Zápis ze 4. zasedání AS FEL ze dne 5.4. 2002 konaného na ČVUT FEL v Dejvicích

(schválený dne 3.5.2002)

Přítomni: Dobeš, Efmertová, Fuka, Hlinovský, Jakovenko, Kašpar, Kubátová, Kyncl, Macháč, Malinský, Němcová, Pěchouček, Ripka, Tkadlec, Záhlava, Aksamít, Bačovský, Hlaváč, Hošek, Strnadová, Šlegr, Vítek
Omluveni: Dobiáš, Knyttl, Třebický
Hosté: prof. Kučera, prof. Haasz, prof. Hlaváč, doc. T. Bílek, doc. Hoffmann, doc. Mach, doc. Starý, doc. Škvor, doc. Wawrosz

1) Schválení programu 4. zasedání AS FEL

Předsedající doc. Ripka předložil do konference rozeslaný návrh programu.

Hlasování: Pro: 18 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Program byl schválen

Schválený program 4 zasedání AS FEL:

  1. Schválení programu 4. zasedání AS FEL
  2. Schválení zápisu ze 3. zasedání
  3. Zpráva o hospodaření ČVUT FEL v roce 2001
  4. Požadavek katedry elektromagnetického pole (K 317) - půjčka investičních prostředků na obnovu a modernizaci přístrojového vybavení
  5. Návrhy na ocenění
  6. Vyhodnocení "Opatření děkana"
  7. Informace o rozdělení studentů do oborů v letošním 2. ročníku
  8. Stanovení termínu dalšího zasedání AS FEL
  9. Různé

2) Schválení zápisu ze 3. zasedání

K předloženému návrhu zápisu nebylo připomínek.

Hlasování: Pro: 18 Proti: 1 Zdržel se: 1 Zápis byl schválen.

3) Zpráva o hospodaření ČVUT FEL v roce 2001

Doc. Kašpar informoval o průběhu projednávání tohoto dokumentu na Ekonomické komisi AS FEL a zprávu doporučil schválit.
Doc. Wawrosz podrobně seznámil senátory s předkládanou Zprávou o hospodaření ČVUT FEL v roce 2001 (dále jen "zpráva o hospodaření").
Diskuse:
Dr. Kyncl : Domnívám se, že odstavec v bodě C) Závěr začínající slovy "Čerpání grantů je nutno ukončit do 15.11..." do zprávy o hospodaření nepatří a doporučuji ho vypustit, aby bylo možné zprávu schválit .
Děkan : Trvám na platnosti zmiňovaného opatření, ale netrvám na tom, aby zůstalo ve zprávě o hospodaření.
Doc. Ripka souhlasil s názorem dr. Kyncla a navrhl, aby zmiňované opatření projednala Ekonomická komise AS FEL s cílem navrhnout kompromisní způsob, jak vytvořit účinný tlak na včasné vyčerpání finančních prostředků bez toho, že by nositelé grantů byli postiženi (např. požadavkem určit již 15.11. odměny za práci do konce roku).
Děkan (na dotaz p. Šlegra, týkající se jeho požadavku na podrobné informace o platbách za mobilní telefony a automobilovou dopravu): Z formulace Vašeho e-mailu v konferenci AS FEL jsem usoudil, že o dotazu uvažujete a radíte se s kolegy senátory. Proto jsem prozatím nereagoval. Rozsáhlé analýzy, které požadujete, stojí čas a navíc Ekonomická komise má k těmto informacím přístup. Rád poskytnu doplňující informace.
P. Šlegr zdůraznil, že na informace, které požaduje, má podle statutu FEL právo každý člen akademické obce FEL.
Doc. Ripka : Iniciativou p. Šlegra by se měla zabývat Ekonomická komise AS FEL. Je to zřejmě první senátor, který naplnil svou kontrolní funkci danou mu zákonem, proto doporučuji jeho žádosti vyhovět.

Hlasování: Pro: 21 Proti: 0 Zdržel se: 1  
AS FEL schválil Zprávu o hospodaření ČVUT FEL v roce 2001 s vypuštěním odstavce v bodě C) Závěr začínajícího slovy "Čerpání grantů je nutno ukončit...".

