Zápis z 3. zasedání AS FEL ze dne 8. 3. 2002 konaného na ČVUT FEL v Dejvicích

(schválený 5.4.2002)

Přítomni: Dobeš, Efmertová, Fuka, Hlinovský, Jakovenko, Kašpar, Kubátová, Kyncl, Macháč, Malinský, Němcová, Ripka, Tkadlec, Záhlava, Bačovský, Hlaváč, Hošek, Knyttl, Strnadová, Šlegr, Vítek
Omluveni: Pěchouček, Aksamít, Dobiáš, Třebický
Hosté: prof. Kučera, prof. Haasz, doc. T. Bílek, doc. J. Bílek, doc. Mach, doc. Wawrosz

1) Schválení programu 3. zasedání AS FEL

Předsedající Ing. Fuka předložil do konference rozeslaný návrh programu s následujícími změnami:
  • bod 10 - Informace o jednáních Rady vysokých škol - byl odložen na dobu před zasedáním sněmu RVŠ v květnu 2002
  • bod 7 - Akreditace studijních plánů - otevřený dopis byl přesunut jako bod 9
  • bod 12 - Termíny dalších zasedání AS FEL byl přesunut jako bod 10
P. Šlegr navrhl oproti předloženému programu přesunout bod 4 na jeho konec.
Hlasovalo se o obou návrzích a bylo požádáno o schválení výsledné varianty nadpoloviční většinou:

Hlasování:
varianta 1 (ing. Fuka): Pro: 19 Proti: 1 Zdrželi se: 0 Rozdíl: +18
varianta 2 (p. Šlegr): Pro: 1 Proti: 18 Zdržel se: 1 Rozdíl: -17
Hlasování o výsledné variantě (varianta 1):
Pro: 19 Proti: 1 Zdrželi se: 0 Program byl schválen nadpoloviční většinou.

Schválený program 3. zasedání AS FEL:

  1. Schválení programu 3. zasedání AS FEL
  2. Kontrola a schválení zápisu ze 2. zasedání
  3. Návrh rozdělení finančních prostředků ČVUT FEL pro rok 2002
  4. Slavnostní zahájení provozu počítačové studovny č. 304/A4
  5. Vystoupení děkana fakulty prof. Kučery:
    a) Výroční zpráva o činnosti ČVUT FEL v r. 2001
    b) Kritéria hodnocení vědecko výzkumné činnosti pro ČVUT FEL
    c) Problematika výběrových řízení na místa akademických pracovníků
    d) Opatření děkana k zapisování studentů od šk. roku 2003/04 a k organizaci zkoušek ve šk. roce 2001/02
  6. Informace o odpovědi Vědecké rady ČVUT FEL na Otevřený dopis AS FEL
  7. Proběhlá výběrová řízení
  8. Rozdělení členů AS FEL do jednotlivých komisí
  9. Akreditace studijních plánů - otevřený dopis
  10. Termíny dalších zasedání AS FEL
  11. Různé

2) Kontrola a schválení zápisu z 2. zasedání

Oproti zveřejněnému návrhu zápisu došlo na žádost doc. J. Bílka k úpravě formulace v bodu *) Informace prof. Haasze z AS ČVUT .... dále senát schválil zvýšení maximální hranice poplatku za studium delší než standardní délka + 1 rok ....

Hlasování: Pro: 19 Proti: 0 Zdržel se: 1 Zápis se změnou byl schválen.

3) Návrh rozdělení finančních prostředků ČVUT FEL pro rok 2002

Návrh rozdělení finančních prostředků ČVUT FEL pro rok 2002 přednesl tajemník fakulty doc. Wawrosz.:
Nejprve ozřejmil za jakých podmínek (časová tíseň) byl letos návrh rozdělení finančních prostředků projednáván. Poté ukázal rozpis státní dotace pro celé ČVUT a vysvětlil aplikaci bodu 5 metodiky, která se v tomto roce poprvé dotýká i FEL ČVUT (relativní pokles příjmu za studenty). Následně okomentoval jednotlivé části návrhu rozdělení finančních prostředků a poukázal na meziroční změny.

