Zápis ze 14. řádného zasedání AS FEL
konaného dne 10.3.2000 na ČVUT FEL v Dejvicích

(schválený dne 7.4.2000) 

Přítomni: dle prezenční listiny
Neomluveni: p.Cabák, Ing.Hlaváč
Hosté: doc.Bayer, doc.Jan Bílek, doc. Tomáš Bílek, prof. Kučera, doc.Mach, doc.Starý, prof. Uhlíř, prof. Vejražka

Návrh programu:

  1. Schválení navrženého programu
  2. Kontrola a schválení zápisů ze 12. a 13. zasedání a z Mimořádného zasedání ze 3.2.2000 a informace o pracovní schůzce dne 25.2.2000
  3. Oznámení rezignace Doc.Starého na členství v AS
  4. Volba předsedy AS FEL
  5. Volba Vědecké rady FEL
  6. Zpráva o FEL ČVUT za rok 1999
  7. Projednání návrhu emeritních profesorů
  8. Zpráva o činnosti AS FEL
  9. Volba studentského zástupce AS v Pedagogické komisi FEL a informace o složení komisí
  10. Volební a jednací řád AS FEL
  11. Rekonstrukce komisí AS, volba mluvčích a pozorovatelů do komisí fakulty
  12. Různé (PSZ a další...)

1) Schválení navrženého programu 14. zasedání AS FEL

V diskuzi byl návrh upraven a změny potvrzeny hlasováním.

Hlasování: Pro: 22 Proti: 0 Zdrželo se: 0

Nový program je uveden dále,změny jsou vyznačeny podtržením (s vyjímkou vypuštěného původního bodu 10):

  1. Schválení navrženého programu
  2. Kontrola a schválení zápisů ze 12. a 13. zasedání a z Mimořádného zasedání ze 3.2.2000 a informace o pracovní schůzce dne 25.2.2000
  3. Oznámení rezignace Doc.Starého na členství v AS
  4. Volba předsedy AS FEL
  5. Návrh děkana na jmenování členů Vědecké rady FEL
  6. Projednání návrhu emeritních profesorů
  7. Zpráva o FEL ČVUT za rok 1999
  8. Zpráva o činnosti AS FEL
  9. Volba studentského zástupce AS v Pedagogické komisi FEL a informace o složení komisí
  10. Rekonstrukce komisí AS, volba mluvčích a pozorovatelů do komisí fakulty
  11. Zpráva komise pro studentské záležitosti k PSZ
  12. Různé

2) Kontrola a schválení zápisů ze 12. a 13. řádného zasedání AS FEL, z  Mimořádného zasedání dne 3.2.2000 a informace o prac. schůzce dne 25.2.2000

a) K citovaným zápisům nebyly vzneseny připomínky. Hlasování:

Pro: 19 Proti: 0 Zdrželi se: 3

Zápisy byly schváleny.

  1. Dne 25.2. se na prac. schůzce sešli tito členové AS FEL: Průcha, Plocek, Kašpar, Zemánek, Sedláček,Záhlava,Jelínek,Ripka.

Na schůzce bylo dohodnuto obsazení zastupců AS ve vyběrových komisích na vedoucí kateder jakož i na přijímání nových zaměstnanců na některé katedry.

3) Rezignace Doc.Starého na členství v AS

Doc.Starý oznámil svoji rezignaci na elektronické konferenci dne 22. února 2000. Důvodem je neslučitelnost funkce proděkana se členstvím v AS podle čl.18 odst.3 Statutu ČVUT FEL.

AS FEL má tedy v současnosti 24 členů.

4) Volba předsedy AS FEL

Předsedající ing .Plocek konstatoval, že funkční období dosavadního předsedy RNDr Průchy vypršelo a vyzval Doc.Jelínka, o jehož případné kandidatuře probíhala diskuze na el. konferenci k vyjádření. Doc. Jelínek kandidaturu přijal a vyložil své názory na práci senátu v minulém období i své představy pro budoucnost.

