Zápis z 15. zasedání AS FEL ze dne 11. 4. 2003 konaného na ČVUT FEL v Dejvicích

(schválený dne 16. 5. 2003)

Přítomni: Dobeš, Efmertová, Hlinovský, Jakovenko, Kašpar, Kubátová, Kyncl, Kočárník, Malinský, Němcová, Pěchouček, Ripka, Tkadlec, Záhlava, Aksamít, Hlaváč, Hošek, Knyttl, Třebický, Tyml
Omluveni: Dobiáš, Bačovský, Fuka
Hosté: prof. Kučera, doc. Mach, prof. Z. Škvor

1) Schválení programu 14. zasedaní

Návrh programu rozeslal předsedající předem v elektronické podobě. Program byl rozšířen o bod "Informace pana děkana".

Hlasování:

Pro: 17 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Program byl schválen.

Schválený program 14. zasedání AS FEL:
1. Schválení programu 14. zasedání
2. Kontrola úkolů a schválení zápisu z 13. zasedání
3. Informace pana děkana
4. Stanovení termínu příštího zasedání
5. Volba předsedajícího a tajemníka na další tři zasedání
6. Dopracování doprovodného usnesení k Výroční zprávě
7. Pokračování diskusí o dlouhodobém záměru fakulty
8. Historická knihovna a její zachování
9. Informace z komisí
10. Informace ze zasedání AS ČVUT
11. Různé

2) Kontrola úkolů a schválení zápisu z 13. zasedání

Před hlasováním byla provedena průběžná kontrola úkolů z minulých zasedání.
  1. Zveřejnění výsledků studentské ankety bylo termínováno do konce dubna - úkol trvá.
  2. Doc. Malinský seznámil AS s dopisem rektorovi. Jeho znění je uvedeno v příloze.
  3. Doc. Malinský informoval AS o jednáních s Městskou částí Praha 6 ohledně cyklostojanů. Zdá se, že se jednání pohnula kupředu, problém bude pojat šířeji jako problematika cyklodopravy mezi strahovskými kolejemi a Dejvicemi. Město by bylo ochotno tuto akci financovat, jako podmínku si klade provedení ankety mezi studenty. Ta proběhne na internetu na serveru student.cvut.cz, kde svoji pomoc přislíbil pan Bačovský. Akce pokračuje.
  4. Proděkan Mach informoval AS o úvazcích na jednotlivých katedrách. Pouze na K337 a K335 jsou celkem 4 učitelé, kteří učí méně než 4 hodiny. Na K337 jsou dále 3 učitelé, kteří učí více než 20 hodin.
  5. Zveřejnění materiálů účastníků konkurzu na vedoucí kateder - úkol trvá.
  6. Fotografování členů AS FEL - někteří stále fotografie nedodali.

Zápis z minulého zasedání bude rozšířen o zápis ze schůzky pedagogické komise AS FEL.

Hlasování:

Pro: 16 Proti: 0 Zdrželi se: 1 Zápis byl schválen s uvedenou přílohou.

3) Informace pana děkana

Pan děkan v krátkém vystoupení seznámil přítomné s konáním akce "Setkání zástupců fakult elektrotechnických a fakult podobného zaměření" které v letošním roce organizuje naše fakulta a bude probíhat ve dnech 24.-26.4. 2003 v Praze na fakultě a na Masarykově koleji. Kulturní část programu setkání sestává z představení žižkovského divadla Járy Cimrmana "Afrika", na které také pozval i členy AS FEL. V divadle před představením bude inaugurována "hymna" FEL, kterou se stane část "Elektrického valčíku" autorů J. Uhlíře a Z. Svěráka.

