Mezinárodní den epilepsie rozsvítí do fialova i budovu Fakulty elektrotechnické ČVUT v Dejvicích

Některá místa a památky na různých místech České republiky se 8. února rozsvítí do fialové barvy. Ta je symbolem epilepsie a Mezinárodního dne epilepsie, který se letos slaví už posedmé. Vedle Petřínské rozhledny, Tančícího domu či Mahenova divadla v Brně bude fialová barva vidět i na budově Fakulty elektrotechnické ČVUT v Dejvicích.

FEL nepodporuje aktivity kolem dne epilepsie jen takto symbolicky, ale jeho výzkumníci se přímo zapojují do diagnostiky a léčby tohoto nejčastějšího chronického onemocnění mozku. V multioborové spolupráci s lékaři, biology, matematiky a techniky vyvíjí odborníci z Fakulty elektrotechnické nové postupy, které pomáhají rozpoznat příčinu záchvatů, vyvíjejí a asistují při léčebných výkonech. Součástí výzkumu s přesahem do dalších neurovědních oborů je i pochopení fungování mozku na buněčné úrovni až po rozsáhlé mozkové sítě. Naši vědci a jejich studenti využívají znalosti z oborů zpracování signálů a obrazů, statistiky, umělé inteligence a elektroniky.

Na projektu EpiREC na Fakultě elektrotechnické pracují prof. Roman Čmejla, Ing. Radek Janča, Ph.D., Ing. Petr Ježdík, Ph.D., Ing. Jan Kudláček, Ph.D., Ing. Jan Chvojka, Ing. David Kala a Ing. Lenka Svobodová. Téměř 400 000 Čechů zažilo za život epileptický záchvat, 80 000 lidí v ČR žije s aktivní epilepsií. Kvůli obavám ze záchvatu se pacienti často omezují ve svých volnočasových aktivitách, a to včetně sportu. Právě sport ale průběh epilepsie zlepšuje. I na to má upozornit Mezinárodní den epilepsie jako připomínka, že život s epilepsií lze žít plnohodnotně.