Zápis z 5. zasedání AS FEL ze dne 3.5.2002 konaného na ČVUT FEL v Dejvicích

(schválený dne 31.5.2002)

Přítomni: Dobeš, Efmertová, Fuka, Hlinovský, Jakovenko, Kašpar, Kubátová, Kyncl, Kočárník, Malinský, Němcová, Pěchouček, Ripka, Tkadlec, Záhlava, Aksamít, Bačovský, Hlaváč, Hošek, Knyttl, Strnadová
Omluveni: Dobiáš, Třebický, Vítek, Šlegr
Hosté: prof. Kučera, prof. Haasz, doc. J. Bílek, doc. T. Bílek, doc. Mach, doc. Škvor, doc. Wawrosz, J. Bártl

1) Schválení programu 5. zasedání AS FEL

Předsedající doc. Ripka předložil do konference rozeslaný návrh programu. Oproti zveřejněnému návrhu byl vložen nový bod 7. Přístup do budovy na Karlově náměstí a do monobloku v Dejvicích.

Hlasování: Pro: 16 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Program byl schválen.

Schválený program 5. zasedání AS FEL:

  1. Schválení programu 5. zasedání AS FEL
  2. Schválení zápisu ze 4. zasedání, kontrola plnění úkolů z tohoto zasedání
  3. Personální změna v AS FEL (prohlášení zvoleného náhradníka členem senátu)
  4. Analýza potřeby habilitačních a jmenovacích řízení
  5. Směrnice děkana pro realizaci studijních programů
  6. Stipendijní řád ČVUT FEL
    a) pro stávající studium
    b) pro strukturované studium
  7. Přístup do budovy na Karlově náměstí a do monobloku v Dejvicích
  8. Kontrola starších úkolů
  9. Různé
  10. Závěrečné usnesení, stanovení termínu dalšího zasedání, volba předsedajícího a tajemníka

2) Schválení zápisu ze 4. zasedání, kontrola plnění úkolů z tohoto zasedání

Oproti předloženému návrhu zápisu byl pozměněn chybný titul senátora a poslední slovo v bodě 6) na "postihnout" .

Hlasování: Pro: 17 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Zápis se změnami byl schválen.

Bylo zhodnoceno plnění úkolů ze 4. zasedání s tímto výsledkem:
Úkol 1 : Otázka včasného čerpání grantů (EK AS FEL) - úkol trvá
Úkol 2: iniciativa p. Šlegra ohledně informací o platbách za mobil. telefony atd. (EK AS FEL) , členům EK a mluvčím ostatních komisí byl umožněn přístup do FIS. Školení bude uspořádáno na příští schůzce EK.
Úkol 3: otázka vlastního studijního řádu - kontaktovat LK AS ČVUT (LK AS FEL) - úkol vyřešen
Úkol 4: přístup p. Hlaváče ke správě webových stránek - úkol vyřešen
Úkol 5: řešení kritické situace na Karlově náměstí - úkol vyřešen
Úkol 6: otázka Scénáře ubytování - úkol trvá
Úkol 7: nekompatibilita předpisů v otázce zápisů pro studenty doktorského studia (LK AS FEL) - úkol trvá

3) Personální změna v AS FEL (prohlášení zvoleného náhradníka členem senátu)

Doc. Malinský přečetl senátu dopis odstupujícího senátora doc. Machače s odůvodněním tohoto kroku. Poté byl senátu představen zvolený náhradník ing. Petr Kočárník, který se stal členem senátu. Bylo navrženo usnesení :
AS FEL se doplnil ke dni 3.5.2002 náhradníkem ing. P. Kočárníkem.

Hlasování: Pro: 18 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Usnesení bylo schváleno.
Hlasování : Pro: 18 Proti: 0 Zdržel se: 0 Usnesení bylo schváleno.