4) Požadavek katedry elektromagnetického pole (K 317) - půjčka investičních prostředků na obnovu a modernizaci přístrojového vybavení

V úvodu tohoto bodu jednání ocenil doc. Kašpar iniciativu katedry elektromagnetického pole a vyjádřil pozitivní stanovisko Ekonomické komise AS FEL.
Diskuse:
Doc. Kašpar: Placení úroků v této chvíli nebudeme zavádět.
Ing. Dobeš: Tato půjčka je vzhledem k ceně přístrojů jediná možnost, jak požadované přístrojové vybavení (vektorový analyzátor) pořídit.
Děkan: Katedra elektromagnetického pole se již dvakrát pokusila tento přístroj pořídit, ale vzhledem k ceně přístroje se to nezdařilo. Tento aspekt vzalo kolegium děkana v úvahu při posuzování žádosti.
Doc. Wawrosz (dotaz doc. Kašpara): Finanční prostředky pro navrhovanou půjčku jsou, jistou komplikací je požadavek rektorátu na změnu rozpočtu týkající financování výstavby sportovního areálu na Kotlářce. Zde došlo k situaci, že schválená investice 7 mil. Kč z let 2000 a 2001 nebyla v roce 2001 čerpána a nyní si rektorát nárokuje "skládání investic dohromady" v roce letošním a požaduje po FEL ČVUT částku 21 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že fakulta nebyla včas v tomto směru informována, neakceptovala tento požadavek při návrhu rozdělení finančních prostředků pro rok 2002. Navíc vznesla proti tomuto požadavku protest. Písemné stanovisko bylo zasláno R ČVUT. Fakulta konstatuje, že je schopna převést částku z rozpočtu roku 2001.
Prof. Haasz: Touto problematikou se zabýval i Akademický senát ČVUT (AS ČVUT).
Prof. Hlaváč: Z mého pohledu je chyba na straně p. prorektora Navrátila.
Děkan: V pondělí 8.4.2002 proběhne další jednání s p. prorektorem Navrátilem. Náš přístup není ojedinělý, podobně se zachovaly i ostatní fakulty.
Doc. Kašpar: Za Ekonomickou komisi mohu konstatovat, že nebudeme nakloněni ke změnám rozpočtu v uvedeném směru.

Hlasování: Pro: 20 Proti: 0 Zdržel se: 1  
AS FEL schválil změnu rozdělení finančních prostředků na rok 2002 v souvislosti s požadavkem katedry elektromagnetického pole (K 317) na půjčku investičních prostředků k obnově a modernizaci přístrojového vybavení.

Prof. Mazánek, vedoucí katedry elektromagnetického pole, poděkoval Akademického senátu FEL za podporu a schválení požadavku katedry.

5) Návrhy na ocenění

Prof. Kučera, děkan fakulty, přednesl a odůvodnil návrhy na ocenění vědeckých pracovníků Felberovou medailí ČVUT I. i II. stupně, Medailí ČVUT I. stupně a Trnkovou medailí. Všechny uvedené návrhy byly projednány bez připomínek ve Vědecké radě FEL ČVUT dne 27.3.2002.
AS FEL projednal bez připomínek všechny návrhy na ocenění.

6) Vyhodnocení "Opatření děkana"

