Robosoutěž pro střední školy vyvrcholí pátečním finále. Hlavní roli hrají robotičtí číšníci

Třináctý ročník Robosoutěže pořádané Fakultou elektrotechnickou ČVUT pro studenty středních a vysokých škol jde do finále. To se odehraje v pátek 17.12. od 12.00 v Zengerově posluchárně FEL ČVUT v Praze na Karlově náměstí a síly v něm změří 37 nejlepších týmů.

Robosoutěž si dala rok pauzu a nyní se vrací v plné síle. Jednotlivá kola, kterých se v listopadu zúčastnilo celkem 106 týmů, přinesla 32 postupujících, tři další týmy obdržely divokou kartu a soutěže se účastní i dva univerzitní týmy z bakalářského programu Kybernetika a robotika z FEL ČVUT.

Robotický číšník jako přehlídka kreativity studentů

Stejně jako v minulých ročnících je i letos hlavním cílem splnit zadaný úkol s pomocí stavebnice LEGO Mindstorms. Tentokrát dostal název ROBO číšník a hlavní roli v něm hraje rovnováha – robot musí autonomně projet rovnou dráhu s proměnlivým sklonem, ovšem bez vodící čáry. Přitom musí na své plošině udržet vozíček. Bodují se překonané překážky, a to jak s vozíkem (dva body), tak bez něj (bod). V případě, že by oba soupeři dojeli do cíle s vozíkem, rozhoduje o vítězi čas.

„Při vymýšlení úlohy jsme se nechali inspirovat číšníkem, který nese hostům tác a musí jej vyvažovat. Soutěžní týmy nás překvapily, protože se jim podařilo vymyslet vskutku originální konstrukční řešení, ne pouze kyvadlo, o němž jsme při návrhu uvažovali my. I proto jsme se letos opět rozhodli zařadit do soutěže vedlejší kategorii, která hodnotí design robota, respektive originálnost řešení, a to jak po hardwarové, tak softwarové stránce,“ říká organizátor soutěže Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Finále bude mít dvě části. V první z nich odjedou všichni roboti tři jízdy herní dráhou. Ze součtu bodů všech jízd potom vzejde 16 nejlepších, kteří se spolu utkají vyřazovacím způsobem. Vyhlášení vítězů soutěžní kategorie Design robota se uskuteční o přestávce před vyřazovacími boji.

V přímém přenosu zažijete i robotický klavírní koncert

Robosoutěž je tradičně otevřená veřejnosti, letošní ročník se však musel přizpůsobit současné situaci, a zúčastnit se tak můžou pouze spolupracovníci, akreditovaná média a pozvaní hosté. Akci je ale možné sledovat prostřednictvím videopřenosu online. Zajímavý bude i doprovodný program studentů Kybernetiky a robotiky – kromě humanoidního legorobota Ludvíka vystoupí i robotický pianista, který zahraje na klavír přímo v Zengerově posluchárně.

Finále Robosoutěže začne oficiálním zahájením v pátek 17.12. 2021 ve 12.00, konec akce se očekává v 16.30. Partnery letošního ročníku jsou společnosti MathWorks, HUMUSOFT, Applifting, ŠKODA AUTO, FANUC, Sick, Strand a Kingston Technology. Mediálními partnery pak časopisy Automa, FCC Public a DPS Elektronika od A do Z.

Další informace najdete na webových stránkách https://robosoutez.fel.cvut.cz/finale-13-rocniku-robosouteze-2021 nebo na Facebooku www.facebook.com/robosoutez.