    Jiný kandidát na funkci předsedy AS FEL nebyl navržen. Byla zvolena volební komise ve složení: p.Třebický, Doc.Zemánek. Dr. Kyncl požádal o nadpoloviční většinu.Výsledek volby:

Pro: 20 Proti: 0 Zdrželo se: 2

Doc. Jelínek byl zvolen předsedou AS FEL. Poděkoval dosavadnímu předsedovi RNDr.Průchovi za jeho práci v minulém období a zaujal místo v předsednictvu.

5) Návrh děkana na jmenování členů Vědecké rady FEL

    Návrh byl předložen AS v dostatečném předstihu. Všichni členové AS měli možnost prostudovat materiály navrhovaných kandidátů.

    Děkan FEL vyložil senátu kriteria, podle nichž návrh sestavil. RNDr Průcha podpořil návrh jako zástupce AS v kolegiu děkana, který se jednání o návrhu účastnil. V následující diskuzi byly panu děkanovi kladeny dotazy stran počtu členů VR z prostředí mimo VŠ, konstatováno,že ne všichni členové AS si prostudovali materiály kandidátů, namítáno, že děkan ve svém výkladu příliš zdůraznil záležitost PSZ (odmítnuto !), vyzýváno k posuzování kandidátů podle objektivních kriterií, namítáno že voliči jsou odpovědni AO a svému svědomí a mají tedy právo určovat si kriteria sami. Dále zazněla výzva ke zvolení děkana do VR, který jí sice ze zákona předsedá ale zákon přitom jeho členství nezajišťuje.

    Dříve zvolená volební komise byla rozšířena o p. Aksamíta a potvrzena hlasováním i pro následující volby. P.Dobiáš požádal o nadpoloviční většinu. Výsledek voleb:

    Interní kandidáti:


Prof. Kučera
Prof. Vejražka
Doc. Bílek
Doc. Mach
Doc. Starý
Prof. Havlíček
Doc. Mazánek
Prof. Uhlíř
Doc. Vobecký
pro
22
20
21
22
22
12
21
11
18
proti
0
2
1
0
0
9
0
7
1
zdržel se
0
0
0
0
0
1
1
4
3
 
Prof. Pavelka
Doc. Doležal
Prof. Bouda
Prof. Demlová
Prof. Kubeš
Prof. Haasz
Prof. Mařík
Prof. Hlavička

Prof. Melichar
pro
16
16
17
19
18
13
20
17
19
proti
3
5
2
1
0
8
1
2
1
zdržel se
3
1
3
2
4
1
1
3
2

    Externí kandidáti:


Prof. Blažek
Doc. Procházka
Prof. Svačina
Prof. Kazelle
Prof. Nouza
Prof. Zítek
pro
20
21
20
19
16
20
proti
1
0
2
1
2
0
zdržel se
1
1
0
2
4
2
 
Doc. Vlček
Doc. Špunda
RNDr. Wiedermann
Prof. Žampa
Ing. Hochman
Prof.Syrový
pro
21
20
21
20
20
17
proti
1
0
0
0
1
1
zdržel se
0
2
1
2
1
4

Volební komise konstatovala, že nebyl schválen Prof.Uhlíř. Ostatní kandidáti byli schváleni.

6) Projednání návrhu emeritních profesorů

    Návrh na jmenování Prof.Kotka a Prof.Cahy emeritními profesory byl podán děkanem FEL dne 10.12.99 a AS jej odložil, neboť dosavadní Statut emeritního profesora (interní předpis ČVUT) nebyl v souladu s novým VŠ zákonem 111/98. Podle připravovaného Statutu emeritního profesora AS FEL návrh projednává. RNDr. Průcha navrhuje postupovat "přiměřeně", tedy návrh projednat. Senát souhlasí.

