Zápis z 12. zasedání AS FEL ze dne 21. 2 .2003 konaného na ČVUT FEL v Dejvicích

(schválený dne 21. 3. 2003)

Přítomni: Dobeš, Efmertová, Fuka, Hlinovský, Kašpar, Kubátová, Kyncl, Kočárník, Malinský, Němcová, Pěchouček, Ripka, Tkadlec, Záhlava, Bačovský, Dobiáš, Hlaváč, Knyttl, Třebický, Tyml
Omluveni: Jakovenko, Aksamít, Hošek, Strnadová, Vítek
Hosté: prof. Kučera, doc. Mach, prof. Z. Škvor, doc. T.Bílek, doc. K. Müller, doc. O. Starý, prof. Hlaváč

1) Schválení programu 12. zasedaní

Návrh programu rozeslal předsedající předem v elektronické podobě. Program byl rozšířen o bod "Informace nově jmenovaných proděkanů o hlavních směrech jejich činnosti", zařazený mezi původní body 2 a 3.

Hlasování:

Pro: 20 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Program byl schválen.

Schválený program 12. zasedání AS FEL:

  1. Schválení programu 12. zasedání
  2. Schválení zápisů z 9. a 11. zasedaní
  3. Informace nově jmenovaných proděkanů o hlavních směrech jejich činnosti
  4. Schválení návrhu děkana FEL na jmenování členů nové Vědecké rady FEL
  5. Projednání Výroční zprávy FEL
  6. Informace děkana FEL o výběrových řízeních na místa vedoucích kateder
  7. Stanovení termínu dalšího zasedání AS FEL
  8. Různé (setkání studentských komor AS, zprávy z činností komisí, další body...)

2) Schválení zápisů z 9. a 11. zasedaní

Nejprve proběhlo dodatečné schvalování zápisu z 9. zasedání.

Hlasování:

Pro: 20 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Zápis byl schválen.

V druhé části byl schvalován zápis z 11. zasedání. P. Dobiáš upozornil na formální nedostatek, opakování věty na str. 3.

Hlasování:

Pro: 20 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Zápis byl schválen s uvedenou změnou.

3) Informace nově jmenovaných proděkanů o hlavních směrech jejich činnosti

Pan děkan představil AS FEL nově jmenované proděkany. Jsou to:
- doc. P. Mach, pro rozvoj, statutární zástupce děkana
- prof. Z. Škvor, pro vědeckou a výzkumnou činnost
- doc. O. Starý, pro vnější vztahy
- doc. T. Bílek, pro pedagogiku, magisterské studium
- doc. K. Müller, pro pedagogiku, bakalářské studium

Poté každý z nich vystoupil s krátkým projevem, ve kterém AS stručně načrtli hlavní témata, kterými se budou ve svých funkcích zabývat.

Proděkan Mach rozdělil svoji činnost do tří oblastí. V pedagogické oblasti vidí největší tíhu v řešení problémů při zavádění strukturovaného studia, v nové akreditaci studijních programů v závěru svého jmenovacího období a v dalším zefektivňování využití KOS. V oblasti výstavby zdůraznil pokračování průběžných rekonstrukcí budov (posluchárny 209, 309), převádění místností kateder s nadbytkem plochy, problematické změny využití halových laboratoří, nové budovy na Vítězném náměstí, bezpečnostní systém, získání a rekonstrukci budovy G na Karlově náměstí. V oblasti rozpočtu zmínil budoucí pravidla pro vnitřní přerozdělování peněz.

K tématu proběhla diskuse, v níž zejména:
Ing. Dobeš se dotázal na možný pronájem halových laboratoří (HL) firmám. Doc. Mach odpověděl, že problém HL vyžaduje systematický přístup. FEL dává přednost využití ploch pro hlavní činnost, protože má ze všech fakult nejméně plochy v přepočtu na počet studentů. Další věc je malý podíl FEL na výnosech z tohoto pronájmu.
Ing. Hlinovský se zeptal, jestli všichni současní uživatelé HL budou včas informováni o případných stavebních rekonstrukcích v HL. Poukázal na předchozí problémy s prašností a hlukem při stavbě akustické komory. Doc. Mach připustil, ze s informovaností mohly být v minulosti problémy a přislíbil zlepšení.