Ke každé části následovala rozprava:

A) NEINVESTICE
Doc. Kašpar na dotaz p. Vítka vysvětlil zdánlivou nesrovnalost v položce Děkanát.
Diskuse se týkala zejména pravidla pro použití úspor přidělených NEI prostředků na mzdy:
Ing. Fuka: Proč není výše stanovena na původně navrhovaných 20%?
Doc. Kašpar: Na jednání Ekonomické komise senátu byly zmiňovány obě možnosti. - původních 15% i nově navrhovaných 20%. Komise žádnou variantu nepreferovala.
Děkan:Vedení fakulty se nakonec rozhodlo ponechat maximální povolenou částku NEI, která může být na pracovištích použita na mzdy, na původních 15%. Pokud dojde k určitým úsporám v rámci fakulty nebo dojde k navýšení zdrojů, pak na konci roku vedení fakulty tyto prostředky přerozdělí na jednotlivá pracoviště podle výkonových kritérií.
Ing. Fuka: Nejedná se o úspory na úkor kvality výuky - je jich možno docílit pouze za cenu získání prostředků z jiných zdrojů, kde jsou k dispozici NEI prostředky, ale ne mzdové. Dr. Kyncl: Katedra resp. její pracovníci mají i další možnosti, jak získat prostředky např. z grantu. P. Šlegr: Nebylo by správnější aby mohla pracoviště na mzdy použít jen část úspor a zbývající část použít například pro rezervu?
Doc.Kašpar: Jedním z důvodů zavedení uvedeného opatření je snadné vynulování neinvestičních rozpočtů pracovišť v závěru roku. Neutracené NEI prostředky nemohou být převedeny do příštího roku, stávají se součástí rezervního fondu školy a pro pracoviště jsou de facto ztraceny.

B) MZDY
Nebyly vzneseny dotazy ani připomínky.

C) INVESTICE
P. Šlegr: Jaká jsou pravidla pro katedry pro čerpání FRIM?
Doc. Wawrosz: Pro čerpání prostředků FRIM existují tzv. výkonová kriteria. Tyto prostředky jsou převoditelné do dalšího roku na rozdíl od neinvestičních. Prostředky pro KTV jsou určeny na údržbu zařízení posilovny a tělocvičny na Karlově náměstí.
P. Šlegr: Pokud jsou používána výkonová kritéria, jakou šanci mají malé katedry např. na koupi drahého přístroje?
Doc. Kašpar: Pro rozsáhlejší investici (např. drahý přístroj) je běžnou praxí, že se katedry sdružují nebo si prostředky půjčují.
Doc. Wawrosz: Pro koupi přístrojů je možné též využít prostředků přístrojového centra. Děkan v této souvislosti nastínil další možnosti kateder.