    Dr.Kyncl navrhl projednávat formou hlasování, aby byl děkan při svém konečném rozhodování lépe informován o názorech AS na jednotlivá jmenování.

    Hlasování o návrhu:

Pro: 18 Proti: - Zdrželo se: -

    K návrhu byla otevřena diskuze. V ní byla probírána osobnost Prof.Cahy. Bylo konstatováno, že z pohledu společenského je sice možno mít výhrady k jeho působení za minulého režimu, avšak byly vyzdviženy jeho odborné kvality, publikace, spolupráce s katedrou i současná práce v České matici technické, jejímž je předsedou. Dr. Kyncl pak sdělil Senátu své osobní pozitivní zkušenosti s přítomností emeritního profesora na katedře vůbec. V diskuzi byly dále vysvětleny okolnosti někdejšího jmenování Prof.Cahy (který je odborníkem v oblasti pohonů) vedoucím katedry elektrotechnologie. AS pak přistoupil k hlasování:

Prof.Kotek: Pro: 20 Proti: 0 Zdrželo se: 2
Prof.Caha : Pro: 16 Proti: 2 Zdrželo se: 4

Návrh byl AS FEL projednán.

7) Zpráva o FEL ČVUT za rok 1999

    Zpráva byla předložena předsedovi AS na kolegiu děkana dne 24.1.2000 a zveřejněna na el. konferenci dne 1.2.2000, kde k ní proběhla diskuze. Rozsáhlý materiál ke zprávě zpracoval Doc.Ripka. Mluvčí jednotlivých komisí AS byli vyzváni, aby zvážili předložení stanoviska svých komisí. Předseda AS RNDr.Průcha podle svého vyjádření zaslal materiál Doc.Ripky bývalému i současnému děkanovi (který je nyní formálně předkladatelem). Děkan však AS sdělil, že mu tyto připomínky nebyly doručeny.

    V následné diskusi byl upřesňován význam zprávy a způsob dalšího nakládání s ní. Bylo konstatováno, že je potřebné, aby předkladatel resp. autoři reagovali na shromážděné připomínky a případně zprávu upravili a doplnili. Doc.Jelínek navrhl vytvoření komise, která zaujme souhrnné stanovisko ke zprávě s tím, že projednávání bude odloženo na příští zasedání. Senát tento návrh řešení hlasováním schválil. Komise byla ustanovena ve složení: Doc.Ripka (mluvčí), Dr.Kyncl, R.Kříž, Doc.Kašpar, Ing.Dobeš. Komise vypracuje stanovisko a zveřejní je na konferenci AS do úterý 14.3. k přípomínkovému řízení, předseda AS pak předloží stanovisko této komise děkanovi do pátku 17.3. AS souhlasí a potvrzuje hlasováním.

8) Zpráva o činnosti AS FEL

    RNDr.Průcha se omluvil za skutečnost, že zprávu předložil teprve na zasedání AS a stručně ji charakterizoval. Vzhledem k tomu, že členové AS neměli možnost se se zprávou seznámit, byl tento bod odložen na příští zasedání.

9) Volba studentského zástupce AS v Pedagogické komisi FEL a informace o složení komisí

Pan děkan informoval AS o složení komisí FEL.

Jako zástupci AS do Pedagogické komise byli postupně navrženi studenti Třebický, Dobiáš, Vopálenský a Aksamit. Byla zvolena volební komise ve složení p.Kříž a p.Pícha (souhlasí 14 členů AS). Výsledek volby:

Aksamít -2, Vopálenský 11, Dobiáš -4, Třebický -6.

Zástupcem AS v Pedagogické komisi bude p.Vopálenský.

Procedurální potíže, které se objevily při volbě zástupců byly podnětem ke krátké diskuzi o Volebním a jednacím řádu. Přesedající ji uzavřel s odkazem na budoucí jednání o tomto řádu.

Do Dislokační komise byl navržen a schválen RNDr.Průcha (18 hlasů pro).

