Zápis z 19. zasedání AS FEL ze dne 5. 12. 2003 konaného na ČVUT FEL v Dejvicích

(schválený dne 16. 1. 2004)

Přítomni: Dobeš, Fuka, Hlinovský, Jakovenko, Kašpar, Kubátová, Kočárník, Malinský, Němcová, Pěchouček, Ripka, Tkadlec, Záhlava, Aksamít, Bačovský, Dobiáš, Doležal, Hlaváč, Mudroch, Knyttl, Třebický, Tyml, Vítek
Omluveni: Efmertová, Kyncl, Hošek
Hosté: prof. Kučera, doc. Mach, doc. Müller, doc. Bílek T., doc. Bílek J., prof. Haasz, Ing. Petr Havel, Jan Pánek - student

Program 19. zasedání:

  1. Vyhlášení výsledků doplňovacích voleb do AS FEL - referuje předseda voleb. komise
  2. Uvedení nových členů AS FEL, odstoupení R. Dobiáše
  3. Schválení programu 19. zasedání - hlasování v novém složení
  4. Kontrola úkolů a schválení zápisu z 18. zasedání
  5. Změna příloh č. 2 a 3 Statutu FEL (předkládá děkan, AS schvaluje)
  6. Metodika pro rozdělování finančních prostředků pracovištím- kritéria hodnocení VVČ (předkládá děkan, AS schvaluje)
  7. Podpora práce IAESTE
  8. Dlouhodobý záměr FEL:
    1. Aktualizace dlouhodobého záměru FEL z r.2000 pro roky 2003 a 2004 (předložil děkan, AS schvaluje)
    2. Návrh Dlouhodobého záměru (připravuje AS FEL - ref. Ripka)
  9. Stanovení termínu 20. zasedání AS FEL - hlasování
  10. Volba předsedy AS FEL na další roční období - hlasování
  11. Zprávy z komisi AS FEL
  12. Různé

1. Vyhlášení výsledků doplňovacích voleb do AS FEL:

P. Bačovský podal zprávu o výsledcích doplňovacích voleb do AS FEL, které se konaly ve dnech 11.11 až 13.11. 2003. Počet oprávněných voličů: 6455. Voleb se zúčastnilo 2073 voličů, to jest 32,11% členů akademické obce FEL. Volby jsou platné. Povinných 15% hlasů zúčastněných voličů představuje 311 hlasů, z čehož vyplývá, že všichni kandidáti byli zvoleni bud jako členové, nebo jako náhradníci AS FEL:

Nově zvolení členové AS FEL:
Aleš Doležal 1128 hlasů
Erik Mudroch 1103 hlasů

Náhradníci:
Jan Pánek 641 hlasů
Petr Tyml 550 hlasů
Martin Zikmund 323 hlasů

2. Uvedení nových členů AS FEL:

Nově zvolení členové AS FEL A. Doležal a E. Mudroch se krátce představili a sdělili ostatním, o co by chtěli v AS FEL usilovat. Při této příležitosti odstoupil dlouholetý senátor, zástupce FEL v AS ČVUT Ing. R. Dobiáš. Předseda AS FEL doc. Malinský poděkoval panu Dobiášovi za jeho práci pro AS i pro celý FEL.

3. Schválení programu 19. zasedání:

Proběhlo hlasování o schválení programu 19. zasedání se změnou, že bod 7 (podpora IAESTE) bude vložen mezi body 4 a 5.

Hlasování o programu:

pro: 22proti: 0zdrželi se: 0
Program 19. zasedání byl schválen.

4. Kontrola úkolů a schválení zápisu z 18. zasedání:

Prof. Ripka se vrátil k bodu 9, kde Ing. Hlaváč kritizuje nedostatek skript. Pan děkan odpověděl, že o problému mluvil s prof. Havlíčkem na grémiu děkana, kde prof. Havlíček tvrdil, že skripta z Teorie obvodu budou k dispozici za dva týdny od konání grémia.