D) PRAVIDLA PRO NAKLÁDÁNÍ S REZERVAMI
Děkan (dotaz Dr. Kyncla): V kompetenci děkana je čerpat rezervy do celkové výše 1 mil. Kč za rok.
Následovala rozprava k příloze návrhu rozdělení finančních prostředků Investiční akce na rok 2002 - modernizace a rekonstrukce :
P. Šlegr: Je velký nepoměr mezi investičními akcemi v Dejvicích a na Karlově náměstí, stejný nepoměr byl také loni; například letos je to 13,4 mil. do Dejvic a 0,7 mil na Karlovo náměstí.
Ing. Fuka: Před třemi lety byla dokončena velká investiční akce na Karlově náměstí.
Děkan: Připravuje se tzv. revitalizace areálu ČVUT na Karlově náměstí (asi 900 mil. Kč), která bude probíhat ve 4 etapách - 1) budova A, 2) budovy B a C, 3) budovy G a E, 4) úprava dvora. První etapa by měla začít asi do dvou let, dokončení se plánuje k 300letému výročí založení ČVUT v roce 2007. Proto není žádoucí provádět v současné době na Karlově náměstí částečné rekonstrukce.
Doc. Wawrosz (dotaz p. Hlaváče): V případě rekonstrukce suterénu budovy E na Karlově náměstí se jedná o dokončení akce z loňského roku a drobné úpravy (omítky) v prostoru KTV (nejedná se o rekonstrukci prostoru po bývalé kotelně).
Doc. Wawrosz (dotaz p. Šlegra) : V případě rekonstrukce místnosti č. 80 dojde k rozšíření kapacity (prodloužením místnosti) a k celkové modernizaci vybavení, které je v současnosti v řadě případů nepostačující. Dále dojde k úpravám vestibulu (přemístění Copy centra a instalace světelných informačních zařízení) a k odhlučnění přístupu do halových laboratoří.
Děkan (dotaz Dr. Kyncla): Na zmíněnou rekonstrukci místnosti č. 80 jsou zpracovávány teprve studie.
Děkan (dotaz Ing. Záhlavy): K servisu pro zasedací místnost č. 80 bude patrně využito sousední místnosti, o jejíž náhradě se prozatím neuvažovalo.
Na závěr rozsáhlé debaty tajemník Wawrosz konstatoval, že návrh je předložen ve formě používané na fakultě již řadu let. Tato forma se liší od požadavků rektorátu ČVUT. Vyplnění rektorátního rozpisu považuje pouze za technickou záležitost.
Stanovisko Ekonomické komise (Doc. Kašpar): Při projednávání Návrhu rozdělení finančních prostředků se Ekonomická komise AS zaměřila zejména na rozdělení částky cca 5 mil. Kč o kterou byly navýšeny původně odhadované zdroje. Oproti původnímu návrhu došlo na návrh komise k posílení položek "stipendia", "katedry" a "mzdy". EKAS považuje předložený materiál za dobře připravený a zdůvodněný a doporučuje jeho schválení.

Hlasování: Pro: 18 Proti: 0 Zdržel se: 1 Usnesení bylo schváleno ve znění:
AS FEL schvaluje rozdělení finančních prostředků FEL pro rok 2002 předložené jejím děkanem.

Návrh rozdělení finančních prostředků ČVUT FEL pro rok 2002 je přílohou tohoto zápisu.
Děkan fakulty prof. Kučera poděkoval senátu za schválení rozdělení finančních prostředků a všem, kteří se podíleli na jeho vypracování a projednávání, za odvedenou práci.

4) Slavnostní zahájení provozu počítačové studovny č. 304/A4

Za účasti Akademického senátu FEL, pracovníků SVTI a hostí byl děkanem fakulty prof. Kučerou slavnostně zahájen provoz počítačové učebny č. 304/A4. Děkan vyzdvihl zejména obětavost pracovníků SVTI při vzniku této učebny. Bližší informace o technických parametrech instalovaných počítačů podal vedoucí SVTI Ing. Dočkal.

5) Vystoupení děkana fakulty prof. Kučery

Jednotlivé podbody vystoupení děkana fakulty byly projednávány v uvedeném pořadí.

a) Opatření děkana k zapisování studentů od šk. roku 2003/04 a k organizaci zkoušek ve šk. roce 2001/02

