Zápis z 29. řádného zasedání AS FEL konaného dne 30.11. 2001 na ČVUT FEL v Dejvicích

(schválený dne 14.12.2001)

Přítomni: Botlíková, Dobeš, Fuka, Jakovenko, Jelínek, Kyncl, Plocek, Průcha, Sedláček, Záhlava, Zemánek, Dobiáš, Hlaváč, Knyttl, Šlegr, Třebický, Vopálenský
Omluveni: Kašpar, Poncová, Ripka, Blinka
Neomluveni: Vítek
Hosté: prof. Kučera, doc. Mach, doc. T. Bílek, doc. J. Bílek, prof. Haasz, doc. Kuba, ing. Dočkal, p. Hulínský

1) Schválení programu 29. zasedání

Doc. Jelínek uvedl, že již úspěšně proběhly volby, což je pádný důvod k urychlenému ukončení činnosti stávajícího senátu, který by tedy neměl přijímat žádná závažná usnesení. Z toho důvodu se přiklonil ke "krátké" variantě programu.
Z diskuse vzešly dva návrhy programu - "dlouhá" varianta a "krátká" varianta.

Hlasování:

"Dlouhá" varianta: Pro: 4 Proti: 6 Zdrželo se: 6 Rozdíl: -2
"Krátká" varianta: Pro: 10 Proti: 3 Zdrželi se: 3 Rozdíl: +7
Bude se jednat podle "krátké" varianty:
  1. Schválení programu 29. zasedání
  2. Schválení zápisu z 28. zasedání
  3. Výsledky voleb do AS FEL, AS ČVUT
  4. Problematika hromadného zasílání mailů, zajištění voleb (SVTI)
  5. Program společného zasedání odstupujícího a nově zvoleného senátu (+návštěva p. rektora)
  6. Různé

2) Schválení zápisu z 28. zasedání

P. Šlegr požádal o doplnění věty:
"Proti návrhu hlasovali Dr. Průcha, doc. Kašpar, Mgr. Poncová, doc. Zemánek." na konec bodu 4.
Dr. Kyncl konstatoval, že podle stávajícího VaJŘ tam tato informace být nemusí, nicméně z legislativního hlediska jejímu uvedení nic nebrání.
Ing. Fuka podotkl, že informace bude před doplněním u jmenovaných ověřena.

Hlasování: Pro: 6 Proti: 1 Zdrželo se: 9 Změna byla schválena.

Schválení zápisu jako celku včetně výše uvedené změny:

Hlasování: Pro: 13 Proti: 0 Zdrželi se: 3 Zápis byl schválen
s uvedenou změnou.

3) Výsledky voleb do AS FEL a AS ČVUT

Předseda volební komise ing. Plocek informoval o zdárném průběhu voleb. Předal senátu volební lístky, přehled zpracovaných dat a původní listinu s výsledky (obě listiny s podpisy všech členů volební komise). Nakonec poděkoval všem, kteří se na úspěšném průběhu voleb podíleli. (Výsledky voleb jsou přílohou tohoto zápisu.)

Předseda AS FEL doc. Jelínek poděkoval ing. Plockovi za odvedenou práci. Připojil se p. děkan a další senátoři.

P. Dobiáš navrhl vedení FEL odměnit mimořádným stipendiem studenty, kteří se podíleli na zajištění voleb. Pan děkan přislíbil, že tento návrh projedná.

4) SVTI

Přítomni byli zástupci SVTI ing. Dočkal a p. Hulínský.

