Zápis mimořádného zasedání AS FEL 24.2. 2006

přítomni: M. Bačovský, M. Bednařík, P. Habala, P. Kašpar, V. Kříha, H. Kubátová, P. Olšák, M. Pěchouček, V. Záhlava
hosté: P. Hazdra, O. Jiříček, P. Mindl, O. Starý, Z. Škvor
předsednictvo:
předseda: M. Bačovský
předsedající: V. Kříha
tajemník: P. Habala

Úvodem předsedající konstatoval, že AS není usnášeníschopný, nicméně může jednat. Vyhlášena akademická čtvrthodinka, během níž už nikdo nepřišel.

Pověřený proděkan Starý informoval, že zpráva o Webu fakulty bude vyvěšena snad ve středu na Infodeku, ještě to oznámí e-mailem.

Pověřený proděkan Hazdra upozornil, že je třeba začít s hodnocením VVS, příslušný dokument již senátem prošel, ale nebyl schválen zápis, takže to není oficiální.
Předsedající vyjádřil naději, že na dalším zasedání dojde k nápravě.

Děkan Škvor upozornil, že nemůže psát do senátní konference, pouze ji číst. Chce vědět, zda je to záměr nebo nedopatření.
M. Bačovský: To je bod pro příští zasedání, nutno předjednat na fóru.
Volná diskuse AS FEL ukázala, že přítomní považují tuto možnost komunikace za důležitou.
V. Záhlava upozornil, že předchozí vedení bylo do konference dodáváno dodatečně a postupně, možná s výměnou vedení došlo k reseru a je třeba to opravit.

Návrh předsedajícího na rozpuštění.

P. Olšák navrhnul, ať jednáme. Dotaz na děkana: Jak bude postupovat, pokud senát (až bude usnášeníschopný) proděkany odmítne?
Proděkan Škvor: Minule chyběl věcný materiál, neměl od senátu zpětnou vazbu, co mu vadilo. Jeho reakce nebude záležet až tak na výsledku hlasování, které je spíš o oblíbenosti, ale o výhradách, které by zazněly. Pokud by byly dostatečně vážné, musel by je vzít v úvahu. Myslí si, že nás tlačí čas, a proto je třeba si trochu vyjít vstříc. Odložení volby děkana byl krok správný, ale dalo to málo času na projednávání návrhů, na sestavení týmu měl doslovně dny. Ve volebním programu vyjádřil ochotu jednat a to pořád platí, rád by se senátem spolupracoval, proto si nechce proděkany najmenovat rovnou, ale potřebuje od senátu slyšet konkrétní věci.
P. Olšák: Má děkan připraveno něco na obhajobu své volby proděkanů?
Děkan Škvor: Obecně nemá, protože už o tom mluvil minule. Teď je čas na mluvení o konkrétních věcech.

H. Kubátová: Proč byl zvolen zrovna tento termín zasedání? (Poslední den zkouškového, práce atd).
Děkan Škvor: O termínu mluvil s předsedou senátu, chtěl proděkany probrat a došli na tento pátek, v té chvíli jim to přišlo vhodné. Tlačí ho dvě věci. Jednak pověřený proděkan není proděkan, nemá všechny kompetence a nemůže zastupovat děkana, pokud je tento mimo. Druhý důvod je, že 7.3. je inaugurace, a pokud tam proděkani budou bez řetězů, ostatní rektoři si toho určitě všimnou. Termín se zdál vhodný, zkusil k tomu udělat podmínky (žádost vedoucím pracovišť, extra termíny zkoušek), ale chápe, pokud toho někdo nechce využít.
M. Kubátová: Vadilo by tedy, kdyby se proděkani projednali až příště?
Děkan Škvor: Potkal jsem teď senátory, kteří ani nevěděli, co minule bylo, takže projednávání navíc mu přijde užitečné, rád si promluví jak se senátem, tak s těmi několika lidmi, kteří dnes přišli. Pokud proděkani nebudou, fakultu to nezničí, je silná, ale neměli bychom to dělat často.

