Jarní kolo Robosoutěže 2022: Nejlepšího horolezce vyvinuli studenti z Wichterlova gymnázia v Ostravě-Porubě

Minulý týden se v třech soutěžních dnech Robosoutěže FEL ČVUT pro 2. stupeň základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií utkalo celkem 85 týmů z celé České republiky. Každý soutěžní den určil jednoho šampiona. Týmy kepLErGO, Lasy Brick a PDV Crew se pak v úterý 3.5. utkaly v přímém přenosu v rámci televizního superfinále. To určilo konečného vítěze, kterým se stal tým PDW Crew.

Letošní jarní kolo Robosoutěže pořádané Fakultou elektrotechnickou ČVUT opět potvrdilo, že robotika je populární i na základních školách a víceletých gymnáziích, a to jak u žáků, tak u pedagogů. Své řešení úlohy robotů horolezců přijelo prezentovat celkem 85 týmů z 51 škol a domů dětí a mládeže z celé republiky.

Tři dny, tři vítězové

Soutěž měla tři hlavní kola ve třech dnech. Program byl pro účastníky vždy stejný. Úlohu překonání horského hřebene nejdříve absolvovaly týmy v rozjížďkách a následně se 16 nejlepších týmů utkalo ve vyřazovacích bojích. Hlavní roli vždy hrály body za překonání překážek a postoupení dráhou. Čas byl důležitý pouze jako celkový limit, který robot na splnění úkolu měl.

Z každého dne vzešel jeden vítěz, který kromě diplomu a věcných cen obdržel také vstupenku do superfinále v živém televizním přenosu v rámci pořadu Snídaně s Novou.

Soutěž, respektive její jarní kolo pro mladší účastníky, se uskutečnila po třech letech. Naposledy se mladí robotičtí vývojáři potkali v roce 2019, důvodem neplánované přestávky byl nepřekvapivě koronavirus. To se projevilo na menší účasti – starší zkušení žáci odešli na střední školy a mladší se kvůli výpadků kroužků neměli kde učit. V roce 2019 se soutěže účastnilo celkem 154 týmů, letos jich bylo přihlášených 108, avšak pouze 85 týmů se reálně zúčastnilo. Lze předpokládat, že bude trvat ještě několik ročníků, než se soutěž vrátí k předcovidovým číslům.

Superfinále v televizi

V rámci superfinále se spolu utkali vítězové jednotlivých dní. Klíč byl jednoduchý – jedna jízda. Kdo získá nejvíc bodů, zvítězí. S krásným skóre 39 bodů zvítězil tým PDW Crew z Wichterlova gymnázia v Ostravě-Porubě. Na druhém místě se se 17 body umísil tým LasyBrick Gymnázia Písnická v Praze 12 a třetí potom skončil tým KepLErGO z Gymnázia Jana Keplera v Praze 6.

„Jsem moc rád, že jsme se mohli opět po několika letech potkat v rámci Robosoutěže s účastníky mladší kategorie. Zaujalo mě nadšení, se kterým se účastníci do řešení vrhli“ říká Martin Hlinovský. „Bylo vidět, že se na soutěž všichni těšili, a doufám, že si to i náležitě užili. Ne všem se v soutěži bohužel dařilo, ale je důležité, že to všichni brali sportovně. Někdy rozhodovalo i štěstí, a kdo ho neměl letos, může ho mít příští rok,“ dodává.