4) Analýza potřeby habilitačních a jmenovacích řízení

Doc. Škvor přednesl zprávu o počtu akademických pracovníků, o jejich složení (profesoři, docenti, ostatní) a o jejich věkové struktuře, porovnal stav na fakultě elektrotechnické s jinými fakultami. Rovněž uvedl, že letos se očekává 5 přednášek před Vědeckou radou souvisejících s jmenovacím řízením a 9 přednášek v rámci habilitačního řízení. Shrnul, že poměr pracovníků profesor:docent:asistent je 1:3:6, že na fakultě je 140 habilitovaných pracovníků s průměrným věkem 59 let (minimální věk je 31 let a maximální věk je 76 let ). Pro "reprodukci" počtu habilitovaných (na plný úvazek) je potřeba zhruba 6 úspěšných habilitací ročně za předpokladu habilitace ve 40 letech. Cílem vedení fakulty je udržet počet habilitovaných pracovníků, udržet dobrou úroveň habilitací, zvýšit počet profesorů (asi o 7) na výsledný poměr 1:2:4, snížit věkový průměr habilitantů zejména motivováním mladších pracovníků.
Uvedl, že v současné době vedení ČVUT mění kvantifikovaná kriteria a požadavky na habilitace a jmenovací řízení, již byla schválena Vědeckou radou ČVUT. Chystá se informativní setkání s potenciálními kandidáty na habilitační řízení. Jako proděkan se chystá doc. Škvor osobně promluvit se všemi pracovníky, kteří smějí školit doktorandy a nejsou docenty, a motivovat je k získání titulu.
Diskuse:
Doc. Škvor : Nevím o tom, že by vedení fakulty podle zákona navrhlo někoho na habilitaci.
Děkan: Raději než podávat návrhy na habilitaci se snažíme přesvědčit kandidáty, aby tak učinili sami.
Doc. Škvor (na dotaz doc. Machače): Neexistují žádná směrná čísla počtu docentů a profesorů, existuje pouze cílový poměr. Fakulta potřebuje docenty a profesory, aby školili doktorandy, aby získala akreditace studijních programů a aby měla právo udělovat habilitace.
Děkan: Počet docentů a profesorů je důležitý i pro dotaci na nespecifikovaný výzkum.
Dr. Kyncl poukázal na komplikace a složitost habilitačního řízení, uvedl ze svého pohledu malý význam a výhody (nízký plat) získání titulu. Jako protipříklad uvedl situaci na univerzitě v Tennessee.
Doc. Škvor: Titul profesor a docent má u nás tradici již od Rakouska-Uherska a způsob získání je stanoven zákonem.
Děkan: Současný neuspokojivý stav v počtu habilitací ročně se objevil i ve výroční zprávě.
Doc. Efmertová uvedla na příkladu z historie důležitost vysokého počtu docentů a profesorů pro vědecký význam univerzity.
Děkan uvedl konkrétní čísla meziročního nárůstu a poklesu v počtu profesorů (z 29 na 34), odborných asistentů (z 194 na 197) a docentů (z 129 na 120).
Dr. Kyncl: Habilitační řízení je jen další nadnormativní úkon, veškerá tíha důkazního břemene je na žadateli.
Doc. Škvor: Naše oddělení nemůže přijímat habilitační materiály pouze v jedné kopii, je to dáno zákonem.
Děkan: Docent je v tarifní tabulce výše než odborný asistent. Další možností, jak ekonomicky zvýhodnit docenty, jsou mimotarifní složky mzdy. Průměrný hrubý příjem v loňském roce odborných asistentů byl 25 000 Kč/měsíc, asistentů či lektorů 18 000 Kč/měs., kdežto docentů 35 000 Kč/měs. a profesorů 60 000 Kč/měs.
Doc. Škvor (na dotaz Dr. Kyncla): Nejsou žádné přepočtené hodiny, kolik by měl učit asistent, docent či profesor.
Doc. Ripka navrhl, aby se Komise pro studentské a personální záležitosti ve spolupráci s vedením fakulty pokusila zjistit, zda platové poměry na elektrofakultě jsou dostatečně motivující pro mladé pracovníky, aby podávali přihlášky k habilitačnímu řízení. Nejde jen o průměrná čísla, ale o konkrétní případy. Při tom je samozřejmě nutno respektovat nárok pracovníků na ochranu důvěrných dat.
Ing. Záhlava: Platové poměry v pořádku nejsou. Průměrný plat 25.000 Kč/měsíc u odb. asistentů je dosažitelný jen díky dalším aktivitám (VHČ, granty...). Na to, aby člověk uživil například čtyřčlennou rodinu a bydlel, bylo by potřeba zhruba měsíční příjem 40 000 Kč, pracují-li oba partneři. To tedy znamená nutnost doplňovat příjmy ještě z jiných zdrojů, což může představovat časové zatížení, omezující rychlost dosažení požadavků kvantifikovaných kritérií ČVUT.
Děkan: I přes naše neuspokojivé poměry by zde leckdo pracovat chtěl.
Doc. Škvor dále vysvětlil důvody, proč je podmínkou řízení habilitační přednáška před vědeckou radou. Děkan doplnil, že dalším důvodem jsou i habilitace lidí, kteří nejsou kmenovými pracovníky fakulty.

