Zápis z 11. řádného zasedání AS FEL konaného dne 19. 11. 1999
na ČVUT FEL v Dejvicích,

(schválený dne 17.12.1999.)

Přítomni: dle prezenční listiny
Omluveni: Mgr. Vlačihová, p. Třebický, Aksamit, Kříž
Neomluveni: p. Pícha, Šulc, Hlaváč, Cabák.
Hosté: Prof.Tůma , Prof. Haasz, Doc. Kuba, Ing. Šitina

Návrh programu:

  1. Schválení navrženého programu 11. zasedání AS FEL
  2. Kontrola a schválení zápisu z 9. a 10. zasedání AS FEL
  3. Návrh a schválení procedury volby kandidáta na děkana ČVUT FEL
  4. Stanovení časového harmonogramu voleb
  5. Jednání o dopisu Ing. Šitiny
  6. Připomínky k plnění úkolů vyplývajících z předchozích zasedání
  7. Různé
  8. Stanovení termínu dalšího zasedání

1) Schválení navrženého programu 11. zasedání AS FEL

Program byl schválen se změnou pořadí projednávaných bodů. Z technických důvodů byla část bodu Různé a bod 5. - jednání o dopisu Ing. Šitiny zařazena za bod 2.

Hlasování: Pro: 13 Proti: 0 Zdrželi se: 1

 

2) Kontrola a schválení zápisu z 9. a 10. zasedání AS FEL

Bylo konstatováno, že zápisy s příslušnými přílohami vystihují průběh jednání AS FEL a úkoly z nich vyplývající byly zařazeny do programu 11. zasedání.

Hlasování o schválení zápisu z 10. zasedání AS FEL:
Pro: 14 Proti: 0 Zdrželi se: 0

Hlasování o schválení zápisu z 9. zasedání AS FEL:
Pro: 14 Proti: 0 Zdrželi se: 0

Návrh proděkana prof. Tůmy na udělení medailí FEL

Prof. Tůma podal k projednání dva návrhy na udělení medaile FEL. Prvním návrhem je udělení medaile Williamu J. Littlovi, zástupci americké firmy Rockwell Automation, za dlouholetou efektní podporu výzkumné spolupráce mezi ČVUT FEL a firmou Rockwell.

Druhá medaile je navrhována doc. Kubovi, za dlouholetou aktivní a přínosnou činnost v AS FEL, AS ČVUT i RVŠ.

AS FEL projednal předložené návrhy na udělení medailí FEL a jejich zdůvodnění.

 

5) Jednání o dopisu ing. Šitiny

Z vystoupení Ing. Šitiny vyplynulo, že nepožaduje projednávání řešení osobního problému, ale chce přispět k prosazení spravedlivějšího průběhu konkursního řízení. AS FEL v bohaté diskusi, ve které vystoupili členové AS Ing. Dobeš, doc. Jelínek, doc. Kašpar, Ing. Plocek, RNDr. Průcha, doc. Ripka, doc. Starý, doc. Zemánek a dále hosté Ing. Šitina, doc. Kuba a prof. Tůma, dospěl k následujícím závěrům:

I když v konkrétním projednávaném případu Ing. Šitiny nebyl porušen řád výběrového řízení ČVUT FEL, pro další činnost AS FEL vyplynula jednoznačná potřeba plně využívat práva AS a vysílat svého člena do výběrových komisí. Dále AS FEL doporučuje budoucím komisím pro výběrové řízení, aby zejména v citlivých případech, kdy výsledkem jednání komise má být ukončení pracovního poměru se zaměstnancem fakulty, byl přizván uchazeč k osobnímu jednání. Vzhledem k tomu, že dle §24 odst.1 písm. c) a §28 odst. 1 zák. č. 111/98 o vysokých školách jedná a rozhoduje v pracovněprávních vztazích jménem ČVUT děkan fakulty, doporučuje AS FEL děkanovi FEL, aby v podobných případech s neúspěšným uchazečem rovněž osobně jednal.

AS FEL dále konstatoval, že neshledává důvod k tomu, aby bezprostředně inicioval změny v současné podobě řádu výběrového řízení ČVUT.

Hlasování: Pro: 17 Proti: 0 Zdrželo se: 0

 

3) Návrh a schválení procedury volby kandidáta na děkana ČVUT FEL

Na základě pověření, vyplývajícího z 10. zasedání AS FEL, připravila rozšířená legislativní komise AS FEL ve složení Ing. Záhlava, Dr. Kyncl, doc. Jelínek, Ing. Dobeš, RNDr. Průcha, doc. Ripka, doc. Kašpar, p. Dobiáš nový návrh procedury volby kandidáta na děkana FEL.

