Superstručný zápis z 23. zasedání AS FEL dne 10.11. 2006

Přítomni: Michal BEDNAŘÍK, Roman BERKA, Josef DOBEŠ, Radek DOBIÁŠ, Jitka DRAHORÁDOVÁ, Jakub FROLEC, Petr HABALA, Vladimír HARTMANN, Petr KAŠPAR, Jan KOUTNÍK, Vítězslav KŘÍHA, Hana KUBÁTOVÁ, Jan KYNCL, Pavel MLÝNEK, Naděžda NĚMCOVÁ, Martin NOVOTNÝ, Petr OLŠÁK, Michal PERĎOCH, Lukáš TITO, Kristýna TUČKOVÁ, Tomáš VÍTEK, Vít ZÁHLAVA

Hosté: rektor V. Havlíček, děkan Z. Škvor, proděkani T. Bílek, P. Hazdra, P. Mindl, K. Muller, P. Ripka a O. Starý, M. Navara, M. Dočkal

Průběh zasedání:

  1. Navrženo přesunutí projednávání předložených dokumentů dopředu, program schválen 17-0-2. V průběhu zasedání pak navržen přesun bodu Volební a jednací řád až na konec, schváleno 18-1-2. Konečná podoba:

    1. Schválení programu zasedání.
    2. Kontrola plnění úkolů.
    3. Podmínky pro přijetí ke studiu ve studijních programech uskutečňovaných na FEL.
    4. Předpis pro provádění studijních programů na FEL.
    5. Vyhlášení voleb kandidáta na děkana FEL, vyhlášení voleb do AS FEL, ukončení volebního období AS FEL.
    6. Posílení rozpočtu SVTI.
    7. Archivace materiálů AS FEL.
    8. Různé:
      1. Výklad platby noclehů za Temešvár (doc. Kyncl).
      2. Odpověď na dopis prof. Kulhánka.
    9. Datum dalšího zasedání.
    10. Volební a jednací řád AS FEL.

  2. Kontrola úkolů (předsedající). Narazilo se na problém s neoznamováním schůzí na webu.

    Usnesení 65: AS FEL žádá děkana, aby urychleně uvedl do souladu internetové stránky FEL se Statutem FEL čl. 26, odst. 2. Jedná se zejména o informace ze zasedání komise pro pro vývoj metodiky pro rozdělování ploch.
    Schváleno 16-0-2.

    Mimo program: Předseda AS FEL informoval, že byl jako reprezentant akademické obce dne 7.11. na francouzském velvyslanectví přítomen předání řádu akademické palmy prof. Kučerovi, který je teď rytířem (Chevalier de l'Ordre des Palmes Académiques).

    Usnesení 66: AS FEL blahopřeje prof. V. Kučerovi k udělení významného ocenění francouzskou vládou.
    Schváleno 20-0-0.

  3. Předpisy představeny (Bc: K. Muller, Mgr: P. Ripka, PhD: děkan), diskuse o kapacitě programů a fakulty. Mimo jiné rektor přislíbil FEL učebny na příští rok. R. Dobiáš: Je škoda, že se u Mgr. vyhazuje procedura, na které se loni hodně pracovalo, vůči studentům nejsou radikální změny fér.

    Usnesení 67: AS FEL schvaluje Podmínky pro přijetí ke studiu ve studijních programech uskutečňovaných na FEL.
    Schváleno 17-1-2.

  4. Děkan akceptoval připomínky AS ČVUT.

    Usnesení 68: AS FEL schvaluje Předpis pro provádění studijních programů na FEL (vnitřní předpis FEL).
    Schváleno 18-0-2.

  5. R. Dobiáš představil dva návrhy usnesení.
    Varianta 1: Tento senát zvolí kandidáta na děkana, pak se rozpustí.
    Varianta 2: Tento senát se rozpustí a nově zvolený senát zvolí kandidáta na děkana.
    Formulace delší, protože musí obsahovat časové pojistky a brát v úvahu různé varianty vývoje, delší lhůty proto, ať je ještě šance změnit Volební a jednací řád.
    Diskuse o meritu jednotlivých variant. M. Navara prezentoval stanovisko Klubu profesorů. Diskuse se svezla k VolJedŘádu. J.Kyncl: AS ČVUT interpretoval frázi "na návrh rektora" jako "rektor předloží, tím splní povinnost a my pak můžeme pozměňovacími návrhy schválit, co chceme". Navrhl stejně interpretovat frázi "děkan předloží". Děkan návrh VolJedŘádu předložil, je na nás, abychom jej změnili v něco, s čím budeme spokojeni, pak to pošleme do AS ČVUT a je na nich, zda toto přijmou. Rektor tento výklad podpořil, zároveň vystoupil proti Variantě 1. Hlasování:
    Varianta 1: 9-9-4.
    Varianta 2: 14-5-3.

