D⟨AI⟩DALOS je diskusní série o výzkumu umělé inteligence a sociální odpovědnosti

Zveme vás na diskusní sérii nazvanou D⟨AI⟩DALOS, kterou společně organizují Centrum umělé inteligence FEL ČVUT (AIC) a Machine Learning Meetups (MLMU). Prostřednictvím šesti přednášek a debat plánovaných na rok 2021 chtějí organizátoři propojit vědce, studenty a odborníky z různých oborů v otázkách výzkumu umělé inteligence (AI) a sociální odpovědnosti. Konkrétně se cyklus zaměří na následující témata související s AI: historie, kreativita, žurnalistika, spravedlnost, udržitelnost a transhumanismus. Cyklem D⟨AI⟩DALOS oslavuje AIC své 20. výročí.

Úvodní přednáška s názvem Od automatizace k inteligenci: Dlouhá historie umělé inteligence se koná online 7. června v 19.30 hodin. Povede ji doc. Nathan Ensmenger z Luddy School of Informatics, Computing and Engineering na Indiana University v USA.

Série získala své jméno podle postavy z řecké mytologie jménem Daidalos, který byl geniálním architektem, vynálezcem a otcem Ikara. Cílem organizátorů je zvýšit ve vědecké komunitě povědomí o dopadu umělé inteligence na společnost a zdůraznit odpovědnosti, které přináší AI výzkum a jeho aplikace. Diskuze se zaměří také na následující otázky: Jaké jsou potenciální výhody a rizika současných AI systémů? Proč bychom měli dále usilovat o lepší AI technologie? Jaké jsou prognózy předních odborníků v oboru? Jak může výzkum AI dopomoci k pozitivní společenské změně?

Více o programu najdete na https://www.aic.fel.cvut.cz/news/d-ai-dalos.

Kontaktní osoba: Karolína Poliaková