5) Směrnice děkana pro realizaci studijních programů

Děkan předložil senátu k projednání Směrnici děkana pro realizaci studijních plánů.
Dr. Kyncl jménem Legislativní komise navrhl spíše než směrnici děkana vypracovat vnitřní předpis, který je legislativně čistší a na jehož základě je možné sankcionovat podle disciplinárního řádu. Legislativní komise je ochotna vypracovat příslušnou změnu Statutu FEL, vypracováním vlastního předpisu by mělo být pověřeno vedení fakulty.
Děkan přesto doporučil směrnici projednat, neboť se týká současných studijních programů a je jí potřeba pro příští akademický rok, a vnitřní předpis vypracovat až pro zaváděné studijní programy strukturovaného studia.
Doc. Bílek obdržel připomínky senátora Dobiáše ke směrnici a vysvětlil, že většina připomínek se týká spíše strukturovaného studia, kdežto směrnice bude platit pouze příští školní rok a týká se "dlouhého" studijního programu.
Ing. Kubátová za Pedagogickou komisi zkonstatovala, že komise směrnici projednala bez připomínek a spíše se zabývala možností zrušení PSZ.
Senátor Hlaváč uvedl své zásadní připomínky k článku 4 směrnice odstavce 4,5 a 6, zejména pak termínu udílení zápočtů a povinnosti získat zápočet před řádným termínem zkoušky.
K tomuto bodu se rozpoutala diskuse:
Děkan: Předtermíny se tímto opatřením neblokují.
Děkan: Zkouškové období se v určitých fázích studia jeví příliš krátké pro opakované "pokusy" o složení zkoušek, a proto není vhodné posouvat zápočty do zkouškového období. Zápočet ukazuje na systematickou práci během semestru a důraz na něj poroste, důraz a význam zkoušky bude úměrně tomu klesat. Přispěje tomu i příklon k systému "projektové" výuce.
Doc. Bílek: Podle současných předpisů o možnosti složit zkoušku bez zápočtu rozhoduje vedoucí katedry na začátku semestru.
Doc. Bílek (na dotaz p. Hoška): Je povinností vedoucího katedry o této možnosti informovat studenty na začátku semestru. Směrnice bude rozeslána všem vedoucím kateder.
Ing. Dobeš zmínil předměty, v nichž je zadáván softwarový projekt, kdy je vhodné zkoušet i před udělením zápočtu a ponechat udělení zápočtu např. až po odladění programu, což zabírá mnoho času.
p. Hlaváč v této souvislosti vyjádřil svůj nesouhlas s odstavcem 4 a uvedl specifika výuky na katedře počítačů.
Proděkan Bílek popsal průběh projednávání tohoto bodu na Pedagogické komisi včetně stanoviska zástupce katedry počítačů.
Děkan (na dotaz ing. Záhlavy): Vedoucí katedry rozhoduje o předmětu, nikoliv o jednotlivcích.
Doc. Ripka: Na základě směrnice nelze studenta nijak sankcionovat.
Dr. Kyncl: Studenta sankcionovat nelze, ale postihne ho to, neboť směrnice je závazná pro zaměstnance a dopad směrnice na studenty bude nepřímo přes zaměstnance.
p. Hlaváč navrhl usnesení a žádal o schválení nadpoloviční většinou:
"AS FEL doporučuje umožnit získání zápočtu v průběhu celého zkouškového období, nestanoví-li vedoucí katedry jinak."