V úvodu děkan informoval AS FEL o důvodech, proč po projednání na kolegiu vedoucích pracovníků a grémiu děkana přistoupil k tomuto opatření (velký počet studentů na konci zkouškového období studujících na vyloučení; dále slabý ročník). Uvedl, že toto opatření je nesystémové a bezprecedentní (bezpodmínečné prodloužení zimního zkouškového období, možnost termínů v letním zkouškovém období). Dále sdělil, že pověřil pedagogickou komisi děkana, aby se opatřením a jeho zapracováním do systému zabývala. Představa pana děkana je taková, aby se zvýšila kontrola práce studentů na cvičeních a v laboratořích během semestru. Tím nižší by měly být poté nároky u samotné zkoušky.
Diskuse:
Ing. Fuka vyjádřil pochopení pro zavedené opatření.
P. Šlegr uvítal opatření a požádal o vyhodnocení jeho účinnosti. Uvedl, že na řadě fakult je zapisování na akademický rok zcela běžnou záležitostí.
Proděkan Bílek porovnal počty studentů 1. ročníku studujících na vyloučení ke dni 15.2. a 8.3.2002 a deklaroval, že bylo "zachráněno" 34 studentů.
Děkan: O zavedení opatření žádali překvapivě vedoucí nikoliv počátečních, ale koncových kateder.
Mgr. Němcová: Nevrátí se nám toto nesystematické opatření jako bumerang v dalších semestrech?
Děkan: Systematičnost bude předmětem dalšího jednání. Hlavním systémovým důvodem je, že studenti nižších ročníků, na něž jsou kladeny vysoké nároky, nejsou ještě zcela zorientováni na vysoké škole. Chceme jim však dát další šanci, jak se něco naučit.
Dr. Kyncl uvedl, že je běžnou praxí na některých fakultách zkoušet během celého semestru. V odpovědi na to děkan řekl, že se pokusili využít současných systémových prostředků.
P. Bačovský navrhl možnost většího využití vypisování předtermínů. Doc. Malinský oponoval malým zájmem studentů o předtermíny.
P. Šlegr podpořil dr. Kyncla a p. Bačovského a požádal vedení o výklad, zda je možné se zúčastnit zkoušky bez zápočtu. Tato možnost podle něj zvýší úspěšnost studentů, kteří vykonají ve větším klidu nejprve zkoušku a pak třeba teprve dokončí semestrální práci, která je podmínkou zápočtu.

Doc. Ripka podal návrh závěrečného usnesení:
"AS FEL žádá vedení FEL, aby předložilo na příštím zasedání zprávu, jaká konkrétní opatření se provedla, aby se již takovéto nesystémové kroky nemusely opakovat."
Dr. Kyncl podal protinávrh:
"AS FEL bere Opatření děkana k zapisování studentů od šk. roku 2003/04 a k organizaci zkoušek ve šk. roce 2001/02 na vědomí. AS FEL žádá vedení FEL, aby se dopady Opatření děkana k zapisování studentů od šk. roku 2003/04 a k organizaci zkoušek ve šk. roce 2001/02 a problematikou délky zkouškového období dále zabývalo.

Hlasování:
varianta 1 (doc. Ripka): Pro: 6 Proti: 7 Zdrželi se: 7 Rozdíl: -1
varianta 2 (dr. Kyncl): Pro: 15 Proti: 4 Zdržel se: 1 Rozdíl: +11
Usnesení bylo schváleno v následujícím znění:
AS FEL bere Opatření děkana k zapisování studentů od šk. roku 2003/04 a k organizaci zkoušek ve šk. roce 2001/02 na vědomí. AS FEL žádá vedení FEL, aby se dopady Opatření děkana k zapisování studentů od šk. roku 2003/04 a k organizaci zkoušek ve šk. roce 2001/02 a problematikou délky zkouškového období dále zabývalo.

b) Výroční zpráva o činnosti ČVUT FEL v r. 2001

Děkan fakulty předložil k projednání a schválení Výroční zprávu o činnosti ČVUT FEL v r. 2001 a okomentoval nejvýraznější změny oproti předchozímu roku.
Doc. Ripka uvedl, že se Pedagogická komise AS FEL výroční zprávou zabývala a zhodnotila ji: "Zpráva je velmi dobře zpracována, je přehledná a precizní, oceňujeme i jemný humor." Poté přednesl poznámky k Výroční zprávě a doporučil je zveřejnit v doprovodné rezoluci AS (viz níže).
Ing. Fuka navrhl závěrečné usnesení po vypuštění hodnotícího odstavce o souborné zkoušce panem děkanem:

Hlasování: Pro: 19 Proti: 0 Zdržel se: 1 Usnesení bylo schváleno ve znění:
AS FEL schvaluje Výroční zprávu o činnosti FEL ČVUT v Praze za rok 2001 předloženou děkanem FEL.

