Programovací bootcamp pro nové studenty proběhne v září

Mezi 12.-15. zářím proběhne další programovací bootcamp pro nové studenty FEL, kteří mají jen malé nebo žádné předchozí zkušenosti s programováním. Na bootcampu si osvojí základy programátorského myšlení a připraví si lepší startovní pozici pro začátek svého studia.

Slovo „bootcamp“ tentokrát nereprezentuje „intenzivní tréninkový program představující zničující fyzickou i psychickou výzvu“. Právě naopak. Novým studentům Fakulty elektrotechnické má čtyřdenní přípravný kurz přinést více pohody a nadhledu do dalšího studia. “My slovo bootcamp vnímáme primárně jako slovní hříčku - slovo boot zastupuje proces nabootování, nastartování. Takže náš bootcamp představuje tábor, který vás nastartuje,” dodává Ing. Jiří Kubík, dlouholetý lektor.

Jestliže na programování pohlížíme jako na řemeslo, tak jediný opravdu dobrý způsob, jak si jej osvojit, je prakticky něco vytvářet, tj. psát kód. Bootcamp má za úkol nejen objasnit základní i složené datové typy, dekompozici programu a další nutné součásti programátorského myšlení, ale hlavně poskytne trochu praxe do začátku. Jeho cílem je připravit studenty na prvotní úlohy během semestru. Zimní semestr tak může probíhat plynuleji a ve větší pohodě. Technickému rozletu ani rozhledu nebudou bránit nedostatky při ovládání počítače s operačním systémem Linux, jenž bude studenty na ČVUT věrně provázet.

Účastníci jsou na počátku rozřazeni podle předchozích zkušeností. Pokud by ale pro někoho bylo tempo moc pomalé nebo naopak nestíhal vstřebávat výuku, vždy se může přesunout do jiné místnosti s jiným tempem výuky.

Právě skutečnost, že kurz se přizpůsobuje tempu účastníků, a ochota samotných lektorů jsou věci, které frekventanti na Bootcampu nejvíce oceňují. „Na druhou stranu nás přednášející vždy příjemně překvapí nové, neotřelé přístupy, s nimiž nováčci přicházejí. A určitě nám dělá radost i aktivní přístup studentů, kteří volají po nových příkladech, jež by mohli řešit samostatně.“ doplňuje RNDr. Ladislav Serédi, koordinátor letního programovacího bootcampu.

Naučte se základy programování před nástupem do 1. ročníku a přihlaste se ještě dnes! Uvidíte, že programování nemusí být vůbec těžké a že se budete těšit na další zdokonalování svých schopností.

Bootcamp se koná týden před zahájením zimního semestru. Probíhá fyzicky na univerzitě – v budově FEL na Karlově náměstí. Podrobné informace k bootcampu obdrží účastníci mailem. A mailem mohou také organizátorům předem zasílat své dotazy, což patří mezi další velké výhody kurzu

„Samotný kurz se vždy přizpůsobuje tempu účastníků, takže nikdo nemusí mít strach, že by na něj výuka byla příliš rychlá. Účastníci se nejprve seznámí s operačním systémem Ubuntu. Ten je nainstalovaný v učebnách FEL a jeho zvládnutí prvákům značně usnadní první kroky na fakultě. Přibydou také základní principy algoritmizace, oblíbený programovací jazyk Python a účastníci si budou schopni vytvořit i vlastní jednoduché i komplexnější programy,“ říká Jiří Kubík.

V navazujících dnech budou účastníci pronikat do tajů vnořených a vícenásobných cyklů, naučí se používat datové typy. Následovat bude strukturování programů pomocí funkcí a modulů. Pokud bude zájem, vyzkouší si frekventanti během kurzu také programování zařízení IoT pomocí MicroPython.

Podrobné informace o kurzu najdete na stránce Letního Boot Campu.