Hlasování: Pro: 13 Proti: 3 Zdrželi se: 4 Usnesení bylo schváleno.
Děkan oznámil, že toto doporučení předloží na nejbližším zasedání grémia děkana.

P. Bačovský vyjádřil svůj nesouhlas s odstavcem 6 článku 3, v němž se hovoří o první souborné zkoušce. Na základě výsledků rozhovorů s vedoucími kateder a členy vědecké rady navrhl senátu usnesení : "AS FEL opakovaně doporučuje zrušit První soubornou zkoušku".
Děkan v této souvislosti uvedl možnost vytvoření "exklusivních" dlouhých studijních programů.

Rozpoutala se diskuse (doc. Ripka, Dr. Kyncl, děkan, doc. J. Bílek, doc. T. Bílek) ohledně možnosti stanovit čísla počtu přijímaných a počtu zapsaných v podmínkách přijímacího řízení. Dle výkladu Dr. Kyncla je na každoročním rozhodnutí senátu, zda tato čísla budou součástí schválených podmínek.

Děkan uvedl, že sice první souborná zkouška je součástí studijních programů, které schvaluje vědecká rada, ale její provedení je v kompetenci děkana a je popsáno Směrnicí děkana o první souborné zkoušce.
Byly podány dva návrhy usnesení :
Návrh 1 ("jednovětný"):
"AS FEL připomíná svůj negativní postoj k první souborné zkoušce."
Návrh 2 (Dr. Kyncl):
"AS FEL připomíná svůj negativní postoj k první souborné zkoušce. Zároveň AS FEL konstatuje, že první souborná zkouška není prováděna v souladu se studijním a zkušebním řádem pro studenty ČVUT, neboť nezkoumá znalosti v souvislostech."
Hlasování :

Návrh 1: Pro: 13 Proti: 2 Zdrželi se: 4 Výsledek: +9
Návrh 2: Pro: 14 Proti: 1 Zdrželi se: 5 Výsledek: +13
Byl schválen návrh usnesení Dr. Kyncla ve výše uvedeném znění.

6) Stipendijní řád ČVUT FEL

Senátu byly předloženy ke schválení dva Stipendijní řády ČVUT FEL, jeden pro stávající studijní programy a jeden pro strukturované studijní programy.
Pedagogická komise i Komise pro studentské záležitosti je projednala bez připomínek.
Děkan vysvětlil senátu snížení počtu "průměrových" tříd ve snaze zvýšit stipendia, což bylo podloženo výsledky analýzy. Ve snaze motivovat studenty bylo vytvořeno měřítko oceňování nikoliv lineární, ale progresivní. Z analýzy vyplynulo, že pokud by se podle nových kriterií hodnotil minulý semestr, pak v nejvyšší kategorii by bylo vypláceno stipendium ve výši 21 000 Kč (na místo současných zhruba 16 000 Kč)
K předloženém návrhům bylo vzneseno několik připomínek: k váze opravných termínů ve výpočtu stipendijního průměru, k existenci podmínky úspěšného absolvování první souborné zkoušky a k názvu koeficientu X jako přírůstek stipendia.
Byly předloženy následující pozměňující návrhy:
Návrh 1:
změnit článek 2 bod 5.e) na znění : "Pro studium za čtvrtý a vyšší semestry má úspěšně ukončený základní blok studia., pro stipendium za sedmý a vyšší semestry má ukončený bakalářský blok studia, studuje-li v magisterském programu 2612T.
Hlasování: Pro: 19 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Pozměňující návrh byl schválen.
Návrh 2:
Změnit (v obou předpisech) ve výpočtu studijního průměru "počet opravných termínů/2" na "počet opravných termínů/3"
Hlasování: Pro: 18 Proti: 0 Zdržel se: 1 Pozměňující návrh byl schválen.
Návrh 3:
Doplnit poslední větu článku 2 bod 7 na znění "Do stipendijního průměru se započítávají ... , včetně zkoušek a klasifikovaných zápočtů, které mu byly pro tento semestr nostrifikovány.
Návrh 4:
Změnit název čísla X v článku 2 bod 7 na "základní stipendium".
Návrh 5:
Doplnit chybějící háčky a čárky.
Závěrečné usnesení (v této souvislosti se hlasovalo i o pozměňujících návrzích 3,4,5):
AS FEL schválil Stipendijní řád ČVUT FEL pro stávající studijní programy a Stipendijní řád ČVUT FEL pro strukturované studijní programy v pozměněných zněních, která jsou přílohou tohoto zápisu.
Hlasování: Pro: 19 Proti: 0 Zdržel se: 1 Usnesení bylo schváleno.