Proděkan Škvor ve svém vystoupení svoji činnost v klidném období rozdělil do dvou oblastí.V oblasti vědy a výzkumu je to řízení doktorského studia, kde by se chtěl soustředit na odstranění nelogičností v předpisech ČVUT, dále habilitace a jmenovací řízení, kde je nutné zlepšit zejména nepříznivý věkový průměr docentů. Dále by se chtěl zasadit o větší prezentaci odborníků z FEL do výběrových komisí grantových agentur. V neposlední řadě přislíbil svoji pomoc ve vytváření tvůrčího klimatu na FEL zejména v "boji s úřednickým šimlem". Druhou oblastí je řízení SVTI. Zde by chtěl zejména jasně definovat poslání tohoto servisního oddělení.

K tématu proběhla diskuse, v níž zejména:
Mgr. Němcová se dotázala na problémy se zapisováním známek do KOS v doktorském studiu na katedře jazyků. K této otázce proběhla obsáhlá diskuse, v níž proděkan Škvor poukázal na katedru matematiky, kde tyto problémy nejsou, Dr. Kyncl uvedl možné vysvětlení: Katedra matematiky vypisuje větší počet předmětů, na každý předmět připadá tedy méně doktorandů a rozvrhové obtíže jsou menší než v případě jazyků, kde je na menší počet předmětů velký nápor studentů. Ing. Fuka navrhl vytvořit fiktivní předmět. Po upřesnění dotazu Mgr. Němcovou proděkan Škvor připustil, že se patrně jedná o nedopatření, které by mělo jít odstranit.

Proděkan Starý ve svém projevu stručně nastínil priority své činnosti s ohledem na své vzdálené cíle. Jsou to nové fakultní internetové stránky minimálně evropské úrovně, propagace strukturovaného studia, hledání cest k absolventům FEL, kteří by mohli přispět k zvýšení prestiže fakulty, zvýšení otevřenosti FEL pro cizí studenty, rekonstrukce informačního systému. Dále se věnoval studentským zahraničním výjezdům.

K tématu proběhla diskuse, v níž zejména:
p. Třebický se zeptal na obnovení tradice fakultních plesů. Doc. Starý odpověděl, že tradice plesů bude pokračovat v dvouletém cyklu, letošní ples bude na podzim. Pan děkan odpověď rozšířil o problematiku financování a sponzorování takovýchto akcí.
P. Dobiáš se dotázal, zda se plánují nějaké jiné akce, kde se neformálně setkávají studenti s učiteli.
Prof. Ripka se otázal na plán propagace fakulty. . Proděkan Starý uvedl, že tento plán byl vypracován již v listopadu 2002 a přislíbil jeho dodání.
Doc. Efmertová připomněla tradici studentských spolků a jejich vliv na dění na vysokých školách.
P. Dobiáš poukázal na nutnost opakování i zdánlivě neúspěšných společenských akcí tak, aby vešly v obecné povědomí akademické obce.
Dr. Kyncl se zeptal, zda je prováděn cílený nábor studentu v zahraničí a jestli někdo pomáhá zahraničním studentům v ČR při styku s úřady. Proděkan Starý odpověděl, že v zahraničí se nábor provádí pouze prostřednictvím materiálů zasílaných zahraničním univerzitám, cílený nábor není. Lidé pomáhající studentům v komunikaci s úřady jsou na rektorátě, existuje dobře pracující spolek zahraničních studentů, který novým studentům pomáhá a také je k dispozici příručka "Jak přežít v Praze".
Mgr. Němcová se dotázala na tzv. "sandwichové" kurzy pro výměnu zahraničních studentů. Proděkan Starý ve své odpovědi více přiblížil problematiku studentských výměn do anglicky i neanglicky mluvících zemí.

