Pátý ročník Energetické olympiády pro středoškoláky se bude točit kolem energetické krize

Na podzim proběhne již pátý ročník Energetické olympiády, akce pro středoškolské studenty, na které se podílí Fakulta elektrotechnická (FEL) ČVUT v Praze. Obě kola letos spojí téma energetické krize.

Do 6. října 2022 mají studenti středních škol a gymnázií možnost registrovat se k účasti na Energetické olympiádě. Školní kolo soutěže proběhne online 14. října 2022. Nejúspěšnějších 25 týmů pak postoupí do finálového kola, které proběhne 3.-4. listopadu 2022 na FEL ČVUT v Praze. Organizátoři vybrali jako hlavní téma obou kol olympiády aktuální energetickou krizi a související otázky energetické chudoby, bezpečnosti, dostupnosti či ceny energií.

„Jde o aktuální problematiku, která se týká doslova každého včetně generace současných středoškoláků. I jejich rodiny či školy řeší vzrůstající ceny energií a jejich dopad na rozpočty. Chceme v naší soutěži dát prostor pro diskusi současným studentům a zajímá nás, jakým způsobem si s těmito otázkami v rámci soutěžních pravidel poradí,“ uvedla koordinátorka soutěže Adéla Holasová k dominantnímu tématu letošní soutěže.

Na vítězný tým čeká odměna ve výši 50 000 Kč a studenti prvních tří nejúspěšnějších týmů si zajistí možnost dostat se na vysokou školu bez přijímacích zkoušek. Výherci se mohou těšit také na hodnotné ceny, mimo jiné rozkládací přenosný solární panel s regulátorem.

Letos pořadatelé očekávají vyšší zájem oproti předchozímu ročníku, protože olympiáda snad již nebude ovlivněna pandemickými opatřeními a po dvou letech se finále uskuteční na půdě FEL ČVUT v Praze. Do čtvrtého ročníku se přihlásilo 363 týmů. Z výsledných prací 25 finálových týmů porotu nejvíce zaujal tým Fyziklátiči s tématem hry EnergoPlay, který tvořily Jakub Pelc, Ondřej Dolejš a Stanislav Sadílek z Gymnázia v Benešově.

Akce vznikla ve spolupráci s Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze. Generální partnerem projektu je společnost ČEPS a záštitu převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Podrobné informace naleznete na https://enol.cz