Zápis z 13. řádného zasedání AS FEL konaného
dne 17. 12. 1999 na ČVUT FEL v Dejvicích,

(schválený dne 10.3.2000)

Přítomni: dle prezenční listiny
Omluveni: p. Šulc
Hosté: doc. Bayer, doc. Jan Bílek, doc. Tomáš Bílek, prof. Havlíček, doc. Kuba, prof. Kučera, prof. Neumann, prof. Uhlíř, prof. Vejražka

 

Návrh programu:

  1. Schválení navrženého programu 13. zasedání AS FEL
  2. Kontrola a schválení zápisu z 11. zasedání AS FEL
  3. Projednání návrhů na jmenování emeritních profesorů
  4. Volba předsedajícího a tajemníka AS FEL pro příští tři zasedání
  5. Diskuse s kandidáty na děkana FEL
  6. Volba kandidáta na děkana FEL
  7. Různé (připomínky k plnění úkolů vyplývajících z předchozích zasedání)
  8. Stanovení termínu dalšího zasedání AS FEL

 

1) Schválení navrženého programu 13. zasedání AS FEL

Dr. Kyncl upozornil na legislativní problém v bodě 3. - statut emeritního profesora byl na ČVUT vytvořen v souladu s dnes již neexistujícím zákonem, a navrhl tento bod odložit. Po diskusi navrhl doc. Kašpar pověřit legislativní komisi AS FEL, aby se tímto problémem zabývala.

Doc. Jelínek podal návrh na vložení nového bodu "Změna Volebního a jednacího řádu AS FEL" do programu za bod č. 6.

Hlasování: Pro: 16 Proti: 2 Zdrželo se: 6

Doc. Kašpar vyzval AS ke schválení upraveného programu 13. zasedání.

Hlasování: Pro: 20 Proti: 0 Zdrželo se: 4

 

2) Kontrola a schválení zápisu z 11. řádného zasedání AS FEL

RNDr. Průcha upozornil, že p. Kříž byl z minulého zasedání omluven. Byly vyjasněny problémy s URL odkazy v zápisu.

Hlasování o schválení zápisu 11. řádného zasedání AS FEL:

Pro: 22 Proti: 0 Zdrželi se: 2

 

3) Volba předsedajícího a tajemníka AS FEL pro příští tři zasedání

Doc. Kašpar navrhl na funkci předsedajícího AS FEL pro další tři zasedání Ing. Plocka.

Hlasování: Pro: 22 Proti: 0 Zdrželi se: 2

Na funkci tajemníka AS FEL pro další tři zasedání byl navržen studentskou částí p. Cabák.

Hlasování: Pro: 22 Proti: 0 Zdrželi se: 2

 

4) Diskuse s kandidáty na děkana FEL ČVUT

V bohaté diskusi byly kladeny všem třem kandidátům na děkana FEL ČVUT dotazy, týkající se dlouhodobých záměrů, problematiky obsazování míst vedoucích kateder, podílů přerozdělování věda / pedagogika a snižování počtu předmětů vypisovaných na ČVUT FEL.. Prof. Kučera na základě dotazu doc. Zemánka uvedl jména pracovníků, s nimiž by chtěl v případě svého zvolení úzce spolupracovat. Na postu proděkana pro pedagogiku by chtěl zachovat doc. T. Bílka, ve funkci proděkana pro vědu a výzkum by uvítal svého protikandidáta prof. Vejražku, proděkanem pro rozvoj by mu měl být doc. Mach a funkci proděkana pro zahraniční styky by rád svěřil doc. Starému. Tajemníkem fakulty by zůstal doc. Wawrosz.

Průběh celé diskuse byl zaznamenán na diktafon.