Proděkan Bílek ve svém vystoupení blíže ujasnil rozdělení svých kompetencí s proděkanem Müllerem. Proděkan Bílek má na starosti dobíhající dlouhý program se všemi odvozenými deriváty, jedná se asi o 5000 studentů, kteří v tomto programu musí dostudovat. Dále upozornil na možné nárazové nárůstky úvazků na jednotlivých katedrách při přechodu na strukturované studium a problematiku cca 450 dlouho studujících studentů, kteří již musí za studium platit. V závěru se zmínil o novém vnitřním studijním předpisu, který bude zanedlouho předložen ke schválení.

Proděkan Müller přiblížil oblasti své budoucí činnosti. Jedná se zejména o nové strukturované bakalářské studium, dále o metodické vedení Pedagogického oddělení a oblast celoživotního vzdělávání. V nejbližším časovém horizontu se chce zabývat zvýšením průchodnosti strukturovaného studia a zvýšením využití KOS, který nevyužívá všech svých možností.

K tématu proběhla diskuse, v níž zejména:
Doc. Malinský se dotázal, jak se pracuje s výsledky ankety, která proběhla na závěru minulého semestru. Proděkan Müller odpověděl, že zatím nijak, ne všechny katedry výsledky odevzdaly. Proděkan Bílek doplnil, že anketa je koncipována tak, aby pomohla zejména vedení kateder. Dále upozornil na protesty některých kateder s málo studenty, kterým anketní otázky nevyhovují.
Ing. Knyttl se dotázal, jaký je letošní počet neúspěšných studentů, kteří odpadli, a jaký se plánuje na příští rok. Proděkan Bílek se ohradil, že žádné takové počty se neplánují a údaje za letošní rok s sebou nemá, ale rád je dodá.
Prof. Ripka se zeptal, zda se plánují nějaké změny kompetencí proděkanů. Pan děkan odpověděl, že vše je zatím v plenkách, debaty na toto téma teprve začínají.
P. Hlaváč se otázal, zdali počty déle studujících studentů nemohou souviset s plánovaným koncem povinné vojenské prezenční služby v r. 2006. Proděkan Bílek připustil, že patrně ano.

4) Schválení návrhu děkana FEL na jmenování členů nové Vědecké rady FEL

Pan děkan seznámil AS s nově koncipovanou Vědeckou radou FEL. Měla by mít celkem 30 členů, z toho je 11 externích členů (2 ze zahraničí), a 19 členů pracuje na ČVUT (17 na FEL). Bližší údaje o jednotlivých navrhovaných osobách společně s jejich odpověďmi na anketu AS FEL byly poslány všem členům AS v elektronické podobě.
Doc. Malinský v krátkém vystoupení shrnul anketu, na kterou odpovědělo přes 80% respondentů. Výsledky ankety vzbuzují optimismus, potěšila ho na jednu stranu překvapivá jednota názorů na některé otázky, na straně druhé se v anketě objevila celá řada nových postřehů a myšlenek, se kterými je možno dále pracovat. Domnívá se, že by tímto mohla vzniknout nová tradice pro volbu budoucích VR.

V dalším byla navržena volební komise se složení p. Dobiáš, p. Třebický.

Hlasování:

Pro: 20 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Volební komise byla schválena

Mluvčí legislativní komise Dr. Kyncl seznámil členy AS s volební procedurou. V krátké diskusi se senát s souladu s jednacím řádem sjednotil na tajné volbě provedené standardním způsobem. P. Dobiáš požádal o volbu nadpoloviční většinou.

