Zápis z 25. zasedání AS FEL ze dne 8. října 2004,
konaného na ČVUT FEL v Praze

(schválený dne 5. 11. 2004)

Přítomni: Aksamít, Dobeš, Efmertová, Fuka, Hlaváč, Hlinovský, Kašpar, Kočárník, Kubátová, Kyncl, Malinský, Němcová, Pěchouček, Ripka, Tkadlec, Třebický, Tyml, Vítek, Záhlava
Omluveni: Bačovský, Doležal, Mudroch, Jakovenko, Knyttl
Hosté: doc. J. Bílek, ing. Blechová, doc. Mach, doc. Müller, prof. Starý, prof. Škvor, doc. Wawrosz

Zahájeno v 9.00 v místnosti č. 7 v areálu FEL, Technická 2.

Program 25. zasedání AS FEL

  1. Schválení programu 25. zasedání AS FEL
  2. Kontrola plnění úkolů a schválení zápisu 24. zasedání
  3. Autorizace textu Dlouhodobého záměru FEL
  4. Personálie
  5. Návrh na úpravu předpisu pro přijímací řízení, referuje doc. Müller (stanovisko PK, AS FEL schvaluje)
  6. Příprava voleb nového AS FEL, zvolení volební komise
  7. Stanovení dvou členů hlavní volební komise AS ČVUT
  8. Finanční zabezpečení zvýšených nákladů na náhradní ubytování studentů FEL, referuje doc. Mach
  9. Aktuálnost jednacího řádu VR FEL, referuje prof. Ripka
  10. Informace z komisí
  11. Určení termínu dalšího zasedání AS FEL
  12. Jmenování prof. Strejce emeritním profesorem
  13. Různé:
    • Alternativní zakončování předmětů
    • Diskuze o volebním a jednacím řádu FEL
    • Bodové hodnocení elektronických pomůcek
    • Informace o výběrových řízeních
    • Jednání o monobloku Dejvice
    • Informace o stabilizaci SÚZ a dostavbě na Vítězném náměstí
    • Rekonstrukce poslucháren 209/309
    • Stravenky...

1. Schválení programu 25. zasedání AS FEL

Program byl schválen (pořadí jednotlivých jednacích bodů bylo upraveno podle časových možností tajemníka fakulty):

proprotizdrželi se
1600

2. Kontrola a plnění úkolů, připomínky k zápisu

V bodě 8.5 byl konstatován formulační problém - bylo navrženo vynechání slova "doplňkový" (vynechat v celém zápisu). V bodě 5 je třeba nahradit jméno Kubát jménem Kubant.

S touto úpravou byl zápis schválen poměrem:

proprotizdrželi se
1701

3. Autorizace textu Dlouhodobého záměru FEL

Bylo rozhodnuto, že Dlouhodobý záměr bude umístěn na webu s poznámku, že text neprošel jazykovou úpravou. Přívlastek "doplňkový" k programu Informatika musí být odstraněn ze všech bodů DZ (i z odstavce 4.7).

proprotizdrželi se
1701

4. Personálie

Předseda senátu oznámil rezignaci senátora Michala Hoška, který je v současné době na RWTH v Německu. Senátor Ing. Mudroch se omlouvá ze zasedání. Důvodem jeho nepřítomnosti je sňatek. Senát mu blahopřeje.

Senát konstatuje zaniknutí členství senátora Hoška podle článku 10 odst. 3 vol. a jedn. řádu AS FEL.

proprotizdrželi se
1701

5. Návrh na úpravu podmínek pro přijetí ke studiu

Referuje proděkan doc. Müller. Mluvčí PKAS prof. Ripka konstatuje, že většina členů PK návrh s výhradami podporuje. Proděkan obhajuje návrh tím, že přijímací zkouška z fyziky odrazuje specifickou kategorii studentů. Předpokládá se zvýšení počtu uchazečů o studium, pokud zkouška z fyziky nebude. Předseda senátu se obává poklesu již tak nízké úrovně fyziky na FEL. Senátor Dr. Pěchouček konstatuje, že vliv přijímacích zkoušek na kvalitu studentů je za dané situace velmi malý, a zdůrazňuje marketingový význam zkoušek. Z tohoto důvodu navrhuje zavedení možnosti alternace přijímacích zkoušek fyzika/informatika. Senátor Ripka poukazuje na blížící se změnu financování vysokých škol (podle počtu absolventů) a klade otázku, zda malý počet kvalitních uchazečů je způsoben objektivními příčinami, nebo nedostatečnou propagací fakulty. Pokud fakulta nebude mít dost kvalitních studentů, je třeba její kapacitu řízeně postupně snižovat. Senátor Kyncl navrhuje tři varianty: přijímací zkoušku z fyziky
- ponechat,
- umožnit alternaci se zkouškou z informatiky, nebo
- zrušit.

