Zápis ze 16. řádného zasedání AS FEL konaného dne 12.5.2000 na FEL ČVUT v Dejvicích

(schválený dne 2.6.2000)

Přítomni: dle prezenční listiny
Omluveni: Mgr. Vlačihová, p. Pícha, Aksamít, Vopálenský, Blinka
Neomluveni: p. Cabák, Ing. Hlaváč
Hosté: Doc.T.Bílek, Prof.Kučera, Doc.Mach, Doc. Starý, Prof.Vejražka, Doc.Wawrosz.

1) Návrh programu:

Sled původně předkládaných bodů programu byl na návrh předsedy Doc.Jelínka pozměněn předřazením bodu 6 před bod 4. Navrhovaný program zasedání:
Předkladatel:Senát:
1) Návrh programupředsednictvoschval.
2) Schválení programu zasedánípředsednictvoschval.
3) Kontrola a schválení zápisu z 15.zasedánípředsednictvoschval.
4) Projednání udělení Felberovy medaileděkan FELprojedn.
5) Projednání a příp. schválení rozpočtu FEL na rok 2000tajemník FELschval.
6) Projednání a případné schválení novely Statutu FELděkan FELschval.
7) Informace o výsledcích semináře o bakalářském studiuped.komise ASna věd.
8) Volba předsedajícího a tajemníkapředsedajícíschval.
9) Informace o schválení Volebního a jednacího řádu AS FELpředsedajícína věd.
10) Různé:
- informace o oslavě 50 let FEL
- informace o řešení problému souborných zkoušek
- stav nástěnek a webové stránky senátusenátoři Dobiáš, Šulc
- senátor Cabákproděkan Bílek
- podněty z akademické obcekomise KPSZ - mluvčí Botlíková
- dodržování Volebního a jednacího řádupředseda AS
- informace o otevírací době na KN
- přístup na INFOREK

2) Schválení navrženého programu 16. zasedání AS FEL

Hlasování: Pro: 14 Proti: 0 Zdrželo se: 1 Program byl schválen.

3) Kontrola a schválení zápisu z 15. zasedání AS

Ke schválení byl předložen návrh zápisu vystavený na www stránkách AS FEL.
Hlasování: Pro: 14 Proti: 0 Zdrželo se: 1 Zápis byl schválen.

4) Projednání udělení Felberovy medaile

Návrh na udělení přednesl děkan fakulty Prof. Ing. Kučera. Obsahem návrhu je udělení medaile I.stupně- zlaté Prof.Uhlířovi a III.stupně- bronzové Doc.Martínkovi. Ve zdůvodnění návrhu děkan uvedl, že medaile je projevem ocenění celoživotní pedagogické a vědecké práce obou navržených, oba návrhy byly jednomyslně schváleny tajným hlasováním na Vědecké radě 19.3. a 22.3. 2000.
Dr. Kyncl poté navrhl hlasovat tajně o jednotlivých navržených. Návrh byl zamítnut (pro 4, proti 7, zdrželi se 4). Udělení Felberovy medaile oběma navrženým kandidátům bylo projednáno.

5) Projednání a případné schválení rozpočtu na rok 2000

K návrhu rozpočtu nejprve vystoupil tajemník fakulty doc. Wawrosz. Uvedl, že k projednávání rozpočtu dochází tak pozdě proto, že Senát ČVUT ještě neschválil rozpis dotací na jednotlivé fakulty. Poté tajemník ozřejmil jednotlivé položky zdrojů rozpočtu a vysvětlil a odůvodnil výši jednotlivých položek návrhu rozpisu.

Následně proběhla diskuse, ve které byla nejprve požádána o vyjádření ekonomická komise AS.

Mluvčí EKAS Doc. Kašpar poděkoval za brzké dodání materiálu p. tajemníkem. Upozornil na to, že obzvláště při závažném nedostatku financí se projevuje chybějící metodika rozdělování prostředků mezi katedry a nekatedry. V původním "Návrhu rozpočtu..(před navýšením o cca 8 mil)" byla v NEI (neinvestice) nejvíce oslabena položka "katedry" (0.74 roku 99). Též v INV (investice) je situace znepokojující. Prostředky pro modernizace a rekonstrukce rostou (z 13.5 mil. na 14.5 mil) což je jistě chvályhodné, prostředky pro SVTI rostou (z 6.6mil na 8.2mil) jistě také chvályhodné, prostředky pro katedry však klesají (ze 14 mil. na 13). Argument, že katedry jsou financovány více než z 50% z jiných zdrojů je sice zajímavý, ale fakt, že se nejprve uspokojují požadavky nekatedrálních složek (byť podpořené dobrozdáním komise) a teprve zbytek se (podle složitých a propracovaných výkonnostních koeficientů) rozdělí mezi katedry, považuje EKAS za neudržitelný.

