Superstručný zápis z 22. zasedání AS FEL dne 27.10.2006

Přítomni: Michal BEDNAŘÍK, Roman BERKA, Radek DOBIÁŠ, Jitka DRAHORÁDOVÁ, Jakub FROLEC, Petr HABALA, Petr KAŠPAR, Jan KOUTNÍK, Vítězslav KŘÍHA, Jan KYNCL, Pavel MLÝNEK, Naděžda NĚMCOVÁ, Martin NOVOTNÝ, Petr OLŠÁK, Michal PĚCHOUČEK, Michal PERĎOCH, Lukáš TITO, Kristýna TUČKOVÁ, Vít ZÁHLAVA

Hosté: Václav HAVLÍČEK, Zbyněk ŠKVOR, Pavel HAZDRA, Karel MULLER, Jan POSPÍŠIL

Průběh zasedání:

  1. Navrženy:
    a) redukce programu na procedurální záležitosti a bod "Názor senátu na VolJedŘád AS FEL", hlasování po jménech a nadpoloviční většinou:
    Bednařík +, Berka -, Dobiáš -, Drahorádová -, Habala -, Kašpar +, Koutník +, Kříha +, Kyncl -, Mlýnek -, Němcová -, Novotný -, Olšák +, Pěchouček +, Perďoch +, Tito -, Záhlava -. Celkem 7-10-0, neschváleno.
    b) přesun bodu "Názor senátu na VolJedŘád AS FEL" dopředu, hlasování po jménech a nadpoloviční většinou:
    Bednařík +, Berka +, Dobiáš -, Drahorádová +, Frolec: 0, Habala +, Kašpar +, Koutník +, Kříha +, Kyncl -, Mlýnek 0, Němcová -, Novotný 0, Olšák +, Pěchouček +, Perďoch +, Tito -, Záhlava +. Celkem 11-4-3, schváleno.
    Program schválen 13-1-4.

    1. Schválení programu.
    2. Schválení zápisu 21. zasedání.
    3. Kontrola plnění úkolů.
    4. Informace o vyjasnění hlasování o disciplinární komisi.
    5. Názor senátu na VolJedŘád AS FEL.
    6. Vyhlášení voleb kandidáta na děkana FEL.
    7. Názor senátu na pravidla pro přijímací zkoušky (zpráva PK, návrh vedení).
    8. Informace z AS ČVUT
    9. Úprava studijních plánů (rozšíření akreditace).
    10. Různé
      1. Výklad platby noclehů za Temešvár (Doc. Kyncl)
      2. Prodlužování pracovních smluv na FEL (Doc. Kyncl)
    11. Datum dalšího zasedání.

  2. Zápis 21. zasedání schválen 14-0-4.
  3. Probráno mnoho úkolů, mimo jiné informace k přesměrování e-mailu, práci komisí.

    Usnesení 63. AS FEL žádá děkana FEL, aby zveřejnil existující audiovizuální záznamy ze zasedání AS FEL od 20. řádného zasedání včetně (9.6. 2006).

  4. Vyjasnění volby studentů do disciplinární komise: Plnoprávní členové: Štěpán Čejka - 3. roč., Martin Dobiáš - 1. roč, Ing. Pavel Dobiáš - dokt.; náhradní členové: Ing. Martin Komárek - dokt., Ing. Petr Tyml - dokt.
  5. Diskuse o stávající situaci (včetně rektora). P. Habala navrhuje, aby senát hlasoval tajně o několika předložených variantách voleb a dal tím děkanovi najevo, co chce. Diskuse o tom, zda opravdu tajně. Návrat k návrhu předloženém na minulé schůzi. Diskuse: Nekterým vadí volební systém, ale vadí i jiné části.
    Návrh usnesení: AS FEL schvaluje návrh VaJ řádu předloženého děkanem FEL na zasedání AS FEL 13.10. 2006.
    Hlasování 3-6-8, neschváleno.

    Návrat k variantám, doplněna varianta "oddělené volby". Zasedání přerušeno, tajné vyjádření k jednotlivým variantám. Interpretace hlasů: + "to chci", - "za žádných okolností", 0 "neutrální, ochoten uvažovat při splnění dalších podmínek". Výsledky:
    Oddělená volba: 6-10-1.
    váhování 1:1, dle počtu voličů: 4-9-4.
    váhování 2:1, dle počtu voličů: 6-8-3.
    váhování 3:1, dle počtu voličů: 5-9-3.
    váhování 1:1, dle počtu odevzdaných hlasů: 4-9-4.
    váhování 2:1, dle počtu odevzdaných hlasů: 4-8-5.
    váhování 3:1, dle počtu odevzdaných hlasů: 4-8-5.
    Poznámka: Například "váhování 3:1" zhruba znamená, že se hlasy pro každou komoru přenásobí tak, že na zvolení zástupce AP mají AP vliv 3/4 a studenti vliv 1/4 (3:1), zatímco na zvolení zástupce studentů mají studenti vliv 3/4 a AP 1/4. Systém vážení zpracován členy AS při předchozích pracovních schůzkách.

