Zápis z 24. zasedání AS FEL ze dne 11. června 2004,
konaného na ČVUT FEL v Praze

(schválený dne 8. 10. 2004)

Přítomni: Bačovský, Dobeš, Doležal, Efmertová, Hlaváč, Hlinovský, Kašpar, Kočárník, Kubátová, Kyncl, Malinský, Mudroch, Němcová, Pěchouček, Ripka, Tkadlec, Třebický, Tyml, Záhlava (19)
Omluveni: Fuka, Hošek, Jakovenko, Vítek
Hosté: prof. Kučera (děkan), doc. T. Bílek, prof. Škvor (proděkani), doc. Wawrosz (tajemník), doc. J. Bílek (člen AS ČVUT), ing. Novotný, p. Mlýnek, p. Jiří Vyroubal;
k bodu 4): ing. Menšík (ředitel SÚZ) + pp. Šojba, Stehlík a Kunc (SÚZ)
k bodu 5): ing. Kubant (ředitel ÚVIČ) + ing. Blechová

Zahájeno v 9:00 v místnosti 80 v Dejvickém areálu FEL.
Navržen následující program 24. zasedání AS FEL:

  1. Schválení programu 24. zasedání
  2. Kontrola úkolů a schválení zápisu z 23. zasedání
  3. Schvalování dlouhodobého záměru FEL
  4. Vystoupeni ředitele SÚZ ing. Menšíka a diskuse
  5. Vystoupení ředitele Útvaru výstavby a investiční činnosti ČVUT ing. Kubanta a diskuse
  6. Návrh na úpravu rozpočtu investičních prostředků
  7. Akreditace rozšíření studijního programu o obor dokt. studia "Provoz a řízení letecké dopravy"
  8. Návrhy na udělení medailí
  9. Diskuse o úpravě volebního a jednacího řádu
  10. Určení termínu dalšího zasedání AS FEL
  11. Různé (spisová služba, ...)

1. Schválení programu 24. zasedání AS FEL

proprotizdrželi se
1601
Program 24. zasedání AS FEL byl schválen.

2. Kontrola úkolů a schválení zápisu z 23. zasedání AS FEL

Doplnění a úprava bodového hodnocení elektronických pomůcek a skript bude projednáno na následujícím zasedání.
Hlasování o zápisu 23. zasedání AS FEL:

proprotizdrželi se
1601
Zápis 23. zasedání AS FEL byl schválen.

3. Schvalování dlouhodobého záměru FEL

Doc. Kyncl a další podpořili návrh schválit Dlouhodobý záměr (DZ) již na 24. zasedání a neodkládat tuto záležitost na rok 2005. Hlasování o tomto návrhu:

proprotizdrželi se
1610

Návrh byl schválen.

Prof. Ripka přednesl shrnutí posledních úprav DZ. Předseda poděkoval vedení a Vědecké radě FEL za připomínky k DZ. V průběhu jednání v AS FEL byly diskutovány a schvalovány některé dílčí formulace a úpravy neměnící základní myšlenky DZ:

  • Návrh senátora Bačovského na vypuštění třetí položky bodu 1.5 (opakující se formulace):

    proprotizdrželi se
    1601

  • Bod 14.1 - zrušení závorky o vpuštění středoškolských studentů do počítačových učeben o víkendu:

    proprotizdrželi se
    1700

Prof. Kučera předložil po prostudování materiálu na místě následující návrhy:

  • Bod 1.5 ... změna letopočtu úspěšnosti z 2005 na 2006. Navrhl vypustit v druhé položce formulaci "v kombinované formě" Výsledek hlasování:

    proprotizdrželi se
    1700

  • Navrženo opětné použití výrazu "doplňkový" v bodu 2.3. Výsledek hlasování:

    proprotizdrželi se
    395

  • V bodu 3.2 vypustit výraz "koncových" v sousloví "koncových kateder". Výsledek hlasování:

    proprotizdrželi se
    1502

  • Byla diskutována možnost alternativního ukončení bakalářského studia (bod 4.1). Původní varianta byla ponechána poměrem hlasů:

    proprotizdrželi se
    1230

  • Ponechání konceptu speciálních komisí (bod 4.1) bylo schváleno poměrem:

    proprotizdrželi se
    1026

  • Byl vyškrtnut výraz "do konce roku 2004" (bod 4.8). Schváleno poměrem:

