Klára Janoušková: Stáž v IBM mi pomohla. Chtěla bych se věnovat výzkumu

Rozhovor se studentkou programu Otevřená informatika na Fakultě elektrotechnické ČVUT, která uspěla v náročném výběrovém řízení programu IBM Great Minds a absolvuje jednosemestrální stáž v Curychu. Prestižní program od technologické společnosti IBM nabízí hrstce vybraných talentů příležitost spolupracovat se špičkovými vědci na předním světovém pracovišti.

Co tě přesvědčilo, že ses rozhodla na stáž přihlásit? Jaká byla motivace?

V obou případech za to mohl profesor Matas, který mi o programu řekl a napsal mi doporučení. Když jsem se hlásila poprvé, bylo to v půlce bakaláře a ještě jsem pořádně nevěděla, čemu se budu chtít věnovat. Brala jsem to prostě jako zajímavou příležitost zkusit si něco nového, rozšířit si obzory. Narozdíl od spousty lidí, kteří mají jasno, že je zajímá jen teorie, nebo naopak že se potřebují věnovat něčemu s přímým dopadem, jsem si v tomto směru nebyla moc jistá. Projekty, na kterých v Curychu pracují, jsou často propojené s nějakým produktem, do kterého se později integrují. Doufala jsem, že zkušenost s takovým projektem mi pomůže si toto srovnat. A pomohla — teď jsem v půlce magisterského studia a vím, že bych se chtěla dále věnovat výzkumu.

Navíc jsem byla rozhodnutá, že během magisterského studia strávím alespoň půl roku na výzkumné stáži v zahraničí, chtěla jsem získat zkušenosti z jiné oblasti, než na čem jsem pracovala předtím. V kombinaci s lockdowny v Praze a distanční výukou jsem navíc chtěla změnit prostředí. Přihláška na Great Minds tedy přišla ve vhodnou chvíli, navíc Švýcarsko mě už nějakou dobu lákalo. Proto jsem to zkusila znovu, i když poprvé mě po pohovoru odmítli.

V čem se lišilo výběrové řízení 2018 a to poslední, ve kterém jsi uspěla?

Když jsem se hlásila poprvé, tak jsem kromě CV posílala několikastránkový position paper a také byl potřeba doporučující dopis od vyučujícího. O dva roky později jsme místo position paperu museli natočit tříminutové video. Pokud jde o pohovor, tak ten už se obecně liší podle projektu, na který se hlásíte, a skupiny, pod kterou spadá. Poprvé to bylo čistě povídací, pouze s mojí potenciální mentorkou. Převážně o předchozích zkušenostech a o tom, jaký je její tým, na jakých projektech pracují.

Druhý pohovor byl úplně jiný, byli tam celkem tři lidé, dva z nich jsou teď moji mentoři, a většinu času zabralo coding interview. Trochu jsme se bavili o mých předchozích projektech, ale na to už nezbyl moc čas.

Znamená dostat se do laboratoří v Curychu velké papírování?

Před odjezdem toho moc nebylo, jenom dva nebo tři formuláře a podpis smlouvy. Musela jsem si ale najít ubytování, to už bylo o něco náročnější. Po příjezdu toho bylo docela dost, protože jsem přijela na více než tři měsíce, musela jsem kromě registrace na radnici žádat i o povolení k pobytu. Kolem registrace i povolení bylo papírování poměrně více, taky jsem potřebovala místní bankovní účet a zdravotní pojištění. Systém zdravotního pojištění tady není úplně jednoduchý a já jsem navíc žádala o výjimku, abych mohla mít výrazně levnější pojištění pro studenty (doporučuju!).

Jak je to s financemi? Musí si studenti naspořit nebo vyjdou s penězi od IBM?

Plat je určitě více než dostatečný, jen je potřeba počítat s tím, že první výplata může být až po měsíci a třeba nájem je tu dost drahý, navíc často musíte zaplatit zálohu. Kolik peněz ušetříte ale samozřejmě záleží na tom, kde bydlíte, kam jezdíte na výlety (vlaky taky úplně levné nejsou), jestli chodíte do restaurací a tak. Také dostanete jednorázově částku na cestování a pokud budete částečně pracovat z domova, tak na nákup vybavení.

Jaká je vlastně práce v laboratoři IBM? Je to prostě korporát?

Oproti univerzitním laboratořím, kde jsem pracovala, rozdíl určitě vnímám, řekla bych, že IBM Research v Curychu je někde na půl cesty mezi univerzitním a korporátním prostředím, možná trochu blíže k tomu univerzitnímu. Jako studentka na stáži se mě korporátní záležitosti ale tolik nedotýkají.

Co tě nejvíc pozitivně (anebo negativně) na stáži překvapilo?

Milé překvapení byly přijímací pohovory — celou dobu byli všichni hrozně příjemní a přátelští a já si říkala, že už proto bych to neměla pokazit, že bych s nimi ráda pracovala. Nemilé překvapení bylo IBM tričko — má příšerný střih 😂

Doporučila bys studentům stáže zkusit? A na kdy je nejlépe ji naplánovat?

Určitě doporučila, zvláště pokud vás zajímá aplikovaný výzkum a s podobnou laboratoří nemáte zkušenosti. Pokud nechcete prodlužovat, tak jsou ideální letní prázdniny, pokud vám ale prodloužení nevadí, nebo jste už stejně byli na nějakém výměnném pobytu, tak doporučuji spíše půl roku — nějakou dobu trvá se do projektu dostat a pokud tam budete déle, spíše budete moci pracovat na zajímavém projektu s větším dopadem.

Foto, zdroj: Klára Janoušková

Se souhlasem IBM přetiskujeme mírně upravený rozhovor Jana Loudy se studentkou Klárou Janouškovou. Původní text: IBM Research: na půl cesty mezi univerzitním a korporátním prostředím | by Jan Louda | IBM Academic Relations CZ | Dec, 2021 | Medium