Hlasování:

  Pro Proti Zdrželi se Neplatný  
Prof. Dr. Ing. Vladimír Blažek19010zvolen
Prof. Ing. Václav Bouda, CSc.15311zvolen
Prof. RNDr. Marie Demlová, CSc.17201zvolen
Prof. Ing. Ivo Doležel, CSc.19100zvolen
Prof. Ing. Václav Havlíček, CSc.10811NEZVOLEN
Ing. Radko Hochman, CSc.16310zvolen
Dr. František J. Kraus17210zvolen
Prof. RNDr. Pavel Kubeš, CSc.18110zvolen
Prof. Ing. Vladimír Kučera, DrSc.20000zvolen
doc. Ing. Pavel Mach, CSc.20000zvolen
Prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc.18110zvolen
doc. Ing. Jiří Masopust, CSc.18110zvolen
Prof. Ing. Jan Nouza, CSc.20000zvolen
Prof. Ing. Jiří Pavelka, DrSc.14420zvolen
Prof. Ing. Aleš Procházka, CSc.19001zvolen
Prof. Ing. Pavel Ripka, CSc.18110zvolen
doc. Ing. Pavel Slavík, CSc.16400zvolen
doc. Ing. Oldřich Starý, CSc.14411zvolen
Prof. Ing. Jiří Svačina, CSc.18200zvolen
Prof. Ing. Václav Syrový, CSc.20000zvolen
doc. Ing. Boris Šimák, CSc.17210zvolen
Prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc.19100zvolen
doc. Ing. Miloslav Špunda, CSc.19010zvolen
doc. Ing. Pavel Tvrdík, CSc.18200zvolen
Prof. Ing. František Vejražka, CSc.19100zvolen
Prof. RNDr. Miroslav Vlček, DrSc.20000zvolen
Prof. Ing. Jan Vobecký, DrSc.20000zvolen
doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc.19100zvolen
prof. Ing. Pavel Zítek, DrSc.19010zvolen
prof. Ing. Pavel Žampa, CSc.20000zvolen

Po krátké přestávce Dr. Kyncl vyjádřil lítost nad nezvolením prof. Havlíčka do Vědecké rady FEL. Uvedl, že prof. Havlíček získal za svého působení na rektorátě řadu zkušeností a kontaktů, které považuje pro FEL za přínosné. Dr. Kyncl také uvedl, že v minulosti již za děkana prof. Hlavičky nesouhlasil s některými názory prof. Havlíčka stran výuky na FEL, souborné zkoušky a podobně. Nicméně člověk se vyvíjí a averze některých studentů vůči prof. Havlíčkovi je reakcí na doby minulé. Prof. Hlaváč podpořil vystoupení Dr. Kyncla a uvedl, že za svého působení v AS ČVUT zjistil, že prof. Havlíček je moudrý muž. Dr. Kyncl vzápětí doporučil panu děkanovi, aby prof. Havlíčka navrhl do Vědecké rady znovu a to přímo na tomto 12. zasedání.
Pan děkan poděkoval členům AS za volbu členů Vědecké rady, krátce zdůvodnil svůj předchozí návrh na jmenování prof. Havlíčka a podal nový návrh na doplnění Vědecké rady o prof. Havlíčka.
Předsedající p. Hlaváč navrhl vložit do programu nový bod o doplnění VR o prof. Havlíčka.
Ing. Kočárník vyjádřil obavu, že tento postup není zcela korektní, zejména když několik členu AS po předchozí volbě VR o přestávce opustilo jednání, což by patrně neučinili, kdyby věděli o změně programu a nové volbě.
Dr. Kyncl namítl, že po legislativní stránce je vše v pořádku.
Prof. Ripka dal ke zvážení, aby se o návrhu děkana hlasovalo až na příštím zasedání AS.

Hlasování o návrhu p. Hlaváče:

Hlasování:

Pro: 10 Proti: 3 Zdrželi se: 4 Nový bod programu byl schválen

Dále byla navržena volební komice se složení p. Dobiáš, p. Bačovský.

Hlasování:

Pro: 18 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Volební komise byla schválena

V krátké diskusi se senát s souladu s jednacím řádem sjednotil na tajné volbě provedené standardním způsobem. P. Dobiáš požádal o volbu nadpoloviční většinou.