Doprovodné vyjádření bylo přijímáno po částech a ke každé části následovala rozprava.
1. část - úvod + kombinované studium:
návrh doc. Ripky:
"AS FEL se vyjadřuje k následujícím bodům Výroční zprávy o činnosti ČVUT FEL v r. 2001:
1. Kombinovaná forma studia je značně neefektivní. Úspěšnost studentů je velmi malá a AS FEL opakovaně upozorňuje, že kvalita této formy studia je nižší, než formy denní. Efektivita pedagogické práce je mizivá, celkový přínos pro fakultu je záporný - finance za tyto studenty nevyváží náklady a škody. AS FEL navrhuje tuto formu studia výrazně utlumit.
Navrhujeme, aby vedení provedlo rozbor průchodnosti a předložilo koncepci ve zvláštním bodě na příští schůzi."

návrh Ing. Fuky:
"AS FEL se vyjadřuje k následujícím bodům Výroční zprávy o činnosti ČVUT FEL v r. 2001:
1. Vyzývá vedení FEL předložit rozbor efektivity kombinované formy studia a její další perspektivy"
Dr. Kyncl požádal o schválení nadpoloviční většinou:

Hlasování:
varianta 1 (doc. Ripka): Pro: 7 Proti: 5 Zdrželi se: 8 Rozdíl: +2
varianta 2 (ing. Fuka): Pro: 11 Proti: 1 Zdrželi se: 8 Rozdíl: +10
Hlasování o výsledné variantě (varianta 2):
Pro: 17 Proti: 1 Zdrželi se: 2
Výsledná varianta 2 (Ing. Fuka) ve znění uvedeném výše byla schválena nadpoloviční většinou.

2.část - pokles počtu docentů
návrh doc. Ripky:
"2. Pokles počtu docentů, stárnutí této kategorie, málo habilitací mladých pracovníků považujeme za závažný problém (srov. volební program děkana). Tento stav se stále jen konstatuje, ale v minulem roce došlo k výraznému zhoršení. Navrhujeme, aby vedení provedlo rozbor a předložilo koncepci."

Hlasování: Pro: 16 Proti: 0 Zdrželi se: 4 Návrh byl schválen.
Dr. Kyncl doporučil snížit počet administrativních kroků k zahájení habilitačního řízení. Děkan oponoval, že jako největší problém vždy viděl napsání habilitační práce.

3. část - studentská anketa
Doc. Malinský zpochybnil průkaznost ankety vzhledem k počtu respondentů.
Prof. Haasz také konstatoval, že výsledky předmětů 17TP1 a 38EM jsou irelevantní, neboť v době ankety je absolvovala pouze polovina studentů.
Ing. Fuka podal návrh:
"3. AS FEL žádá vedení FEL, aby vypracovalo zdokonalenou metodiku studentských anket."

Hlasování: Pro: 19 Proti: 0 Zdrželi se: 0 Návrh byl schválen.

4. část - dlouhodobé výjezdy pracovníků
Děkan poukázal na důvody, proč je tak nízký počet (4) dlouhodobých výjezdů pracovníků (tj. na dobu delší než 1 měsíc): velká pedagogická zátěž, výjezdy spíše na konference, malé využívání institutu tvůrčího volna.
Dr. Kyncl připomenul existenci mezistátních programů, které umožňují tyto pobyty hradit.
Doc. Ripka podal návrh:
"4. AS FEL žádá vedení FEL o rozbor příčin malého počtu výjezdů pracovníků na dobu delší 1 měsíce a o návrh řešení této situace."