S návrhem v elektronické formě byl AS FEL seznámen v předstihu, na zasedání jej přednesl a zásady algoritmu volby přehledně objasnil zástupce legislativní komise doc. Jelínek. Procedura i algoritmus volby jsou přílohou zápisu. Po krátké diskusi byl 2. bod deklarace návrhu algoritmu volby rozšířen o formulaci: "v každém hlasování je možné odevzdat nejvýše jeden hlasovací lístek".

Hlasování o schválení navrženého algoritmu volby:

Pro: 17 Proti: 0 Zdrželo se: 0

Pozn.: Schválením tohoto algoritmu se zrušují všechny předchozí volební procedury. Předmětem schvalování v předchozím bodě je zápis algoritmu v "programové" formě, současně existující forma "slohová" je chápána jako ekvivalentní slovní zápis algoritmu.

 

4) Stanovení časového harmonogramu voleb a procedury výběru kandidátů

Návrh procedury výběru kandidátů a časový rozvrh voleb byl členům AS FEL poskytnut v předstihu v elektronické podobě. V diskusi zazněla řada připomínek a pozměňovacích návrhů, z nichž některé byly seznány jako problémy technického rázu, které se budou řešit operativně. Ing. Sedláček navrhl AS FEL ke zvážení, zda se nemají přihlášky podávat, stejně jako při předchozích volbách, v zalepené obálce. V ostré diskusi AS FEL konstatoval a hlasováním potvrdil, že teoretické byrokratické překážky nelze akceptovat, a že trvá na odevzdání v zalepených obálkách.

Hlasování:

Pro: 14 Proti: 1 Zdrželi se: 2

 

Doc. Jelínek navrhl vrátit se k povinnosti doložit přihlášku na kandidáta na děkana podpisy členů akademické obce. Doc. Ripka který v minulých volbách podporoval zrušení povinnosti podpisů, nyní podpořil návrh doc. Jelínka. Mgr. Křečková vyjádřila obavu, že tímto opatřením jsou handicapováni eventuální externí kandidáti. K tomuto názoru se přiklonil i Ing. Dobeš, doc. Jelínek však konstatoval, že kandidující by měl být v každém případě v akademické obci fakulty známým. Po delší diskusi doc. Jelínek stáhl svůj návrh, znovu jej v nezměněném znění předložil p. Dobiáš. Dr. Kyncl požádal o hlasování nadpoloviční většinou.

Hlasování: Pro: 3 Proti: 6 Zdrželo se: 8

Návrh nebyl přijat.

V další diskusi byly upřesněny otázky označení zalepené obálky, rozsahu životopisu kandidujícího a požadavků na části návrhů, které mají být dodány i v elektronické formě. Výsledkem je dokument v následujícím znění:

 

VOLBY KANDIDÁTA NA DĚKANA FEL

AS FEL vyhlašuje volby kandidáta na funkci děkana Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze pro nastávající funkční období.

Podání návrhu se řídí těmito pravidly:

Návrh na kandidáta může podat kterýkoli člen akademické obce FEL.

Návrhy se podávají předsedovi AS FEL prostřednictvím sekretariátu děkana FEL.

Návrh musí obsahovat zejména:

  • jméno, příjmení a fotografii kandidáta
  • datum a místo narození
  • stručný životopis v rozsahu maximálně jedné strany formátu A4
  • volební program v rozsahu maximálně dvou stran formátu A4
  • souhlas s kandidaturou a podpis

Návrhy je nutno odevzdat na sekretariát děkana v zalepené obálce s označením "Kandidát na děkana ", s uvedením jména a podpisu podávajícího a časem podání v pracovní dny v době od 8 do 15 hodin, nejpozději

6. 12. 1999 do 12 hodin.

Vzhledem k tomu, že materiály budou vystaveny na WWW stránce fakulty, budou uchazeči požádáni o přiložení alespoň životopisu a volebního programu v elektronické formě.

Kandidáti se představí Akademické obci FEL na veřejném zasedání AS FEL

dne 13. 12. 1999 v posl. 209 v 15 hodin.

Volba proběhne na zasedání AS FEL dne 17. 12. 1999.

Hlasování: Pro: 17 Proti: 0 Zdrželo se: 0

 

6) Připomínky k plnění úkolů vyplývajících z předchozích zasedání

Tento bod byl zařazen do programu vzhledem k tomu, že plnění úkolů uložených na předchozích zasedáních AS FEL nebyla v některých případech důsledně kontrolována. Všichni senátoři byli vyzváni, aby v případě pochybnosti o splnění úkolu, uloženého na některém ze zasedání, na tuto skutečnost AS FEL upozornili.

