Zápis z 21. zasedání AS FEL ze dne 12. března 2004, konaného na ČVUT FEL v Praze

(schválený dne 16. dubna 2004)

Přítomni: Aksamít, Bačovský, Dobeš, Doležal, Efmertová, Fuka, Hlaváč, Hlinovský, Jakovenko, Kašpar, Kočárník, Kubátová, Kyncl, Mudroch, Němcová, Pěchouček, Ripka, Tkadlec, Třebický, Tyml, Záhlava
Omluveni: Malinský, Tkadlec, Hošek
Hosté: doc. J. Bílek (zástupce FEL v AS ČVUT), prof. Haasz (zástupce FEL v AS ČVUT), prof. V. Kučera (děkan FEL ČVUT), doc. P. Mach (proděkan FEL ČVUT), doc. K. Müller (proděkan FEL ČVUT), doc. T. Bílek (proděkan FEL ČVUT), krátce prof. Zb. Škvor (proděkan FEL ČVUT)

Program 21. zasedání AS FEL

  1. Schválení programu 21. zasedáni AS FEL
  2. Kontrola úkolů a schváleni zápisu z 20. zasedaní AS FEL
  3. Výroční zpráva FEL - AS FEL projednává a schvaluje
  4. Dlouhý magisterský program
  5. Studentská anketa
  6. Fotografování členu AS FEL
  7. Zprávy z komisí AS FEL
  8. Stanoveni termínu konání 21. zasedaní AS FEL
  9. Příprava setkání na Temešváru 2.4
  10. Různé

Předsedající blahopřál Ing. Třebickému a Ing. Vítkovi k získání titulu Ing.

1. Schválení programu 21. zasedání AS FEL

Hlasování o programu 21. zasedání AS FEL:

proprotizdrželi se
1910

Program 21. zasedání AS FEL byl schválen.

2. Kontrola úkolů a schválení zápisu z 20. zasedání AS FEL

  • Reakce na dopis ohledně financování FA
    Odpovídal p. děkan: náklady se týkají pouze FA, změna rozdělení nákladů na všechny složky ČVUT ne podle FRIMu, ale podle výkonnosti (dělení dotace)
  • Častá nepřítomnost studentského senátora Tomáše Vítka na zasedáních AS FEL - p. Vítek se omlouval zaneprázdněním prací na dokončování diplomové práce, na dotaz Ing. Hlaváče slíbil, že docházet bude pravidelně
  • Podpora práce IASTE - Odpovídal p. děkan: získána vhodná místnost od K312
  • Stavební úpravy
    • 3 dotazy Ing. Kubátové ohledně Karlova náměstí:
      • kdy skončí stavební úpravy a kdo je za ně zodpovědný
      • kdy bude převedena budova G na FEL
      • jak je to s plánem na přímý průchod do dvora z Karlova náměstí
      Odpovídal p. děkan: průchod není v 1. etapě plánu rekonstrukce (2003-7) - není vyřešeno přemístění laboratoře FS, v této etapě se bude rekonstruovat budova G (snad se bude učit od zimního semestru), budova A a plášť budovy E. V dalších etapách se uvažuje i o rekonstrukci půdy budovy E. Harmonogram prací a kontrolu zajišťuje ÚVIS (útvar pro výstavbu a investiční činnost ČVUT).
    • Informace p. děkana o technologickém parku firmy IKANO
    • Poznámka Ing. Dobeše, aby se vybavily dataprojektory posluchárny D209 a D309 (když se jejich celková rekonstrukce předpokládá až v roce 2005)

    Návrh usnesení (prof. Ripka):
    Senát pověřuje předsednictvo, aby uspořádalo zasedání v budově FEL na Karlově náměstí.
    Hlasování:
    proprotizdrželi se
    1901

    Usnesení bylo přijato.
    Poznámka: musíme se přizpůsobit rozvrhu, pozvat zástupce ÚVIS a F2, informaci zveřejnit v "Aktualitách".
  • Stravenky - vedení pracuje na formalitách, konečné řešení by mělo být za 1 - 2 měsíce

    Hlasování o schválení zápisu 20. zasedání AS FEL:

    proprotizdrželi se
    1901

    Zápis z 20. zasedání AS FEL byl schválen.