    AS FEL se rozhodl pro variantu 2. Nutno ještě formálně schválit. Protože jde o usnesení zkracující funkční období, je třeba účast alespoň 19 a nadpoloviční většina hlasů pro.

    Usnesení 69: Akademický senát vyhlašuje volby do AS FEL; volební komise pro volby do AS FEL vyhlásí konání voleb do AS FEL v den, kdy uplynou dva dny od schválení nového Volebního a jednacího řádu AS FEL v AS ČVUT, a nebo uplyne čtyřicetjedna dnů od schválení tohoto usnesení, podle toho, která událost nastane jako první; volby do AS FEL se řídí Volebním a jednacím řádem AS FEL platným v den, kdy volební komise pro volby do AS FEL vyhlásí volby do AS FEL, volby do AS FEL se uskuteční bez zbytečných průtahů tak, aby hlasování proběhlo v období výuky; Akademický senát FEL zkracuje své funkční období (v souladu s článkem 10 odstavcem 1 Volebního a jednacího řádu AS FEL platného v den schválení tohoto usnesení) - funkční období bude ukončeno prvním dnem po dni, kdy rektor ČVUT vyhoví schválenému návrhu AS FEL na odvolání děkana FEL z funkce, a nebo kdy se děkan FEL sám vzdá funkce děkana FEL a rektor tuto skutečnost akceptuje, podle toho, která událost nastane jako první; Akademický senát vyhlašuje volby kandidáta na děkana FEL; volby proběhnou podle harmonogramu stanoveného nově zvoleným AS FEL a to tak, že první kolo volby kandidáta na děkana FEL proběhne nejdříve třicátý den od ukončení funkčního období současného AS FEL.
    Schváleno 15-5-2.

    Senát si tímto zkrátil funkční období. Poukázáno na dva nutné kroky: zvolit volební komisi, před změnou VolJedŘádu také nutno změnit Statut. Nutno najít minimálně 3 členy, nenalezeno, odloženo.

  6. Děkan a M. Dočkal zdůvodnili nutnost posílení SVTI v souladu se zlepšením služeb na Karlově náměstí.

    Usnesení 70: AS FEL schvaluje návrh na posílení rozpočtu SVTI.
    Schváleno 18-0-0.

  7. Předseda AS FEL navrhl a) strukturaci senátní části Infodeku dle zasedání a uložení elektronických materiálů na tomto místě; b) zřízení archivu v senátní místnosti pro materiály papírové a CD se zvukovým záznamem.
    Senát aklamací návrh schválil.

  8. Různé: N. Němcová se zeptala rektora na náhlé změny v menzách. Rektor: Řešení menz nutné kvůli ztrátovosti, na původní záměr (kompletní rekonstrukce Studentského domu) nebyly vzhledem k jiným akcím peníze. Teď ale MŠMT našlo peníze, ČVUT dostalo 40M, nutno utratit do konce roku, jeden z projektů je alespoň částečná úprava SD, do března 2007 hotovo (snad), pak se zavře Technická menza. Byly s ní plány, narušeno odchodem Delvity, nutno vyjasnit. Rámcově to bude nové sídlo F. dopravní, viz nový generel, který bude v pondělí odtajněn. P. Ripka: Je to hned vedle nás a my potřebujeme učebny. Rektor: O nové budově na Kulaťáku (možná 2009/10 hotovo).

    J. Kyncl vyjasnil otázku úhrady za výjezdní zasedání AS FEL v Temešváru.

    Návrat k problémům se smlouvami z minula, zobecněno na problém smluv na dobu určitou a neurčitou. J. Kyncl přivítal aktivity odborů ohledně senátu a konání stávky podpořil; doufá, že se odbory stejně aktivně budou v budoucnu věnovat i pracovní problematice zaměstnanců.

    Usnesení 71: AS FEL nesouhlasí s postupem vedoucího Katedry fyziky a děkana FEL ve věci prodloužení pracovní smlouvy prof. Kulhánka.
    Schváleno 13-0-6.