Hlasování: Pro: 18 Proti: 0 Zdržel se: 1 Návrh byl schválen.

c) Kritéria hodnocení vědecko výzkumné činnosti pro ČVUT FEL

Děkan fakulty okomentoval předložený návrh.
Ing. Dobeš informoval senát o projednávání návrhu tohoto materiálu v komisi zřízené proděkanem pro vědeckovýzkumnou činnost a zdůvodnil výslednou bodovou stupnici následně schválenou Vědeckou radou FEL.
Diskuse:
Děkan : Podle testů provedených na loňských a předloňských výkonech navrhované hodnocení nemění rozdělení peněz na katedry o více než 5%. Nová kritéria však změní chování kateder s cílem dosahovat kvalitnějších výsledků.
Děkan: Zavádění navrhovaného hodnocení bude postupné, protože bude poprvé použito za rok 2002 pro rozdělení peněžních prostředků v roce 2003 a v celkovém hodnocení za poslední tři roky se tedy projeví pouze třetinou.
Děkan (dotaz doc. Macháče k bodu B9): Seznam časopisů existuje a je k dispozici.
Ing. Dobeš vysvětlil na dotaz p. Šlegra rovnocenné hodnocení B3 a B4.
Ing. Fuka vznesl připomínku k publikování na internetu.
Návrh usnesení (Ing. Fuka):
AS FEL projednal a schválil Kritéria hodnocení vědeckovýzkumné činnosti pro ČVUT FEL předložené děkanem FEL.

Hlasování: Pro: 16 Proti: 0 Zdrželi se: 2 Návrh byl schválen.

d) Problematika výběrových řízení na místa akademických pracovníků

Děkan seznámil senát s touto problematikou a se záměrem vypisovat výběrové řízení pouze pro rozšíření akademické obce o nové pracovníky, ale pro stávající akademické pracovníky hodnotit změnu místa jako kvalifikační růst. V současné době není ještě vypracován písemný návrh (pouze koncept).

6) Informace o odpovědi Vědecké rady ČVUT FEL na Otevřený dopis AS FEL

Doc. Malinský informoval o projednávání Otevřeného dopisu AS FEL Vědecké radě FEL ve Vědecké radě FEL a okomentoval stanoviska Vědecké rady k jednotlivým připomínkám senátu.

Diskuse:
Děkan (dotaz p. Šlegra): Magisterský obor "ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky" byl rozšířen o 7 předmětů povinně volitelných.
Dr. Kyncl: Vztah mezi AS FEL a VR FEL připomíná těžkosti při rozvodu a lehkost při uzavírání sňatku. Proto by měl AS FEL uvážlivě volit členy VR FEL.
Doc. Ripka: Otevřený dopis není nešťastná forma komunikace mezi dvěma subjekty.

7) Proběhlá výběrová řízení

Doc. Malinský informoval senát o proběhlých výběrových řízeních a o jejich výsledcích.

8) Rozdělení členů AS FEL do jednotlivých komisí

Mluvčí ekonomické komise doc. Kašpar se dotázal p. Šlegra, zda míní vážně svůj úmysl pracovat v této komisi, nebo ho tím jen chtěl poškádlit. Ostatní ze stávajících mluvčích neměli žádné výhrady k zájemcům o práci v těchto komisích.
Bylo navrženo následující složení komisí:
Ekonomická komise : doc. Kašpar - mluvčí; Ing. Fuka, Ing. Hlinovský, Ing. Záhlava, Ing. Knyttl, Strnadová, Šlegr
Legislativní komise : Dr. Kyncl - mluvčí; Ing. Dobeš, Ing. Jakovenko, doc. Macháč, Dobiáš, Šlegr
Pedagogická komise : doc. Ripka - mluvčí; doc. Efmertová, Ing. Kubátová, Dr. Pěchouček, doc. Tkadlec, Bačovský, Třebický
Komise pro studentské záležitosti : Hlaváč - mluvčí; Mgr. Němcová, Aksamít, Hošek, Šlegr

P. Šlegr požádal o schválení nadpoloviční většinou, aby komise získaly dostatečný mandát.

Hlasování: Pro: 20 Proti: 0 Zdrželi se: 0
Složení komisí bylo AS FEL schváleno nadpoloviční většinou.
Nezařazen zůstal p. Vítek, který v době projednávání tohoto bodu byl již nepřítomen - o jeho zapojení se rozhodne na příštím zasedání AS. Předseda AS doc. Malinský bude navštěvovat podle potřeby jednání jednotlivých komisí.