Ing. Fuka poděkoval zástupcům SVTI za technickou realizaci voleb a otevřel diskusi. Hlavní téma se týkalo hromadného zasílání e-mailů a dalších možností propagace voleb:

P. Hulínský odpovídal na dotazy senátorů: Poslat hromadný mail všem členům AO je v současné době problematické, neboť by se jednalo o cca 15000 adres, z toho cca 7500 připadá na studenty (10000 účtů celkem, z toho 5500 studentů, ale cca +50% dělají přesměrování na několik adres najednou). Jednorázově to učinit lze, ale poté by poštu z FEL začaly odmítat poštovní servery jiných organizací, včetně SMS bran mobilních operátorů. Lze sice mail omezit pouze na adresy uvnitř FEL resp. ČVUT, ale pak nelze oslovit všechny studenty, neboť někteří si fakultní poštu vůbec nečtou.
Dr. Kyncl se zeptal, jak posílá hromadné maily pí. Kvasničková (studijní odd.). P. Hulínský odpověděl, že neví; maily z KOSu nejdou přes SVTI. Přislíbil, že se zeptá.
P. Hulínský dále informoval, že se připravuje nové řešení pro e-mail, založené na WWW a IMAP, které by nahradilo zastaralý Pmail. Tam již nebude hromadné informování studentů problém.
P. Dobiáš podotknul, že o novém řešení se zde jednalo již před rokem, a zeptal se, kde je problém.
P. Hulínský odpověděl, že zdržení způsobily problémy uvnitř SVTI, dále bylo třeba některé věci dopracovat, na projekt bylo vyčleněno málo času a lidí. Teď už je ale vše v testovacím provozu.
P. Šlegr navrhl, aby do doby, než bude nový e-mailový systém uveden do běžného provozu, bylo umožněno "klasické" hromadné rozesílání mailů, a to pouze na adresy v rámci ČVUT (tedy včetně sítí na kolejích). Studenti budou upozorněni, že oficiální informace budou doručovány pouze na tyto adresy.
P. Hulínský řekl, že toto není problém.
Ing. Záhlava přisvědčil, že nové řešení již nyní funguje dobře, a navrhl podpořit SVTI v dalším úsilí.
Dr. Kyncl diskusi shrnul: Hromadné posílání pošty je technicky nevhodné, není to nevůle SVTI. Paní Kvasničková hromadnou poštu posílat umí. Chce-li SVTI podporu senátu, má šanci.
Na to p. Hulínský reagoval, že SVTI chybí metodické vedení ze strany FEL - jak podporovat distanční vzdělávání, bakalářské studium, atd. SVTI nikdo neříká, co mají dělat - to očekává od vedení.
Pan děkan odpověděl, že je nutná spolupráce mezi vedením a odborníky, neboť vedení někdy neví, co se dá realizovat. Máme komisi pro VT, která to zprostředkovává - nebo by měla.
P. Hulínský uvedl, že v tom byl problém.
P. děkan uvedl, že je připraven a rád rozhodne, pokud návrh dostane.
Ing. Dočkal uvedl, že v realizaci e-mailového řešení byl problém na straně SVTI. Pro e-learning apod. by bylo vhodné vypracovat a mít koncepci. Uvedl, že si není jist, zda komise pro VT v tomto plní svou úlohu.
Doc. Jelínek konstatoval, že zde se pravděpodobně narazilo na sporný bod, který je třeba řešit.
Dr. Kyncl reagoval, že senát tedy tímto splnil svou úlohu, a navrhl tuto část diskuse uzavřít.

V diskusi nad dalšími aspekty voleb zástupci SVTI sdělili, že není problém po dobu voleb změnit nastavení a obsah úvodní stránky v internetovém prohlížeči v počítačových učebnách; lze zobrazit hlášku při přihlašování, ale problém je v tom, že na fakultě je mnoho serverů a nejde to efektivně provést u všech; technicky není problém zorganizovat elektronické volby.

5) Program společného zasedání odstupujícího a nově zvoleného senátu

Doc. Jelínek přednesl rámcový průběh společného zasedání. Předseda volební komise pozve všechny senátory. Senáty si předají kompetence. Pan rektor přijde mezi 10. a 11. hodinou, začátek zasedání může být tedy v 9:00.

Dr. Kyncl se dotázal, zda je pan rektor ochoten připravit si odpovědi na předem připravené dotazy. Doc. Jelínek přislíbil, že se na to pana rektora zeptá. Dr. Kyncl vyzval senátory, aby předsednictvu zasílali dotazy pro p. rektora.

Schválení termínu zasedání: 14.12.2001, v 9:00 hodin:

Hlasování: Pro: 16 Proti: 0 Zdrželo se: 0 Termín byl schválen.