Dále se prof. Ripka zeptal na řešení nedostatku místa na katedře počítačů. Pan děkan reagoval prohlášením, že dislokační komise již připravuje plán přidělení uvolněných prostor v souvislosti se získáním budovy G na Karlově náměstí.
Mgr. Němcová upozornila, že v zápise z minulého zasedání chybí jméno člena volební komise, p. Tomáše Novotného. Bude do zápisu doplněno.

Hlasování o zápisu z 18. zasedání s uvedeným doplněním:

pro: 22proti: 0zdrželi se: 0
Zápis z 18. zasedání byl schválen.

5. Podpora práce IAESTE:

Ing. Hlaváč uvedl vystoupení pana Ing. Petra Havla, prezidenta organizace IAESTE. Ing. Havel ve svém vystoupení popsal práci studentské neziskové organizace IAESTE a vysvětlil její přínos pro studenty ČVUT. Na závěr přednesl členům AS FEL žádost o podporu při přidělení nových prostor pro sídlo své organizace, neboť současné prostory již svojí výměrou nedostačují.

Z následující diskuse vyplynulo, že se pan děkan ve spolupráci s dislokační komisí pokusí najít vyhovující prostory a Ing. Knyttl zajistí, aby Ing. Havel mohl přednést svůj problém na zasedání AS ČVUT.

P. Aksamít navrhl usnesení:
"AS FEL žádá Ing. Knyttla, aby na AS ČVUT podpořil prezentaci IAESTE a navrhl přidělení vhodných a důstojných prostor a prostředků pro její práci."

Hlasování o usnesení:

pro: 20proti: 0zdrželi se: 2
Usnesení bylo schváleno.

6. Změna příloh č. 2 a 3 Statutu FEL:

Pan děkan předložil a zdůvodnil návrh na změnu příloh číslo 2 a 3 Statutu FEL.

Hlasování o změně příloh č. 2 a 3 Statutu FEL:

pro: 21proti: 0zdrželi se: 1
Změny příloh č. 2 a 3 Statutu FEL byly schváleny.

7. Metodika pro rozdělování finančních prostředků pracovištím - kritéria hodnocení VVČ:

Pan děkan předložil metodiku pro rozdělování finančních prostředků pracovištím, která by měla platit od začátku roku 2004. Jejím cílem je lépe ohodnotit kvalitní publikace, grantové projekty a disertační práce.

Mgr. Němcová se dotázala na oceňování článků vydaných elektronicky. Pan děkan řekl, že oceňování elektronických forem článků i skript je složitější, nežli oceňování papírového vydání. Navíc skripta většinou nespadají pod VVČ.

P. Aksamít se zeptal, proč je doplňková činnost hodnocena jen poloviční sazbou. Pan děkan odvětil, že to vyplývá z charakteru doplňkové činnosti.

Prof. Ripka doporučil zavedení pravidla, že kriteria oceňování VVČ se budou čas od času (přibližně po 2 až 3 letech) měnit. Navíc navrhnul doplnění kriterií na oceňování jiných činností než jen VVČ. Pan děkan souhlasil řka, že poměr rozdělování dotací na vědu a výzkum ku pedagogické činnosti byl 15% a 85%, ale s novými pravidly MŠMT lze dotace použít jen na výzkum jehož se účastní i studenti.

Doc. Tkadlec uvedl, že tím spíše by fakulta neměla tento poměr při rozdělování pracovištím zvyšovat. Pan děkan uvedl, že podle pravidel MŠMT stačí vykázat jen stanovený podíl, zbytek má sloužit jako motivace pro katedry, aby se věnovaly žádoucím činnostem.

Ing. Záhlava namítl, že rozdíl mezi oceňováním grantů a doplňkové činnosti je nevhodný, neboť leckdy lze snáze získat grant za mnoho peněz než doplňkovou činnost za pakatel. Pan děkan tuto poznámku přijal s tím, že granty jsou dlouhodobé, avšak doplňkovou činnost nelze brát jako spolehlivý zdroj financí. Vyššímu ocenění doplňkové činnosti se pan děkan nebrání.

Dr. Pěchouček chtěl vyjasnit pravidla uznávání přímých a nepřímých autocitací (oddíl E bod 20). Pan děkan navrhl interpretaci, že přímé i nepřímé autocitace nebudou oceňovány.

