Aktuality z 10. zasedání AS FEL

Hlavním tématem desátého zasedání AS FEL byla volba děkana FEL.

Volba děkana FEL:

Na devátém zasedání AS dne 26. 11., kde proběhlo veřejné představení kandidátů na děkana FEL, rekapituloval prof. Kučera, jediný kandidát na děkana, výsledky dosažené ve svém prvním funkčním období. Poté předložil svoji vizi řízení FEL v budoucnu, bude-li zvolen děkanem podruhé. Volební program kandidáta je k dispozici na stránkách fakulty a v archivu AS. Každý člen akademické obce se s ním může kdykoliv seznámit. Po vystoupení zodpověděl kandidát dotazy členů AS a ostatních členů akademické obce. Jeden z dotazů se týkal i řešení zoufalé situace posilovny na Karlově náměstí a další byl dotaz na zlepšení komunikace mezi vedením fakulty a studenty. Prof. Kučera uznal, že komunikace je nedostatečná a vyjádřil ochotu spolupracovat na zlepšení.

Na zasedání v pátek 29. 11. proběhla vlastní volba děkana. Prof. Kučera získal jednomyslnou podporu všech 24 přítomných členů AS. Po svém zvolení poděkoval nový děkan za projevenou důvěru a řekl, že se těší na spolupráci s AS při plnění svého volebního programu.

Rekonstrukce místnosti č. 80:

Místnost 80, kde zasedá Vědecká rada FEL, AS FEL a konají se různé oficiální akce fakulty není svým vybavením na úrovni dnešní doby. Vedení FEL předložilo plán její rekonstrukce a vybavení audiovizuální technikou. Rekonstrukce předpokládá náklady ve výši 3 miliony korun.

Částka se zdála většině členů AS příliš vysoká, především proto, že rekonstrukcí by se omezila možnost využití místnosti, protože jednací stoly by byly přišroubovány pevně k podlaze. Rozproudila se živá debata. . Doc. Kašpar, mluvčí Ekonomické komise AS prohlásil, že v tento okamžik je diskuze sice legitimní, ale ne zcela vhodná, neboť akce je již v takové fázi příprav, že neschválení rozpočtu na tuto akci fakticky znamená její zastavení. Debaty na odborné téma se mají vést na odpovídající komisi AS ( pedagogická, ekonomická, pro studentské záležitosti a legislativní ). Kdokoliv se chce na dané téma vyjádřit, může navštívit zasedání komise. Pokud však sami členové komisí, kteří se jednání zúčastnili a závěr komise tvořili, tyto závěry při jednání AS napadnou, postrádá činnost komisí smysl.

Problém byl v tom, že ne všichni členové AS si uvědomili, o jak velikou akci se jedná. Nepřišli proto na zasedání Ekonomické komise, kde se o rekonstrukci jednalo a která doporučila schválit rekonstrukci včetně nákladů.

Na vině je nevšímavost členů AS, ale také vedení školy, které celou akci ostatečně nezdůraznilo.Vedení slíbilo, že v podobných případech vystaví na veřejném místě model plánované akce, aby se s ní mohli všichni členové akademické obce včas seznámit.

Více informací (včetně kompletního zápisu) na https://fel.cvut.cz/senat/

Napsal: Michal Bačovský
29. 11. 2002

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.