Aktuality z 12. zasedání AS FEL

Na svém 12. zasedání se AS FEL zabýval hlavně schvalováním členů Vědecké rady FEL, projednáváním Výroční zprávy FEL a celofakultní studentskou anketou .

Schválení členů Vědecké rady FEL - neobvyklý postup:

Na svém předchozím zasedání rozhodl AS FEL, že všem kandidátům do Vědecké rady FEL (dále jen VR) položí čtyři otázky o podobě studia na FEL. VR z velké části určuje charakter studia a je vhodné znát názory lidí, kteří se ucházejí o členství. Naprostá většina kandidátů do VR na otázky podrobně odpověděla a celý soubor odpovědí tvoří velmi zajímavý a inspirativní materiál pro tvorbu studia na FEL.

Děkan FEL předložil seznam třiceti kandidátů do VR a nastalo hlasování o jejich členství. Kromě prof. Havlíčka byli všichni kandidáti schváleni. Po zjištění výsledku volby vyjádřil Dr. Kyncl svoji lítost nad tím, že právě prof. Havlíček nebyl schválen do VR. Následně začal být projednáván další bod programu (Výroční zpráva FEL). Poté byla vyhlášena přestávka v jednání, během níž někteří členové AS FEL jednání opustili. Děkan FEL uvedl, že pro jistotu navrhne prof.Havlíčka ještě jednou a formálně podal návrh na doplnění VR o prof. Havlíčka. Předsednictvo podalo návrh na zařazení nového bodu programu a to hlasování o doplnění vědecké rady. Tento návrh nebyl na programu jednání a členové AS FEL, kteří nebyli právě přítomni, o něm nemohli vědět. Obvyklou praxí je, že body programu jsou známy dopředu, aby se na ně všichni členové AS FEL mohli připravit. Vystoupil prof. Ripka s tím, že o návrhu děkana by se mělo hlasovat na příštím zasedání AS FEL.

Proběhlo hlasování, zda se návrhem na doplnění VR zabývat hned, nebo jej odložit na další zasedání. Výsledkem bylo, že AS FEL bude návrh řešit ihned. V novém hlasování bylo členství prof. Havlíčka přesvědčivě schváleno. Celý postup byl de jure v pořádku.

Projednávání Výroční zprávy FEL:

Děkan FEL předložil Výroční zprávu o činnosti FEL za minulý rok. Povinností AS FEL je její projednání a schválení. AS FEL začal zprávu projednávat, ale vzhledem k rozsahu a důležitosti tohoto dokumentu nebylo reálné a ani se neočekávalo, že by zpráva byla kompletně projednána a následně případně schválena. Během projednávání upozornil AS FEL děkana FEL na některé nedostatky a požádal o doplnění některých údajů. V projednávání se bude pokračovat na dalším zasedání.

Studentská anketa:

Na konci zimního semestru proběhla celofakultní anketa o předmětech vyučovaných na FEL. Výsledky této ankety původně neměly být zveřejněny. Avšak v AS FEL převládlo mínění, že chceme-li po studentech, aby anketu brali vážně, je nutné jim také sdělit výsledky. AS FEL proto požádal vedení FEL o zveřejnění výsledků ankety. Zároveň AS FEL požádal vedení FEL o zveřejnění statistiky známek, které jednotliví zkoušející udělili v právě uplynulém zkouškovém období.

Výběrové řízení na místa vedoucích kateder:

Zástupci AS FEL ve výběrových komisích podali zprávu o průběhu voleb. Dle jejich slov vše proběhlo v pořádku. AS FEL požádal děkana FEL o zveřejnění jmen členů výběrových komisí a jmen jednotlivých kandidátů. V průběhu voleb se zástupci AS FEL ptali všech kandidátů, zda souhlasí se zveřejněním svých programů vedení katedry. Naprostá většina souhlasila bez připomínek, někteří kandidáti chtěli své programy před zveřejněním upravit. Programy kandidátů budou viset na nástěnkách nebo přímo na stránkách jednotlivých kateder.

Více informací (včetně kompletního zápisu) na https://fel.cvut.cz/senat/

Napsal: Michal Bačovský
21. 2. 2003

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.