EKAS dále považuje za zarážející, že částka na stipendia, která několik let stagnovala, letos dokonce klesá. Neustálý pokles dobře studujících studentů sice způsobuje růst vyplacených stipendií, tato skutečnost ale vyžaduje hlubší analýzu motivační funkce stipendií.

EKAS vítá financování studie na využití halových laboratoří. Do vyhodnocení výsledku studie doporučuje zastavit, resp. nezahajovat žádné investiční akce v centrální části halových laboratoří.

EKAS doporučuje v budoucnosti zvyšovat prostředky pro ostrahu objektu.

V rámci naplňování kontrolní funkce (vyplývající ze zákona) EKAS žádá zveřejnění informací o prostorách fakulty pronajímaných firmám, včetně plochy a částky. V této souvislosti EKAS vítá záměr vedení zveřejnit veškeré finanční operace v rámci FISu (kromě rozpisu mezd).

EKAS znovu důrazně žádá zjednání nápravy ve výpisech z telefonních účtů.

Mluvčí EKAS Doc. Kašpar doporučil předkládaný materiál schválit s dodatkem, že podmíněné schválení rozpočtu bude platné i v případě, že případný pokles skutečně přidělené částky bude možno vykrýt z rezervy.

Dr. Kyncl se dotázal, zda nakládání s rezervami AS FEL "schvaluje" či "projednává", v návrhu rozpočtu je pouze "projednání". Doc. Wawrosz zopakoval, že AS "schvaluje" úpravu pravidel pro nakládání s rezervami.

Senátor Kříž se dotázal, co je to doplňková činnost, proč se neobjevila celá tato částka ve zdrojích a jaké jsou náklady na doplňkovou činnost. Doc. Wawrosz to vysvětlil.

Ing. Dobeš se dotázal, zda zvýší-li se částka na výzkumné záměry, zůstanou tyto peníze pro úspěšné řešitele na příslušných katedrách. Doc. Wawrosz jej ubezpečil, že tyto peníze zůstanou katedrám.

Doc. Ripka se dotázal, zda mohou mít pracovníci fakulty vedlejší úvazek např. na děkanátu. Doc. Wawrosz a následně děkan Prof. Kučera uvedli, že změna je nyní na úrovni celé ČVUT. Na stejný druh činnosti je možný pouze jeden úvazek. Na jiný druh vykonávané činnosti je v rámci celého ČVUT možný další úvazek, hlavní a vedlejší činnost se pak sčítá až do celkové výše 1,99 úvazku ("mateřská" fakulta pak vyplácí peníze z případné vedlejší činnosti na jiné fakultě formou odměny).

Doc. Ripka pak podal návrh na změnu navrženého rozdělení předpokládané finanční rezervy ve prospěch zvýšení fondu stipendií. Následně proběhla k tomuto tématu diskuze, ve které se vyjádřili Dr. Průcha, p. Dobiáš, Dr. Kyncl a Ing. Dobeš. Poté vystoupil Doc. Kašpar, za EKAS nepodpořil tento návrh s tím, že na zasedání EKAS takový návrh nikdo nevznesl a měnit položky v okamžiku schvalování je nesystémové. V další diskuzi k tomuto tématu se zeptal p. Kříž, zda se od příštího roku uvažovaný výběr školného za prodloužení studia bude naplňovat stipendijní fond. Doc. Wawrosz sdělil, že zatím nedělal rozbor tohoto problému. Dále padl dotaz Dr. Kyncla, zda je možné řešit zvýšení stipendia nejlepším studentům formou odměny. Požádal vedení o vypracování analýzy stipendií.. Děkan souhlasil s provedením analýzy.

