nutná elektrifikace, je výhodnější investovat do zásuvek a připojení než do rychle zastarávajících počítačů.

  9. Intro: V. Hlaváč z AS ČVUT.

    P. Mlýnek, J. Frolec: Stav kolejí na Strahově havarijní stavebně i hygienicky, nutnost rychlé nápravy, navrhli usnesení (viz níže).

    V. Hlaváč: Podporuje názor týkající se kolejí. Sám předal ke generelu tři výhrady: ČVUT v dejvickém areálu potřebuje jednu dobře spravovanou halovou laboratoř pro větší experimenty především FSv, FS a FD, jedna ze zamýšlených větších poslucháren v monobloku by měla mít větší kapacitu než 600, např. 1000 nebo 1200, příprava vědeckého parku honí příliš mnoho variant bez určení priorit.

    Doplňující informace (proděkani, H. Kubátová) a diskuse (možnost výměny kolejí za jiný pozemek, náklady rekonstrukce). V. Hlaváč: Přinos je, že se o tom poprvé diskutuje. Hazdra: Problémy v komunikaci od rektorátu, požádal Hlaváče, ať AS ČVUT pomůže. Ripka: Problémem už prvotní zadání, idea koncentrace ČVUT na Karlák a do Dejvic znamená, že tam, kde už teď není místo, se ještě stáhnou odjinud. J. Frolec: Už teď se na Strahově platí tržní nájem za metr čtvereční, kam se ty peníze ztrácejí?

    Usnesení 77: AS FEL žádá vedení ČVUT, aby součástí Generelu investičního rozvoje byla jasná koncepce řešení současné nevyhovující situace ubytování na kolejích Strahov. AS FEL dále žádá vedení ČVUT, aby vyřešení situace ubytování na kolejích Strahov bylo zařazeno do harmonogramu investičních akcí ČVUT už od roku 2008.
    Schváleno 15-0-2.

    J. Drahorádová: 1. Ví děkan něco o stěhování KTV? Děkan: Prostory ještě nejsou hotovy, proto tam KTV nepošle.

    2. Bude zachován současný kreditní systém? Děkan: Neví se, co bude, vše je v režii rektorátu, děkan může jen připomínkovat.

    3. Kde budou tělocvikáři zastoupeni? Děkan: V AS ČVUT, kde je "skupina 8" pro ústavy.

    KTV žádá, aby prostory, které má KTV FEL pro naše studenty (posilovna na KN), jim mohly sloužit i dále.

  10. Tři termíny, hlasováno:
    15.12. 2006: 3-8-3.
    5.1. 2007: 7-3-4.
    12.1. 2007: 12-0-2.
    Termín příštího zasedání je určen na 12.1. 2007, 9:00, místnost 80.

Zapsal: předseda AS FEL P. Habala.

Seznam usnesení:

  • Usnesení 72: AS FEL jmenuje volební komisi ve složení: Mgr. Jitka Drahorádová, prof. RNDr. Marie Demlová, CSc., Robert Urban (student 5. ročníku).
  • Usnesení 73: AS FEL schválil změnu Statutu FEL.
  • Usnesení 74: AS FEL schválil Volební a jednací řád AS FEL.

  • Usnesení 75: AS FEL zvolil za předsedu AS FEL od 12.12. 2006 doc. Mgr. Petra Habalu, Ph.D., na půl roku.
  • Usnesení 76: AS FEL určil za předsedajícího AS FEL Jakuba Frolce a tajemníka AS FEL Tomáše Vítka na příští tři zasedání.
  • Usnesení 77: AS FEL žádá vedení ČVUT, aby součástí Generelu investičního rozvoje byla jasná koncepce řešení současné nevyhovující situace ubytování na kolejích Strahov. AS FEL dále žádá vedení ČVUT, aby vyřešení situace ubytování na kolejích Strahov bylo zařazeno do harmonogramu investičních akcí ČVUT už od roku 2008.

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.