P. děkan přednesl zprávu o dopadech "Opatření děkana" : V období 25. 2. - 8. 3. 2002 bylo vypsáno 64 termínů zkoušek, zejména ze všech povinných předmětů základní etapy.Přihlásilo se 749 studentů a dostavilo se 521 studentů. Úspěšně složilo zkoušky 283 studentů a neuspělo 248 studentů. Díky mimořádnému opatření se podařilo "zachránit" 34 studentů z 1.ročníku, případně další z vyšších ročníků. O úspěšnosti "Opatření děkana" můžeme diskutovat. V současné době se připravuje znění vyhlášky k této problematice.
Doc. Ripka poděkoval za rychlost, s níž byla zpráva senátu předložena.
Diskuse: P. Šlegr: V souvislosti s projednávaným bodem bych se chtěl zeptat, zda již má vedení výklad problematiky skládání zkoušky bez předešlého udělení zápočtu?
Doc. Bílek: Touto otázkou se zabývala Pedagogická komise děkana a v současnosti se připravuje novelizace příslušné směrnice, ve které by o možnosti skládání zkoušky bez zápočtu rozhodoval vedoucí katedry.
Děkan: Osobně se domnívám, že zápočet je důležitý, protože více vypovídá o průběžné práci studenta než zkouška, na kterou se student naráz naučí a zase zapomene. Naším cílem je klást na udělování zápočtu větší důraz i v souvislosti s přechodem na strukturované studium.
Ing. Fuka: V této záležitosti by měl mít vedle vedoucího katedry slovo i přednášející předmětu.
Děkan (na dotaz ing. Záhlavy): Zápočet je možno udělit i jindy než 14. týden, třeba i na začátku semestru.
Děkan (na dotaz Dr. Kyncla): Návrh směrnice bude připraven do konce semestru, takže o podmínkách k zakončení předmětu bude možné informovat studenty už na první přednášce, jak to ukládají předpisy.
Doc. Bílek (na dotaz p. Vítka): Po dohodě mezi studenty a zkoušejícími bude možné skládat zkoušky i o letních prázdninách.
Doc. Efmertová: Na Univerzitě Karlově je již delší zkouškové období zcela běžnou praxí a podobně je tomu i v zahraničí.
Doc. Ripka: Z osobních zkušeností mohu říci, že jsem se na zahraničních univerzitách setkal spíše se zkouškovým obdobím kratším než je u nás, někdy dokonce pouze 1 týden. Domnívám se, že náš trend by měl být spíše zkouškové období zkracovat než prodlužovat.
Děkan (na dotaz Dr. Kyncla): Změna Zkušebního a studijního řádu pro studenty ČVUT bude zřejmě s přechodem na strukturované studium nutná.
Doc. Bílek (na dotaz doc. Machače): Termíny je vyučující povinen vypsat až během letního zkouškového období a nikoliv v průběhu letního semestru. Studentům je opatřením umožněno skládat zkoušky ze zimního zkouškového období i během letního zkouškového období. Obecně může student skládat zkoušku během zkouškového období a ne během semestru. Tato dvě období (semestr a zkouškové období) jsou odlišná a nelze je slučovat či zaměňovat.
V další debatě Dr. Kyncl připomněl, že se naše fakulta z vůle minulého senátu ČVUT řídí Studijním a zkušebním řádem ČVUT. Vlastní studijní řád pro FEL považujeme za vhodnější, příslušnou změnu Statutu FEL by ovšem AS ČVUT musel schválit. Doc. Ripka navrhl, aby Legislativní komise AS FEL v této věci kontaktovala legislativní komisi AS ČVUT. Současné řešení "Směrnicemi děkana" je problematické: za porušení těchto směrnic např. není možné studenta postihnout.

7) Informace o rozdělení studentů do oborů v letošním 2. ročníku

Ing. Kubátová informovala o zájmu studentů letošního ročníku o bakalářské obory, o tzv. směrných číslech a o skutečných počtech studentů rozdělených na jednotlivé obory. Upozornila především na rozdíl mezi zájmem studentů a počtem přijatých na obor Výpočetní technika.
Přerozdělení vyhovuje katedrám, ale nevyhovuje studentům (zájem studentů o obor VT byl 273, průchodnost K336 je 220, přijato bylo 160).
Doc. Bílek, proděkan pro pedagogickou činnost, předložená čísla aktualizoval a pro srovnání uvedl statistiky z let předchozích. Zároveň seznámil senát s kritérii, podle nichž se rozdělení studentů do oborů provádí. Student, který má splněny své studijní povinnosti, má možnost si obor vybrat.
Diskuse:
Doc. Malinský: Upozorňuji na to, že tento ročník je specifický!
P. Šlegr: Tento problém je důsledkem jednotného studijního programu.
Dr. Kyncl: Osobně bych byl pro to, ať obor Výpočetní technika má všechny studenty, kteří mají o tento obor zájem, raději budu učit méně studentů, kteří ale mají o obor zájem. Tento krok by měl být ovšem následován přerozdělením finančního ohodnocení.
Doc. Ripka: 1) Iniciativy vytvoření samostatných studijních programů by se musela ujmout ambiciózní osobnost, která by k tomuto kroku přesvědčila své pedagogické kolegy, vedení fakulty, vědeckou radu i tento senát.
2) Problém spočívá v přísném rozdělení studentů na obory, ačkoliv požadavky praxe jsou spíše opačné, aby absolvent měl široký přehled.
Děkan: Nedochází k administrativnímu rozdělování studentů, ale existuje určitý ustálený stav vycházející z průchodnosti. První zásah do tohoto systému způsobil až právě tento "slabý ročník". Situace se změní s přechodem na strukturované studium, kdy k rozdělování na obory bude docházet už po 1. ročníku.
Doc. Bílek: Studenti si volí obor především podle vlastního zájmu, my je nemůžeme nutit násilím na obor, který nechtějí! Situace se radikálně změní již v příštím roce, neboť 1. ročník je dostatečně silný a dokonce i přihlášek na budoucí první ročník je zhruba 3600.
P. Šlegr: Jedno z práv studentů je právo na výběr studijního oboru.
Dr. Kyncl: Nejlepší cesta k vyřešení těchto problémů je dostatečně silná osobnost, která prosadí vznik nové fakulty zabývající se "computer science".
Doc. Machač: Studenti, kteří chtějí studovat informatiku mohou jít do Brna.
Ing. Kubátová: Jsme rádi, že studenti si volí obor výpočetní techniky. Uvědomme si, že výpočetní technika by měla být služba i pro ostatní obory.
Děkan: Naše výhoda oproti jiným fakultám je právě v tom, že nabízíme propojení oborů v základní etapě a student získá náhled i do "kuchyně" dalších oborů a může si ujasnit své představy.
Prof. Hlaváč: Z dlouhodobého hlediska je rozumné, aby si tato fakulta podržela výhodu toho, že je schopná překračovat hranice mezi obory, což v současnosti díky rigidnímu dělení na katedry nedělá v dostatečné míře.
Dr. Pěchouček: Založení nové fakulty je až krajním řešením, lepší by byl určitý obor na pomezí.
Doc. Ripka: Tomuto tématu bych navrhl věnovat se na speciální schůzce Pedagogické komise AS FEL.