Do Komise přístrojové a výpočetni techniky byl jako pozorovatel vyslán Doc.Zemánek (19 hlasů pro).

Do Komise pro životní prostředí navrhl Doc.Jelínek "někoho ze studentů". Záležitost bude znovu otevřena na příštím zasedání.

  • Rekonstrukce komisí AS FEL, volba mluvčích a pozorovatelů do komisí fakulty
  • Záležitost pozorovatelů již byla řešena v předchozím bodě. Ve věci rekonstrukce komisí AS nebylo z minulého zápisu zcela jasné, kdo akci inicioval a jaké cíle sledovala.

    K návrhu rekonstrukce se přihlásil p.Dobiáš. Vysvětlil, že případná rekonstrukce komisí by měla vycházet z předpokládaného hodnocení práce komisí ve Zprávě o činnosti AS FEL. Vzhledem k odložení jednání o této Zprávě (bod 8 tohoto zápisu) pak navrhl jednání o rekonstrukci odložit na příští zasedání. AS souhlasí-13 hlasů pro.

  • Zpráva komise pro studentské záležitosti k PSZ
  • Komise vypracovala stanovisko k PSZ a doporučení dalšího postupu. Materiál byl AS včas předložen. Mluvčí komise Dr. Botlíková zprávu uvedla, zrekapitulovala vývoj záležitosti a poděkovala spolupracovníkům a zvláště Doc.Ripkovi, za jeho rozsáhlý příspěvek. AS doporučuje přijmout zprávu i doporučení v ní obsažená (19 hlasů pro). Obsah doporučení:

1.Vytvořit účelovou pracovní skupinu odborníků, složenou ze zástupců z vedení fakulty, zástupců jednotlivých kateder podílejících se na PSZ, příp. kateder vyučujících studenty ve vyšších ročnících (již po absolvování této PSZ), asi by byl vhodný i zástupce studentů příp. i zástupci ostatních fakult.

2. Tato pracovní skupina by měla být pověřena vypracováním analýzy problému a návrhů možných řešení, které by předložila vedení fakulty a vědecké radě k event. schválení. Přiložený materiál vzniklý v naší komisi by mohl být vstupním krokem k oběma jejím úkolům.

    12) Různé

    Pan děkan upozornil AS, že za malého počtu přihlášek ke studiu bude třeba zvažovat i vhodná opatření. V případě potřeby předloží děkan AS konkrétní návrhy ke schválení.

    b) Děkan dále upozornil AS FEL, že AS ČVUT projednává změnu metodiky rozdělování finančních prostředků. V návaznosti na výsledek tohoto jednání bude třeba zvažovat, zda je potřebné měnit tuto metodiku i v rámci FEL a to před projednáváním rozpočtu FEL, které se předpokládá v druhé polovině dubna. AS pověřuje svoji ekonomickou komisi, aby vývoj sledovala, popř. předložila AS potřebné návrhy.

    c) RNDr.Průcha: - informoval o průběhu výběrových řízení a na základě absence stížností delegátů AS v těchto komisích konstatoval, že řízení proběhla podle platných předpisů.

    - navrhl, aby návrhy zápisu ze zasedání AS byly po krátké diskuzi v konferenci "senát" předány prostřednictvím sekretariátu děkana na konferenci gremia

    - informoval o místnosti, přidělené AS a spokojenosti s ní

    - navrhl, aby v příštím rozpočtu FEL byla obsažena položka "Senát"

    - požádal nového předsedu AS o zajištění změny jména předsedy AS na www stránce FEL

    - upozornil na pochybnosti, vznikající mimo AS ve věci možného konfliktu zájmů, když se manžel dosavadní pracovnice pí Kučerové,zajišťující administrativně AS stal děkanem FEL.