3. Výroční zpráva FEL - AS FEL projednává a schvaluje

Po stručném úvodu p. děkana a sdělení o komunikaci s prorektorem Macháčkem přednesl prof. Ripka "technické připomínky" připravené pedagogickou komisí AS FEL:

  1. str. 8 horní tabulka: v posledním řádku jsou údaje z prosince 2002, údaje z prosince 2003 chybí?
  2. doporučujeme doplnit údaje o průchodnosti v denní a kombinované formě a jak se změnila v posledním období.
  3. Tabulky výsledků zkoušek po katedrách (str. 22, 23): mají malou vypovídací hodnotu vzhledem k různým velikostem souborů. Doporučujeme doplnit o průměr anebo medián.
  4. Prosíme o vysvětlení velkého rozdílu mezi počtem ukončených státních doktorských zkoušek a obhájených disertačních prací
  5. místo čísel kateder a fakult používat jejich názvy nebo nejlépe obojí

Dále PKAS připravila návrh usnesení, o kterém se diskutovalo. Zvláště o Bulletinu FEL (existuje Pražská Technika), formální úpravě zprávy a o bodu o prostorové dislokaci (Fuka, Pěchouček, Kyncl, Ripka, děkan):
"Oblast prostorové dislokace: AS žádá doplnit o porovnání prostorové situace jednotlivých kateder a vývoj rozlohy celofakultně rozvrhovaných učeben. Tato zpráva budiž po schválení senátem zveřejněna s Výroční zprávou."
Jednalo se o způsob zveřejnění těchto údajů.

Hlasovalo se o dvou návrzích:
Hlasování o návrhu prof. Ripky, aby se informace zahrnuly a zveřejnily s Výroční zprávou

proprotizdrželi se
885

Hlasování o návrhu Ing. Hlaváče, aby se tato informace poskytla na příštím zasedání AS FEL

proprotizdrželi se
1443

Byl přijat návrh Ing. Hlaváče

Návrh usnesení k celé Výroční zprávě:

AS FEL úvodem oceňuje tradičně velmi dobrou úroveň a přehlednost Výroční zprávy, schvaluje Výroční zprávu a zaujímá k ní následující stanovisko, které se stává její nedílnou součástí:

  1. AS po roce opakuje své doporučení, aby bylo obnoveno vydávání Bulletinu FEL. Bulletin byl důležitou součástí života fakulty i nástrojem její propagace. Byl distribuován i mimo FEL a měli o něj zájem i seriozní inzerenti. V posledním období své existence vycházel v papírové i elektronické formě. V současné době nejsou mimo fakultu na webu dostupná ani starší čísla.
  2. Přesto, že to je jedna z priorit, nedaří se snižovat pedagogické zatížení učitelů. AS žádá o zdůvodnění, proč došlo v roce 2003 k nárůstu vyučovaných hodin (4,6%). Zároveň žádáme o zpracování výhledu pro rok 2004.
  3. Oblast prostorové dislokace: AS žádá předložit porovnání prostorové situace jednotlivých kateder, vývoj rozlohy celofakultně rozvrhovaných učeben, informaci o pronájmech a jiných skutečnostech týkajících se prostor fakulty.
  4. AS považuje nízkou průchodnost všech studijních programů za závažný problém, kterému je třeba věnovat pozornost. Ať už je tento fakt způsoben špatnou kvalitou uchazečů, studentů nebo pedagogů, představuje dlouhodobé ohrožení fakulty. Vítáme proto plán vedení vyhodnotit úspěšnost studia v 1. ročníku. Za hodnou zájmu považujeme však i situaci v ročnících vyšších.
  5. Za důležitý úspěch považujeme zvýšení počtu mladých pracovníků. Někteří z nich z fakulty po několika letech odejdou, tím se však blížíme k situaci ve vyspělých zemích obvyklé.

Hlasování o návrhu Ing. Fuky, aby se vyškrtl bod 1 a připojil se jako samostatný bod:

proprotizdrželi se
1173

Hlasování o návrhu prof. Ripky, aby bod 1 zůstal v usnesení:

proprotizdrželi se
1055

Byl přijat návrh prof. Ripky

Hlasování o celém usnesení:

proprotizdrželi se
2100

Usnesení bylo přijato v navrženém znění.

4. Fotografování členů AS FEL

proběhlo

5. Dlouhý magisterský program (DMP)

Proděkan Mach přednesl krátký úvod k navrhovanému magisterskému programu. PKAS připravila návrh usnesení, se kterým vystoupil prof. Ripka. Rozpoutala se diskuse o jednotlivých bodech (Ripka, Kašpar, děkan, Efmertová, Mach). K bodu 2 navrhovaného usnesení uvedla doc. Efmertová, že již na včerejší pedagogické komisi při diskusi upozornila, že nelze sloučit výběr mezi ekonomickými a humanitními předměty. Ekonomické předměty, jak je patrné z tabulky, patří do oranžové zóny koncepce "dlouhého magistra", kdežto humanitní předměty do šedé zóny. Proto není možný výběr způsobem, který navrhuje prof. Ripka. Doc. Efmertová se domnívá, že by humanitní předměty pro elitní studenty měly být uzavřeny vyšším způsobem než jen zápočtem. Problém se řeší ve spolupráci s vedoucím K 13116 prof. G. Tomkem a panem proděkanem doc. Machem.