    proprotizdrželi se
    1602

  • Byla vyškrtnuta poznámka o návaznosti problematiky tisknutí na zavedení elektronických karet (bod 6). Schváleno poměrem:

    proprotizdrželi se
    1602

  • Bod 8.5. Nebyl schválen návrh na vyškrtnutí zákazu administrativního obtěžování poměrem:

    proprotizdrželi se
    2142

  • Bod 8.5. Nebyl schválen návrh na vyškrtnutí požadavku na vyrovnání handicapu rodičů poměrem:

    proprotizdrželi se
    1513

  • Bod 12.1 - Návrh na vyškrtnutí věty o overheadech (na doporučení vědecké rady) - schváleno poměrem:

    proprotizdrželi se
    1303

  • Návrh na vyškrtnutí požadavku na zavedení expozitury pedagogického oddělení s omezenou agendou na Karlově náměstí (bod 13) byl zamítnut poměrem:

    proprotizdrželi se
    3130

  • Návrh na zvýhodnění mimopražských studentů neubytovaných na koleji při tvorbě rozvrhu (bod 13) byl přijat poměrem:

    proprotizdrželi se
    1324

Hlasování o výsledném znění DZ jako celku:

proprotizdrželi se
1511

Dlouhodobý záměr FEL byl schválen.

4. Vystoupení a diskuse se ředitelem SÚZ ing. Menšíkem

Ing. Menšík vystoupil v AS FEL na vlastní žádost. Po jeho desetiminutovém vystoupení následovala podrobná diskuse.

Vybrané body z diskuse:

Dr. Pěchouček zpochybnil politiku tvorby cen za ubytování v zařízení Krystal.

Prof. Ripka se dotázal, zda v komisi pro výběr dodavatele technologie zchlazovaných jídel byli zástupci AS ČVUT a kdo tuto komisi jmenoval. Ing. Menšík sdělil, že komisi jmenoval sám a jejími členy bylo několik studentů, ale žádný člen zastupující AS ČVUT.

Doc. Dobeš se zeptal, zda rozvoz chlazených jídel zajišťuje SÚZ sám nebo pomocí externích dopravců. Ing. Menšík sdělil, že až na jeden automobil vše rozváží SÚZ sám.

M. Bačovský kritizoval současné využívání koleje Bubenečská pro ubytování studentů i komerční aktivity (velké problémy při využívání společných sociálních zařízení).

M. Bačovský upozornil, že z neobvyklých názvů jídel nelze poznat, z čeho je jídlo složeno a že v Technické menze je po 13:00 často k dispozici pouze jeden pokrm. Ing. Menšík označil tento nedostatek za chybu personálu, s čímž doc. Dobeš nesouhlasil a označil to za chybu systémovou.

M. Bačovský dále vznesl dotaz ohledně mrkvového salátu v Technické menze, jehož cena je mnohem vyšší než maloobchodní cena mrkve. Ing. Menšík vysvětloval, že ze zisku jeho prodeje je dotována hlavní činnost SÚZ a navíc prodej je samoobslužný, což má za následek, že někteří zákazníci si nabírají obrovské porce. Tento nedostatek bude v budoucnosti odstraněn zakoupením technologie umožňující prodej dle váhy.

Mgr. Němcová se otázala, jak SÚZ pomáhá s ubytováním zahraničních učitelů a lektorů, kteří na ČVUT pracovně dlouhodobě pobývají, a zdůraznila potřebu kvalitního ubytování (1 x lůžkové pokoje + vlastni soc. zařízení) pro tyto osoby. Ing Menšík odpověděl, že v současnosti existuje limit na ubytování nestudentů (max. 100) a SÚZ jej musí dodržet a nemůže kapacitu svévolně zvyšovat. Navíc pokojů v požadované kvalitě vlastní SÚZ pouze asi 20.

E. Mudroch poukázal na fakt, že se často ceny jídel v různých menzách liší. Ing. Menšík vysvětlil, že přílohy k pokrmům si každá menza vaří sama a tudíž se z důvodu rozdílů mezi jednotlivými menzami může výsledná cena lišit. Nicméně SÚZ se snaží, aby ceny stejných jídel byly v různých menzách maximálně shodné.

A. Doležal upozornil na nedostatek při používání kartového systému, který neumožňuje zákazníkům zpětně sledovat historii plateb kartou v menze, a že neexistuje způsob, jak by zákazníci mohli mít přehled o částkách, které byly z jejich účtu odečteny. Ing. Menšík poukázal na fakt, že si každý může nechat vytisknout stvrzenku u pokladny. V současné době je připravován projekt, který umožní lépe sledovat historii plateb.

