Robosoutěž 2021 zná svého vítěze, nejlepší robočíšník je z Prahy 2. První tři týmy mají jistotu přijetí na FEL ČVUT

Letošní 13. ročník Robosoutěže Fakulty elektrotechnické ČVUT vyvrcholil v pátek odpoledne finálovým bojem. V klání středoškolských a univerzitních týmů zvítězil Tým STV z Domu dětí a mládeže Prahy 2. Vítězem kategorie hodnotící design se potom stal tým Gymstr šestá Ó reprezentující gymnázium Strakonice.

Cílem letošního ročníku bylo najít nejschopnějšího ROBO číšníka, respektive studentský tým, který jej dokáže postavit a naprogramovat. Robotické vozítko z lega muselo překonat dráhu s proměnným sklonem, aniž by mu z plošinky sjel vozíček. 

Napínavé finále vyhrál Tým STV z Prahy 2, porazil dva roboty z Ostrova

Celou akcí provázel humanoidní robot studentů FEL ČVUT Ludvík a jeho další „kolega“ z lega, který zahrál na klavír několik písní. Hlavní pozornost ale patřila 37 soutěžním robotům a jejich tvůrčím týmům. Po třech kvalifikačních jízdách postoupilo 16 nejlepších robotů, kteří se utkali ve vyřazovacích bojích.

V souboji o třetí místo zvítězil tým PIKOBOTI ze SPŠ Ostrov. Ve finále se pak střetly týmy E4 z téže SPŠ v Ostrově a Tým STV z Domu dětí a mládeže Prahy 2. Právě tento tým ve složení Kryštof Kordík, Kryštof Holý a Richard Agulár se nakonec stal absolutním vítězem celé soutěže.

 „Průběh finále ukázal, že rozdíly mezi jednotlivými týmy jsou rok od roku menší. Osobně musím říct, že takto napínavé finále jsem ještě nezažil. Soutěž je díky tomu divácky atraktivnější a zároveň kvalitnější. Je vidět, že dovednosti v oblasti robotiky žáků středních škol se výrazně zlepšují, což je dobrá zpráva i pro naši školu. Myslím, že mezi účastníky je řada našich budoucích studentů,“ říká organizátor soutěže Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

„Soutěž krásy“ ovládl tým gymnázia Strakonice

Ačkoliv se tým Gymstr šestá Ó z gymnázia Stakonice nakonec neprobojoval mezi nejlepších 16, jeho členové nemusí být smutní. Unikátní řešení vyvažování vozíku jim totiž přineslo ocenění v kategorii Design robota.

„Ocenili jsme především originalitu myšlenky,“ komentuje Martin Hlinovský. „Oproti technologii dlouhého kyvadla, které využívala většina týmů, představil tým Gymstr řešení s pomocí vibrační plošiny, která dokáže polohu vozíku vyvažovat. Ačkoliv to je výborně fungující design, robot Gymstru do vyřazovacích bojů bohužel neprošel.“

Kromě věcných cen od partnerů MathWorks, HUMUSOFT, Applifting, ŠKODA AUTO, FANUC, Sick, Strand a Kingston Technology získají členové prvních třech týmů také jistotu přijetí na Fakultu elektrotechnickou ČVUT bez přijímacích zkoušek.

Další informace najdete na webových stránkách https://robosoutez.fel.cvut.cz/finale-13-rocniku-robosouteze-2021nebo na Facebooku www.facebook.com/robosoutez.