Po skončení diskuse vydal kandidát na děkana FEL ČVUT prof. Vejražka prohlášení, že se dále nehodlá ucházet o kandidaturu na funkci děkana FEL ČVUT a doporučil svým potenciálním voličům dát hlas Prof. Kučerovi. Toto své rozhodnutí podložil písemným dokumentem, který předal předsednictvu AS FEL. Tento materiál obsahuje mj. zdůvodnění jeho rozhodnutí a je přílohou zápisu. Prof. Vejražka dále ujistil AS, že nejde o náhlé účelové rozhodnutí, které by mělo kohokoliv poškodit.

Předsedající doc. Kašpar vyhlásil desetiminutovou přestávku za účelem úpravy hlasovacích lístků.

 

5) Volba kandidáta na děkana FEL ČVUT

Po přestávce následovala volba volební komise pro volbu kandidáta na děkana FEL ČVUT. Doc. Kašpar navrhl sestavu komise v podobě, jakou měla při minulé volbě na 10. zasedání, tedy ve složení: p.Aksamít, PaedDr. Botlíková, Ing. Hlaváč, Dr. Kyncl, Ing. Plocek.

Hlasování: Pro: 19 Proti: 0 Zdrželo se: 5

Dr. Kyncl a doc. Kašpar provedli stručný výklad procedury volby a způsobu značení volebních lístků. RNDr. Průcha apeloval na senátory k uvážlivé a zodpovědné volbě.

První kolo voleb kandidáta na děkana FEL ČVUT skončilo s výsledkem:

Počet odevzdaných hlasů: 24
Počet platných hlasů: 24
Z toho pro prof. Havlíčka: 10 hlasů,
pro prof. Kučeru: 14 hlasů.

V prvním kole voleb byl nadpoloviční většinou zvolen prof. Kučera.

Po proslovech prof. Havlíčka, prof. Kučery a děkana FEL ČVUT prof. Uhlíře byla vyhlášena patnáctiminutová přestávka. Jednání opustila Mgr. Vlačihová (pův. omluvena pro nemoc) a Ing. Hlaváč.

 

7) Změna Volebního a jednacího řádu AS FEL

Doc. Jelínek upozornil, že v současnosti, kdy probíhá před zveřejněním Návrhu zápisu ze zasedání AS FEL rozsáhlá diskuse prostřednictvím elektronické konference, by bylo účelné ve Volebním a jednacím řádu AS FEL upravit čl. 5 odst. 4 závěr věty:

"…a jeho vyvěšení nahradí zveřejněný návrh zápisu."

na: "…v tištěné formě."

Zástupce FEL v AS ČVUT doc. Bílek doporučil AS FEL s ohledem na další předpokládané změny předložit AS ČVUT ke schválení celý Volební a jednací řád AS FEL se zahrnutím všech změn. Dr. Kyncl navrhl další změnu, týkající se hlasování AS FEL o konkrétních osobách a doporučil pověřit legislativní komisi AS FEL, aby se všemi změnami Volebního a jednacího řádu AS FEL zabývala a předložila kompletní návrh upraveného Volebního a jednacího řádu AS FEL. Doc. Kašpar upozornil na závažnost tohoto bodu a navrhl schválení celého novelizovaného Volebního a jednacího řádu AS FEL na příštím zasedání, po proběhnutí diskusí v elektronické konferenci. Doc. Jelínek stáhl svůj návrh na úpravu Volebního a jednacího řádu AS FEL, senát pověřil legislativní komisi, aby se zabývala výše zmíněnými problémy.

 

8) Různé

Doc. Kašpar vyslovil názor, že AS FEL se v minulých dnech zabýval zejména problémy spojenými s volbou kandidáta na děkana FEL a nesoustředil se důsledně na kontrolu nesplněných úkolů z minulých zasedání. Proto by bylo vhodné odložit část bodu Různé - připomínky k plnění úkolů z minulých zasedání AS FEL, a na základě požadavku dr. Kyncla vyzval předsednictva minulých zasedání, aby své připomínky důsledně připravili.