Prof. Ripka podal pozměňovací návrh stran uznávání kvalifikace pracovníku (odd. A).
"Za jednu osobu počítat vždy jen jeden řádek oddílu A."

Hlasování o návrhu prof. Ripky:

pro: 8proti: 2zdrželi se: 11
Návrh prof. Ripky byl schválen.

Doc. Kašpar se také přimluvil za vyšší oceňování doplňkové činnosti, která je pro FEL významným zdrojem tzv. "vlastních zdrojů", které se stávají nepostradatelné při spolufinancování grantů. Podal návrh na změnu oddílu F:
"Po odečtení ceny subkontraktu a materiálových nákladů, které nemají přínos pro FEL."
Diskuse se zúčastnili pan děkan, prof. Ripka, doc. Kašpar a doc. Tkadlec. Bylo dosaženo porozumění ve výkladu současné verze předpisu a doc. Kašpar svůj návrh stáhl.

Prof. Ripka podal četné další pozměňovací návrhy:
a) Změna bodu B2, aby recenzenti byli nezávisle navrhováni proděkanem. Později svůj návrh stáhl.
b) Změna bodu B3, vypustit slovo "veřejné" v pojmu "skriptum veřejné vysoké školy".

Hlasování o návrhu prof. Ripky:

pro: 18proti: 1zdrželi se: 3
Návrh b) prof. Ripky byl schválen.

c) Přidat bod B21, ocenění propagačních aktivit FEL v rozsahu 0 až 10 bodů. O počtu bodů by rozhodoval děkan.

Hlasování o návrhu prof. Ripky:

pro: 18proti: 1zdrželi se: 3
Návrh c) prof. Ripky byl schválen.

Hlasování o celém dokumentu včetně přijatých změn:

pro: 14proti: 1zdrželi se: 4
Dokument byl přijat.

8. Dlouhodobý záměr FEL:

Vedení FEL předložilo prostřednictvím proděkana Macha aktualizaci Dlouhodobého záměru FEL na roky 2003 a 2004 a na místě byl předložen magisterský pětiletý program ve formě tabulky (viz přílohy). Prof. Ripka upozornil, že se v DZ objevily nové zásadní změny, a tudíž je potřeba DZ projednat v komisích spolu s magisterským programem. Pan děkan si přál schválení DZ do konce roku, z čehož by vyplývalo jeho okamžité upravování a schvalování. Doc. Kašpar prohlásil, že na tomto zasedání AS FEL nelze ad hoc nic vytvářet, a doporučil buď bezodkladné schválení původní předložené aktualizace DZ nebo odklad schvalování. Dále se chtěl dozvědět, kdy a proč došlo v úvahách vedení ke změně ze stanoviska, že dlouhý program je nereálný (neufinancovatelný, prostorově nezajistitelný, neakreditovatelný) na současný postoj (reálný, potřebný, akreditovatelný). Pro potřeby zápisu poskytnul pan děkan důvody zavádění výběrového magisterského studia písemně a jsou v příloze.

Prof. Ripka navrhnul nezabývat se DZ na tomto zasedání a projednat jej v komisích.

Hlasování o návrhu prof. Ripky:

pro: 15proti: 1zdrželi se: 4
Návrh prof. Ripky byl schválen.

Předsedající senátu Mgr. Němcová dohodnula s panem děkanem, že do příštího zasedání dojde k výměně materiálů mezi AS FEL a vedením fakulty. AS FEL poskytne jím vypracovaný dlouhodobý záměr FEL. Vedení fakulty dodá AS FEL svoji Aktualizaci DZ pro období 2003-2004, jejíž součástí bude i tabulka výběrového magisterského studia. Na příštím zasedání se bude o těchto dokumentech jednat. Všechny zmíněné dokumenty jsou v příloze zápisu.

9. Stanovení termínu 20. zasedání AS FEL:

Mgr. Němcová nabídla datum 16.1.2004

Hlasování o datu příštího zasedání:

pro: 17proti: 0zdrželi se: 0
Datum bylo schváleno.
Termín 20.zasedání je stanoven na 16.1.2004.