4) Stanovení termínu příštího zasedání

Pravděpodobně nejdůležitějším bodem 15. zasedání bude schvalování rozdělení finančních prostředků ("rozpočtu") na tento rok. Mluvčí ekonomické komise doc. Kašpar očekává, že materiály ke schválení bude možné předložit v polovině května.
P. Hošek a doc. Kašpar upozornili AS na problémy s FRIM v letošním rozpočtu.
Ing. Hlinovský apeloval na co nejrychlejší schválení.
Po krátké diskusi byl jako vhodný termín navržen pátek 16.5.2003, 9:00, místnost 80.

Hlasování:

Pro: 17 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Termín byl schválen.

5) Volba předsedajícího a tajemníka AS na další tři zasedání

Po krátké diskusi nabídl Ing. Záhlava, že s nepřítomným p. Bačovským o této možnosti hovořil, a jsou ochotni se těchto funkcí na další tři zasedání ujmout.

Hlasování:

Pro: 16 Proti: 0 Zdrželi se: 1
Na následující období tří zasedání byli do funkcí předsedajícího a tajemníka AS zvoleni Ing. Záhlava a p. Bačovský.

6) Dopracování doprovodného usnesení k Výroční zprávě, schválení

Prof. Ripka seznámil přítomné s poslední verzí návrhu pedagogické komise "Stanovisko AS k Výroční zprávě FEL za rok 2002", ke které se dospělo na pracovním výjezdu AS na Temešváru ve dnech 4.-6.4. 2003. Sporné a nejasné partie tohoto textu byly v další diskusi postupně odstraňovány domluvou přítomných senátorů, pouze o textu jednoho odstavce bylo třeba rozhodnout mezi návrhy prof. Ripky a p. Aksamíta.

Hlasování o návrhu p. Aksamíta:
AS FEL doporučuje vedení fakulty provést reformu kombinované formy studia tak, aby se zvýšila průchodnost tohoto typu studia při zachování kvality, např. projektovou výukou.

Pro: 17 Proti: 0 Zdrželi se: 2

Hlasování o návrhu prof. Ripky:
Tento fakt nelze tutlat, ale je ho třeba řešit. V této věci se za poslední rok zřejmě nic nepodniklo. AS považuje za nepřípustné a pro FEL škodlivé přijímat studenty, kteří evidentně nemají předpoklad studium dokončit. Vede to k šíření pocitu zmaru a atmosféry nízké náročnosti. Místo recyklace beznadějných se musíme snažit získat více nadaných studentek a studentů.

Pro: 1 Proti: 11 Zdrželi se: 7

Byl zvolen návrh p. Aksamita.

Bod byl zakončen hlasováním o celém textu "Stanovisko AS k Výroční zprávě FEL za rok 2002". Jeho znění je uvedeno v příloze.

Hlasování:

Pro: 20 Proti: 0 Zdrželi se: 0 "Stanovisko AS k Výroční zprávě FEL za rok 2002" bylo schváleno.

7) Pokračování diskusí o dlouhodobém záměru FEL

Po krátké diskusi bylo dohodnuto, že závěry z výjezdu na Temešvár je nutné dále nejprve předjednat nejlépe ve všech komisích. Projednávání bylo proto odloženo.

8) Historická knihovna a její zachování

Doc. Efmertová seznámila AS s jednáním s Ing. Petráskem, který ji požádal o pomoc se záchranou historické knihovny na Katedře pohonů a trakce. Vzhledem k opravám místností hrozí likvidace části fondu této knihovny, který je z větší části nenahraditelný.
Pan děkan odpověděl, že se tímto problémem bude zabývat.
Ing. Hlinovský, který na této katedře pracuje, naznačil, že Ing. Petrásek problém patrně zveličil. Jedná se o vystěhování této knihovny v letních měsících, kdy v místnostech bude probíhat plánovaná rekonstrukce elektrických rozvodů, stoupaček atd. Po této rekonstrukci se knihovna vrátí nazpět. Jediné nebezpečí, které ji hrozí, je během vystěhování na chodbu.

9) Informace z jednáních v komisích.

