FEL_Camp: Středoškoláci se na břehu Orlické přehrady naučí sestavovat přístroje pro odhalování záhad minulosti

Fakulta elektrotechnická (FEL) ČVUT v Praze na začátku srpna pořádá už čtvrtý FEL_Camp, týdenní letní akci pro studentky a studenty se zájmem o elektroniku, robotiku či informační a komunikační technologie. Účastníci z řad středoškoláků si letos vlastnoručně sestaví hledač kovových předmětů či podniknou experimenty s ultrazvukem pro odhalování zbytků staveb zatopených po vzniku přehrady před více než šedesáti lety.

Letošní FEL_Camp již tradičně proběhne poblíž vsi Temešvár u Orlické přehrady v termínu 1. až 5. srpna 2022. Organizátoři z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze vždy přemýšlejí, jak propojit vlastní výzkum a výsledky projektů se zábavným a současně edukativním programem, který připravují originálně pro studenty a studentky ze středních škol.

„Od malička mě baví archeologie a odhalování záhad minulosti. Chtěl jsem to promítnout i do programu tábora, který je sice hlavně o technologiích, ale ty se přece dají využít pro mnoho užitečných věcí. A svoje zahrálo i místo naší základny. Hladina Orlíku skrývá mnohé - celé zatopené vesnice, původní silnice, mosty… Do toho vstoupil fenomén ‚devadesátek‘ ze stejnojmenného televizního seriálu, který nás inspiroval k motivu na webových stránkách,“ říká za organizátory doc. Jiří Vodrážka, vedoucí katedry telekomunikační techniky na FEL ČVUT. Podle organizátorů se účastníci letošní prázdninové akce seznámí i s dalšími technologiemi využívanými při archeologických výzkumech včetně kyber-archeologie.

Ze zkušenosti předchozích ročníků kluky a holky uprostřed přírody, kde není ani zdroj elektrické energie ani internetové připojení, nejvíce baví, že všechny technologické vymoženosti sestavují sami pod dohledem starších kolegů i zkušených vysokoškolských pedagogů. Naučí se přitom pájet anebo si postaví solární elektrárnu a následně budou ověřovat, kolik energie spotřebovávají jejich notebooky či mobily. A na místo nálezu budou moci vyslat roboty ze stavebnice lego, které si opět vlastnoručně sestaví. Vůbec přitom nevadí, že sondy a přístroje pro experimenty jsou z nedostatku vyspělejších materiálů připevněné třeba na dřevěném klacku.

Další informace o letošním či předchozích ročnících FEL_Camp najdete prostřednictvím odkazu https://camp.fel.cvut.cz/.

Video z loňského ročníku.

Letošní ročník finančně podpořili partneři TTC Marconi a Rohde & Schwarz.