Senát se rozhodl na tomto zasedání k dané otázce stanovisko nezaujímat. Doporučuje PKAS jednání v rozšířeném složení a stanovisko schválit na příštím zasedání AS FEL. Toto rozhodnutí bylo podpořeno hlasováním

proprotizdrželi se
1215

Orientační hlasování realizované za účelem zjištění většinového názoru AS FEL bylo vykonáno s následujícím výsledkem:

ponechat současný stav:

proprotizdrželi se
974

zrušit zkoušku z fyziky:

proprotizdrželi se
1810

umožnit alternaci fyzika/informatika:

proprotizdrželi se
1333

6. Příprava voleb do nového AS FEL, zvolení volební komise

Senátor Bílek komentuje systém voleb. Senátor Třebický předložil návrh na členy volební komise FEL:

Návrh (bez titulů):
- Boura Adam
- Dolejší Martin
- Kulha Pavel
- Suchánek Pavel
- Třebický Tomáš,
- Malinský Karel.

AS FEL přitom požaduje, aby katedry dodaly po jedné osobě, která pomůže s vlastním průběhem voleb.

Návrh byl přijat poměrem hlasů:

proprotizdrželi se
1502

7. Stanovení dvou členů do volební komise AS ČVUT:

Senátor Malinský a senátor Vítek nabízejí svou účast ve volební komisi AS ČVUT.

Návrh byl přijat poměrem hlasů:

proprotizdrželi se
1502

8. Zvýšení nákladů na náhradní ubytování

Senát byl seznámen s dopisem děkana, kde byla prezentována myšlenka o poskytnutí příspěvku na náhradní ubytování studentům, kteří mají nárok na kolej, ale z kapacitních důvodů jim není poskytnuta. Fakulta navrhuje poskytnout těmto studentům účelové stipendium ve výši 1500 Kč/měsíc/lůžko, které by jim kompenzovalo zvýšené náklady na toto náhradní ubytování. Za FEL bylo navrženo podpořit maximálně 300 studentů, což odpovídá částce 1350 tisíc Kč. V současné době je přihlášeno 86 studentů. Senát byl seznámen se stavem stipendijního fondu: 9500 tisíc Kč, v tomto roce se plánuje s užitím 3800 tisíc Kč.

V následné diskusi nebyla dána odpověď na dotaz o celkové ceně náhradních lůžek a jejich umístění. Byla navržena vyšší publicita tohoto řešení. Bylo vyjádřeno znepokojení s ohledem na SÚZ jako zprostředkovatele. Byla vyjádřena pochybnost o tom, zdali by se opravdu studenti vrátili do následně uvolněných kapacit, nebo jestli by takové kapacity SUZ spíše nepronajímal. Bylo konstatováno, že i v takovém případě by to bylo výhodné pro fakultu. Byla zmíněna vysoká podpora zahraničních (a slovenských) studentů na úkor studentů místních. Byl podán návrh umožnit adresnou podporu a nikoliv přes SÚZ. Byla diskutována otázka na přímé dotace na studenta.

Senát schvaluje řešení navrhnuté děkanem hlasováním v poměru:

proprotizdrželi se
1403

9. Aktuálnost jednacího řádu VR FEL

Referuje prof. Ripka. Konstatuje, že změna j.ř. VR FEL ze dne 12. 10. 2001 byla schválena, ale nebyla zveřejněna. Prof. Ripka byl požádán, aby zajistil u správce webových stránek nápravu.

10. Informace z komisí

PKAS: AS vzal na vědomí odložení návrhu alternativního zakončení předmětu. PKAS považuje návrh za užitečný, ale anketa ukázala, že se o tom nepodařilo přesvědčit členy akademické obce. Bylo konstatováno, že funguje elektronická anketa. Diskuze o výuce jazyků byla naplánována na příští zasedání PKAS.

SIKAS: Komise informovala o setkání studentských senátorů v Brně. Příští ročník by měl být uspořádán v Praze. Bylo komentováno zavedení čipových karet v celém areálu FEL.

LKAS: Bez komentáře. LKAS konstatuje, že na změnu volebního systému (navrhovanou některými senátory) není na tomto konci volebního období vhodná doba - o změnách by se mělo uvažovat v první polovině volebního období.