Ing. Hlaváč informoval o schůzce Komise pro studentské záležitosti a informatiku:

  • Problém s bootováním počítačů v učebně 304 byl vyřešen.
  • Komise podporuje návrh p. Bačovského na odměnu dvou studentů FEL, kteří spravují server "student.cvut.cz", mimořádným stipendiem. Připomíná však, že takovéto aktivity by měl podporovat rektorát, podpora by se neměla tříštit na jednotlivé fakulty. Lepší je však odměnit jejich zásluhy dvakrát než vůbec.
    Doc. Kašpar uvedl, že byl p. Bačovským pověřen tento návrh přednést, a podpořil jej.
  • Cyklodoprava: Doc. Malinský již informoval, komise se tématem stále zabývá.

Doc. Kašpar informoval, že rozeslal materiál o rozsahu investičních akcí na tento rok. Upozornil na neexistenci komplexního materiálu pro rekonstrukci halových laboratoří.
Pan děkan informoval, že v minulosti za prof. Uhlíře byla vypracována studie na přestavbu halových laboratoří. Jedním závěrem bylo, že památkáři nedovolí provést úpravy střechy. Proti možnosti vybudování sportoviště se postavil rektorát. V současné době se uvažuje o vytvoření technologického parku ve spolupráci s ČVUT i městem.
Ing. Hlinovský požádal, aby byla akademická obec včas informována o případných stavebních zásazích.

10) Informace z jednáních AS ČVUT

P. Hošek informoval AS o schválení rozpisu dotací pro letošní rok. Dále informoval o schválení nového mzdového předpisu.
Pan děkan doplnil, že struktura tabulek tarifních tříd zůstává stejná, došlo k navýšení všech čísel o 5,35%. Dále uvedl, že se mění kvalifikační předpoklady (profesor, docent atd.) pro zařazení do jednotlivých tarifních tříd. Tedy nebude již např. možné, aby docenti byli zařazeni do dvou různých tarifních tříd, pokud vykonávají stejnou práci.
Dr. Pěchouček se dotázal, proč není v tabulce rozdíl mezi habilitovanými a nehabilitovanými docenty, když toto byl jeden z motivačních důvodů pro jejich habilitace.
Pan děkan odpověděl, že rozdělení do tříd je podle vykonávané práce. Ostatní by se mělo projevit v mimotarifní složce mzdy.

11) Různé

Ing. Hlaváč informoval přítomné o probíhajících jednáních s firmou Océ ohledně samoobslužného tisku a kopírování v počítačových učebnách.
Dr. Pěchouček kritizoval kvalitu bufetu na Karlově náměstí a dotázal se pana děkana na řešení tohoto problému. Dále upozornil na špatné parkování v areálu Karlova náměstí.
Mgr. Němcová požádala pana děkana o upřesnění neoficiálních informací o zrušení bezplatné výuky v přípravném jazykovém kurzu J0. Jazykové znalosti řady studentů po absolvování střední školy nejsou takové, aby v návazných kurzech obstáli.
Pan děkan odpověděl, že vše je v jednání, jedná se zatím o zrušení bezplatné výuky v přípravném kurzu pro hlavní jazyk, kde by studenti patřičné znalosti měli mít. Pro vedlejší jazyk bezplatný kurz na úrovni 0 zůstává.
Ing. Hlaváč dále informoval o nabídce semináře legislativy pro studentské senátory, na který se již přihlásil p. Bačovský.
Dr. Pěchouček se dotázal pana děkana na zveřejnění Výroční zprávy za rok 2002.
Pan děkan odpověděl že čekal pouze na její schválení, zpráva bude v nejbližší budoucnosti zveřejněna.