8) Stanovení termínu dalšího zasedání AS FEL

Doc. Ripka navrhl, aby příští termín byl 3.5.2002 v 9:00 v místnosti č. 80. Nebyl vznesen žádný protinávrh.

Hlasování: Pro: 14 Proti: 0 Zdrželi se: 5  
Příští zasedáni AS FEL se bude konat 3.5.2002 v 9:00 v místnosti č. 80.

9) Různé

9.1) Panu Hlaváčovi nebyl dosud umožněn přímý přístup ke správě webových stránek AS FEL.

9.2) Dr. Pěchouček požádal vedení o urychlené řešení kritické situace na Karlově náměstí, kde byl pod okny pracovníků fakulty umístěn stroj na výrobu betonu a kompresor. Pracovní podmínky se vlivem prachu a hluku stávají neúnosnými. Dr. Kyncl upozornil na to, že existují určité hygienické normy a jejich překročení je právně vymahatelné. Děkan fakulty oznámil, že o této politováníhodné situaci ví a snaží se ji řešit.

9.3) Prof. Haasz podal senátu Informace z třetího řádného zasedání AS ČVUT konaného ve středu 27.3.2002:

  1. AS ČVUT projednal a schválil Řád pro udělování Dr.h.c.
  2. V rámci bodu Informace rektora p. prorektor Navrátil a p. Pinkava referovali o výstavbě areálů Kotlářka a Juliska a o problému týkajícím se financování těchto staveb. Ten spočívá v tom, že vzhledem ke skluzu ve výstavbě nebyl v loňském roce čerpán dohodnutý příspěvek z FRIMu fakult a ostatních součástí ČVUT a s ohledem na to Odbor výstavby Rektorátu ČVUT předpokládá v tomto roce výši příspěvku rovnou součtu prostředků ve výši schválené pro r. 2001 + plánované výši pro r. 2002. Toto však nebylo včas projednáno, takže fakulty a ostatní součásti ve svých rozpočtech s takovou výší příspěvku nepočítaly.
    K tomuto problému senátoři jednoznačně konstatovali, že se jedná o chybu v řízení a že výši příspěvku v r. 2002 bylo třeba včas projednat, neboť fakulty nemohly předpokládat vzhledem k loňskému skluzu letošní proinvestování zhruba dvojnásobné částky.
  3. Závěry škodní komise ve věci rekonstrukce Masarykových kolejí přednesl její předseda Dr. Pilát a předal je v písemné formě předsedovi AS ČVUT. Škodní komise navrhuje finanční postih vedoucích pracovníků ČVUT a SÚZ zodpovědných za údajné škody vzniklé ČVUT. Ti však se stanoviskem Škodní komise ze dne 4.1.2002 nesouhlasí. Pan rektor přislíbil, že bude na příštím zasedání presentovat své rozhodnutí o tomto případu.
  4. Vedení ČVUT předložilo AS ČVUT 3 varianty nové tabulky tarifních mezd a to:
    1)   návrh Vedení ČVUT a KOR, tabulka č. 03, s platností od 1.4.2002
    2)   návrh HK AS ČVUT, tabulka č. 02-HK2, s platností od 1.7.2002
    3)   návrhy děkanů fakult, ve kterých je uváděna i tabulka č. 01, s platností od 1.7.2002
    AS ČVUT nejprve revokoval své usneseni z minulého zasedání - v závěru usnesení k bodu 10 bylo vypuštěno: "v grémiu rektora s tím, že nová tabulka tarifních mezd vstoupí v platnost 1.7.2002."
    Po schválení této změny bylo přistoupeno k hlasovaní o jednotlivých návrzích.
    Výsledky prvního kola hlasování :
    l) návrh - pro 12, proti 9, zdrželo se 6
    2) návrh - pro 14. proti 8, zdrželo se 5
    3) návrh - pro 0, proti 26, zdržel se 1
    V druhém kole hlasování se hlasovalo o prvních dvou návrzích. Největší podporu získal návrh č. 1 a to 15 hlasů, čímž AS ČVUT schválil tento návrh.
  5. Ustavení komise pro rozvoj a vědu - pro vytvoření komise se vyjádřil AS ČVUT jednomyslně. Předsedou komise byl zvolen senátor Václav Hlaváč. Dále byli navrženi členové komise a to senátoři: Semerád, Kvasnička, Bárta, Šimek, Fiala, Máca a Lábus.
  6. Byl schválen Scénář ubytování s tím, že v odd. V. odst. 4 byla vložena věta: "Kauce bude ukládána na samostatný (zvláštní) účet, z kterého bude čerpáno v případě vrácení kauce nebo vzniklé škody". Dále pak v odstavci 5 odd. bylo nahrazeno slovo "udělen" slovem "vydán".
  7. Senát vyslechl hodnocení a připomínky HK AS ČVUT k hospodaření SÚZ, které uvedl předseda HK AS ČVUT. K tomu bylo odhlasováno následující usnesení:
    AS ČVUT žádá vedení ČVUT učinit taková opatření v oblasti hospodaření SÚZ, aby :
    a) již při přípravě rozpočtu v oblasti kapitálových výdajů byl vytvořen dostatečný prostor k tomu, aby do konce roku byl nejen uhrazen stávající schodek SÚZ ve FRIM, ale aby stav FRIM SÚZ na konci roku dosáhl kladných hodnot.
    b) nedocházelo v průběhu roku k tomu, že nízký zůstatek na bankovních účtech SÚZ by mohl způsobit platební neschopnost SÚZ
  8. Interpelace týkající se kouření na kolejích Stížnost člena AS FEL p. Bačovského týkající se kouření na kolejích a jeho návrh na řešení tohoto problému byl předám předsedovi komise pro SÚZ AS ČVUT a p. prorektorovi Stejskalovi.

