Vědafest 2022 ‒ ohlédnutí

Zkraje léta proběhl již 10. ročník outdoorové vědecké laboratoře pro širokou veřejnost ‒ Vědafest 2022. Krásné slunečné počasí přilákalo přes 15 tisíc lidí z řad školáků, studentů i široké veřejnosti.

Běžně jsou stánky a davy lidí v prostoru mezi dejvickým kampusem a Kulaťákem jen o sobotních farmářských trzích. Výjimkou byla středa 22. června, kdy se na travnaté ploše na dohled z FELu konal jubilejní 10. ročník Vědafestu. A společně s ním také akce s názvem Rozehrané priority českého předsednictví.

Tisíce návštěvníků měly možnost se hravou formou seznámit s vědeckými a vzdělávacími tématy desítek institucí, mezi nimiž samozřejmě nechybělo ČVUT, resp. expozice Fakulty elektrotechnické. Interaktivní aktivity na našem stánku bavily děti i dospělé.

Studentský klub +/-FEL si připravil workshop pájení a společně s wITches také hravé programování s Ozoboty. Děti viděly, co za “šváby” se skrývá uvnitř mobilních telefonů a počítačů a trénovaly zručnost i trpělivost, když pájely součástky na destičky plošných spojů. Díky Ozobotům se zase učily programovat, aniž by o tom věděly.

Pozornost dětí i mnoha dospělých přitahovala vystavená elektrická formule týmu eForce. Nešlo o nejnovější 11. generaci ‒ ta měla v době konání Vědafestu rollout v Boleslavi. Ale i čtyři roky “starý” monopost budil zvědavost a objevil se na nejednom selfíčku.

V provozu jsme měli i náš obří Van de Graaffův generátor. Ti odvážnější se díky němu mohli nechat nabít statickou elektřinou na tisíce voltů. Pohled na lidi s vlasy zježenými do všech směrů, smějící se od ucha k uchu, se vážně neomrzí :-)

Co se týče aktivit, souvisejících s českým předsednictvím EU, dr. Jaroslav Burčík z fakultního centra kybernetické bezpečnosti si připravili krátkou přednášku na téma bezpečného chování na Internetu. A na stánku si mohli návštěvníci prakticky vyzkoušet útok typu man-in-the-middle a pochopit, jak a proč je důležité chránit své soukromí v online prostoru.

Nejbližší další příležitost, kde můžete vidět exponáty a experimenty šikovných lidí z FELu, budete mít na Maker Faire Prague (17.-18. 9. 2022) a při Noci vědců, poslední zářijový pátek (30. 9. 2022).

foto: ČVUT