Ing. Petr Kočárník
tajemník AS FEL
Ing. Josef Hlaváč
předsedající AS FEL
doc. Ing. Karel Malinský, CSc.
předseda AS FEL

Přílohy:


Příloha č. 1

Prof. Ing. Jiřímu Witzanymu, DrSc,
rektoru ČVUT
z d e


Vážený pane rektore,

v pondělí dne 3. března t.r. se v naší Betlémské kapli konala slavnostní inaugurace akademických funkcionářů ČVUT; při té příležitosti jste vyhlásil - v souladu se svou kompetencí rektora - rektorské volno na dobu od 9 do 14 h toho dne.

Hlavním zájmem Akademického senátu FEL je řádný chod fakulty. AS FEL se proto pozastavil nad skutečností, že informace o nekonání výuky v době rektorského volna se dostala ke konečným účastníkům výuky, tj. studentům a jejich učitelům, s nedostatečným předstihem. Ve výuce v pondělí 3. března 2003 tak došlo ke zmatku: mnoho studentů se dostavilo na výuku, která se nekonala. To je nemilé kdykoli; ve druhém týdnu semestru je to zvlášť na závadu, protože v té době si studenti na základě shlédnutých přednášek upřesňují náplň výuky pro celý semestr.

Akademický senát FEL považuje opoždění v oznámení rektorského volna za organizační nedostatek, jehož by bylo lépe se vyvarovat. Ostatně se AS FEL domnívá, že při přípravě jakkoli významné akce by se mělo dbát na to, aby se průběh výuky narušoval co nejméně; platí to zejména pro letní semestr, kdy počet výukových dnů beztak snižují tři dny pracovního klidu. Inaugurace a podobných akcí v Betlémské kapli se z hlediska kapacity sálu může zúčastnit jen malá menšina akademické obce ČVUT, a organizačně není nemožné připravit vše tak, aby výuka byla narušena jen případnými výměnami mezi přednášejícími a nikoli jejím úplným vypuštěním.

S pozdravem



doc. Karel Malinský
předseda AS FEL

V Praze dne 11. dubna 2003


Příloha č.2

Stanovisko AS FEL k Výroční zprávě za rok 2002

Zpráva je tradičně vyčerpávající, mnohé připomínky AS byly zahrnuty. Doporučujeme, aby v roce 2003 proběhla autoevaluace FEL, která by zahrnovala srovnání s jinými fakultami (Brno, špičkové zahraniční instituce) a obsahovala hodnocení činnosti fakulty vzhledem k vytyčeným cílům ve volebním programu děkana a v dlouhodobému záměru fakulty.
Vedení řídilo fakultu kvalifikovaně, mnohým problémům se dařilo předcházet a na vnější podněty včas reagovat. Oceňujeme, že vztah vedení FEL k vedení ČVUT byl, při zachování důsledných postojů, korektní.

Studenti
V minulém roce vzrostl počet absolventů, což je velmi pozitivní. Bohužel však již třetí rok po sobě mírně klesl počet studentů, což pravděpodobně nelze vysvětlit vnějšími (např. demografickými) příčinami. Při analýze počtu studentů je třeba neuvažovat jen absolutní číslo, nýbrž i jeho vztah k vývoji počtu studentů na konkurentních fakultách i jiných fakultách ČVUT. Klesá totiž i podíl FEL na celkovém koláči ČVUT. Jedním z důvodů může být zanedbání vnější komunikace a propagace.
Je dobré, že řešení nízké průchodnosti (dlouhodobě kolem 30%) v prezenční formě studia je jednou z priorit nového pedagogického proděkana. AS však již upozornil na mnohem horší situaci v kombinované formě, kde průchodnost činí nepřijatelných 5%. AS FEL doporučuje vedení fakulty provést reformu kombinované formy studia tak, aby se zvýšila průchodnost tohoto typu studia při zachování kvality, např. projektovou výukou.
Další důležitou prioritou nového proděkana je celoživotní vzdělávání - zatím neúspěšná oblast činnosti fakulty.

