Polární záře živě z Grónska s projektem GLORIA

Tým zaměstnanců skupiny multimediální techniky katedry radioelektroniky Elektrotechnické fakulty ČVUT v čele s doc. Pátou je členem řešitelského týmu projektu GLORIA. Tento tříletý projekt v sedmém rámcovém programu Evropské unie (FP7/2007-2012, číslo smlouvy 283783) je podpořen rozpočtem 2,5 milionu euro. Projekt začal v říjnu 2011, zapojuje 13 institucí z 8 zemí. Více informací na gloria-project.eu/about/partners/.

Jedenáctiletý cyklus sluneční aktivity brzy dosáhne svého maxima! Mezi 24. a 29. srpnem bude tým astronomů, inženýrů a astro-fotografů pozorovat v jižním Grónsku severní polární záři (Aurora Borealis), která by měla být v této době obzvláště zajímavá. Expedici "Shelios 2013" koordinuje Miquel Serra-Ricart, výzkumník z Astrofyzikálního ústavu na Kanárských ostrovech. Díky evropskému projektu GLORIA (gloria-project.eu) bude živé video vysílání a snímky polární záře z Grónska dostupné na internetu.

Živé záběry z černobílé videokamery, ukazující pohyby záře, budou vysílány každý večer mezi 00:30 a 1:30 UT. Vysílání bude možné sledovat na portálu projektu GLORIA live.gloria-project.eu nebo na stránkách sky-live.tv. Na portálu budou dále k dispozici aktualizované informace o počasí v místě pozorování a vysílací schéma. Informace o vysílání budou šířeny také sociálními sítěmi. Během vysílání budou navíc každou minutu pořízeny dva snímky z vysokým rozlišením, sejmuté ve stejný čas na různých místech vzdálených asi 10 km; tyto snímky pak budou k dispozici pro výukovou aktivity - výpočet výšky polární záře pomocí metody paralaxy.

Polární záře

K úžasné nebeské podívané dochází, když vysoce energetické částice ze Slunce dosáhnou v podobě slunečního větru atmosféry Země. Vstup těchto elektricky nabitých částic (v podstatě elektronů) je usměrněn magnetickým polem Země, takže do atmosféry vstupují v okolí pólů. Kolize částic s atomy a molekulami v atmosféře způsobují emisi světla v oblastech okolo severního (Aurora Borealis) a jižního pólu (Aurora Australis). Polární záře se občas zjevují jako zářící závoje, které rychle mění svůj tvar a barvu. K emisi světla dochází ve výškách 100 až 400 km. Kolize částic s atomy kyslíku produkuje zelené tóny, kdežto kolize s molekulami dusíku vyvolávají záření červené. Během let 2011 a 2012 byly zjištěny polární záře, jejichž výskyt se shodoval se současnou periodou zvýšené sluneční aktivity.

O projektu GLORIA

GLORIA je projekt, který si klade za cíl využití kolektivní inteligence internetové komunity k astronomickému výzkumu. Uživatelé se již mohou zúčastnit výpočtu sluneční aktivity získáváním a analýzou snímků ze solárního dalekohledu TAD na observatoři Teide (Kanárské ostrovy), jednoho ze 17 dalekohledů sítě GLORIA, rozprostřené na čtyřech kontinentech. Další vývoj a nové způsoby spolupráce budou následovat v dalších měsících. Zájemcům o projekt GLORIA doporučujeme návštěvu webových stránek projektu (gloria-project.eu) a připojení ke komunitě uživatelů na portálu (users.gloria-project.eu) a sociálních sítích.

Kolekce snímků z předchozích expedicí jsou dostupné na adrese http://www.flickr.com/photos/65131760@N06/sets/72157634760374049/.

Katedra radioelektroniky Fakulta elektrotechnická, ČVUT v Praze
Technická 2
160 00 Praha 6
Czech Republic
Tel: +420 224 352 205, Fax: +420 233 339 801
http://radio.feld.cvut.cz/