Ing. Dobeš se dotázal, zda bude přítomna "ústavní většina" senátorů, aby senát mohl případně hlasováním zkrátit svůj mandát. Ukázalo se, že jde o závažný problém. Předsedající vyhlásil přestávku a dal tak senátorům prostor k individuálním diskusím.

Po konzultacích navrhl doc. Jelínek následující usnesení:
"Senát FEL konstatuje, že jeho tříleté funkční období končí dne 9. 12. 2001. První zasedání senátu FEL, vzešlého z voleb 27. a 28. 11. 2001, je svoláno na 14.12. 2001 v 9.00 do místnosti 80."

Hlasování: Pro: 16 Proti: 0 Zdrželo se: 0 Usnesení bylo schváleno.

6) Různé

  • Proděkan Mach informoval o řešení připomínek a odpovídal na dotazy vznesené na minulém zasedání:
    • otvírací doba počítačové učebny 404 byla prodloužena; problém byl v tom, že jeden pracovník onemocněl a další nenastoupil na civilní službu.
    • rekonstrukce oken: technicko-provozní oddělení již nebude vyvěšovat nepodepsané cedule
    • uzamčené záchody: byla odcizena čidla, dodání nových trvalo dlouho. Nyní jsou již přístupné.
    • uzamčená katedra fyziky: stalo se to výjimečně. Dělala se rekonstrukce, po její dobu se katedra zamykala, neboť řemeslníci si v jejích prostorách nechávali zařízení. Rekonstrukce je již ukončena, ale zřejmě někdo omylem katedru opět zamkl.

  • Rekonstrukce učebny K1: Proděkan Mach uvedl, že v roce 1994 bez problémů prošla rekonstrukce topení a elektroinstalace, rekonstrukce stropu byla schválena až po roce. Pro rekonstrukci lavic bude vypracován kompletní projekt, na něm se vedení zkusí s památkáři dohodnout.
    Dr. Kyncl uvedl, že podle památkářů samotných je nejlepší, pokud se s nimi spolupracuje od samého začátku. Proděkan Mach uvedl, že tomu nic nebrání.
    Pan děkan připomenul, že i v roce 1994 byla zamýšlena rozsáhlejší rekonstrukce. Rekonstrukce celého areálu na Karlově náměstí je prioritou ČVUT.
    P. Šlegr na závěr poděkoval vedení a poprosil jej, aby v "boji" s památkáři vytrvalo, což pan děkan přislíbil.

  • P. Dobiáš informoval o vývoji situace ohledně výstavby na Vítězném náměstí. Z diskuse vzešel závěr, že jde o vhodné téma pro dotazy na pana rektora na příští zasedání.

  • Proděkan Mach dále informoval o situaci ohledně školení dle Vyhl.50/1978. Pro §6 je bezpodmínečně nutná praxe na pracovišti, pro §5 je též nutná jistá praxe. Na ZČU Plzeň mohou doklad získat jen vyučení, kteří mohou praxi prokázat.
    Ing. Záhlava, který měl vyhlášku s sebou na zasedání, upozornil, že dle vyhlášky 50/1978 pro §5 opravdu žádná praxe požadována není.
    P. Dobiáš upozornil, že má §5 ze střední školy.
    Proděkan Mach navrhl konzultaci s bezpečnostním technikem fakulty doc. Novákem.
    Z diskuse vyplynulo, že je třeba se zeptat kompetentních osob - nejlépe přímo inspektorů bezpečnosti práce v oboru elektro.

  • Ing. Fuka informoval o článku z novin, kde se píše, že DP Praha bude uznávat elektronické průkazy (s magnetickým pruhem apod.) jako "tramvajenky". Pan děkan upozornil, že průkazy studenta ČVUT se již uznávají. Dále uvedl, že se plánuje vybavit průkazy i zaměstnance.
    Ing. Fuka se dotázal, zda si průkazy mají vyřídit i zaměstnanci z KN, kteří nevyužívají menzy s kartovým systémem. Pan děkan odpověděl, že je to vhodné - na průkazu je například i čárový kód do knihovny.
    P. Vopálenský podotkl, že na VIC ČVUT lze zakoupit kupóny na MHD.