7) Přístup do budovy na Karlově náměstí a do monobloku v Dejvicích

Doc. Wawrosz dodal na žádost p. Hlaváče bezpečnostní směrnici, která upravuje přístup do objektů. Vysvětlil, že studentům je v pracovní dny povolen vstup do objektů od 6,30 do 21,00 hod. V mimopracovní dny mají studenti povolen vstup do objektů od 8,00 do 17,30 za předpokladu, že se budou zdržovat v prostorách, kde je zajištěn dozor z řad pracovníků fakulty. V jinou dobu je nutné povolení od vedoucího katedry.
Komise pro studentské záležitosti se problematikou zabývala a navrhla prodloužit otevírací dobu budov do 24.00 v pracovní dny a do 21:00 o víkendech, aby studenti a zejména pak diplomanti měli více času na vypracování svých prací. P. Hlaváč se dále zeptal, zda lze zpřístupnit o víkendech i učebny, zejména na KN. Doc. Wawrosz odpověděl, že to má v kompetenci vedoucí příslušné katedry.

8) Kontrola starších úkolů

Ze zápisu ze 2. zasedání AS FEL z 11.1.2002 vyplynuly následující úkoly:
2.1)informační e-mail o předmětu Technická angličtina (vedení ČVUT)- úkol trvá
2.2)avizovat datum, místo a čas zasedání Vědecké rady FEL, vzhledem k jejich veřejnosti (vedení ČVUT) - úkol trvá
2.3)rekapitulace úkolů z minulého senátu (ing. Záhlava, ing. Fuka) - úkol trvá
2.4)návrh katedry jazyků na změnu jejího hodnocení pro nevhodnost výkonových kritérií (katedra jazyků) - úkol trvá, katedra byla vyzvána k podání vlastního návrhu kriterií respektujících odborný růst pracovníků
Ze zápisu ze 3. zasedání AS FEL z 8.3.2002 vyplynuly následující úkoly:
3.1)AS FEL žádá vedení FEL o rozbor efektivity kombinované formy studia a její další perspektivity - úkol trvá
3.2)AS FEL žádá vedení FEL, aby vypracovalo zdokonalenou metodiku studentských anket - úkol trvá
3.3)Stížnosti na KOS (Komise pro studentské záležitosti) - úkol trvá