Na základě této výzvy vystoupil doc. Ripka s dotazem na předsedu AS RNDr. Průchu, kdy a komu byl odeslán otevřený dopis určený AS právnické fakulty UK. RNDr. Průcha potvrdil odeslání dopisu do ČTK prostřednictvím sekretariátu děkana. Vzhledem k tomu, že převážil názor, že otevřený dopis by měl být současně zaslán i svému adresátu, přislíbil RNDr. Průcha, že v případě, že se tak dosud nestalo, nechá dopis adresátu odeslat. O tomto řešení bylo hlasováno s výsledkem:

Pro:14 Proti:0 Zdrželi se:3

Protože postup při zpětné kontrole zápisů je třeba systematizovat, navrhl doc. Kašpar, aby předsednictvo minulých zasedání zpětně zkontrolovalo zápisy ze zasedání, kterým jeho členové předsedali. Pro budoucnost je tato otázka řešena nejen schvalováním, ale i důslednou kontrolou předchozích zápisů.

Hlasování:
Pro:16 Proti:1 Zdrželo se: 0

PaedDr. Botlíková upozornila, že na pátém zasedání AS FEL pověřil komisi pro personalistiku a studentské záležitosti, aby vypracovala stanovisko k první souborné zkoušce, což se dosud nestalo. Dále apelovala na senátory, aby se důsledněji zúčastňovali jednání senátu. P. Blinka upozornil na špatnou komunikaci v konferenci senát, zapříčiněnou zejména častou havárií fakultního serveru FELIS. Doc. Kašpar doporučil vrátit se k osvědčené formě rozesílání pozvánek senátorům v "papírové" podobě.

 

7) Různé

Ing. Záhlava se tázal, zda v průběhu voleb bude mít akademická obec opět možnost zúčastnit se elektronické ankety na WWW. RNDr. Průcha sdělil, že není překážek, WWW stránky z minulých voleb jsou po úpravě opět použitelné.

Doc. Kuba a prof. Haasz seznámili AS FEL o průběhu jednání Rady vysokých škol, kterého se zúčastnil dále i doc. Bílek. Závažné body tohoto jednání jsou přístupné na adrese http://rvs.upce.cz/nova/aktualni/materialy/predkladane/index.htm.

Informace o vzdělávacím programu Leonardo na adrese http://nvf.cz/leonardo

Doc. Kašpar na základě upozornění paní Kučerové navrhl delegování člena AS FEL do komise pro výběrové řízení na pracovní místa některých kateder, které se mají uskutečnit v průběhu prosince 1999. Doc. Jelínek navrhl jako delegáta doc. Ripku.

Hlasování: Pro: 14 Proti:0 Zdrželi se:3

P. Vopálenský apeloval na vedení fakulty v souvislosti s častými haváriemi serveru FELIS. RNDr. Průcha přislíbil, že problém přednese na následujícím zasedání kolegia děkana FEL.

Zapsal dne 19. listopadu 1999 Michal Vopálenský, tajemník AS FEL

doc. Ing. Petr Kašpar, CSc.

RNDr. Ladislav Průcha, CSc.

předsedající

předseda AS FEL

  

Přílohy:

1. Algoritmus volby kandidáta na děkana FEL v "programové" formě
2. Algoritmus volby kandidáta na děkana FEL ve "slohové" formě

 

1. Algoritmus volby kandidáta na děkana FEL v "programové" formě

Deklarace:

  • Volba kandidáta na děkana probíhá podle § 27 zákona o vysokých školách.
  • Veškerá hlasování jsou tajná. Za platný se považuje hlasovací lístek se jménem jediného kandidáta na děkana. V každém hlasování je možné odevzdat nejvýše jeden hlasovací lístek.
  • Kandidát na děkana je zvolen podle § 27 odst. 3 zákona, pokud se pro něho vyslovila v kterémkoliv kole voleb nadpoloviční většina všech členů AS FEL.

Základní procedura VOLBA:

IF v průběhu voleb AS FEL hlasoval podruhé o jediném kandidátovi na děkana a tento kandidát nebyl zvolen
THEN vyhlásí AS FEL do 30 dnů nové volby
IF v průběhu voleb AS FEL hlasoval podruhé o dvou stejných kandidátech na děkana a žádný z nich nebyl zvolen
THEN vyhlásí AS FEL do 30 dnů nové volby
IF kandidát na děkana zvolen podle zákona
THEN volba úspěšně ukončena
ELSE BEGIN
IF více kandidátů na děkana získá nejvyšší počet hlasů
THEN postupují všichni tito kandidáti do dalšího kola;
(příklad: 5 5 5 3, postupují 5 5 5 - čísla vyjadřují počty hlasů pro kandidáty)
(příklad: 5 5 3 3, postupují 5 5)
IF na prvním místě je jeden kandidát na děkana
THEN postupují do dalšího kola také všichni kandidáti, kteří získali druhý nejvyšší počet hlasů
(příklad: 5 4 3 2, postupují 5 4)
(příklad: 5 3 3 2, postupují 5 3 3)
END

