Robopes z FEL ČVUT si v kožichu zahrál ve filmu

Spot od Boston Dynamics je robopes, na kterého je Fakulta elektrotechnická ČVUT náležitě pyšná. Mobilní a komerčně prodávaný robot určený pro koncového uživatele je od září 2022 i hvězdou celovečerního filmu Běžná selhání. Na obrazovce sice není kvůli převleku k poznání, ale to nijak neubírá na jedinečnosti spojení kybersvěta se světem filmové tvorby.

O přípravu, naprogramování i vzhled Spota se postaral Ing. Bedřich Himmel z katedry kybernetiky FEL ČVUT. Filmaři potřebovali, aby Spot byl navlečený v kožichu a ještě více připomínal psa. „To na tom bylo unikátní,“ řekl Bedřich Himmel. „Určitě existují stovky videí na YouTube, kde je protagonistou Spot, ale aby hrál ve filmu a ještě k tomu v oblečku, to je novinka.“

Video, kde Bedřich Himmel mluví o natáčení se Spotem, najdete zde

Robopes v kožichu představoval výzvu. Podle Himmela ho bylo těžké v kožešině, kterou měl na sobě, chladit, a navíc s ním manipulovat. „Po stranách má hloubkové kamery, které mu pomáhají vnímat okolní terén, aby do něčeho nenarazil nebo nešlápl.“ Pro některé záběry bylo nutné kamery vypnout, takže Spot jen mechanicky poslouchal pokyny operátora. Naštěstí vše dopadlo na výbornou a nic se nerozbilo.

Spot si užil jeden natáčecí den, kdy se snímaly jeho pohyby a chůze. Na dalších záběrech, kde jej např. někdo přenáší, už figuruje jeho 3D tištěná maketa. Na další zajímavosti o filmu se můžete podívat na oficiálních stránkách na sociálních sítích Facebook a Instagram.

O filmu Běžná selhání

Běžná selhání (v angl. Ordinary Failures) je psychologické drama režisérky Cristiny Grosan s prvky sci-fi a dystopie. Hlavním motivem příběhu je nemožnost tří hrdinek zvládat každodenní život. Čerstvá vdova Hana si nedovoluje truchlit, aby se úplně nezhroutila. Puberťačka Tereza ze sebe dělá něco, co není, jen aby potěšila rodiče. A na Silvu doléhá mateřská krize.

Unikátní koncept boje s běžnými selháními na pozadí dystopického chaosu, který se odehrává tam venku. Teprve krizová situace hrdinky svede dohromady; ve chvíli, kdy se jejich město bortí. Rostoucí panika paradoxně protagonistkám pomáhají vyrovnat se se svými životy. Originální atmosféru města zasaženého podivným přírodním úkazem způsobujícím náhodné výbuchy dokreslují promyšlené detaily, např. právě Hanin robopes Spot. Film s Taťánou Medveckou v hlavní roli byl uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, což se pro české filmy naprosto výjimečné.