9) Akreditace studijních plánů - otevřený dopis

P. Šlegr stáhnul tento bod programu z jednání.

10) Termíny dalších zasedání AS FEL

Doc. Malinský podal návrh termínu dalšího zasedání na 5.4.2002 v 9:00.

Hlasování: Pro: 18 Proti: 0 Zdrželi se: 0
Příští zasedáni AS FEL se bude konat 5.4.2002 v 9:00 v místnosti č. 80.
Pravděpodobné termíny dalších zasedání navržené předsedou AS jsou 3.5.2002 a 31.5.2002.

11) Různé

11.1)P. Bačovský informoval AS FEL o setkání zástupců studentských sekcí akademických senátů elektrotechnických fakult v Plzni a o jejích závěrech (kontrola výuky, přednášky v elektronické podobě, propagace fakult na středních školách...). Zpráva o setkáni byla v písemné formě předána předsedovi AS FEL.
 
11.2)Doc. J. Bílek přednesl Zprávu ze zasedání AS ČVUT 27.2.2002:
  1. Informace o výstavbě na Vítězném náměstí: Ústav státu a práva odpověděl na žádost rektora o posudek Rámcové smlouvy. Zaslal názor na smlouvu mezi MŠMT, VŠCHT, Dejvice Center a ČVUT - vyloučením jednoho účastníka je smlouva neplatná. Bude se dále jednat (záruky předání části stavby ČVUT, věcná břemena, pozemek ČVUT "D")
  2. Byl schválen Mimonormativní rozpis dotace s tím, že "superpočítač" bude financován jen v 1. pololetí a e-learning, jen pokud nezískáme rozvojový projekt MŠMT. Ušetřené prostředky budou dodatečně rozděleny normativním způsobem. Normativní rozpis byl schválen s tím, že o způsobu vyrovnání propadu FEL se rozhodne po projednání v grémiu rektora.
  3. Nová tabulka tarifní složky mezd - odloženo vzhledem k druhému návrhu HK a LK.
  4. Schválena úprava vnitřního předpisu ČVUT - Pravidla hospodaření ČVUT v oblasti půjček zaměstnancům. Pravidla půjček stanoví směrnice, kterou bude schvalovat AS ČVUT.
  5. Schvalování vnitřního předpisu Pravidla pro vkládání peněžitých a nepeněžitých vkladů bylo odloženo až budou zapracovány návrhy LK AS ČVUT.
  6. Maximální doba studia je dvojnásobkem standardní doby studia příslušného studijního programu.
  7. Projednán Domovní řád a Scénář ubytování s tím, že kauce 800,- Kč bude ukládána na zvláštní samostatný účet a použita jen pro hrazení škody nebo vrácena studentovi při ukončení ubytování.
  8. Poplatky za studium: přijímací řízení 500,- Kč; odvolání 200,- Kč; za studium delší než +1 rok - 43% základu odstupňované podle koeficientu stud. programů za 1 měsíc; za souběžné studium jednotně pro jednotlivé typy studijních programů za jeden akademický rok.
11.3)Dr. Kyncl informoval o lustračním zákoně a jeho důsledcích pro AS FEL. Senátoři budou vyzváni k předložení lustračního osvědčení a k podepsání čestného prohlášení, pokud tyto náležitosti nesplnili již dříve.
 
11.4)P. Hlaváč informoval o závěrech schůzky Komise pro studentské záležitosti o stížnostech na komponentu studium informačního systému (KOS).
 
11.5)P. Hošek požádal o možnost využití diktafonu při pořizování záznamu jednání AS FEL. V této souvislosti doc. Malinský předložil senátu návrh p. Šlegra adresovaný předsednictvu: pořizovat videozáznamy ze zasedání.

Hlasování: Pro: 0 Proti: 16 Zdrželi se: 2 Návrh nebyl schválen.



Michal Hošek
tajemník AS FEL
Ing. Jindřich Fuka
předsedající AS FEL
doc. Ing. Karel Malinský, CSc.
předseda AS FEL

Přílohy:

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.