Aktuality z 8. zasedání AS FEL

Na svém osmém zasedání se AS FEL zabýval především přijímacím řízením pro příští akademický rok a přípravou volby děkana FEL.

Přijímací řízení pro rok 2003-04:

Proděkan Bílek předložil pravidla pro přijímací řízení do následujícího akademického roku. Následující akademický rok bude výjimečný tím, že poprvé budou přijímáni studenti do strukturovaných studijních programů. Technické vysoké školy, včetně FEL, se snaží vždy nabrat maximum studentů a je obtížné odhadnout, jak stanovit pravidla přijímací zkoušky, protože část studentů má FEL jen jako zálohu a na studium nenastoupí. Kvalifikovaný odhad vyžaduje zkušenost a té se v tomto případě nedostává, neboť strukturované studium je novinkou.

AS FEL měl k předloženým pravidlům přijímacího řízení mnoho připomínek. Velikou diskuzi vyvolal průměr 2,2 (dříve 1,8), při kterém je ještě zájemci odpuštěna přijímací zkouška. Jednoznačný nebyl ani názor na vypsání druhého kola přijímacího řízení. Členové AS FEL měli obavy, zda tím, že přijímací zkoušky jsou stále snazší, nesnižujeme prestiž fakulty v očích potenciálních zájemců o studium.

Od nového akademického roku bude FEL též přijímat vystudované bakaláře do navazujícího magisterského programu. Přijímací řízení bude individuální pro každého zájemce a je v kompetenci vedoucího katedry, která bude zajišťovat výuku.

Pravidla veřejného zasedání AS FEL dne 26. 11.:

Na veřejném zasedání AS FEL dne 26. 11. v posluchárně 209 se akademické obci představí kandidáti na děkana. Každý kandidát má nejvýše 20 minut na popsání své vize řízení FEL. Poté následuje debata, kdy kandidáti odpoví na dotazy a připomínky členů akademické obce. Je vhodné zformulovat svůj příspěvek písemně a poslat jej na adresu: kyncl@fel.cvut.cz. Kandidáti se s příspěvkem budou moci seznámit dopředu a budou mít čas na přípravu své odpovědi. Vyzýváme studenty, aby přišli a pomohli nám zvolit děkana.

Kritika Dne otevřených dveří:

Minulý týden proběhl na FEL Den otevřených dveří. Celá akce vyzněla pro FEL dost nešťastně. Středoškoláků přišlo více než se očekávalo a nebyl zajištěn dostatek míst v posluchárnách. Nefungovala technika a výstupy jednotlivých zástupců kateder poslouchající studenty příliš nezaujaly. Vedení fakulty slíbilo, že příští Den otevřených dveří v únoru bude připraven profesionálněji.

Úprava kriterií pro habilitační řízení:

Docent Malinský informoval AS o svém jednání s rektorem ČVUT o úpravě kvalifikovaných kriterií pro habilitační řízení (viz minulé zasedání). Doc. Malinský naznačil, že připomínky budou pravděpodobně vyslyšeny a kritéria se pozmění. Jednání za FEL nadále povede proděkan pro vědu a výzkum prof. Zbyněk Škvor.

Více informací (včetně kompletního zápisu) na https://fel.cvut.cz/senat/

Napsal: Michal Bačovský
15. 11. 2003

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.