Studenti ČVUT se zúčastnili soutěže The Freescale CUP 2015

Studentská soutěž The Freescale CUP je celosvětová soutěž společnosti Freescale Semiconductor, předního výrobce mikroprocesorů na světě. Česká republika patří do regionu EMEA (Europe, Middle East and Africa). V tomto regionu aktuálně probíhá čtvrtý ročník soutěže. První ročník soutěže hostila Praha v Masarykově koleji. Soutěže se pravidelně účastní týmy FEL a FJFI v počtu 2 - 6 týmů.

Cílem soutěže je postavit závodní autíčko a naprogramovat mikroprocesor Freescale libovolné řady tak, aby se autíčko pohybovalo po závodní trase. K tomuto využívá kameru, která detekuje dráhu před sebou. Největší novinkou pro letošní ročník je změna trati. V předchozích letech byla bílá trať s černou vodicí čárou uprostřed a letos jsou 2 černé vodicí čáry po stranách trati. Před závodem měli účastníci čas na testování autíček a případné doladění řídicího algoritmu. Po testování následuje technická inspekce, která vyloučí všechna bezdrátová komunikační zařízení typu wi-fi a Bluetooth. Poté je postavena finální dráha, na které se bude závodit. Pravidla po technické inspekci nedovolují provést jakoukoli změnu řídicího programu.

Oblastního finále ve Wroclawi dne 17. 2. 2015 se zúčastnilo 12 týmů z České republiky, Polska a Slovenska. Vítězné tři týmy postupují na EMEA finále, které se bude konat v dubnu v Itálii. Za ČVUT se zúčastnily 2 týmy Jaderka a Jaderka turbo. Technická inspekce začala ve 14 h, poté se jel samotný závod. Autíčka mají tři pokusy na projetí dráhy a počítá se první správně ujeté kolo. První se umístili studenti z Krakova, druzí byli studenti z Plzně a třetí z Bratislavy. Tým Jaderka Turbo skončil na čtvrtém místě s časem 18,8 s a o jednu desetinu sekundy mu uniklo třetí místo a kvalifikace EMEA finále. Tým Jaderka skončil na sedmém místě s časem 24,1 s.