Josef Hlaváč
tajemník AS FEL
Ing. Jindřich Fuka
předsedající AS FEL
Doc. Ing. Ivan Jelínek, CSc.
předseda AS FEL




Příloha zápisu: Výsledky voleb do AS FEL a AS ČVUT



Do AS ČVUT:
Do AS FEL:
A. Volební obvod akademických pracovníků ČVUT FEL
Oprávněných voličů zapsaných do volebního seznamu:435
Odevzdaných volebních lístků:345
Platných volebních lístků:343
Neplatných volebních lístků:2

Voleb se zúčastnilo více než požadovaných 15 % oprávněných voličů (345 = 79,31 %), volby jsou platné. Hranice 15 % účastníků voleb, potřebná pro zvolení, je 52 hlasů.

V závorce za jménem kandidáta je uveden počet získaných hlasů.

Zvoleni do AS ČVUT:

  1. BÍLEK Jan (213)
  2. HLAVÁČ Václav (203)
  3. HAASZ Vladimír (202)

B. Volební obvod studentů ČVUT FEL

Oprávněných voličů zapsaných do volebního seznamu:5337
Odevzdaných volebních lístků:1681
Platných volebních lístků:1667
Neplatných volebních lístků:14

Voleb se zúčastnilo více než požadovaných 15 % oprávněných voličů (1681 = 31,5 %), volby jsou platné. Hranice 15 % účastníků voleb, potřebná pro zvolení, je 252 hlasů.

Zvoleni do AS ČVUT:

  1. DOBIÁŠ Radek (942)
  2. HOŠEK Michal (489)

Náhradník:

    KNYTTL Jan (476)

Nezvolen do AS ČVUT:

    HRŮZA Filip (217)
Oprávněných voličů zapsaných do volebního seznamu:5772
Odevzdaných volebních lístků:2026
Platných volebních lístků:2010
Neplatných volebních lístků:16

Voleb se zúčastnilo více než požadovaných 30 % oprávněných voličů (2026 = 35,10 %), volby jsou platné. Hranice 15 % účastníků voleb, potřebná pro zvolení je 304 hlasů.

V závorce za jménem kandidáta je uveden počet získaných hlasů.

Zvoleni do AS FEL:

Akademičtí pracovníci:
  1. KAŠPAR Petr (759)
  2. ZÁHLAVA Vít (754)
  3. JAKOVENKO Jiří (656)
  4. KUBÁTOVÁ Hana (605)
  5. MALINSKÝ Karel (597)
  6. KYNCL Jan (587)
  7. RIPKA Pavel (572)
  8. DOBEŠ Josef (526)
  9. TKADLEC Josef (525)
  10. EFMERTOVÁ Marcela (506)
  11. PĚCHOUČEK Michal (500)
  12. FUKA Jindřich (422)
  13. NĚMCOVÁ Naděžda (396)
  14. MACHÁČ Jan (373)
  15. HLINOVSKÝ Vít (343)
Studenti:
  1. DOBIÁŠ Radek (863)
  2. TŘEBICKÝ Tomáš (670)
  3. BAČOVSKÝ Michal (505)
  4. KNYTTL Jan (468)
  5. AKSAMÍT Jan (443)
  6. HLAVÁČ Josef (441)
  7. HOŠEK Michal (425)
  8. STRNADOVÁ Lucie (389)
  9. VÍTEK Tomáš (383)
  10. ŠLEGR Petr (382)

Náhradník:
    KOČÁRNÍK Petr (318)

Náhradník:

    TYML Petr (319)

Nezvoleni do AS FEL:

    POLLÁK Petr (290)
    HOFFMANN Karel (270)
    KNÁPEK Jaroslav (132)
    KOVAČIK Petr (299)
    FILIP Lukáš (277)
    HRŮZA Filip (235)
    ČEJKA Jiří (201)
    JEBAVÝ Michal (190)
    HARTMANN Petr (183)
Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.