Ing. Plocek poté vznesl návrh schválit rozpočet. P. Kříž požádal, aby v rozpočtu byla uvedena doplňková činnost zvlášť. Po podrobném vysvětlení problematiky Doc. Wawroszem, děkanem Prof. Kučerou i proděkanem Doc. Starým p. Kříž stáhl svůj požadavek.

Předsedající Ing.Plocek pak s podporou některých členů AS formuloval návrh ke hlasování:

AS FEL schvaluje předložený návrh rozpočtu za předpokladu, že skutečně schválená dotace fakulty bude alespoň 242 774 tis. Kč (předpokládaná dotace plus předpokládaná rezerva). V návrhu se dále na str. 5 bod D) položka 3) mění formulace "...po projednání" za formulaci "...po schválení" v AS FEL.

Hlasování: Pro: 16 Proti: 0 Zdrželo se: 1 Rozpočet byl schválen.

6) Projednání a případné schválení novely Statutu FEL

Úvodního slova k tomuto bodu se ujal děkan Prof. Kučera. Upozornil na předkládané změny ve Statutu: čl.2 bod 1, doplnění článku 18 bod 6. Dr. Průcha upozornil na jiné číslování a na zbytečnost bodu 8 ve čl. 18. Dále vystoupil mluvčí legislativní komise Dr. Kyncl s důvodovou zprávou ke změnám ve Statutu. Komise podporuje návrh děkana fakulty, větší změny by neprošly Senátem ČVUT. Dr. Kyncl poté navrhnul škrtnout dle návrhu dr. Průchy bod 8 ve čl. 18.
Ing. Plocek poděkoval Dr. Kynclovi a uvedl, že hlasovat je nutno tajně. Statut je schválen při schválení třemi pětinami všech členů senátu (tj. nutno alespoň 15 hlasů).
Ing. Plocek poté navrhl do volební komise Dr. Kyncla a p. Dobiáše.
Hlasování: Pro: 15 Proti: 0 Zdrželo se: 2 Volební komise byla zvolena.

Dále proběhlo tajné hlasování o schválení Statutu FEL.

Hlasování: Pro: 17 Proti: 0 Zdrželo se: 0 Statut FEL byl schválen.

7) Informace o výsledcích semináře o bakalářském studiu

Doc. Ripka, mluvčí komise pro pedagogické záležitosti, sdělil, že seminář je natočen na videokazetu, kterou může zájemcům poskytnout. Písemný záznam semináře pořízený ing. Dočkalem bude otištěn v bulletinu. Uvedl, že o semináři bude více informovat v bodě "Různé". Semináře se účastnili významní hosté ale málo studentů. Doc. Jelínek poděkoval Doc. Ripkovi za iniciativu.

8) Volba předsedajícího a tajemníka na následující tři zasedání

Předseda AS Ing. Jelínek navrhl po předchozí dohodě Ing. Dobeše jako předsedajícího a p. Šulce jako tajemníka.
Hlasování: Pro: 15 Proti: 0 Zdrželo se: 2 Předsedající a tajemník byli zvoleni.

9) Informace o schválení Volebního a jednacího řádu AS FEL

Předsedající Ing. Plocek senát informoval, že Volební a jednací řád AS FEL byl schválen AS ČVUT tak, jak byl předložen, beze změn.

10) Různé

a) Informace o oslavě 50 let FEL

K tomuto bodu vystoupil proděkan pro vnější vztahy Doc.Starý.Uvedl, že fakulta bude pořádat více menších akcí. Vyjde informační leták o průběhu oslav. Vyjde přehledná publikace s přehledem absolventů FEL za dobu jejího působení (cca 24 000 absolventů). Uskuteční se ples fakulty. Byla vypsána cena pro vítězného návrháře loga oslav. Na internetu bude pod tímto logem uveřejněna velká stránka s programem oslav.

b) Informace o řešení problému souborných zkoušek

K tomuto tématu vystoupil děkan Prof. Kučera. Uvedl, že zatím vznikl jednostránkový materiál pro jednání Vědecké rady, který poskytl předsedovi AS jako informaci (AS neprojednává). Materiál obsahuje tyto návrhy řešení:
- v bakalářském stud.programu nebude ukončován základní blok studia PSZ pro studenty, kteří do něho vstoupí ve šk. roce 2000/2001 a později.
- v magisterském studijním programu jsou dvě varianty. První (preferovaná) varianta je identická s bakalářským studijním programem v předchozím odstavci. Ve druhé variantě je termín změny posunut na šk.rok 2001/2002. Důvodem pro návrh variant je předpokládané zavedení strukturovaného studia (inženýři pouze z bakalářů) buď od šk.r. 2001/2 nebo 2002/3.
- studenti kteří jsou v magisterském. programu nebo v něm budou do začátku šk.r. 2001/2 budou konat PSZ v dosavadním rozsahu, aby nebyla změněna pravidla postupu ve studiu.

