Meziuniverzitní program prg.ai Minor pro odborníky na umělou inteligenci úspěšně absolvovali tři studenti FEL ČVUT

Studenti FEL ČVUT Jan Petrov, Jakub Rozlivek a Eric Žíla jsou mezi 11 mladými odborníky, kteří si osobně převzali certifikáty úspěšného dokončení meziuniverzitního programu prg.ai Minor. Slavnostní předávání se konalo 20. září na pražské Staroměstské radnici a zúčastnili se ho prorektoři a děkani zúčastněných univerzit a fakult, zástupci prg.ai i primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Spolupráce pražských univerzit připravuje novou generaci odborníků na umělou inteligenci

Unikátní meziuniverzitní program prg.ai Minor je výsledkem dlouhodobé spolupráce Fakulty elektrotechnické a Fakulty informačních technologií ČVUT s Fakultou sociálních věd a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy. Pod vedením spolku prg.ai každoročně umožňuje skupině vysokoškolských studentů navštěvovat pečlivě vybrané předměty všech zúčastněných fakult. Letos jej úspěšně dokončilo patnáct absolventů se zájmem o hlubší pochopení technických i společenskovědních aspektů umělé inteligence a strojového učení. Jedenáct z nich si převzalo diplom v úterý 20. září v prostorách Staroměstské radnice. 

Rozvoj umělé inteligence a vzdělávání nové generace multioborových expertů je dlouhodobou prioritou i pro české hlavní město. „Praha má ambice stát se významným světovým centrem technologických inovací a prg.ai Minor je důležitým pilířem místního inovačního ekosystému. Výchova mladých talentů na poli umělé inteligence je naprosto klíčová pro budoucí rozvoj a jsem rád, že Praha podporuje budoucnost vědeckého, byznysového i akademického světa. Chci, aby ve městě vznikly také nové příležitosti pro propojování zájmových skupin ve vědecko-technologickém parku,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Mezioborový koktejl teoretických znalostí i zkušeností z inovační praxe

Tento jedinečný vzdělávací program nabízí svým studentům důležitou přidanou hodnotu díky své mezioborovosti. V současnosti nabízí 22 předmětů v rámci šesti tematických bloků, které pokrývají širokou škálu disciplín od sociálních věd a etiky až po různorodé programovací jazyky a metody strojového učení. Studenti si tak osvojí nejen technické dovednosti, ale i teoretické znalosti nezbytné k vývoji transparentních a společensky přínosných technologií. 

Stejně jako svět inovativních technologií se i vzdělávací program prg.ai Minor neustále mění a rozrůstá. K začátku nového akademického roku se studenti mohou těšit na nový předmět Ethics and economics z FSV UK a výuku programovacího jazyka Julia pro optimalizaci a učení na FEL ČVUT. Nad rámec vysokoškolské výuky program organizuje i řadu přednášek, komunitních setkání a networkingových akcí, při kterých mají studenti možnost potkat odborníky z různorodých technických profesí i zajímavých firem. V minulém školním roce studenti měli například možnost potkat Tomáše Mikolova, předního českého odborníka na strojové učení a jazykové modely, či debatovat o optimalizaci s Ondřejem Vaňkem, ředitelem firmy Blindspot Solutions. O plynulý chod vzdělávacího programu i navazujících komunitních akcí se nově bude starat Petra Dovhunová z prg.ai. 

Slibný start do akademické kariéry, průmyslové praxe i podnikání

„Umělá inteligence má nezpochybnitelný potenciál pro budoucí vývoj České republiky i Prahy jako její metropole. Jsme hrdí na mezinárodně uznávanou kvalitu výuky, které se dostává absolventům pražských technických univerzit: program prg.ai Minor zajišťuje studentům nejen přístup k nejlepším AI předmětům z pražských univerzit, ale i zapojení do aktivní studentské komunity a přímý kontakt se zástupci pražského AI průmyslu,“ připomíná Lukáš Kačena, výkonný ředitel prg.ai. 

Čerství absolventi se mezitím chystají na své budoucí uplatnění: někteří míří sbírat akademické zkušenosti do zahraničí, jiní pokračují dalším studiem na pražských fakultách či vyhlíží kariéru v dynamickém prostředí startupů či zaběhnutých technologických společností. 

„Myslím, že pro mě jako studenta FSV byl prg.ai Minor ideální branou do světa umělé inteligence, který mi zásadně usnadní další profesní růst v této oblasti. Největší přidaná hodnota programu pro mě spočívala v motivaci dělat něco navíc k tomu, co mám ve studijním plánu, a jsem moc rád, že jsem to přes vysokou náročnost většiny předmětů  nevzdal. Chtěl bych především poděkovat za možnost účastnit se předmětů z jiných technických škol a ocenit perfektní organizaci celého programu,” hodnotí studium absolvent Dominik Benk.

Noví studenti jsou do programu vybíráni každoročně začátkem března. Svůj zájem však mohou studenti vyjádřit už nyní, a to přes webové stránky prg.ai/minor, kde najdou o programu další podrobnosti. Všichni studenti zapojených univerzit se mohou přihlásit a úspěšné uchazeče pak vybere akademická komise posuzující jejich prospěch, technické znalosti a motivaci.

Fotografie z předávání certifikátů (20. 9. 2022) ke stažení, fotograf: Tomáš Hejzlar