Hlasování:

Pro: 12 Proti: 4 Zdrželi se: 2 Prof. Havlíček byl zvolen do VR

Pan děkan poděkoval členům senátu za volbu prof. Havlíčka do Vědecké rady.

5) Projednání Výroční zprávy FEL

Pan děkan ve svém vystoupení krátce komentoval předkládaný návrh Výroční zprávy, kterou měl AS k dispozici v elektronické podobě.
Doc. Malinský konstatoval, že po zkušenosti z minulých let a také vzhledem k délce zprávy (45 stran) se patrně nedá očekávat, že by zpráva byla schválena na tomto zasedaní, s čímž souhlasili i ostatní členové AS.
Doc. Kašpar vznesl otázku, proč návrh Výroční zprávy nebyl rozeslán všem členům AS písemně, domnívá se, že šetření na výdajích u tohoto dokumentu není na místě. V následující diskusi se ukázalo, že pouze 12 přítomných členů má tuto zprávu před sebou, někteří senátoři si ji ani nemohli stáhnout z infodeku. Na základě této připomínky bylo rozhodnuto, že na příští zasedání dostanou všichni senátoři Výroční zprávu písemně, mimo těch, kteří oznámí, že ji písemně nechtějí. Kromě toho bude k dispozici v elektronické podobě se zvýrazněnými změnami od původního znění. Ing. Kubátová poznamenala, že doporučuje posílání takovýchto materiálů ve formátu .pdf, aby se zachovalo stránkování a aby je mohli snadno číst i uživatelé jiných operačních systémů.

Prof. Ripka vznesl následující dotazy ke zprávě:
- stoupl počet absolventů prezenční formy
- opět klesl počet studentů, marketingová strategie?
- malé počty absolventů kombinované formy
- malé počty zahraničních stáží a hostujících cizinců. Motivovat pracovníky, vedoucí kateder? A jak?
- jaké jsou skutečné úvazky pedagogů a doktorandů? Jsou nějaké extrémy?
- které doktorské programy byly akreditovány jen na jednonásobek doby studia a jaké konkrétní personální problémy to způsobily?
- chybí úkol pro rok 2003: vypracování vnitřních předpisů místo "Směrnic děkana"
- jak se změnila plocha celofakultně rozvrhovaných učeben?

Prof. Hlaváč vznesl otázky k:
- celoživotnímu vzdělávání
- prostorovým dislokacím kateder
- kontrolám výuky (hospitacím)

Proběhla diskuse, v níž pan děkan a proděkan Mach odpovídali na výše uvedené otázky.
V další diskusi dr. Kyncl, prof. Ripka, doc. Malinský, doc. Tkadlec a další upozornili na další chyby a problematické pasáže ve Výroční zprávě.
Pan děkan AS přislíbil, že diskutované partie Výroční zprávy budou pozměněny v souladu s připomínkami tak, aby na příštím zasedání mohla být schválena.

6) Informace děkana FEL o výběrových řízeních na místa vedoucích kateder

Pan děkan informoval o proběhlých výběrových řízeních na místa vedoucích kateder. Seznámil AS s členy výběrových komisí a výsledky výběrových řízení.

Novými vedoucími kateder na následující tříleté období jsou:

prof. RNDr. Marie Demlová, CSc., vedoucí katedry matematiky (K301);
doc. Ing. Ondřej Jiříček, CSc., vedoucí katedry fyziky (K302);
Mgr. Jan Filandr, vedoucí katedry tělesné výchovy (K303);
prof. Ing. Václav Bouda, CSc., vedoucí katedry mechaniky a materiálů (K312);
doc. Ing. Jan Urbánek, CSc. vedoucí katedry elektrotechnologie (K313);
doc. Ing. Pavel Mindl, CSc., vedoucí katedry elektrických pohonů a trakce (K314);
doc. Ing. Josef Tlustý, CSc., vedoucí katedry elektroenergetiky (K315);
prof. Ing. Gustav Tomek, DrSc.,vedoucí katedry ekonomiky, manažerství a společenských věd (K316);
prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc., vedoucí katedry elektromagnetického pole (K317);
prof. Ing. Jan Uhlíř, CSc., vedoucí katedry teorie obvodů (K331);
doc. Ing. Boris Šimák, CSc., vedoucí katedry telekomunikační techniky (K332);
prof. Ing. Miroslav Husák, CSc., vedoucí katedry mikroelektroniky (K334);
doc. Ing. Michael Šebek, CSc., vedoucí katedry řídicí techniky (K335);
doc. RNDr. Josef Kolář, CSc., vedoucí katedry počítačů (K336);
prof. Ing. František Vejražka, CSc., vedoucí katedry radioelektroniky (K337);
prof. Ing. Vladimír Haasz, CSc., vedoucí katedry měření (K338).

V další části vystoupili zástupci AS ve výběrových komisích doc. Malinský (člen konkurzní komise na všech katedrách mimo katedru fyziky) a dr. Kyncl (člen konkurzní komise na katedře fyziky).
Doc. Malinský nejprve ocenil svoji možnost srovnání úrovně kandidátů na různých katedrách. Dále konstatoval, že výběrové řízení proběhlo všude korektním způsobem a všichni kandidáti souhlasili se zveřejněním svých materiálů tak, jak to požadoval AS. Výjimky tvoří pouze prof. Tomek, prof. Haasz a prof. Mazánek, kteří požádali o zveřejnění svých materiálů v redigované formě. Upozornil také, že v materiálech kandidátů se nachází celá řada zajímavých podnětů a postřehů.
Dr. Kyncl také konstatoval, že výběrové řízení na katedře fyziky proběhlo normálně, se zveřejněním materiálů všichni kandidáti souhlasili. Kdyby ovšem mohl, tak by výběrová řízení koncipoval jiným způsobem. Pan děkan k tomu uvedl, že krom minimálního počtu členů není na výběrových komisích nic pevně stanoveného, a použil pravidel používaných svým předchůdcem, která zajišťují rovné podmínky všem kandidátům. Všichni kandidáti se výběrového řízení mj. museli osobně zúčastnit.
Dr. Kyncl upřesnil, že měl na mysli zejména členy komisí z kateder, kteří způsobují dle jeho názoru příliš velkou setrvačnost systému, lepší by byli lidé ze zahraničních univerzit.
Dr. Pěchouček namítl, že v lidech z kateder nespatřuje problém, protože zachovávají kontinuitu názorů.
Doc. Malinský nadnesl otázku zvýšení zájmu kandidátů o posty vedoucích kateder.
Prof. Hlaváč se zeptal, kolika novým vedoucím kateder je více než 60 let. Pan děkan napočítal 6 osob.

Na závěr tohoto bodu proběhla diskuse o zveřejnění materiálů kandidátů v souladu s usnesením z 11. zasedání. AS došel k závěru, ze nejvhodnější platformou pro zveřejnění budou webové stránky kateder, kde došlo k novému jmenování vedoucích.

7. Stanovení termínu dalšího zasedání AS FEL

Vzhledem k očekávanému schvalování Výroční zprávy, Zprávy o hospodaření a projednávání nového rozpočtu fakulty byl navržen jako nejvhodnější termín 21.3.2003.

Hlasování:

Pro: 14 Proti: 0 Zdrželi se: 2 Příští zasedání AS FEL proběhne 21. 3. 2003 na FEL v Dejvicích, od 9 hodin v místnosti č. 80.

8. Různé

Mluvčí komise pro studentské záležitosti a personalistiku p. Hlaváč oznámil AS, že setkání studentských komor akademických senátů, které se koná v Liberci, se za AS FEL zúčastní p. Bačovský a p. Třebický. Dále vyjádřil přesvědčení, že stejně jako při jiných podobných akcích FEL uhradí účastníkům všechny náklady.