Ing. Dobeš navrhl podpořit návrh děkana před zasedáním Vědecké rady, která o tom bude hlasovat. Následoval kratší diskuze, Dr. Průcha sdělil, že většina členů senátu materiál nezná. Doc. Jelínek sdělil, že po obdržení textu od děkana jej poslal pedagogické komisi AS na vědomí. Dr. Botlíková upozornila , že její komise, která byla též požádána vedením fakulty o stanovisko, materiál neobdržela. Následně proběhlo hlasování o podpoře návrhu děkana k řešení problému PSZ.

Hlasování: Pro: 14 Proti: 0 Zdrželo se: 3 Návrh děkana k řešení problému PSZ byl senátem podpořen.

c) Stav nástěnek a webové stránky senátu

Senátor Šulc, pověřený přípravou webových stránek informoval o aktuálním stavu. Někteří kolegové ještě nejsou vyfotografováni, hotové fotografie nejsou odpovídající kvality, navrhuje nezařadit na web. stránky. Fotografie byly pak rozdány senátorům a rozhodnuto dořešit jejich případné použití na el. konferenci. Doc. Jelínek konstatoval, že stav nástěnek se zlepšil a poděkoval p.Šulcovi a panu Dobiášovi za jejich práci na prezentaci senátu na nástěnkách a na webu.

d) Senátor Cabák

Předsedající Ing. Plocek se dotázal přítomného proděkana pro studijní záležitosti , zda senátor Cabák je stále studentem FEL. Doc.T. Bílek uvedl, že student Cabák byl vyloučen ze studia, v zákonné lhůtě se neodvolal a přestal tedy být členem akademické obce.

Z uvedeneho vyplývá že p. Cabák přestává být též členem AS FEL.

e) Podněty z Akademické obce

Nejprve vystoupil Dr. Kyncl. Informoval o případu Ing. Koubíka, který zemřel těsně před druhým termínem obhajoby kandidátské práce (první termín byl ze strany školy zrušen). Požádal o pověření legislativně prozkoumat možnosti posmrtného udělení titulu (všechny tři oponentské posudky byly kladné). Následně proděkan pro vědu a výzkum Prof. Vejražka sdělil, že z právního hlediska není možné udělit titul, pokud neproběhla obhajoba. Děkan Prof. Kučera sdělil, že se případem bude zabývat.

Dále vystoupila dr. Botlíková. Informovala, že studenti si stěžují na drahé služby Copycentra na FEL a na to, že studijní materiály pro některé předměty jsou k dispozici na okopírování pouze zde. Dr. Botlíková zjistila výrazně levnější možnost v zadní části prodejny skript ve Studentském domě ("Skriptárna"), studenti mají možnost se slevou kopírovat i sami. Učitelé zde mohou nechat své podklady. Podrobnou informaci poslala p. Dobiášovi, který ji již uveřejnil na noticeboardu "Senát". Dr. Průcha uvedl, aby sami studenti žádali své vyučující o zanesení materiálů do Stud.domu. Dr. Botlíková požádala, aby p.Dobiáš již zveřejněnou informaci v tomto smyslu doplnil.

f) Dodržování Volebního a jednacího řádu

Doc. Jelínek upozornil, že závažné dokumenty ,jakým byl např. návrh doc. Ripky "Usnesení AS k výroční zprávě o činnosti FEL za rok 1999" předkládaný na minulém zasedání je nutno dodat v dostatečném předstihu (3-4 dny).

g) Informace o otevírací době na Karlově náměstí

P. Dobiáš uvedl, že otevírací doba počítačových učeben na KN byla pouze do 19,30. Jednal tedy s vedoucím katedry počítačů Doc. Kolářem o jejím prodloužení. To se částečně podařilo a nyní je ve středu a ve čtvrtek otevřeno o hodinu déle.