Mobilita
AS považuje za potřebné zvýšit mobilitu učitelů oběma směry, s důrazem na dlouhodobější pobyty. Stav AS kritizoval již před rokem. Za důležitou považujeme i oboustrannou mobilitu studentů. S tím souvisí zajištění opravdu kvalitní výuky v angličtině. Automaticky jsou na tento úkol připraveni ti, kteří sami strávili delší dobu v zahraničí. Ostatním je třeba nabídnout kvalitní jazykové kurzy. Doporučujeme vytvořit precizní analýzu studia v angličtině jak s ohledem na její poptávku (a navrhnout řešení jak ji zvýšit) tak na kvalitu (a navrhnout řešení případných nedostatků, motivace, atp.). Doporučujeme ve větší míře uznávat předměty absolvované v zahraničí i jako závaznépředměty. Doporučujeme zlepšit práci fakultních koordinátorů programů studentských mobilit a do propagace zapojit studentské informační středisko.

Kriteria hodnocení vědecké činnosti:
Nová kriteria podporující kvalitu jsou jedním z hlavních úspěchů současného vedení. Po roce jejich platnosti bude vhodné provést drobné korektury a předložit je AS ke schválení tak, aby nová kriteria mohla platit od začátku roku 2004. Uvážit je třeba i situaci zaměstnanců, kteří mají pracovní úvazek i mimo FEL. Do kriterií navrhujeme i přidat bonifikaci činností, které jsou z celofakultního hlediska žádoucí (hostování profesorů, vlastní pracovníci v cizině, propagace fakulty a podobně).

Propagace fakulty a vnitrofakultní komunikace
Po kritice ze strany senátu se zvýšila úroveň dne otevřených dveří a rozšířily se propagační přednášky na středních školách i mimo Prahu.. Nové webovské stránky mají sice zvláštní sekci pro uchazeče o studium, k zásadnímu zlepšení ale nedošlo. Vázne i komunikace směrem dovnitř. Bulletin FEL v podstatě zanikl. Veřejné diskuse a setkání se v poslední době nepořádají (i chyba AS). AS FEL by uvítal rozšíření komunikace vedení s akademickou obcí např. formou veřejné diskuse, příspěvků členů vedení do fakultního časopisu nebo na webovských stránkách.
Domníváme se, že internetové rozhraní k fakultě bylo dlouhodobě podceněno - jak směrem ven (propagace) tak pro vnitřní potřebu fakulty ( poskytnutí prostoru studentům na vlastní homepage, provázání z IS, atp.). Vítáme webový přístup k fakultním mailům. Jsme si vědomi, že návrh spolehlivých, moderních a informačně nosných (včetně 100% aktuálnosti) internetových stránek fakulty je náročný úkol. Navrhujeme zpracování kvalitní studie rozvoje a vývoje využití internetu, popř. za spolupráce profesionálů.

Pracovní klima
Péče o pracovní prostředí dává studentům, návštěvníkům i zaměstnancům jasný vzkaz o instituci. Vítáme systematickou činnost TPO. I drobné věci jako odstranění plechového monstra z dejvického vestibulu nám dělají radost. Věříme, že bude dost sil na instalaci stojanů na kola, vyřešení problémů s prázdnými nástěnkami, instalaci digestoře v Dejvickém bufetu, analýzu kvality bufetu na Karlově nám.
Významným kulturním přínosem pro fakultu je dvacetiletá existence Filmového klubu. Podobné aktivity v budově je třeba podporovat, přivádějí sem např. středoškolské studenty. Cenné by např. bylo zorganizovat odborné a popularizační přednášky pro veřejnost (podobně jako tradiční Fyzikální čtvrtky), nabídnout výhodné či bezplatné zapůjčení prostor pro další kulturní akce.

Úkolem AS není chválit vedení, předchozí text může proto vyznívat jednostranně kriticky. Připomínáme tedy, že jsme nedávno vyjádřili jednohlasnou volbou, že prof. Kučera je pravým člověkem pro řešení problémů naší velké fakulty. Přejeme jemu i celému jeho týmu mnoho sil.

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.