Informatici se dočkali. FEL mění název na FEIL

1. 4. 2022, Praha- Fakulta elektrotechnická nově ponese název Fakulta elektrotechnická a informatická ČVUT v Praze. Vedení věří, že bude fakulta s novým názvem čitelnější pro nové studenty a studentky, veřejnost i partnery. FEIL klade větší důraz na to, že zde působí nejlepší informatici v ČR (podle žebříčku Research.com) a že je zde možné studovat kvalitní informatické studijní programy.

S novou značkou přichází i nové logo, které se promítne do připravovaných webových stránek, nových propagačních materiálů i na fasády budov v Dejvicích a na Karlově náměstí.

“Věříme, že se nám rebranding vyplatí. Děláme to proto, abychom byli pro veřejnost, naše partnery i budoucí studenty a studentky srozumitelnější. Dávno už neexcelujeme pouze v elektrotechnice. Informatika je u nás na velmi vysoké úrovni, a to nejen díky působení nejlepších profesionálů z oboru,” říká proděkan nyní již elektrotechnické a informatické fakulty, doc. Jiří Jakovenko.

Jak změnu přivítali současní studenti a studentky? “Studuji program Otevřená informatika a změnu vítám. Konečně nebudu muset vysvětlovat svým kamarádům a známým, že na FELu opravdu jde studovat i informatiku,” přiznal student OI Petr Štědrý, podle něhož se změna měla udělat už dávno.

Studentka KyR Monika Fischerová poznamenává: “Je to určitě změna k lepšímu, mnohem více to odpovídá to zaměření fakulty. Ale když už fakulta mění název, mohla se v názvu zohlednit i kybernetika a robotika, která je u nás špičková.”

V akademickém senátu se o změně názvu vedla dlouhá diskuse. Zdánlivě nekonečné e-mailové vlákno skončilo kolapsem mailového serveru SVTI, který tak dlouhý textový řetězec nedokázal pojmout. Padlo mnoho dalších návrhů, jako například Fakulta elektrotechnická, energetická, informatická, kybernetická a robotická – FEEIKR. Tento všeobjímající název však těsně neprošel a vedení fakulty se podporou senátorů odsouhlasilo jednodušší FEIL.

V angličtině bude nový název fakulty znít Faculty of Electronic Engineering and Computer Science, tedy FEECS. Projektu změny názvu fakulty se ujme nová proděkanka pro rozšíření, Elona Tesláková.