Hlasování (p. Cabák požadoval nadpoloviční většinu):

Pro: 10 Proti: 8 Zdrželi se: 4

RNDr. Průcha upozornil AS FEL, že mu končí roční období funkce předsedy AS FEL a tudíž je nutno zvolit předsedu nového. Dr. Kyncl navrhl výklad Volebního a jednacího řádu AS FEL v tom smyslu, že předsedu AS FEL bude vykonávat do příštího zasedání, kdy proběhne volba nového předsedy AS FEL, stávající předseda RNDr. Průcha.

Hlasování: Pro: 19 Proti: 0 Zdrželi se: 3

Doc. Jelínek upozornil na nesplněné úkoly z 4., 5. a 6. zasedání AS FEL, kterým předsedal.

  1. kompatibilita software na FEL

Doc. Zemánek informoval senát, že na ČVUT je oficiální verzí pro předávání textových dokumentů Word 6, event. nižší. Vzhledem k tomu, že toto doporučení není důsledně dodržováno v rámci AS FEL ani v rámci celé FEL, vyzývá AS FEL vedení FEL, aby respektovalo standard ČVUT.

  1. deklarace AS FEL k PSZ

Po dlouhé a málo přínosné diskusi bylo konstatováno, že úkol splněn nebyl a trvá. Vzhledem ke změně situace spojené se změnou vedení FEL bude možná vhodnější řešit problém PSZ jinak než deklarací, a proto je účelné pověřit komisi pro studentské záležitosti a personalistiku, aby do příštího zasedání zpracovala návrh řešení v nových podmínkách.

Hlasování: Pro: 20 Proti: 1 Zdržel se: 1

Doc. Zemánek, předsedající 1., 2. a 3. zasedání AS FEL konstatoval, že si není vědom žádných nesplněných úkolů ze zasedání, kterým předsedal.

Ing. Záhlava, předsedající 7., 8., 9. a 10. zasedání AS FEL upozornil na stále nedořešený problém formulovaný v zápise ze 7. zasedání AS FEL, bod 9, písm. b),

"senát pověřuje legislativní komisi řešením formálních nedostatků při aplikaci studijních předpisů." RNDr. Průcha informoval senát, že v této věci již apeloval na vedení FEL a problém se řeší. Dr. Kyncl (mluvčí legislativní komise AS FEL) přislíbil, že komise se bude tímto bodem dále zabývat.

P. Dobiáš poděkoval tajemníkovi FEL doc. Wawroszovi za poskytnutí místnosti a tiskárny akademickému senátu. RNDr. Průcha požádal p. Dobiáše, aby místnost dočasně spravoval.

Na základě příspěvku p. Dobiáše v elektronické konferenci doc. Kašpar upozornil senát, že je třeba zabývat se i nevyřešenými problémy minulých senátů FEL. Doc. Kuba jako bývalý předseda minulého AS nabídl spolupráci a upozornil na výroční zprávy, ve kterých jsou obsaženy všechny podstatné záležitosti. RNDr. Průcha oznámil AS FEL, že by bylo vhodné taktéž vydat výroční zprávu AS a nabídl se, že vypracuje stručný přehled nejdůležitějších bodů z jednání AS FEL.

Byla otevřena diskuse nad mimořádnými stipendii studentským senátorům. Vzhledem k tomu, že funkční období studentských senátorů je v tomto senátu poprvé tříleté, jeví se účelné udělovat mimořádné stipendium studentským senátorům nikoli na konci funkčního období (dříve jeden rok), nýbrž po každém roce jejich činnosti v AS. Doc. Ripka navrhl požádat děkana FEL ČVUT o vyplacení částky v hodnotě Kč 5000,-- * (počet účastí na zasedání AS FEL / počet všech zasedání AS FEL). Po delší diskusi podal doc. Starý protinávrh ve znění: "Senát pověřuje předsedu AS FEL, aby navrhl děkanovi udělení mimořádných stipendií studentským senátorům s přihlédnutím k účasti a práci v senátu".

Hlasování: Pro: 6 Proti: 3 Zdrželo se: 13

Protinávrh byl přijat.

