Lvíčci z 3D tiskárny vyrazí z FEL ČVUT „na zkušenou“ po keškách celého Česka

Studentský klub +/- FEL vyzval studenty Fakulty elektrotechnické ČVUT, aby do 7. března 2021 vymodelovali 3D návrh lvíčka. Figurky vytištěné na 3D tiskárně následně vyrazí jako trekovatelné objekty po geo-keších s cílem nabýt zkušenosti ve všech krajích ČR. Jejich pohyb bude možné sledovat na mapě nebo se do geocachingu aktivně zapojit a pomáhat tak lvíčkům v putování i plnění jejich cílů.

Proč přesně lvíčci vyráží do světa a čemu se chtějí přiučit, odhalí studentský spolek brzy na svých webových stránkách. Jak uvádí organizátoři celé akce, do té doby je důležité figurky na cestu připravit. „Modelování na některém z nástrojů pro tvorbu 3D modelů by studenti neměli odkládat, prvních sedm návrhů bude vytištěno a umístěno do kešek rovnou. Tisknout lze na naší 3D tiskárně. Dalších pět návrhů vzejde z hlasování,“ dodává student Tomáš Pivoňka z klubu +/- FEL, který jako přidanou hodnotu projektu chápe, že si studenti budou moci vyzkoušet návrh 3D modelu a třeba se tak dostat k 3D tisku, pokud ještě neměli možnost si ho vyzkoušet.

O tom, jak v době distanční výuky povzbudit studentky a studenty, přemýšlel již na jaře při výuce předmětu Architektury počítačů také Ing. Pavel Píša, Ph.D. První myšlenka byla dávat do schránek nápovědy k úkolům z předmětu. Klub +/- FEL ovšem dokázal i v omezených podmínkách zrealizovat několik akcí a během společného setkání vyučujícího z katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT se studenty pak vznikl nápad se lvíčky. „Chtěli jsme nabídnout studentům nějakou aktivitu, kterou můžou provozovat i v omezeném stavu. A hledání kešek v přírodě k tomu patří. Nabízí se samozřejmě pořádat online aktivity, ale těch je teď celá řada a i bez nich studenti tráví u počítače spoustu času. Je to tedy tak trochu způsob, jak studenty rozpohybovat."

Projekt je načasován tak, aby jej neovlivnila vládní opatření týkající se případného omezení pohybu obyvatel. Pokud budou opatření trvat déle, lvíčci budou vypuštěni do krajů později nebo se zváží úprava pravidel putování.

Specifikace zadání 3D návrhu a pokyny k jeho odeslání jsou dostupné prostřednictvím odkazu Pošli lvíčka na zkušenou! – Studentský klub +/-FEL (cvut.cz).


Studio 6, 22. 2. 2021