9.4) Prof. Haasz reagoval na e-mail člena AS FEL p. Bačovského a stručně vysvětlil důvody, proč vedení ČVUT navrhlo zvýhodnit v tomto roce studenty prvních ročníků z hlediska dojezdové vzdálenosti koeficientem 1,2 (ve Scénáři ubytování).
Otázka Scénáře ubytování byla široce diskutována. Doc. Ripka navrhl Komisi pro studentské záležitosti, aby uspořádala na toto téma veřejnou debatu za účasti členů AS ČVUT, kteří mají příslušné pravomoci.

9.5) Doc. Malinský vyjádřil znepokojení nad skutečností, ze ředitelem SÚZ je člověk, který je přinejmenším spoluodpovědný za obrovské finanční ztráty, jež vznikly městu v souvislosti s konáním jubilejní Všeobecné výstavy.
Dále vyslovil přání, aby v průběhu času (a nastávajících voleb nového rektora) nevyhaslo hledání zodpovědnosti a uskutečnění postihu za ztráty, které ČVUT vznikly v souvislosti s vlastnickými vztahy k pozemkům na Vítězném náměstí, s vybavováním Masarykovy koleje a s ostatními znepokojivými skutečnostmi, o nichž informoval rektor ČVUT na prvním zasedáni AS FEL.

9.6) Ing. Kubátová informovala o problémech s hlukem při výuce v učebně č. 132.

9.7) Dr. Kyncl požádal vedení o řešení problému několika externích studentů doktorského studia kvůli nekompatibilitě předpisů týkajících se zápisů předmětu, zápisu na semestr a zápisu do studia, kterým z těchto důvodů hrozí vyloučení ze studia.
Doc. Škvor řekl, že se tento problém bude snažit vyřešit.

9.8) Doc. Machač požádal děkana a proděkana pro vědu o informace kolem financování používání tzv. superpočítače. Děkan přislíbil předložit tuto žádost na kolegiu děkana a uvedl, že projekt doc. Machače i další projekty budou na základě senátem schváleného rozdělení finančních prostředků podporovány z celofakultních zdrojů do poloviny roku. Finanční podpora v dalším období bude projednána na základě analýzy.



Michal Hošek
tajemník AS FEL
doc. Ing. Jindřich Fuka
předsedající AS FEL
doc. Ing. Karel Malinský, CSc.
předseda AS FEL
Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.