Návrh usnesení k Dlouhému magisterskému programu

AS doporučuje provést v návrhu následující úpravy:

  1. Doplnit text: "Dotazy musí odpovídat odbornému zaměření studenta a zejména tématu jeho diplomové práce" do kapitoly "Struktura tematických okruhů"
  2. Umožnit, aby si student mohl zvolit, že bude skládat zkoušku z jednoho humanitního předmětu místo jednoho předmětu ekonomicko-manažerského
  3. Opravit drobné chyby (0 ve sloupci max. počtu kreditů, nesrovnalosti ve jménech), návrhy nechat odsouhlasit katedrami
AS požaduje, aby
  • zpráva o ekonomickém zajištění programu analyzující příjmy i náklady byla schválena na grémiu děkana a předložena senátu před zasláním návrhu Akreditační komisi

Hlasování o celém usnesení:

proprotizdrželi se
1603

Usnesení bylo přijato.

Diskuse o DMP pokračovala dotazem proděkana Macha, zda se senátu zdá strategicky průchodnější uvést do materiálu pro akreditaci DMP očekávané množství studentů (tj. 40) nebo množství doporučené akreditační komisí pro akreditaci všech nových programů (tj. 200). Po krátké diskusi (Kyncl, Jakovenko) se senát shodl na doporučeném počtu 200 studentů.
Závěrem tohoto bodu programu vystoupil pan děkan s informací o dalším postupu na rektorátě a s poděkováním AS FEL za cenné připomínky použité při tvorbě DMP.

6. Studentská anketa

Senátor Bačovský informoval o způsobu, jak dále pracovat se studentskou anketou, tj. jak zadávat, vyhodnocovat, atd., aby anketa měla dostatečnou vypovídací hodnotu. Informoval o dohodě s proděkanem Müllerem a Mgr. Halířovou, že ankety budou vyplňovány i zpracovávány elektronicky s pomocí KOSu. Přednesl návrh usnesení:

Návrh usnesení:
"AS FEL žádá vedení FEL, aby provádění studentských anket o výuce bylo svěřeno zodpovědnému pracovníkovi, který bude mít dostatečné odborné znalosti a bude nezávislý na katedrách."

"Podle zjištěných názorů studentů na výuku bude katedrám rozdělována část finančních prostředků nad rámec rozpočtu."

"V rámci přípravy změn v metodice rozdělování finančních prostředků budou výsledky anket zohledňovány."

V diskusi vystoupil pan děkan s několika poznámkami: S řešením souhlasí, současná vypovídací hodnota výsledků zveřejňovaných (občas dokonce nezveřejňovaných) je sporná. Konstatoval, že ve světě jsou ankety vždy zpracovávány na celoškolské a ne pouze na fakultní úrovni. Dále se diskutovalo o penalizaci či odměňování kateder podle výsledků anket (Kašpar, děkan, Dobeš) a o dobrovolnosti, či povinnosti studentů anketu vyplnit (Fuka).

Následovalo hlasování o každém odstavci návrhu usnesení zvlášť:

Hlasování o 1. odstavci usnesení:

proprotizdrželi se
2000

Hlasování o 2. odstavci usnesení:

proprotizdrželi se
1613

Hlasování o 3. odstavci usnesení:

proprotizdrželi se
1901

Hlasování o celém usnesení:

proprotizdrželi se
1604

Usnesení bylo schváleno jako celek.

7. Zprávy z komisí AS FEL

  • EKAS (referoval mluvčí komise doc. Kašpar)
    Informace o závěrech jednání EKAS o vlastním rozpočtu AS FEL - nebylo by přínosné mít vlastní rozpočet kvůli nezávislosti a dobré spolupráci a komunikaci s vedením FEL.
    Další bod projednávaný v komisích (změna koeficientu pro výuku jazyků) byl stažen s projednávání a z programu.
    Pan děkan přislíbil nové koncepční řešení - změnu metodiky rozdělování dotace.
  • PKAS, (referoval mluvčí komise prof. Ripka)
    Při kontrole minulých zápisů PKAS vyplynuly následující požadavky, zformulované do následujícího návrhu usnesení:

    Návrh usnesení
    AS žádá vedení fakulty, aby

    • před předložením rozpočtu na rok 2004 předložilo senátu vyhodnocení dopadu schválených finančních stimulů pro zvýšení průchodnosti studia
    • do příštího zasedání AS vypracovalo směrnici pro přidělování bodového ohodnocení za skripta (0 až 20 bodů - kdo a jak o tom rozhodne?)
    • zaslalo senátu inovovanou a konkretizovanou verzi materiálu "Návrh opatření k propagaci studia na FEL" (prof. Starý)
    • Stanovisko AS k Výroční zprávě FEL za rok 2003 zveřejnilo spolu s touto zprávou

    Hlasování o celém usnesení:

    proprotizdrželi se
    2000

    Návrh usnesení byl přijat.

  • Legislativní komise (referoval mluvčí komise doc. Kyncl)
    Zkoušení ve strukturovaném studiu na dvou úrovních není nutné - podle studijních předpisů jsou předměty zakončeny: udělením zápočtu, udělením klasifikovaného zápočtu, vykonáním zkoušky nebo jejich kombinací.
    Je žádoucí zveřejňovat následujících informace v aktualitách na webu fakulty:
    • program, místo a čas zasedání AS FEL.
    • odkaz na aktuální zápis z VR a AS FEL
    • upoutávky na docentské a profesorské přednášky

    Závěr komise ohledně současné podoby státnic je, že není nutné upravovat vnitřní předpisy. Výklad stávajících předpisů je následující: zkoušení probíhá s ohledem na téma diplomové práce a předměty, které student absolvoval.

    Následovala diskuse o zkoušení na více úrovních. Prof. Ripka to přislíbil vyzkoušet ve svém předmětu. Pan děkan konstatoval, že malé změny v rámci akreditace jsou možné, ale že není příznivcem více úrovní zkoušení. Spolu s proděkanem Machem propagovali spíše předměty na dvou úrovních A, B, které již existují. Doc. Kyncl navrhl pokračovat v diskusi i z pohledu studentů na Temešváru.

  • Studentská a informatická komise (referoval mluvčí komise Ing. Hlaváč a další)
    Informace o programu ERASMUS z AS ČVUT, zejména financování stipendií. (senátor Mudroch a prof. Haasz). Stávající stipendia se nakonec nekrátila, v budoucnu se očekává zlepšení.
    Ing. Hlaváč konstatoval, že je v zájmu fakulty maximálně podporovat výjezdy do zahraničí pro všechny.

    Informace o omezeném výběru jídel v menzách (senátor Aksamít) a schůzce s ředitelem SÚZ ČVUT Ing. Menšíkem - očekává se zlepšení.

    Stížnosti studentů na nesehnatelnost učitelů - podobné záležitosti, které nelze řešit systémově, se doporučuje (i pro zaručení anonymity) řešit prostřednictvím předsedy AS FEL.

8. Stanovení termínu konání 21. zasedání AS FEL

Hlasování o jediném návrhu 30. 4. 2004:

proprotizdrželi se
2001

Návrh byl přijat.

9. Příprava setkání na Temešváru 2. 4. 2004

Navržen organizační výbor ve složení Záhlava (předseda), Jakovenko, Kubátová, Němcová.
Termín odjezdu a přesné pokyny mailem.
Diskuse o možnosti proplacení cestovného a stravného (Ripka, Kyncl, děkan, Aksamít, Fuka).
Možnost vyslání katedrou nebyla podporována.
Závěrem pan děkan přislíbil řešení - na služební cestu budou členové senátu-zaměstnanci vysláni panem děkanem (děkanátem).

10. Různé

  • Audit stravování (Aksamít) - výsledný audit provedený firmou Deloitte&Touche je tajný.
    Lze zveřejnit pouze zjištění, že cena jídla odpovídá (více než 60 Kč), plná kapacita linky není využívána a produktivita práce zaměstnanců SÚZ je o 50% nižší než ve srovnatelných stravovacích zařízeních.

    Na dotaz prof. Ripky, zda lze docílit zpřístupnění zprávy, doc. J Bílek konstatoval, že senát ČVUT a jeho studentská komise může do zprávy jen nahlédnout, ale informace jsou důvěrné.



Hana Kubátová
předsednictvo AS FEL
Jakovenko

První verze zápisu z 21. zasedání AS FEL byla zpracována v Praze ke dni 16. 3. 2004.
Druhá verze 25. 4. 2004.
Schváleno na 22. zasedání AS FEL dne 16. 4. 2004.

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.