Vzhledem k tomu, ze se komise při své práci často zabývá problémy spojenými výpočetní technikou (KOS, Web apod.), požádal p. Hlaváč jménem komise o změnu názvu na "Komise pro studentské záležitosti a informatiku".

Hlasování:

Pro: 16 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Změna názvu komise schválena

Mluvčí komise pro pedagogiku prof. Ripka sdělil AS názor komise na anketu "Dotazník k výuce". Jménem komise pak předložil návrh usnesení:

"Žádáme vedení fakulty o zveřejňování výsledků ankety 'Dotazník k výuce' rozdělených podle vyučujících a předmětů na internetových stránkách fakulty".

P. Bačovský vyjádřil svoji plnou podporu tomuto usnesení.
Ing. Hlinovský oznámil, že katedra K314 výsledky ankety na webu již zveřejnila.
Ing. Fuka vyjádřil své pochyby nad vypovídací schopností této ankety.
Doc. Malinský považuje za nutné dobře zvážit všechny aspekty této akce a zatím se zveřejněním nepospíchat.
Doc. Kašpar byl pro zveřejnění v co nejkratším termínu.
Ing. Záhlava podpořil brzké zveřejnění výsledků s tím, že je třeba o podobě ankety dále diskutovat.

Hlasování:

Pro: 15 Proti: 0 Zdrželi se: 1 Usnesení bylo schváleno

V následující diskusi se AS dohodl s panem děkanem na tom, že výsledky ankety zveřejní každá katedra na svých webových stránkách a na fakultních stránkách bude stránka s odkazy.

Prof. Ripka dále AS sdělil názor pedagogické komise ohledně povinné zkoušky z druhého cizího jazyka v doktorském studiu, která se jeví jako nadbytečná. Komise se vyslovila pro zrušení této zkoušky. Na závěr prof. Ripka upozornil AS na potřebu zavedení volitelného předmětu zaměřeného na prezentaci, který by podstatně zlepšil vystupování studentů při předvádění výsledků jejich prací.
Mgr. Němcová požádala o schůzku pedagogické komise s vedením katedry jazyků, na které by se podrobněji prodiskutovala otázka druhého cizího jazyka v doktorském studiu, a dále požádala o odklad diskusí o novém předmětu, protože se tímto problémem též zabývá komise pro studentské záležitosti.

Na závěr předložil prof .Hlaváč přítomným senátorům dokumenty, které byly projednávány v AS ČVUT, a vyjádřil politování, že z AS FEL nepřišla žádná reakce.



Ing. Petr Kočárník
tajemník AS FEL
Josef Hlaváč
předsedající AS FEL
doc. Ing. Karel Malinský, CSc.
předseda AS FEL

Schůzka ped kom (PK) AS

se zabývala těmito tématy
1. Druhý jazyk pro doktorandy: není na jiných VŠ obvyklý, PK považuje za rozumné ho nevyžadovat. Přestože podobný návrh týkající se magisterského studia nebyl vyslyšen, PK cítí povinnost svůj názor veřejně deklarovat.
2. Nedostatky studentů v prezentaci a písemném projevu, dosud se neobjevil návrh odpovídajícího volitelného předmětu
3. Studentská anketa

j.h. vystoupil proděkan doc. Muller a uvedl několik svých cílů, např.
- dbát na průchodnost bakalářského studijního programu
- více využít KOS pro analýzy a řízení
- umožnit preference v rozvrhu pro dojíždějící studenty

PK doporučuje následující usnesení AS:

  1. AS doporučuje v doktorandských studijních programech zrušit povinnost zkoušky z druhého jazyka a obrací se s prosbou o vyjádření na Vědeckou radu.
  2. AS doporučuje, aby vedení fakulty iniciovalo zavedení výběrového předmětu věnovanému prezentaci s důrazem na praktická cvičení
  3. AS žádá vedení fakulty, aby na www stránkách byly zveřejněny výsledky studentských anket po jednotlivých předmětech a vyučujících
Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.