9) Různé

9.1)Doc. Efmertová v souvislosti s předchozím bodem navrhla, aby k podobné změně hodnocení katedry došlo i na katedře humanitních věd. Senát vyslovil podporu a příslib se tímto zabývat, pokud iniciativa vzejde z katedry.
9.2)Děkan seznámil akademický senát s investičními záměry ČVUT týkajícími se výstavby na Vítězném náměstí, výstavby nové budovy Fakulty architektury, revitalizace areálu na Karlově náměstí, dostavby areálu Juliska a Kotlářka a s možnostmi financování těchto projektů. Rovněž upozornil na dopad financování těchto projektů na fakultní rozpočet. K této záležitosti přijal senát usnesení:
AS FEL vzal na vědomí Informaci děkana o investičních záměrech ČVUT.
Hlasování: Pro: 18 Proti: 0 Zdržel se: 0 Usnesení bylo schváleno.
9.3)P. Hlaváč požádal senátory, aby si zkontrolovali své údaje na zveřejněných seznamech členů.
9.4)Mgr. Němcová informovala senát o případu studenta, který za sebe poslal náhradu na zápočtový test z angličtiny a dopustil se tak podvodu, který byl odhalen. Rovněž informovala o projednání tohoto závažného problému na Komisi pro studentské záležitosti. Děkan doplnil, že v této záležitosti jednala i disciplinární komise a výsledek jednání byl předán děkanovi. Rovněž konstatoval, že podle platného disciplinárního řádu nemůže studenta potrestat přísněji, než mu navrhne komise. Doc. Bílek uvedl, že již v této souvislosti kontaktoval vedoucí kateder a vyzval je k přísnější kontrole při zápočtech a zkouškách.
V této záležitosti přijal senát usnesení:
Záměna osoby studenta u zkoušky či zápočtu a jiná závažná podvodná jednání doporučuje AS FEL řešit vyloučením ze studia.
Hlasování (p. Hlaváč požádal o schválení nadpoloviční většinou):
Pro: 15 Proti: 0 Zdrželi se: 2 Usnesení bylo schváleno nadpoloviční většinou.
9.5)Doc. J. Bílek přednesl zprávu ze zasedání AS ČVUT konaného 24.5.2002:
  1. AS ČVUT opětovně projednával Scénář ubytování - vypuštění sankcí (nepředání diplomu); změna kriterií - změna koeficientu 1,2 na 1,0 pro studenty 1.ročníků.
  2. Nebyla MŠMT registrována úprava Pravidel hospodaření týkající se bezúročných půjček pro zaměstnance
  3. Schválena aktualizace Dlouhodobého záměru ČVUT - po připomínkách
  4. Schválena zpráva o činnosti ČVUT - po připomínkách
  5. Byly odmítnuty a vráceny organizační řády 2 výzkumných center ČVUT
  6. Schválena transformace CBMI na ÚBMI
  7. Odmítnutí organizačního řádu ÚBMI

10) Závěrečné usnesení, stanovení termínu dalšího zasedání, volba předsedajícího a tajemníka

Byl předložen termín příštího zasedání - 31.5.2002 v 9:00.
Hlasování: Pro: 16 Proti: 0 Zdržel se: 0 Termín byl schválen.
Příští zasedání AS FEL se bude konat 31.5.2002 v 9:00 v místnosti č. 80.

Byl zvolen nový předsedající - doc. Kašpar.

Hlasování: Pro: 15 Proti: 0 Zdržel se: 1 Předsedající byl schválen.

Byl zvolen nový tajemník - ing. Hlinovský.
Hlasování: Pro: 15 Proti: 0 Zdržel se: 1 Tajemník byl schválen.

Rekapitulace nových úkolů z tohoto zasedání:

a)Komise pro studentské a personální záležitosti: ve spolupráci s vedením fakulty zjistit, zda platové poměry na elektrofakultě jsou dostatečně motivující pro mladé pracovníky, aby podávali přihlášky k habilitačnímu řízení.
P. Hlaváč stanovil termín schůzky komise na 24.5.2002 v 9:00 a požádal o účast i ostatní senátory, neboť složení samotné komise (pouze 1 zaměstnanec) tomuto tématu neodpovídá.
b)Leg. komise: změna statutu FEL pro přeměnu "Směrnice děkana pro realizaci studijních programů" na vnitřní předpis



Michal Hošek
tajemník AS FEL
doc. Ing. Pavel Ripka, CSc.
předsedající AS FEL
doc. Ing. Karel Malinský, CSc.
předseda AS FEL


Přílohy:
- Stipendijní řád ČVUT FEL pro stávající studijní programy
- Stipendijní řád ČVUT FEL pro strukturované studijní programy

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.