    K tomuto bodu vznikla bezprostředně krátká diskuze, v níž AS konstatoval, že zasedání AS jsou veřejná a že nevidí způsob, jakým by mohla nastalá situace jednání senátu ovlivnit nebo poškodit (po dobu této diskuze pan děkan dočasně opustil jednání).

    d) Formální nedostatky při aplikování studijních předpisů. Dr.Kyncl konstatoval, že z rozporů, na které bylo v minulosti poukazováno byla již většina vyřešena a zbytek je řešen. Zároveň vyjádřil své názory na potřebu úpravy Statutu FEL pro odstranění nemožnosti vyjímek ve Studijním a zkušebním řádu.

    Doc.Jelínek podpořil názor Dr.Kyncla a uvedl konkrétní příklad pro tuto podporu. Dr.Kyncl byl pověřen aby zjistil, jaké změny by mohly být pro AS ČVUT akceptovatelné.

    e) Kvalita pitné vody na FEL. Dr.Kyncl, který byl úkolem na minulém zasedání pověřen se podle svých slov nestihl problémem zabývat. Navrhuje přesunutí do Komise pro životní prostředí.

    f) Předseda AS Doc.Jelínek:

    • informoval o své činnosti v RVŠ a o skutečnosti, že byl zvolen místopředsedou prac. komise pro státní informační politiku
    • navrhl zřízení Komise pro zpracování podnětů z AO. Komise by měla sbírat veškeré podněty z AO, zpracovávat je a předkládat návrhy AS. V diskuzi se k náplni práce takové komise přihlásila Dr.Botlíková, mluvčí Komise pro studentské záležitosti a personalistiku AS. Doc.Jelínek pak svůj návrh stáhl s tím, že uvedená komise tuto náplň činnosti převezme. Dr.Botlíková pak požádala studenty o větší pracovní úsilí v komisi.

    g) Předseda AS navrhl zkvalitnění nástěnek a zlepšení obsluhy www stránek. Senátoři p. Dobiáš a p. Šulc byli se souhlasem AS pověřeni starat se o vzhled nástěnek (Dejvice i KN) a webové stránky podle pokynů předsednictva. AS souhlasí - 17 členů pro

    h) P.Vopálenský upozornil na nedostatečný počet počítačů pro studenty na KN. Dále vyjádřil svůj názor na nevhodnost přesunutí katedry kybernetiky do Dejvic. Oba podněty budou předány příslušné komisi (Dr.Botlíkové).

    i) Dr.Kyncl upozornil na výhodnost současné úpravy Volebního a jednacího řádu se Statutem FEL. Doc.J.Bílek tento postup podpořil a nabídl svoji účast. AS pověřuje legislativní komisi vypracováním příslušných návrhů. Pan děkan pozdrží plánované vydání dotyčných dokumentů v tištěné formě. RNDr.Průcha připomenul, že Statut FEL vytváří vedení FEL, AS své návrhy na změny pouze předkládá tomuto vedení.

     

Na závěr zasedání poděkoval předsedající minulému děkanovi prof.Uhlířovi za jeho práci při vedení FEL a za jeho spolupráci se Senátem.

 

Příští zasedání AS FEL se koná dne 7.4.2000. Místo a čas budou upřesněny později na el. konferenci.

Předběžný program zasedání:

    1) Zpráva o FEL ČVUT za rok 1999, dlouhodobý záměr fakulty
    2) Zpráva o hospodaření FEL
    3) Metodika rozdělování finančních prostředků na FEL
    4) Zpráva o činnosti AS FEL
    5) Volební a jednací řád FEL, návrh úprav Statutu FEL
    6)Analýza činnosti a případná rekonstrukce komisí AS, příp. vyslání pozorovatele do Komise pro životní prostředí
    7) Podněty z AO FEL
    8) Různé

Zapsal:

Radek Dobiáš,
v zastoupenín tajemníka AS FEL

Ing. Jaroslav Plocek, CSc.

Doc. Ing. Ivan Jelínek, CSc.

předsedající

předseda AS FEL

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.