10. Volba předsedy AS FEL na další roční období:

Doc. Malinský upozornil na blížící se konec jeho funkčního období a zároveň vyjádřil ochotu zůstat předsedou AS FEL i pro další rok. Do volební komise nastoupili Ing. Záhlava, Ing. Dobeš a p. Aksamít.

Hlasování o předsedovi AS FEL:

pro: 17proti: 0zdrželi se: 3
Doc. Malinský byl zvolen předsedou AS FEL na další jednoroční funkční období.

11. Zprávy z komisí AS FEL:

Tento bod byl vyčerpán v bodech předchozích s tím, komise projednávaly Dlouhodobý záměr. Konečná verze této fáze diskuse bude součástí zápisu ve formě přílohy.

12. Různé:

Doc. Malinský informoval AS FEL, že senátor Bačovský byl jedním ze tří vítězů stipendia "Studentská vůdčí osobnost ČVUT".

P. Třebický požádal Ing. Tymla, aby za něj převzal členství v grémiu děkana. V této souvislosti Ing. Tyml objasnil situaci ohledně svého mandátu v AS FEL s tím, že v jeho případě uplynula jistá doba mezi složením státní zkoušky a nastoupením na postgraduální studium. Doc. Jan Bílek upozornil, že AS FEL může ztratit mandát. Tento problém není z legislativního pohledu jednoznačný, což naznačila nastalá debata, kterou ukončil prof. Ripka návrhem, aby do této záležitost vnesla jasno legislativní komise.

Hlasování o návrhu prof. Ripky:

pro: 19proti: 0zdrželi se: 1
Návrh prof. Ripky byl schválen.

Doc. Malinský uvedl, že člen grémia děkana, kterého tam vysílá AS FEL, nemusí být zároveň členem AS FEL. Ing. Tyml tedy může v každém případě nahradit p. Třebického.

Hlasování o tom, zda Ing. Tyml bude vyslancem AS FEL v grémiu děkana:

pro: 19proti: 0zdrželi se: 1
Návrh byl schválen.

Ing. Hlaváč, mluvčí komise pro studentské záležitosti a informatiku, kritizoval člena komise p. Vítka a upozorňoval na jeho nezájem o práci v komisi i celém AS FEL. Ing. Hlaváč děl:
"Komise pro studentské záležitosti a informatiku vyzývá senátora Tomáše Vítka, aby zvážil pokračování svého mandátu v AS FEL." Jelikož senátor Vítek v souladu se svými zvyky opustil zasedání již v 10:30, nemohl na kritiku ihned reagovat.

P. Aksamít informoval členy AS FEL o reakci Ing. Menšíka na dopis od předsedů fakultních AS. Ing. Menšík slíbil vydávání stravenek pro zaměstnance ČVUT. Objevil se požadavek, aby se stravenkami dalo platit v menzách ČVUT. Ing. Mudroch požádal, aby menzy braly stravenky i od studentů. Ing. Hlaváč navrhnul usnesení:
"AS FEL vítá a podporuje zavedení možnosti placení stravenkami v menzách ČVUT, ale upozorňuje, že to nelze považovat za řešení stížností na kvalitu stravy."

Hlasování o usnesení Ing. Hlaváče:

pro: 20proti: 0zdrželi se: 0
Usnesení Ing. Hlaváče bylo schváleno.

Ing. Mudroch informoval senátory o dopise, který posílá rektorát studentům ČVUT, kteří studují v zahraničí. V tomto dopise jsou žádáni, aby přistoupili na snížení stipendia pro zahraniční pobyty ze současných 450 Euro/měsíc na přibližně 300 Euro/měsíc a neprodlužovali si probíhající zahraniční studium v rámci programu ERASMUS o další semestr. Prof. Haasz z AS ČVUT si vyžádal kopii emailu.



Michal Bačovský
tajemník AS FEL
doc. Ing. Karel Malinský, CSc.
předseda AS FEL
doc. Marcela Efmertová
předsedající AS FEL
Přílohy:
Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.