Dále A. Doležal nastínil problém ceny sodovky ve strahovské menze, která je momentálně 5Kč/dl což znamená, že za třetinku sody student zaplatí 15Kč. Vedoucí menzy vysvětlil, že tato cena byla stanovena po zjištění, že zákazníci vydávali při placení Sprite za sodu a tím docházelo k velkým ztrátám. A. Doležal zdůraznil nutnost existence alespoň jednoho cenově dostupného nápoje. Vedoucí menzy ujistil, že momentálně hledá řešení této situace.

Doc. Kyncl požadoval možnost odebírat pitnou vodu k jídlu. Dle sdělení ing. Menšíka to není z hygienických důvodů možné.

A. Doležal se dále zajímal, zda existuje nějaká koncepce areálu kolejí Strahov a zda je možné se s ní seznámit. Ing Menšík potvrdil, že taková koncepce existuje a že po osobní dohodě je možno tuto koncepci dát k nahlédnutí.

Doc. Malinský přečetl dva dotazy, které obdržel od studentů:

Proč studenti dostali stravovací body až od října 2003, když výuka začala již v září. Ing. Menšík odpověděl, že MŠMT nyní připravuje změnu předpisů tak, aby k tomuto již nedocházelo a studenti měli nárok na dotované jídlo již od začátku školy.

Druhý studentský dotaz se týkal dvojnásobného zdanění DPH 19%, které bylo účtováno krátce po změně sazby DPH. V menzách při placení kartou docházelo k započtení DPH sazby dvakrát. Ing. Menšík potvrdil, že tomu tak skutečně bylo a jako příčinu jmenoval chybu v softwaru, která vznikla v důsledku časové tísně mezi schválením nových DPH sazeb a dnem kdy tyto bylo nutno implementovat. Všem poškozeným bude přeplatek vrácen a problém je nyní již odstraněn.

Prof. Kučera se otázal na novou koncepci dotací na ubytování a zdali budou v této koncepci zohledněny různé náklady na ubytování v různých městech ČR. Ing Menšík řekl, že tato varianta je v současné době nepravděpodobná a dotace budou nejspíš ve všech městech stejné.

Ing. Menšík poděkoval za možnost vystoupit v AS FEL a přislíbil vyřízení jakékoli neanonymní a konkrétní připomínky.

5. Vystoupení ing. Kubanta - Odbor výstavby a investiční činnosti (OVIČ)

Ing Kubant přišel informovat o investiční politice ČVUT. Zdůraznil, že OVIČ se snaží o koncepční investiční práci a vytvoření jednotného směru pro celé ČVUT. V září byl schválen nový program rozvoje materiální a technické základny ČVUT. Tento program je v horizontu následujících 4 let, tj. do roku 2007 a jeho finanční mohutnost je 1,5 mld. Kč. Dvě hlavní investiční akce jsou nová budova FA a revitalizace budov na Karlově náměstí. Ing. Kubant informoval o připravované rekonstrukci fasády monobloku Dejvice.

V diskusi vystoupili: doc. Kašpar, doc. Kyncl, doc. Dobeš, ing. Kubátová, ing. Novotný a doc. Wawrosz.

Doc. Kašpar zdůraznil, že FEL má malou kontrolu nad investičními akcemi realizovanými OVIČ, např. nemožnost ovlivnit výběrové řízení. Rovněž kritizoval nedostatečnou komunikaci rektorátu a SÚZ s FEL ohledně investičních akcí.

Doc. Kyncl uvedl, že z dikce paragrafu 27, odst. 1, písmeno c) zákona 111/1998 Sb. o vysokých školách přímo plyne, že o investicích rozhoduje AS FEL.

Doc. Dobeš upozornil, ze současné použití tónovaných fólií a skel na oknech velmi dobře řeší problémy s extrémním přehříváním místností během léta, zejména v nejvyšších patrech budovy.

Prof. Kučera žádal upustit od plánovaného vybudování systému žaluzií z důvodu nespolehlivosti a obtížného čištění.

Ing. Záhlava upozornil, že projektovaný způsob není optimální z hlediska soustavné práce na počítači.

Doc. Malinský požádal o koordinaci úpravy pláště s již schválenou výměnou oken v posluchárnách 209 a 309.