P. Olšák: Dle VŠ zákona si děkan může proděkany jmenovat dle vlastního uvážení, proč čekat?
Děkan Škvor: Zákon to umožňuje, ale on to nechce udělat dřív, než to projedná s AS.
P. Olšák: Zákon ovšem neřeší, co dělat, když se AS vyjádří záporně. Má tedy smysl čekat, až AS bude proti, a pak je jmenovat?
Děkan Škvor: Proděkany jsem vybíral dlouho, několik dnů jsem pročítal almanach docentů a profesorů, s mnoha mluvil, ne každý do toho chce jít. Budeme muset dělat velké změny, to je pro proděkany hodně práce. Jsem přesvědčen, že z těch, kteří byli ochotni, jsem vybral nejlepší.

M. Pěchouček: Senát ukázal, že je schopen ukazovat na problémy a tlačit na řešení. Není ale úkolem AS vést fakultu, myslím, že AS teď překračuje ducha zákona, má se vyslovit k vážným věcem, ne do všeho mluvit. Pokud AS řekne svůj názor a děkan se podle toho nezachová, pochopím to. Myslím, že AS se zodpovídá děkan, ne proděkani, a ne z toho, co dělají ze dne na den. My máme hlídat výsledky jednání děkana, ne detaily.

M. Kašpar: Z odpovědi P. Olšáka, která se objevila na konferenci, soudím, že existuje e-mail od předsedy vyzývající k neúčasti. Může to vysvětlit, vzhledem k tomu, že tu schůzi nejprve s děkanem domluvil?
M. Bačovský: Nešlo o e-mail vyzývající, ale informativní. Obcházel jsem lidi a sbíral názory, slíbil jsem, že jim pak dám vědět, jak se rozhodovali. Šlo tedy o shrnutí, kdo přijde a kdo ne. Nešlo o žádost o neúčast, jen info o rozhodnutí jiných.
H. Kubátová: To trochu vzniklo u nás na počítačích, máme všichni v pátek plno, tak jsme se sešli v úterý k diskusi, ukázalo se, že spousta lidí prostě nemůže.
Děkan Škvor: Chápu, že mimořádné zasedání naruší chod věcí. Možná by byl lepší čtvrtek -
H. Kubátová: To už vůbec!
Děkan škvor: Jo, to byly státnice. Prostě to jinak nešlo. Rád bych s AS jednal, nechci jmenovat proděkany předtím, než to s AS probereme.

V. Záhlava: Dřív fungoval senát efektivně. Dostal dokumenty, ty šly do komisí, kdo měl zájem, tak se tam zapojit, ostatní komisím věřili a během jednání už do toho nevrtali. Pak se to začalo horšit, možná máme dokumenty méně kvalitní, možná jsme měli pocit, že do toho máme víc vrtat, prostě se zhoršila spolupráce. Myslím, že když je nové vedení, mělo by se začít s čistým stolem, je šance, aby to fungovalo jako dřív, nebudeme dělat nic za vedení. Podobně jako u vlády navrhuji dát děkanovi možná ne rovnou 100 dní, ale nějakou ochrannou lhůtu.

Děkan Škvor upozornil, že v místnosti jsou od 10:00 obhajoby.
Předsedající: Můžeme diskutovat jinde.
Děkan Škvor navrhl svou zasedačku.

Předsedající: AS čekají dva úkoly, proděkani a VR. Jsou diametrálně odlišné (neboli mají různý průměr, vysvětlující poznámka zapisovatele-matematika), proděkani jsou děkanův tým, s nimi stojí a padá a měli bychom respektovat jeho právo si je zvolit. U VR je to ale podstatné, ty schvalujeme, tam je třeba víc informací, hlavně u těch ohrožených. Chce poprosit o další komunikaci, je to vážná věc.

Předsedající ukončil mimořádné zasedání, vedení a členové AS poté několik hodin neformálně diskutovali v zasedací místnosti děkana. Na dotaz zapisujícího, zda by nechtěli, aby bylo něco z vysloveného známo šířeji, se vedení s AS shodli, že zasedání je uzavřeno a proto by byl další zápis nevhodný.

Zapsal: tajemník.

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.