  9. Dva termíny, hlasováno:
    24.11. 2006: 7-3-6.
    1.12. 2006: 12-2-4.
    Termín příštího zasedání je určen na 1.12. 2006, 9:00, místnost 80.

  10. P. Habala uvedl svůj výchozí návrh Volebního a Jednacího Řádu a upozornil na místa, kde se senát musí rozhodnout mezi variantami. V diskusi vysvětlen systém váhování. Po diskusi o různých aspektech a variantách proveden průzkum názoru AS FEL.

    Podle čeho vážit hlasy?
    Dle celkového počtu oprávněných voličů: 7-4-8.
    Dle počtu skutečně odevzdaných hlasů: 11-2-6.
    AS FEL preferuje vážení dle hlasů.

    V jakém poměru vážit?
    c = 3: 5-12-2.
    c = 2: 6-6-6.
    c = 1: 14-3-2.
    AS FEL preferuje c = 1.

    Při volbách hlasovat systémem:
    volič hlasuje pro-nic, pro zvolení nutná minimální mez hlasů: 13-0-6.
    volič hlasuje pro-proti-nic: 5-5-9.
    AS FEL preferuje klasické hlasování.

    Jaký poměr akademických pracovníků a studentů v AS FEL?
    13-10: 17-1-2.
    12-12: 7-5-8.
    13-11: 9-3-8.
    10-10: 4-11-4.
    15-10: 7-6-5.
    AS FEL preferuje 13-10.

    Dále dohodnuto zatím nedávat zákaz majorizace, počet 13-10 umožňuje oběma komorám blokovat rozhodnutí přes ztrátu usnášeníschopnosti.
    Legislativní komise a P. Habala budou pracovat na návrhu VolJedŘádu s cílem jej předložit na dalším zasedání.

  11. Návrat k volební komisi. Z AS FEL J. Drahorádová, za klub profesorů navržena M. Demlová (podmíněně, podle jakého VolJedŘádu se bude volit). AS FEL vyzývá členy akademické obce, aby se přihlásili jako dobrovolníci.

Zapsal: předseda AS FEL P. Habala.

Seznam usnesení:

  • Usnesení 65: AS FEL žádá děkana, aby urychleně uvedl do souladu internetové stránky FEL se Statutem FEL čl. 26, odst. 2. Jedná se zejména o informace ze zasedání komise pro pro vývoj metodiky pro rozdělování ploch.
  • Usnesení 66: AS FEL blahopřeje prof. V. Kučerovi k udělení významného ocenění francouzskou vládou.
  • Usnesení 67: AS FEL schvaluje Podmínky pro přijetí ke studiu ve studijních programech uskutečňovaných na FEL.
  • Usnesení 68: AS FEL schvaluje Předpis pro provádění studijních programů na FEL (vnitřní předpis FEL).
  • Usnesení 69: Akademický senát vyhlašuje volby do AS FEL; volební komise pro volby do AS FEL vyhlásí konání voleb do AS FEL v den, kdy uplynou dva dny od schválení nového Volebního a jednacího řádu AS FEL v AS ČVUT, a nebo uplyne čtyřicetjedna dnů od schválení tohoto usnesení, podle toho, která událost nastane jako první; volby do AS FEL se řídí Volebním a jednacím řádem AS FEL platným v den, kdy volební komise pro volby do AS FEL vyhlásí volby do AS FEL, volby do AS FEL se uskuteční bez zbytečných průtahů tak, aby hlasování proběhlo v období výuky; Akademický senát FEL zkracuje své funkční období (v souladu s článkem 10 odstavcem 1 Volebního a jednacího řádu AS FEL platného v den schválení tohoto usnesení) - funkční období bude ukončeno prvním dnem po dni, kdy rektor ČVUT vyhoví schválenému návrhu AS FEL na odvolání děkana FEL z funkce, a nebo kdy se děkan FEL sám vzdá funkce děkana FEL a rektor tuto skutečnost akceptuje, podle toho, která událost nastane jako první; Akademický senát vyhlašuje volby kandidáta na děkana FEL; volby proběhnou podle harmonogramu stanoveného nově zvoleným AS FEL a to tak, že první kolo volby kandidáta na děkana FEL proběhne nejdříve třicátý den od ukončení funkčního období současného AS FEL.
  • Usnesení 70: AS FEL schvaluje návrh na posílení rozpočtu SVTI.
  • Usnesení 71: AS FEL nesouhlasí s postupem vedoucího Katedry fyziky a děkana FEL ve věci prodloužení pracovní smlouvy prof. Kulhánka.

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.