Robotičtí horolezci žáků základních škol a víceletých gymnázií změří své síly. Startuje Robosoutěž 2022

Tento týden bude na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze patřit mladým tvůrcům a jejich robotům. Týmy žáků druhého stupně základních škol a studentů odpovídajících ročníků víceletých gymnázií změří své síly v tradiční Robosoutěži FEL ČVUT.

Roboti horolezci

Že se seriózní robotikou lze začít už v poměrně útlém věku, dokazují účastníci Robosoutěže každý rok. Desítky týmů ze základních škol, víceletých gymnázií a specializovaných kroužků řeší každoročně několik měsíců poměrně složité úlohy, aby pak v přímém souboji zjistily, kdo byl lepší. V letošním roce se mohly přihlásit týmy, které dokázaly zkonstruovat a naprogramovat robota schopného překonávat improvizované horské hřebeny. Roboti se musí orientovat a poměrně přesně pohybovat v prostoru a zvládnout cesty po nakloněné rovině.

Tři vítězové

Organizátoři určili celkem tři dny, v nichž se jednotlivá základní kola uskuteční. Každý tým se může soutěže účastnit pouze v jeden den. Více než sto týmů rozdělili pořadatelé do početně stejných skupin a z každé vzejde jeden vítěz. Jednotlivá klání se odehrají ve středu 27., ve čtvrtek 28. a v pátek 29. dubna 2022 a hostit je bude Zengerova posluchárna (KN:E-107) v budově Fakulty elektrotechnické ČVUT na Karlově náměstí v Praze. Akce je otevřená veřejnosti.

„Stavba a programování robotů patří ke kompetencím, které budou v blízké budoucnosti velmi žádané. Proto si myslíme, že je dobré rozvíjet vztah mladých lidí k robotice už na základní škole. Každým rokem nás přitom překvapí originalita a kvalita řešení, jichž některé týmy dosáhnou. Robotika dnešní školáky (i jejich učitele) velmi zajímá a díky přístupnosti robotických stavebnic tento obor dokonale naplňuje úsloví škola hrou,“ říká Martin Hlinovský, vyučující z katedry řídicí techniky, který je hlavní tváří Robosoutěže.

Pokud se chcete o Robosoutěži, letošním úkolu i samotném procesu stavby a programování robota dozvědět víc, navštivte webové stránky Robosoutěže. Můžete si také přečíst reportáž ze semináře pro pedagogy, který organizátoři každý rok pořádají, anebo se podívat na video z prosincového finále pro střední školy.