Aktuality z 13. zasedání AS FEL

Na svém 13. zasedání se AS FEL zabýval zejména Zprávou o hospodaření FEL za rok 2002 a schvalováním Výroční zprávy FEL za rok 2002.

Zpráva o hospodaření FEL za rok 2002

Tajemník doc. Wawrosz předložil a okomentoval Zprávu o hospodaření FEL za rok 2002. Doc. Kašpar podal informaci o projednání zprávy v ekonomické komisi AS FEL a doporučil její schválení. Následně byla zpráva schválena bez větších připomínek.

Peníze na stipendia

Včasná výplata stipendií za minulý semestr byla ohrožena.V době jednání AS FEL nebyl dosud chválen rozpočet ČVUT (předkládá rektor, schvaluje AS ČVUT) a nebylo známo, kolik peněz dostane FEL. Nešlo stanovit rozpočet fakulty a proto nebylo možné říci, kolik peněz půjde na stipendia. AS FEL měl však názor, že naši schopní studenti by neměli doplácet na neschopnost jiných a v předstihu schválil částku 5,5 mil. do stipendijního fondu, aby výplata stipendií proběhla dle plánu.

Výroční zpráva FEL za rok 2002

Děkan fakulty předložil už na předchozím zasedání Výroční zprávu FEL za rok 2002. AS FEL měl ke zprávě několik připomínek: klesá počet studentů FEL, klesá podíl FEL v rámci ČVUT, kombinovaná forma studia má malou průchodnost, počet výjezdů do zahraničí ze strany studentů i učitelů je nízký, propagace studia je nedostatečná, podoba internetových stránek fakulty je nevhodná a další. Výroční zpráva byla schválena. AS FEL vypracuje k zmiňovaným problémům doprovodné usnesení.

Kontrola úkolů z předcházejících zasedání

Na minulém zasedání AS FEL doporučil vedení fakulty, aby byly zveřejněny výsledky celofakultní studentské ankety ze zimního semestru. Výsledky měly být roztříděny podle jednotlivých předmětů a učitelů. Vedení fakulty zatím žádné výsledky nezveřejnilo a jako důvod uvádí, že některé katedry anketu stále ještě nezpracovaly. (Pravdou je, že některé katedry anketu neprovedly a zveřejnění výsledků pro ně bude problematické.) AS FEL požádal vedení, aby nečekalo na dodání výsledků od všech kateder a zveřejnilo výsledky alespoň některých kateder.

Na internetových stránkách se zatím neobjevily ani programy nově zvolených vedoucích kateder a také nezvolených kandidátů na tuto funkci, ačkoliv to AS FEL doporučil vedení fakulty již 10.1. Pro splnění obou požadavků byl stanoven termín 30.4. 2003.

Interní grantová soutěž

Harmonogram interních grantů, kdy jsou granty přiděleny až v dubnu je nevyhovující. Držitel grantu dostane peníze pozdě a na jejich využití má jen omezený čas. AS FEL požádal své zástupce v AS ČVUT, aby iniciovali jednání vedoucí k nápravě.

Setkání zástupců akademických senátů elektrotechnických fakult

Liberecká fakulta mechatroniky hostila setkání studentských zástupců akademických senátů. Jednalo se o problémech společných všem elektrofakultám. Propagace studia mezi středoškoláky, výjezdy studentů na zahraniční fakulty, malý zájem studentů o dění na fakultě.
Pro FEL vzešlo z jednání mnoho postřehů a bylo možné srovnat FEL s ostatními fakultami.

Více informací (včetně kompletního zápisu) na https://fel.cvut.cz/senat/

Napsal: Michal Bačovský
V Praze 21. 3. 2003

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.