Společnost Bell podepsala s Fakultou elektrotechnickou smlouvu o výzkumu

Globální letecká společnost Bell Textron Inc., dceřiná společnost Textron Inc. (NYSE: TXT), podepsala s Fakultou elektrotechnickou (FEL) Českého vysokého učení technického v Praze smlouvu o spolupráci na inovativním výzkumném projektu. Výzkumný tým pro inteligentní mobilitu Centra umělé inteligence FEL ČVUT bude modelovat rozhodování spotřebitelů při výběru možností přepravy. Získané poznatky pomohou vytvořit společnosti Bell jasnější představu o tom, jak by mohla začlenit svá nejmodernější řešení do stávající infrastruktury veřejné dopravy.

Bell je průkopníkem konstrukčních řešení kolmého vzletu a věří, že letecké taxíky s kolmým vzletem mají potenciál zlepšit spojení i produktivitu ve městech po celém světě. Dlouhodobé působení společnosti v České republice ji přivedlo ke spolupráci s Centrem umělé inteligence FEL ČVUT na průkopnickém projektu zkoumajícím budoucí možnosti řešení letecké taxislužby.

Velmi nás těší, že jsme mohli zapojit tým inteligentní mobility ČVUT do dalšího vývoje pokročilých simulací dopravy,“ řekl Jason Hurst, viceprezident společnosti Bell pro inovace. „V rámci smluvních výzkumných služeb bude ČVUT vyvíjet modely rozhodování cestujících v multimodálním městském prostředí s využitím stávající pozemní dopravy i budoucích řešení kolmého vzletu. Cílem je, aby na základě těchto výzkumů Bell posílil svoji pozici lídra v oblasti inovací jak dopravních prostředků s kolmým vzletem, tak co se integrace provozních systémů týče.“

Tým ČVUT vedený docentem Jiřím Vokřínkem bude modelovat rozhodování spotřebitelů ohledně volby dopravních prostředků, včetně osobní automobilové přepravy, spolujízdy, železniční a autobusové dopravy. Výzkumníci budou také mapovat potenciální preference veřejnosti týkající se budoucí přepravy pomocí letecké taxislužby a definovat procesy pro optimalizaci návrhu sítě veřejné dopravy tak, aby zahrnovala vzdušné taxi.

ČVUT bude vytvářet scénáře výběru dopravy pro velké americké město za účelem simulovat různé rozhodovací procesy. Tým pro inteligentní mobilitu mezitím vyhodnotí efektivitu vertiportních zařízení pro letecké taxíky na základě jejich přínosu pro spotřebitele a možnosti propojit je s jinými druhy dopravy.

Jedná se o fascinující projekt, na kterém se s hrdostí podílíme,“ říká Jiří Vokřínek z Centra umělé inteligence FEL ČVUT. „Bell má obdivuhodnou historii v oblasti podpory spolupráce a sdílení znalostí mezi USA a Českou republikou. Zkoumáním dopravních scénářů pro USA náš tým přispěje i k vývoji dopravy ve světě. Těšíme se, až výzkum, kterým hodláme podpořit průkopnický technický vývoj společnosti Bell, zahájíme."