P. Cabák navrhl zvláště ocenit některé senátory. Doc. Kašpar vyzval senátory, aby informovali předsedu AS FEL RNDr. Průchu v případě, že chtějí některého senátora ze studentské části AS FEL zvláště ocenit.

Hlasování: Pro: 20 Proti: 0 Zdrželi se: 2

Dr. Kyncl upozornil na problémy s kvalitou pitné vody na ČVUT FEL a nabídl se, že se problém bude snažit řešit, pokud ho tím AS FEL pověří. Proto doc. Kašpar navrhl pověřit Dr. Kyncla k jednání s vedením FEL o kvalitě pitné vody na ČVUT FEL.

9) Stanovení termínu dalšího zasedání AS FEL

RNDr. Průcha upozornil, že v souvislosti s uvedením do funkce nového děkana ČVUT FEL bude nutné svolat zasedání AS FEL zřejmě v únoru 2000. Doc. Kašpar vyslovil názor, že toto zasedání bude vhodné svolat jako mimořádné a navrhl termín dalšího řádného zasedání na 10. března 2000 v 9:00 na ČVUT  FEL v Dejvicích.

Hlasování: Pro: 22 Proti: 0 Zdrželo se: 0

 

Zapsal:

Michal Vopálenský,
tajemník AS FEL

doc. Ing. Petr Kašpar, CSc.

RNDr. Ladislav Průcha, CSc.

předsedající

předseda AS FEL

Příloha: Prohlášení prof. Vejražky o odstoupení od kandidatury na děkana FEL ČVUT.

 

Dámy a pánové,

dovolte, abych prohlásil, že nechci dále kandidovat na funkci děkana elektrotechnické fakulty. Byl bych rád, kdybyste vyslechli několik slov zdůvodnění mého rozhodnutí.

O funkci děkana jsem se ucházel proto,

  • že chci dát zbytek svého aktivního života plně do služeb naší školy
  • že chci, aby naše fakulta byla školou na špičkové vědecké a odborné úrovni
  • že změnu ve způsobu řízení fakulty považuji za velmi naléhavou a kladu při tom důraz na vědeckou činnost učitelů, které dávám přednost před jinými aktivitami

O nás, kandidátech na funkci děkana, si myslím, že representujeme dva různé přístupy k vedení školy

  • prof. Havlíček dává přednost přístupu manažerskému
  • prof. Kučera a já chceme přistoupit k řízení školy především z hledisek odborných s vysokými nároky na administrativní aparát fakulty

Nepovažuji za dobré, aby se hlasy voličů sympatizujících s druhým přístupem rozdrobily mezi dva kandidáty.

Přeji si, aby volba vedla k úspěšnému a důstojnému konci - ke zvolení děkana velkým počtem hlasů. Považuji za nezbytné, aby děkan byl zvolen náležitým počtem hlasů senátu, aby volba byla naprosto důvěryhodná. Přeji si, aby volba nebyla symbolem boje, ale symbolem sbližování zájmů členů akademické obce.

Po velmi důkladné analýze zájmů senátorů a po analýze jejich předpokládané volby jsem dospěl k závěru, že bych připoutal takový počet hlasů, že bych se děkanem nestal, ale děkan by opět nebyl zvolen. Proto jsem se rozhodl rezignovat na kandidaturu na děkana a vás všechny, kteří byste mne volili, požádat, abyste hlasovali pro prof. Kučeru.

Žádám Vás, abyste toto rozhodnutí nebrali jako známku slabosti, ale jako snahu rychle vyvést školu z nejistoty a přivést ji opět ke klidné práci. Přeji si, abyste si jej nevykládali jako nepřátelské gesto proti prof. Havlíčkovi, jako rozpoutání nějakého boje, ale naopak jako snahu navodit klima klidné spolupráce na naší fakultě.

V Praze 17. prosince 1999
Prof. Ing. František Vejražka, CSc.

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.