Student Martin Řepa mezi top etickými hackery České republiky

Z celkem 3 700 studentů z téměř 200 základních, středních a vysokých škol se do národního finále studentské soutěže ČR v kybernetické bezpečnosti probojovalo 44 těch nejlepších. V online souboji v kategorii studentů starších 20 let si skvěle vedl student 3. ročníku magisterského studia Otevřené informatiky Martin Řepa, který obsadil třetí místo. Finále 5. ročníku soutěže, kterou organizuje pracovní skupina kybernetické bezpečnosti AFCEA a celá řada státních, akademických i profesní organizací, se uskutečnilo 20. května 2021.


Martin Řepa

Úspěšný reprezentant Fakulty elektrotechnické ČVUT se etickému hackování věnuje jako svému koníčku a díky národní soutěži si svoje znalosti mohl prověřit v tvrdé konkurenci. „První dvě kola soutěže nebyla časově náročná a finále jsem absolvoval z Tchajwanu, kde jsem byl na studijním pobytu. Vyrovnával jsem se sice s časovým posunem, ale dopadlo to dobře,“ říká Martin Řepa, kterého na etickém hackování baví zejména technická část a programování. Z oblastí kyberbezpečnosti pak preferuje úlohy z reverzního inženýrství a kryptografie.

„Spousta lidí přemýšlí, že se do etického hackování zapojí, ale neví, kde začít. Studentská národní soutěž je určitě dobrá příležitost anebo existuje řada vzdělávacích hackovacích platforem, například hackthebox.eu nebo tryhackme.com“ doporučuje Martin Řepa všem, kteří o etickém hackování uvažují.

6. ročník Národní finále studentské soutěže ČR v kybernetické bezpečnosti právě začíná a lze se do něj zapojit prostřednictvím odkazu Kybernetická soutěž (kybersoutez.cz)