Robot Ludvík z Fakulty elektrotechnické ČVUT to pořádně rozjel. Podívejte se na jeho předvánoční koncerty s PKF – Prague Philharmonia

Humanoidní robot Ludvík, který je dílem studentů programu Kybernetika a robotika na Fakultě elektrotechnické ČVUT (FEL ČVUT) a nedávno uváděl fakultní den otevřených dveří, získal další angažmá v orchestru PKF – Prague Philharmonia. Vystupuje v online koncertní řadě pro děti z pražského Rudolfina, jejíž první díl s titulem Cesta k pramenům se odvysílal 29. listopadu a je nyní ke zhlédnutí na kanálu YouTube. Premiéru druhého koncertu s názvem Hledá se oslavenec můžete sledovat již tuto neděli 20. prosince od 10.00 hodin na Facebooku nebo YouTube PKF – Prague Philharmonia.

Humanoidní robot Ludvík se skládá ze 31 546 dílků lega, a kromě plynulé jízdy a komplexních pohybů hlavy a paží dokáže také mluvit. V roce 2019 jej zkonstruovali studenti Martin Šrámek a Matěj Štětka v rámci studijního programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT. Fanoušci robotiky se s Ludvíkem mohli seznámit už loni v při populární Robosoutěži ČVUT a na koncertech PKF – Prague Philharmonia pro děti v Rudolfinu. Letos tento robot uváděl online Den otevřených dveří na Fakultě elektrotechnické a jeho koncertní „kariéra“ pokračuje dál.

Podívejte se na Ludvíka na dětských koncertech PKF

První koncert oblíbené dětské koncertní řady PKF – Prague Philharmonia s titulem Cesta k pramenům se měl původně konat v Rudolfinu jako živé představení. Kvůli vládním opatřením ho ale orchestr za podpory přátel a podporovatelů sehrál až o měsíc později, před kamerami Movie Factory. Online premiéru měl v neděli 29. listopadu a je nyní ke zhlédnutí na YouTube. Za necelých 45 minut poznají děti hudbu Leoše Janáčka, Igora Stravinského nebo Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Ve vystoupení podle scénáře Šárky Krejčí a Zuzany Burianové účinkují Stela Chmelová jako Lupi a Filip Sychra jako Šíma. PKF – Prague Philharmonia hrála pod taktovkou dirigenta Lukáše Klánského.

Robot z FEL ČVUT nechybí ani ve druhém dílu této koncertní řady, který má název Hledá se oslavenec a natáčel se v pondělí 14. prosince. Online premiéra tohoto představení se uskuteční již tuto neděli 20. prosince od 10.00 hodin. Oslavy 250. výročí narození jednoho z největších skladatelů vůbec zaměstnávají v těchto dnech hudebníky po celém světě. PKF – Prague Philharmonia nemůže být výjimkou. Ludwiga van Beethovena si v programu koncertu pro děti v Rudolfinu pod taktovkou Leoše Svárovského připomeneme úryvky z jeho nejslavnějších skladeb. Nebude chybět například známé „bušení osudu" ze Symfonie č. 5 „Osudová". V provedení sólisty Matyáše Meinczingera uslyšíte Beethovenova mistrovská díla pro klavír.

„Jsem rád, že robot Ludvík nachází stále nové role a dokáže díky dramaturgii orchestru PKF – Prague Philharmonia spojovat staré s novým. Spolu s jeho tvůrci jej stále zdokonalujeme, a jednou bude možná orchestr sám dirigovat,“ usmívá se Martin Hlinovský, vedoucí projektu z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Celý záznam koncertu Cesta k pramenům zhlédnete zde, koncert Hledá se oslavenec se odvysílá v neděli 20. prosince v 10.00 hodin na Facebooku nebo YouTube.