Studenti ČVUT vyhráli hackathon Hack for Healthcare ve švýcarském Curychu

Vojtěch Petrásek, student Fakulty elektrotechnické ČVUT, se v týmu studujících z dalších fakult umístil na prvním místě hackathonu Hack for Healthcare. Vítězný tým teď čeká spolupráce s ženevskou organizací Lékaři bez hranic. Soutěž se konala od 26. do 28. listopadu v Curychu ve Švýcarsku.

Během soutěže týmy studentů řešili využití 3D tisku ve zdravotnictví a pomoci v rozvojových zemích.

Mezi porotci byla i zástupkyně Červeného kříže a zástupkyně Lékařů bez hranic z Ženevy, které účastníkům zadaly challenge – 3D printed insulin delivery units – tedy pomocí 3D tisku vyřešit podávání inzulinu v rozvojových zemích. Lékaři bez hranic tento problém řeší již několik let, ale českému týmu studentů se podařilo navrhnout inovativní cestu levné výroby inzulinových per. “Zadanie návrhu inzulinového pera pre nás znamenalo veľkú výzvu. Chronické komplikácie diabetu sú do istej miery preventabilné, a preto je dôležité hľadať spôsoby ako zahájiť liečbu u každého, čo najskôr. Pre pacienta, ktorý nemá prístup k pumpám sú inzulinové perá skvelou voľbou.” říká Ľuboš Repka - student 6. ročníku 2. lékařské fakulty UK a 1. ročníku Fakulty informačních technologií na ČVUT.

Řešení spočívá v návrhu univerzálního systému, do kterého lze vložit jakýkoliv inzulínový cartridge a jakoukoliv inzulínovou jehlu díky použití 3D tisku. Navíc je pero snadno recyklovatelné díky možnosti využití použitého filamentu k produkci nového inzulinového pera. “3D tisk přináší možnost levné individualizace zařízení. Taktéž eliminuje velké části logistického řetězce a ulehčuje častější updaty designu, než masově vyráběné produkty” říká Natália Bodnárová, studentka 3. ročníku designu na ČVUT.

Hackathon Hack for Healthcare

Foto: Vasil Kostin