Tajemník Wawrosz upozornil, že je třeba mít připravené kvalitní projekty, aby bylo možno promptně přistoupit k jejich realizaci, pokud ČVUT získá dotaci.

Ing. Kubátová připomněla, že je vhodnější provádět veškeré stavební práce během prázdnin, kdy neprobíhá výuka.

Doc. Dobeš požadoval možnost zachování úložného prostoru v parapetech. Ing. Blechová odpověděla, že jedna varianta přestavby tomuto požadavku vyhovuje.

Ing. Kubant ujistil, že OVIČ má zájem o komunikaci s FEL a že spolupráce s TPO (ing. Blechová) je výtečná, nejlepší na ČVUT.

Doc. Malinský na závěr diskuze ocenil probíhající rekonstrukci budovy G na Karlově náměstí.

6. Návrh na úpravu rozpočtu investičních prostředků

Prof. Kučera požádal AS FEL o navýšení prostředků na investiční akci modernizace a rekonstrukce trafostanice o 500 tis Kč na úkor rezervy.

Mluvčí ekonomické komise doc. Kašpar doporučil navýšení schválit.

Hlasování:

proprotizdrželi se
1700
Návrh byl schválen

7. Návrhy na udělení medailí

Prof. Ing. Zdeněk Kotek, DrSc.
Emeritní profesor ČVUT FEL
(návrh viz příloha)

Božena Mannová, Ing., M.Math.
(návrh viz příloha)

Prof. Ing. Jiří Tůma, DrSc.
(návrh viz příloha)

K návrhům nebyly žádné připomínky.

Návrh byl projednán

8. Akreditace rozšíření studijního programu o obor dokt. studia "Provoz a řízení letecké dopravy"

Prof. Škvor krátce představil nový studijní obor. Doktorandi budou při studiu tohoto oboru moci využívat všech stávajících předmětů již akreditovaného doktorského studijního programu Elektrotechnika a informatika. Kromě toho budou do DSP zařazeny nové předměty (viz příloha).

Studium bude řídit oborová rada studijního oboru. O rozšíření akreditace žádají současně tři fakulty ČVUT. Oborová rada je dle dohody děkanů fakult (strojní, elektrotechnické a dopravní) navrhována ve stejném složení na všech třech fakultách.

K návrhu nebyly žádné připomínky.

Návrh byl projednán

9. Diskuze o úpravě volebního a jednacího řádu

Část diskuse proběhla elektronickou formou již před jednáním. Bude vhodné se k problematice vrátit v legislativní komisi a k závěru dojít na příštím zasedání AS FEL.

10. Určení termínu dalšího zasedání AS FEL

Návrh: 8.říjen 2004.

Hlasování:

proprotizdrželi se
1700
Návrh byl schválen

11. Různé

  • Spisová služba
    Proběhla krátká diskuse, z níž vyplynulo, že osoby zodpovědné za implementaci nemají potřebné informace a vedení k úspěšnému splnění úkolu. Bude třeba zajistit aktivnější zainteresování rektorátu ČVUT. Doc. Efmertová upozornila na důležitost náležitého vedení spisové služby pro zachování dokumentů k archivaci. Doc. Dobeš doporučoval, aby AS ČVUT prověřil ustavení osoby zodpovědné za konzultace ve věci spisové služby. Doc. Efmertová upozornila, ze spisovou službu má na starosti Archivní správa MV CR /Milady Horákove 166, Praha 6/. Tato správa může na požádání vyslat odborníka, který zaškolí příslušné pracovníky ČVUT ve věci spisové služby. Doc. Efmertová poslala mailem panu doc. Bílkovi, který navrhl, aby se celá věc řešila přes Senát ČVUT, kontakt na Archivní správu ČR.

  • Přijímací řízení do PGS
    Proděkan Škvor informoval AS FEL o ošetření situace, kdy student přijatý na PGS nesložil státní závěrečnou zkoušku. Tato situace je vyřešena zařazením podmínky, která zajišťuje, že tento student bude do PGS přijat až po složení státní závěrečné zkoušky.

  • Výběrová řízení
    Doc. Malinský upozornil, že na fakultě probíhá několik výběrových řízení jichž se bude účastnit a AS FEL následně informovat.

Jednání bylo ukončeno ve 13:50.

Dr. Michal Pěchouček, zapisovatel,
Doc. Josef Dobeš, předsedající,
Doc. Karel Malinský, předseda AS FEL
Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.