h) Přístup na INFOREK

Požadavek na zlepšení přístupu byl vznesen na kolegiu rektora a pan rektor s ním vyjádřil souhlas. K realizaci dojde během jednoho měsíce.
Doc.Jelínek v té souvislosti upozornil, že informace z jednání VR FEL jsou nyní dostupné na INFODEKu v adresáři "VEDRADA" (F:\Infodek\Oro\Vedrada\VR50x, pozn.red.).

i) Informace o schůzi pedagogické komise AS FEL

Informaci podal Doc. Ripka. Schůze se konala den před zasedáním AS, zápis obdrží členové AS i vedení dodatečně. AS proto nebude zatím k závěrům schůze zaujímat stanovisko.

Doc.Ripka informoval, že Ing.Sedláček připraví anketu "Profil absolventa", která by měla vyústit do veřejné debaty. Požádal, aby mu do konce května ostatní posílali kontakty na ty, kdo by se měli vyjádřit v anketě. Dále Doc.Ripka uvedl, že pedagogická komise vítá podněty k řešení PSZ z katedry kybernetiky i návrh řešení problematiky PSZ od vedení školy, zabývala se jimi. Shledává zde však některé rozpory.

PeKAS přijala s uspokojením informaci, že vedení FEL rozhodlo o otevření akreditovaného bak. studijního programu, na který se přihlásilo 161 studentů, od října t.r. Aby tento program splnil svůj účel, tj. zvýšit průchodnost studia na FEL bez snížení kvality dosavadního tunelového magisterského programu, považuje komise za nutné:

  1. důsledně oddělit studenty bak. programu do zvláštní paralelky a vést přísně odděleně jejich evidenci tak, aby nedošlo k jejich smísení se studenty tunelového magisterského programu
  2. K uznávání zkoušek: při přestupu z magisterského do bakalářského studia uznávat, opačně ne, příp. individuálně předepsat souborné diferenční zkoušky
  3. Umožnit jednotlivým studentům bak.stud. programu zapsat si předměty na úrovni mag. ("tunelového") programu a vykonávat z nich zkoušky (nikoli naopak!).
  4. Od samého počátku diferencovat výuku předmětů pro bakalářské a magisterské studium v rámci současné akreditace. Přizpůsobit zkoušení v bak. studijním programu jeho praktickému zaměření.
  5. Elektrotechnický průmysl má značný zájem o absolventy bak.stud. programu.Tuto skutečnost je třeba náležitě propagovat.

Cílem otevření bak. stud. pr. není vyplnění kolonky ve výkazech, ale zejména zvýšení průchodnosti studia na FEL, která nyní činí pouhých 30%, bez toho, že by bylo nutno snižovat dosavadní náročnost klasického stud. programu. Nízká průchodnost je jedním z faktorů naší klesající konkurenceschopnosti. VŠ jsou sice zatím financovány podle počtu studentů, ale jejich užitečnost se měří počtem a úrovní absolventů. Pokud budeme bakalářský stud. program pouze předstírat, závažně naší fakultu poškodíme.

Zkušenosti z prvních dvou let fungování bak. st. pr. programu budou cenné pro přípravu nadcházející akreditace.

Administrativní problémy budou jistě značné, není ale přípustné, aby realizaci naznačených cílů ohrozily.

j) Zájem o studium na FEL pro budoucí školní rok

Ing. Plocek se dotázal na počet podaných přihlášek ke studiu. Doc. Bílek uvedl, že zatím je 2600 přihlášených, z toho 600 na kombinované studium. 12.6.2000 jsou přijímací zkoušky.

Návrh termínu příštího zasedání.

Doc. Jelínek navrhl termín 2.6. 2000 a začátek zasedání na 8.30.
Hlasování: Pro: 10 Proti: 4 Zdrželo se: 1
Dále byl podán návrh na začátek v 9.00 hodin:
Hlasování: Pro: 4 Proti: 8 Zdrželo se: 1
Termín příštího zasedání je 2.června v 8.30.

PaedDr. Vlaďka Botlíková, CSc.
ad hoc tajemník AS FEL ČVUT
Ing. Jaroslav Plocek, CSc.,
předsedající AS FEL ČVUT
Doc. Ing. Ivan Jelínek, CSc.
Předseda AS FEL ČVUT
Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.