Student FEL ČVUT vyvinul aplikaci pro chytrou televizi. Přiblíží českou kulturu milionům diváků v USA

Uživatelská přívětivost na úrovni Netflixu či Amazon Prime charakterizuje novou aplikaci, kterou navrhl a implementoval Viktor Sinelnikov pro nekomerční televizní společnost Czech-American TV. Aplikace pro chytré televize od čerstvého absolventa Fakulty elektrotechnické ČVUT tak přispěla k rozšiřování povědomí o České republice v USA.

Student Viktor Sinelnikov narazil na projekt neziskové televize Czech-American TV při hledání tématu své diplomové práce. Organizace Johna Honnera provozuje již devatenáct let televizní kabelový kanál a webový portál CATVUSA ve Spojených státech, kde vysílá v angličtině pro více než 2,6 milionu domácností. Jejím hlavním posláním je představovat české regiony a jejich turistické destinace a dělat osvětu českému kulturnímu dědictví.

„Chtěl jsem vyvinout software pro neziskové účely, který bude užitečný a lidé ho budou používat. Rozhodl jsem se pro CATVUSA, protože její činnost a idea mi přišly nejzajímavější. Navíc jsem si chtěl jako cizinec prohloubit své znalosti o Česku a jeho kultuře,“ řekl absolvent magisterského oboru Otevřená informatika, který je ukrajinského původu. Czech-American TV je pro tyto účely ideální – nabízí televizní a internetový kanál a tři radiové stanice. Prostřednictvím webu mohou zájemci o Česko například sledovat cestovatelské pořady o českých regionech nebo číst články o českých tradicích, kultuře, památkách a muzeích.

Podle zakladatele Czech-American TV Johna Honnera je aplikace jedinečná v tom, že jako jediná aplikace pro Android TV vysílá v angličtině informace o Česku a co se týče uživatelské přívětivosti obstojí i ve srovnání s aplikacemi Netflix či Amazon Prime. „Díky softwaru od Viktora Sinelnikova budeme moci oslovit další miliony diváků s obsahem, který propaguje Českou republiku. Aplikace již byla vydána v Google Play a plánujeme ji vydat i v Amazon App Store,“ uvedl John Honner. Podle odhadů je AndroidTV systém v současné době instalovaný ve 110 milionech zařízení.

Absolvent FEL Viktor Sinelnikov z rukou Johna Honnera obdržel za vývoj aplikace ocenění. Ocenění získala i Fakulta elektrotechnická ČVUT za dlouhodobou odbornou spolupráci v oblasti rozhlasové a televizní techniky. Z rukou Johna Honnera je převzal děkan prof. Petr Páta.

„Spolupráce s Czech-American TV je důkazem, že naši studenti mohou už během studia pracovat na projektech, které mají dopad na miliony uživatelů. Dvojnásob mne těší, že se jedná o neziskový projekt šířící dobré jméno české kultury ve světě a že za ním stojí náš absolvent z Ukrajiny,“ komentoval ocenění prof. Petr Páta, děkan FEL ČVUT.