    Komentáře konstatovaly, že počet mínusů u všech variant prakticky vylučuje jejich přijetí, AS tedy ukazuje neochotu VolJedŘád měnit, což někteří řečníci otevřeně řekli (vázáno na odvolání děkana).

  6. R. Dobiáš prezentoval výsledek práce komise, harmonogram voleb děkana a AS FEL. Vedl by ke zvolení děkana tímto senátem na přelomu listopadu/prosince a ustanovení nového AS FEL před Vánoci. Diskuse o moudrosti tohoto postupu ve srovnání s alternativou rychlé volby nového AS FEL (třeba i dle starého VolJedŘádu), diskuse časové náročnosti variant. Pro některé navržený postup nepřijatelný, pokud neobsahuje záruky, že tento AS opravdu skončí. Názor, že je nebezpečné se rozpouštět, dokud je stávající děkan u moci (ztráta ochrany jednotlivých senátorů); názor, že nemáme právo volit příštímu senátu jeho děkana; názor, že kvalita kandidátů ochotných se hlásit pro tento senát po všech událostech omezená.

    Rektor zopakoval, že pokud je řádně zvolen kvalitní nový kandidát na děkana, neprodleně současného odvolá, ale dává přednost variantě nejprve nový senát (novým volebním způsobem), pak volba děkana. Na dotaz, zda by stávajícího děkana odvolal i v případě, že se tento senát rychle rozpustí, odpověděl, že ano, pokud volby nového senátu budou dle nového VolJedŘádu; pokud by se mělo volit postaru, tak by si odpověď ještě musel rozmyslet. Po delší diskusi rozhodnuto, že přípravná skupina připraví do příštího zasedání více variant, hlavně variantu "my volíme děkana a pak záruka ukončení tohoto AS" a variantu rychlého ukončení tohoto AS.

  7. Pravidla pro přijímání nepředloženy, protože vedení nevědělo, zda AS trvá na striktním rozřazování přijímaných (kteří projeví zájem) do oborů, nebo je ochoten k měkčí variantě. Po diskusi o různých úskalích (např. příliš měkké podmínky mohou vést k přeplnění oborů, viz situace STM), plusech a mínusech a po zvážení varianty svázát to s odpuštěním přijímací zkoušky dosažena shoda: Dokument předložený na příštím zasedání bude explicitně obsahovat silně restriktivní podmínku založenou na výsledcích střední školy/olympiád plus možnost dodatečně dodat měkčí podmínku (směrnicí děkana) založenou na výsledcích přijímacího testu.

    V diskusi rovněž probrán problém prestiže školy vzhledem k tvrdosti přijímaček, žádoucí odmítání nejslabších naráží na problémy s financováním, souvislost se zatím chybějící koncepcí školy a reformou studijních programů, která by odstranila přežilé a nekvalitní.

  8. R. Dobiáš informoval o některých bodech zasedání AS FEL. Probrán osobní útok na J. Kyncla prof. Hlaváčem. Děkan informoval, že legislativní komise AS ČVUT vrátila Pravidla pro provádění schválená na minulém zasedání AS FEL.

  9. Usnesení 64: AS FEL podporuje vznik nového oboru Inteligentní systémy v rámci programu STM.
    Schváleno 17-0-1.

  10. P. Habala přečetl z dopisu prof. Kulhánka o problémech s jeho pracovní smlouvou. Diskuse o okolnostech. Vyjádřeno znepokojení se zacházením se zasloužilými profesory. Diskuse o problémech s pracovní smlouvou doc. Kyncla. Diskuse o trestání nepohodlných názorů pracovně-právními nástroji.

  11. Datum dalšího zasedání: 14-0-3.
    Termín příštího zasedání je určen na 10.11.2006, 9:00, místnost 80.

Zapsal: předseda AS FEL.

Seznam usnesení:

  • Usnesení 63. AS FEL žádá děkana FEL, aby zveřejnil existující audiovizuální záznamy ze zasedání AS FEL od 20. řádného zasedání včetně (9.6. 2006).
  • Usnesení 64: AS FEL podporuje vznik nového oboru Inteligentní systémy v rámci programu STM.
Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.