Česko volá do vesmíru. A FEL bude přitom

Ve středu 24. 11. 2021 proběhne z Prahy živé videospojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS, během kterého si žáci a pedagogové vybraných škol popovídají s ESA astronautem Matthiasem Maurerem.

Akci organizuje vzdělávací kancelář Evropské vesmírné agentury ESA ESERO a technicky ji zajišťují žáci Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia z mediálního domu Next Zone, který sami navrhli a vybudovali v areálu školy. Fakulta elektrotechnická ČVUT je partnerem vzdělávací kanceláře ESERO, kde má na starosti technické realizace moderních výukových postupů s využitím virtuální a rozšířené reality. Dále organizuje semináře se vztahem k programování a elektrotechnice.

Vesmírný den začne již dopoledne, kdy pro děti a pedagogy proběhnou tři kreativní workshopy – jak postavit raketu, jak si naprogramovat vlastní experiment na ISS, a jak se dívat na Zemi z oběžné dráhy pomocí satelitních snímků.

Od 13:00 pak začíná oficiální část akce – několika inspirativními přednáškami uvedená hlavní událost dne: navázání spojení s ISS a komunikace s Matthiasem Maurerem (cca ve 15:05). Žáci položí Matthiasovi několik otázek a on na ně přímo z paluby ISS živě odpoví.

Jde o společnou akci tří vzdělávacích kanceláří ESA z různých zemí – kromě Česka se účastní také kanceláře ESA ESERO z Německa a z Irska – celkem tak položíme Matthiasovi 12 otázek, například o možnostech umělé inteligence při průzkumu vesmíru, o důsledcích stavu beztíže pro lidské tělo, o pěstování rostlin a vesmírného přírodního ekosystému atd.

Program bude živě streamován v rámci veletrhu Schola Pragensis 2021, témata zmíněná během videospojení budou rozpracována do podoby výukových programů a dále probírána v českých školách.

K sledování přenosu se můžete připojit prostřednictvím odkazu https://youtu.be/8_PCvkbNtzc

Odkazy

Vzdělávací kancelář ESA ESERO
https://esero.sciencein.cz/
https://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/European_Space_Education_Resource_Office

Mediální dům Next Zone při Smíchovské střední průmyslové škole a gymnáziu
https://www.ssps.cz/projekty/coworkingove-centrum-pri-smichovske-sps-a-gymnaziu/

ESA školní projekty
https://esero.sciencein.cz/projects