EKAS: Žádný problém k řešení nebyl prezentován.

11. Určení termínu dalšího zasedání:

Hlasování o termínu 5. listopadu 2004

proprotizdrželi se
1301

Hlasování o termínu 12. listopadu 2004

proprotizdrželi se
0012

12. Jmenování prof. Strejce emeritním profesorem

Senát návrh projednal.

13. Různé:

  • Stravenky

Tajemník se zavazuje k zavedení systému stravenek od 1. listopadu. Bylo konstatováno, že na infodeku se nachází adresář stravenky/data kde bude přehled o vydaných stravenkách a služebních cestách, směrnice o stravování a fakultní pokyn. Zpracovávání stravenek bude měsíčně. Cena stravenek bude stržena z platu. Přebytečné stravenky budou strženy v plné výši.

V následné diskusi byl resolutně vyjádřen nesouhlas s navrhovaným způsobem účtování. Diskuse vyústila v usnesení:

"Senát vyslechl informaci tajemníka FEL doc. Wawrosze o zavedení možnosti nákupu stravenek pro všechny zaměstnance od listopadu 2004. Senát tuto možnost vítá, ale nesouhlasí pouze s měsíčním zúčtováním, kdy nelze nevyčerpané stravenky převést do dalších měsíců - Senát požaduje změnit způsob účtování a vydávání stravenek na průběžný, včetně možnosti vracet stravenky na konci roku."

Usnesení bylo schváleno poměrem

proprotizdrželi se
1701
  • Zpráva o modernizaci a rekonstrukci poslucháren 209/309

Zprávu o modernizaci a rekonstrukci poslucháren 209/309 a o výměně oken v monobloku přednesla ing. Blechová a tajemník FEL. Bylo konstatováno, že náklady stoupají. Z finančních důvodu bude realizace výměny oken odložena, začít se má však letos. Projekt rekonstrukce poslucháren 209/309 je hotov a připravuje se projekt ke stavebnímu povolení. V současné době se podává investiční záměr na MŠMT - 32 000 tisíc Kč.

V následné diskuzi byl upřesněn časový termín dokončení rekonstrukce 209/309 jako rok 2005. Do února by měla být hotova příprava. Bude těžko reálné stihnout stavební práce během 2 měsíců. Bylo přivítáno otevření dvou "duhových" učeben v halových laboratořích.

  • Bodové hodnocení elektronických pomůcek

Bylo konstatováno, že senát dne 11. března 2004 žádal vedení o vypracování směrnice pro bodové hodnocení skript. Senát opětovně žádá vedení o vypracování této směrnice. Proděkan pro vědu a výzkum však konstatoval, že skripta by podle jeho názoru neměla být hodnocena v rámci resortu vědy a výzkumu, ale jako aktivita pedagogická.

  • Informace o výběrových řízeních: Doc. Malinský podal zprávu.
  • Informace o stabilizaci SÚZ a dostavbě na Vítězném náměstí:

Podklady předložil rektor ČVUT. Doc. Bílek podal zprávu z AS ČVUT. Bylo zdůrazněno, že byl zahájen konkurz na vedení SÚZ. Všechny vedoucí pozice SÚZ bude jmenovat rektor (některé byly dosud jmenovány ředitelem SÚZ). 21. 10. 2004 je uzávěrka přihlášek k výběrovému řízení.

  • Informace z AS ČVUT.

Doc. Bílek komentuje, jak by měl vypadat průkaz studenta, a konstatuje, že byl rozvržen harmonogram na školní rok 2005/2006. Dále zmiňuje, že rektorát počítá v lednu se vznikem fakulty BMI. V budoucnu by měl taktéž vzniknout ústav technické chemie a fakulta ekonomicko-manažerská.

  • Vystoupení proděkanů.

Proděkan Doc. Starý podal zprávu ze setkání s absolventy FEL.

Proděkan Prof. Škvor konstatuje, že v rámci projektů GAČR stipendia doktorandů nebudou nadále chápána jako uznatelný náklad (tj. doktorand musí být přijat do pracovního poměru nebo s ním uzavřena smlouva o provedení práce/prac. činnosti, pokud má být z grantu odměňován). Bylo konstatováno, že vládní grantové agentury budou vyžadovat publikaci v impaktovaném časopise jako povinný výstup projektu (příspěvky na konferencích pravděpodobně nebudou výstupem dostatečným).

Malinský, Dobeš, Pěchouček,
předsednictvo AS FEL
Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.