 

Procedura voleb kandidáta na děkana

  1. AS FEL hlasuje v prvním kole o všech kandidátech procedurou VOLBA;
  2. IF kandidát na děkana zvolen THEN volba úspěšně ukončena

    ELSE GOTO bod 2

  3. AS FEL hlasuje ve druhém kole o všech postoupivších kandidátech procedurou VOLBA;
  4. IF kandidát na děkana zvolen THEN volba úspěšně ukončena

    ELSE GOTO bod 3

  5. AS FEL hlasuje ve třetím kole o všech postoupivších kandidátech procedurou VOLBA;
  6. IF kandidát na děkana zvolen THEN volba úspěšně ukončena

    ELSE GOTO bod 4

  7. IF zůstane pořadí všech postoupivších kandidátů ve třetím kole stejné jako bylo po druhém kole

THEN

BEGIN

a. Vyřadí se všichni kandidáti se shodným počtem hlasů;

(příklad: 5 3 3 - postupuje 5)

(příklad: 5 5 5 5 5 - nepostupuje nikdo)

b. IF podmínku postupu do dalšího kola nesplnil žádný z kandidátů

THEN vyhlásí AS FEL do 30 dnů nové volby

END

GO TO bod 2

 

2. Algoritmus volby kandidáta na děkana FEL ve "slohové" formě

Deklarace, ze kterých vychází volba kandidáta na děkana:

  • Volba kandidáta na děkana probíhá podle § 27 zákona o vysokých školách.
  • Veškerá hlasování jsou tajná. Za platný se považuje hlasovací lístek se jménem jediného kandidáta na děkana. V každém hlasování je možné odevzdat nejvýše jeden hlasovací lístek.
  • Kandidát na děkana je zvolen podle § 27 odst. 3 zákona, pokud se pro něho vyslovila v kterémkoliv kole voleb nadpoloviční většina všech členů AS FEL.

 

Základní procedura VOLBA v každém kole volby:

A. Jestliže v průběhu voleb kandidáta na děkana AS FEL hlasoval podruhé o jediném kandidátovi na děkana a tento kandidát nebyl zvolen, pak vyhlásí AS FEL do 30 dnů nové volby.

B. Jestliže v průběhu voleb kandidáta na děkana AS FEL hlasoval podruhé o dvou stejných kandidátech na děkana a žádný z nich nebyl zvolen, pak vyhlásí AS FEL do 30 dnů nové volby.

C. Jestliže kandidát na děkana byl zvolen podle zákona, pak volba úspěšně končí, jinak:

1. Jestliže více kandidátů na děkana získá nejvyšší počet hlasů, pak postupují všichni tito kandidáti do dalšího kola;

(příklad: 5 5 5 3, postupují 5 5 5 - čísla vyjadřují počty hlasů pro kandidáty)

(příklad: 5 5 3 3, postupují 5 5)

2. Jestliže na prvním místě je jeden kandidát na děkana, pak postupují do dalšího kola také všichni kandidáti, kteří získali druhý nejvyšší počet hlasů

(příklad: 5 4 3 2, postupují 5 4)

(příklad: 5 3 3 2, postupují 5 3 3).

 

Vlastní procedura voleb kandidáta na děkana

  1. AS FEL hlasuje v prvním kole o všech kandidátech základní procedurou VOLBA. Jestliže je kandidát na děkana zvolen, pak je volba úspěšně ukončena, jinak se postupuje do bodu 2.
  2. AS FEL hlasuje ve druhém kole o všech postoupivších kandidátech základní procedurou VOLBA. Jestliže je kandidát na děkana zvolen, pak je volba úspěšně ukončena, jinak se postupuje do bodu 3.
  3. AS FEL hlasuje ve třetím kole o všech postoupivších kandidátech základní procedurou VOLBA. Jestliže je kandidát na děkana zvolen, pak je volba úspěšně ukončena, jinak se postupuje do bodu 4.
  4. Jestliže zůstane pořadí všech postoupivších kandidátů ve třetím kole stejné jako bylo po druhém kole, potom:

I. Vyřadí se všichni kandidáti se shodným počtem hlasů.

(příklad: 5 3 3 - postupuje 5)

(příklad: 5 5 5 5 5 - nepostupuje nikdo)

II. V případě, že podmínku postupu do dalšího kola nesplnil žádný z kandidátů (viz druhý příklad v I), pak vyhlásí AS FEL do 30 dnů nové volby.

  1. Volební procedura postupuje do bodu 2.
Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.